سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

ملک مشاع و احکام تصرفات شرکا

ملک مشاع

درباره املاک مشاع و احکام تصرفات شرکا در ملک چه میدانید؟ مالکیت افراد در ملک های مشاع تابع یک سری قوانین خاص است، املاک مشاع نیز نسبت به سایر اموال اهمیت بالاتری دارند. در این نوشتار قصد داریم به احکام تصرف هر شریک در ملکهای مشاع بپردازیم. اگر شما نیز مالک یک ملک هستید که مالکیت مشاعی دارید پیشنهاد می‌کنیم این متن را مطالعه کنید. همچنین ما همواره توصیه می‌کنیم که افرادی که در یک ملک بصورت مشاع با یکدیگر شریک هستند در صورت هر اختلاف از کمک یک وکیل استفاده کنند و راهنمایی قانونی دریافت کنند.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

ملکی است که بیشتر از یک مالک دارد؛ بنابراین مشاع ملکی است که بیشتر از یک نفر مالک دارد؛ اما ملکی که فقط یک مالک دارد به آن ملک مفروض میگوییم.

کلاهبرداری در خرید و فروش مسکن چطور رخ میدهد؟

چه عواملی موجب ایجاد مالکیت مشاعی می‌شود؟

مالکیت مشاع ممکن است با اراده خود فرد ایجاد شود یا غیرارادی باشد.

  • مالکیت مشاع ارادی: دو نفر با هم شریک می‌شوند و مالی را می‌خرند. فارغ از میزان سهم هر نفر، هر دو مالک محسوب می‌شوند.
  • مالکیت مشاع غیرارادی: در این حالت شرکای ملک در زمینه این شراکت اراده‌ای نداشته‌اند مثلاً وقتی‌که یک ملک به چند نفر ارث می‌رسد

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

ملک مشاع

سهم هرکدام از شرکا در میزان سود و زیانی که از ملکهای مشاع به آنها می‌رسد چقدر است؟ این سهم با میزان سهم فرد از مالکیت ملک است. مگر اینکه توافق دیگری بین طرفین انجام شده باشد؛ مثلاً ملک مشترک وجود دارد اما یک نفر زحمات بیشتری در کار می‌کشد و توافق شده است که سود بیشتری نصیب او می‌شود.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

اداره کردن ملک مشترک باید براساس توافق همه مالکین باشد؛ مثلاً اگر قصد ساختن زمین مشترک را دارید همه شما باید در این زمینه توافق کنید و بهتر است یک توافق‌نامه قانونی تنظیم کنید. همچنین نباید نظر اکثریت را بر اقلیت تحمیل کرد. 

 اما در ملکی مانند آپارتمان ، درصورتی‌که توافق قانونی و قراردادی میان همه مالکین در زمینه بحث مشاع خانه مانند راه‌پله یا حیاط نباشد، اداره آن بخش از ملک براساس نظر اکثریت مالکین مشخص می‌شود درصورتی‌که بیشتر از نیمی از مساحت تمام ملک را در اختیار داشته باشند؛ یعنی در آپارتمان، نظر اکثریت بر اقلیت ترجیح دارد و این یک استثنای قانونی می‌باشد.

دعوای خلع ید چطور مطرح میشود؟

تصرف مادی (فیزیکی) هر شریک در املاک مشاع به معنی استفاده هر شریک از ملک می‌باشد.تصرف مادی را با ذکر دو مثال توضیح می‌دهیم:

1- سکونت یکی از شرکا در ملک مسکونی مشترک

2- زراعت شریک در زمین زراعی مشاعی

باید بدانید تصرف یک شریک در ملک مشترک به اجازه و اذن همه مالکین نیاز دارد و هیچ‌کدام از مالکان ملک نمی‌تواند بدون توافق با طرفین در ملک موردنظر تصرف کنند و چنانچه مالکی در ملک های مشاع تصرف کند، سایر شرکا می‌توانند امکان خلع ید را استفاده کنند. برای این کار به کمک یک وکیل ملکی نیاز خواهید داشت تا به صورت قانونی راه‌حل این مشکل را پیش پای شما قرار دهد.

همچنین مالکین می‌توانند اجرت ایام تصرف را از شریکی که خودسرانه ملک را تصرف کرده مطالبه کنند مانند اجاره دادن برای ایام تصرف.

دعوای تصرف عدوانی و خلع ید چه تفاوتی با هم دارند؟

 براساس این مطلب ، چنانچه مردی بمیرد ، اگرچه همسر او از ملک شوهرش ارث می‌برد اما او نمی‌تواند بدون اذن همه ورثه  در خانه بماند. پس هرکدام از ورثه ملک (فرزندان زن و سایر ورثه) می‌توانند خلع ید مادر را از ملک بخواهند. البته که این کار از نظر اخلاقی ناشایست است اما این یک حق قانونی است و نمی‌توان آن را رد کرد که آن افراد نیز در ملک حقی دارند.

راه‌حلی که برای حل این مسئله توصیه می‌شود صلح عمری است. به این ترتیب که زن و شوهر با حضور در دفترخانه، ملک خود را برای دیگری صلح عمری می‌کنند. به این ترتیب پس از مرگ مرد، مالکیت خانه با همسرش می‌باشد و برعکس در صورت مرگ شوهر، ملک برای همسرش می‌ماند و اگر بنا بر تقسیم ارث باشد، مابقی اموال متوفی میان ورثه تقسیم می‌شوند و پس از مرگ نفر دوم، خانه میان ورثه تقسیم می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

ملک مشاع

تصرف حقوقی به معنی معامله‌هایی است که در آن هر شریک در زمینه مال مشترک انجام می‌دهد. معامله چنین املاکی می‌تواند شامل خرید و فروش،صلح یا موارد دیگر باشد.

تصرف حقوقی در املاک مشاع دو حالت دارد. یا فرد صرفاً نسبت به سهم خود اقدام به تصرف کرده است که از نظر قانونی هیچ ایرادی ندارد.  یا اینکه تصرف حقوقی فرد نسبت به سهام بقیه مالکین که غیر نافذ است.

معنای غیر نافذ به معنای باطل و صحیح نبودن است؛ بنابراین چنانچه سایر مالکین آن معامله را رد نمایند، معامله باطل می‌شود و چنانچه تنفیذ شود و مالکین آن را بپذیرند، معامله صحیح خواهد بود.

 نکته: از نظر بعضی از حقوق‌دانان انجام تصرف حقوقی در سهم سایر مالکین جرم است و می‌توان آن را مصداق انتقال مال غیر دانست که نوعی کلاهبرداری ملکی است. برای پیگیری این جرم شما به کمک یک وکیل ملکی نیاز خواهید داشت.همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده حمایت و پشتیبانی از شما عزیزان می‌باشند.

وکیل ملکی در مشهد چه خدماتی به شما ارائه میدهد؟

درصورتی‌که ملکی میان  دو نفر مشاع باشد و یکی از آن دو نفر سهم خودش را به نفر سومی بفروشد، در این حالت، شریک دوم می‌تواند قیمتی که نفر سوم پرداخته است را به او بپردازد و سهمی را که او خریده را به مالکیت خود در آورد. به این حالت اخذ به شفعه میگویند و صاحب این حق را شفیع می‌نامند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.