صلح عمری چیست و چه کاربردی دارد؟

صلح عمری

صلح عمری


بیایید درباره صلح عمری صحبت کنیم. زمانی که فردی فوت می‌کند، اموال او به ورثه او انتقال پیدا می‌کند؛ اما بیایید صادق باشیم موارد بسیاری وجود دارد که تقسیم اموال میان ورثه می‌تواند دردسرساز باشد، به عنوان مثال پدری فوت می‌کند و خانه او میان ورثه تقسیم می‌شود. در این میان همسر او تنها به اندازه مهریه و سهم‌الارث خود از اموال سهم می‌برد و مابقی اموال میان ورثه تقسیم می‌شود. در این حالت اگر فرزندان اموال را میان خود تقسیم کنند ممکن است مشکلات زیادی برای مادر خانواده ایجاد شود. مگر اینکه این خانم حقی قانونی نسبت به اموال شوهر خود پس از وفات داشته باشد. آن حق قانونی همان صلح عمری است.

مورد دیگر اینکه فردی می‌خواهد در زمان زنده‌بودن اموال خود را میان ورثه تقسیم کند. از دیدگاه حقوقی این یک اشتباه بزرگ است زیرا فرد نباید تا زمانی که زنده است اختیار اموال خود را به دیگران واگذار کند. این مسئله در موارد متعددی موجب مشکل شده است. به عنوان مثال پدر پیری اموال خود را به نام تک پسرش کرد، دو سال بعد در یک درگیری توسط همان پسر و عروسش از خانه بیرون شد. درحالی‌که خانه، مغازه و اتومبیل خود را به دیگری داده بود.راه‌حل قانون برای این مسئله صلح عمری است.

 صلح عمری چیست؟اگر قصد دارید اموالتان را تا وقتی زنده هستید میان ورثه عادلانه تقسیم کنید تا از ایجاد اختلافات پس از فوت جلوگیری کنید، اما همزمان می‌خواهید تا زمانی که زنده هستید مالک و اختیاردار اموال خود باشید بهترین راه‌حل این است که از صلح عمری استفاده کنید.

صلح عمری یک قرارداد قانونی است که براساس آن، مالک ملک، مالکیت ملکش را به فرد دیگری واگذار می‌کند مشروط بر اینکه تا زمانی که زنده است آن مال و منافع آن به خودش متعلق باشد و پس از فوت مالک، آن مال کاملاً به طرف مقابل تعلق پیدا می‌کند و بنابراین حق اعتراضی برای سایر افراد نمی‌ماند.

این توصیه‌ای است که به زوج‌های میان‌سال می‌شود تا برای اطمینان از آینده خود و همسرشان، اموال خود را به نفع طرف مقابل صلح عمری کنند. در این صورت ورثه و فرزندان تنها زمانی می‌توانند روی آن مال ادعایی کنند که آن طرف دوم نیز از دنیا رفته باشد و اموال میان ورثه تقسیم گردد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

صلح عمری

مهمترین تفاوت صلح عمری با وصیت این است که فرد وصیت‌کننده فقط می‌تواند درباره یک سوم اموال خود وصیت کند و درصورتی‌که بیشتر از این مقدار وصیت کند و ورثه رضایت نداشته باشند، شخص ناراضی می‌تواند ادعای بطلان وصیت کند؛ اما اگر یک فرد بخواهد بیشتر از یک سوم اموالش را به یکی از ورثه بدهد و همچنین بخواهد تا زمان زنده‌بودن خودش منافع و حقوق و مزایای آن مال را در اختیار داشته باشد، می‌تواند مال را به آن فرد صلح کند.

 بنابراین صلح عمری یک قرارداد است که در آن مالک، ملک خود را با تنیم شرایطی به دیگری صلح می‌کند. در چنین قراردادی معمولاً کسی که ملک را براساس قرارداد صلح عمری به دیگری صلح می‌کند، مصالح نامیده می‌شود و فردی که مصالح، ملک خود را به نفع او صلح کرده متصالح می‌باشد.

مهمترین قوانین چک و سفته در قرارداد

انتقال‌دهنده مال (مصالح) می‌تواند هر زمان که بخواهد با مراجعه به دفتر اسناد رسمی، قرارداد صلح عمری را به طور یک‌طرفه فسخ کند. مگر اینکه در زمان تنظیم قرارداد برای خود حق فسخ قائل نشده باشد. در این حالت قادر به فسخ قرارداد نخواهد بود.

موارد انحلال قرارداد کدامند؟

در بعضی موارد دو طرف می‌توانند با مراجعه به دادگاه صلح عمری را باطل کنند. این موارد از این قرارند:

فقدان قصد: اگر دو طرف معامله قصد انجام معامله نداشته باشند یا این عقد صوری باشد می‌توانند آن را باطل کنند.

فقدان اهلیت: چنانچه فرد از نظر قانونی عاقل، بالغ یا رشید نباشد نمی‌تواند ملکی را به دیگران منتقل کند یا مالک ملکی شود.

در صورت اشتباه در موضوع قرارداد

در صورت اشتباه در طرف معامله

چنانچه جهت قرارداد نامشروع باشد.

درصورتی‌که معامله معین و معلوم نباشد یا از نظر عقلی و شرعی خلاف باشد.

چنانچه متصالح پیش از مصالح فوت کند، قرارداد خود به خود فسخ می‌شود و در این حال مصالح می‌تواند اموال خود را وصیت کند یا با فرد دیگری صلح کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وصیت نامه

قراردادها قابل فسخ هستند البته درصورتی‌که شرایط قانونی آن رعایت شود. در قرارداد صلح عمری نیز این شرایط حاکم است:

  1. برای فسخ کردن قراردادها کسی که در قانون حق فسخ داشته باشد باید قصدش را درباره فسخ قرارداد به طرف مقابل اعلام کند و برای این کار باید اظهارنامه‌ای ارسال کند.
  2. در این مرحله خواهان دادخواستی حقوقی تنظیم می‌کند و با ارائه آن به دادگاه، تقاضای فسخ قرارداد صلح را مطرح می‌کند.
  3. اگرچه مصالح حق فسخ قرارداد را دارد و برای فسخ آن نیازی به رضایت متصالح ندارد اما برای فسخ قرارداد نیاز به تائید دادگاه خواهد داشت.

فسخ قرارداد معمولاً به شرط خاصی منوط نمی‌باشد در حالت کلی در متن قرارداد صلح عمری این‌طور نوشته می‌شود که مصالح تا زمان معینی بدون نیاز به مراجعه به دادگاه می‌تواند اقدام به فسخ قرارداد و باطل کردن آن کند.

اگر در قرارداد شرایط ویژه‌ای مشخص نشده باشد متقاضی فسخ قرارداد باید به دادگاه مراجعه کند و چنانچه بعضی از شرایط وجود داشته باشد می‌تواند تقاضای ابطال صلح یا فسخ آن را داشته باشد.

فسخ قرارداد

 در این موارد می‌توانید از صلح عمری استفاده کنید.

  1. چنانچه فردی بخواهد قبل از مرگ، اموالش را بین ورثه تقسیم کند می‌تواند تا زمانی که زنده است اموالش را به افرادی که می‌خواهد صلح کند.
  2. چنانچه فردی مالکیت اموالش را به دیگری بدهد دیگر نمی‌تواند از آن مال بهره‌مند بشود اما قرارداد صلح عمری به شما امکان می‌دهد که تا زمانی که زنده هستید اموالتان را در اختیار خود داشته باشید و از آن استفاده کنید.
  3. تنظیم قرارداد صلح عمری باید در دفاتر اسناد رسمی‌باشد .
  4. میزان مالیاتی که برای قرارداد صلح عمری مشخص شده از مالیات بر ارث کمتر می‌باشد.

سکوت در قرارداد نشانه چیست؟

برای ثبت صلح عمری به این مدارک نیاز دارید:

  1. سند ملکی (اعم از تک‌برگ یا دفترچه)
  2. پایان کار درصورتی‌که موضوع صلح ملک باشد.
  3. جواب استعلام شهرداری و دارایی و اداره ثبت
  4. شناسنامه و کارت ملی طرفین

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *