مهمترین قوانین چک و سفته در قراردادها چیست؟

چک و سفته در قراردادها

چک و سفته در قراردادها


بیایید درباره دریافت چک و سفته در قراردادها صحبت کنیم. در عرف جامعه، برای معامله‌های مختلف مانند خرید و فروش املاک ، اتومبیل یا مواردی از این دست، چک و سفته گرفته می‌شود همچنین برای تضمین اجرای تعهدات و پرداخت ثمن معامله چک و سفته در قراردادها صادر می‌شود. اما با توجه به اینکه صادر  کردن چک و سفته به عنوان اسناد تجاری یک روش پرداخت است. به همین دلیل هم صدور چک و سفته در قراردادها می‌تواند بر تعهدات طرفین اثرگذار باشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

چک و سفته در قراردادها
  1. لازم است پیش از تنظیم چک و سفته در قراردادها بر تفاوت‌های چک و سفته تسلط داشته باشید تا در زمان تنظیم قرارداد بهترین تصمیم را بگیرید.
  2. حتماً در متن قرارداد ذکر کنید که چک یا سفته فوق بدل از اصل تعهد به پرداخت ثمن نیست و فروشنده می‌تواند طبق قرارداد برای مطالبۀ ثمن اقدام کند. زیرا این امکان وجود دارد که چک یا سفته یاد شده مفقود شود و در این حالت اگر شما بخواهید براساس قرارداد اقدام کنید، دادگاه آن را قبول نمی‌کند و حق شما را منحصر در مطالبه  براساس خود چک یا سفته می‌کند.

شرایط به اجرا گذاشتن سفته چیست؟

تعویض کردن چکی که در عدد آن در قرارداد ذکر شده است باید با رعایت کردن همه جوانب و دقت در آثار حقوقی آن انجام شود و در قرارداد ذکر شود. مثلاً درصورتی‌که در قرارداد چکی را بابت ثمن معامله دریافت کرده‌اید و حالا باید این چک را با چک دیگری عوض کنید،  باید این مسئله را دقت کنید که ممکن است در دادگاه برگشت خوردن چک جدید دلیل ایجاد حق فسخ برای شما محسوب نشود. بنابراین در صورت تغییر چک و سفته‌ای که در قرارداد شماره آنها درج شده است، لازم است در پشت قرارداد این مسئله درج شود و کد چک جدید اعلام شود و به امضای طرفین برسد.

درصورتی‌که در معامله خریدار دو نفر هستند و  چک متعلق به یکی از خریداران باشد، حتماً باید خریدار دیگر نیز به عنوان ضامن پشت چک را امضا کند.

 تعویض کردن چک

درصورتی‌که می‌خواهید بابت بدهی چک خود به صورت خورد خورد پول را به دارنده چک بپردازید، باید ثابت شود که مبالغ پرداختی شما به صورت نقدی یا کارت به کارت بابت این چک بوده است.

در غیر این صورت طرف مقابل که دارنده چک شماست می‌تواند بعد از دریافت همه این پول‌ها، بگوید وجه چک را دریافت نکرده و با توجه به اینکه شما نمیتوانید به دادگاه ثابت کنید که مبالغ پرداخت شده بابت این چک بوده که خورد خورد واریز کرده‌اید، احتمالا به پرداخت وجه چک محکوم میشوید. بنابراین ناچار خواهید بود مبالغ پرداخت شده را مسترد کنید و دعوای استرداد وجه را علیه دریافت کننده چک در دادگاه طرح کنید.

روش درست به اجرا گذاشتن چک برگشتی

درصورتی‌که شما از فردی چک دارید، زودتر از سررسید چک ، فرد پول را به حساب شما بریزد یا کارت به کارت کند و درخواست برگرداندن لاشۀ چک را کند، در این حالت شما باید پیش از پس دادن چک، اول بررسی کنید که پول از حساب چه کسی به حسابتان منتقل شده است. این بسیار مهم است زیرا حتی واریز شدن این مبلغ به حساب شما نیز دلیلی نمیشود.

زمانی که شما وجه چک را گرفتید، اصل چک را به صاحب آن پس میدهید اما فردی که پول از حساب او به حساب شما واریز شده است، بعد دعوای استرداد وجه مطرح می‌کند و پول را از شما میگیرد. بنابراین نه چکی دارید که وجهی مطالبه کنید و نه پولی دارید. بنابراین برای اینکه مجبور شدید به طرح شکایت کیفری متوسل شوید و تبانی بین صاحب چک و صاحب حساب نشوید، از همان اول از هویت واریز کننده وجه اطمینان پیدا کنید.

هیچ وقت برای قرض دادن پول به دیگران از چک کشیدن استفاده نکنید، زیرا صدور چک به این معناست که به دارنده چک بدهی دارید در حالیکه قصد دارید  پولی را به فردی قرض بدهید، پول را به عنوان قرض به حساب او واریز کنید یا کارت به کارت نمایید اما ابدا برای اینکار چک نکشید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

چک

درصورتی‌که نمیخواهید طرف مقابل قراردادتان تا مدتی چک را خرج کند (مثلاً احتمال میدهید قرارداد فسخ شود یا عیبی در کالای خریداری شده پیدا شود) در این حالت روی چک عبارت چاپ شده حواله کرد را خط بزنید و در متن چک نیز بنویسید غیر قابل انتقال به شخص ثالث می باشد. در این حالت چک قابل انتقال نخواهد بود.

روش برگشت زدن چک برگشتی

درصورتی‌که در یک معامله، ادعای تهاتر یا فسخ یا حق حبس داشته باشید و نخواهید چک را پاس نمایید اما دارنده چک، چک را خرج کند، در این حالت شما در برابر یک کار انجام شده قرار گرفته اید، در این حالت شما نمیتوانید در برابر دارنده جدید چک به مشکلات و ایرادات قرارداد قبلی استناد کنید.

مگر درصورتی‌که بتوانید ثابت کنید که خرج کردن چک توسط طلبکار شما به صورت صوری انجام شده و دارنده جدید چک، هم کاسه و هم پیاله طرف مقابل قرارداد است نه یک فرد دیگر

در نهایت و با رعایت تمام این نکات، اگر باز هم درگیر مشکلات پرونده چک شدید، با یک وکیل متخصص در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید.

2 دیدگاه

  • سلام
    کاش زودتر این مقاله ی شما رو خونده بودم. دقیقا این نکته رو گفتید
    درصورتی‌که شما از فردی چک دارید، زودتر از سررسید چک ، فرد پول را به حساب شما بریزد یا کارت به کارت کند و درخواست برگرداندن لاشۀ چک را کند، در این حالت شما باید پیش از پس دادن چک، اول بررسی کنید که پول از حساب چه کسی به حسابتان منتقل شده است. این بسیار مهم است زیرا حتی واریز شدن این مبلغ به حساب شما نیز دلیلی نمیشود.
    دقیقا همین اشتبا ه رو کردم و بعد به کلی مشکل خوردم.
    یه نصیحت دوستانه دارم به همه قبل هر کار حقوقی یه مشورت با یک فرد با تجربه بگیرید . بی اهمیت ترین مسئله هم ممکنه بعدا گریبان گیرتون بشه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *