شرایط اجاره مال موقوفه کدام است؟

شرایط اجاره مال موقوفه

شرایط اجاره مال موقوفه


 آیا امکان اجاره مال موقوفه وجود دارد؟ چطور می‌توان مال موقوفه را اجاره داد یا اجاره کرد؟ برای پاسخ به این سؤال باید به ابتدا یک تعریف از مال موقوفه داشته باشید. با ما همراه باشید.

ماده 55 قانون مدنی وقف را این‌طور تعریف می‌کند:

وقف عبارت است از اینکه عین مال، حبس و منافع آن تسبیل شود.

وقف: در این تعریف حبس عین مال به معنای این است که مال از مالکیت واقف خارج شود و غیرقابل انتقال گردد.

تسبیل: معنای تسبیل صرف کردن منافع مال افراد در مواردی مثل خیریه و کمک به افراد است.

مال موقوفه: مال موقوفه مالی است که در جریان وقف، از مالکیت مالک خارج می‌شود و منافع آن به موقوف علیهم منتقل می‌شود.

 اجاره مال موقوفه

حال بیایید ببینیم چه افرادی را می‌توان وقف کرد؟ باید بدانید هر مالی قابل وقف کردن نیست. مالی که باید وقف شود باید این ویژگی‌ها را داشته باشد:

  1.  مال وقفی نباید مصرف شدنی باشد؛ یعنی استفاده از آن نباید مال را تمام کند؛ مثلاً خوراکی را نمی‌توان وقف کرد؛ اما خانه و زمین قابل وقف هستند.

ماده 58 قانون مدنی:

فقط وقف مالی جایز است که با بقاء عِین بتوان از آن مُنتَفِع شد اعم از اینکه منقول باشد یا غیرمنقول، مُشاع باشد یا مَفروز.

  • مال وقفی باید قابل قبض باشد؛ یعنی باید قابل‌تصرف باشد. ماده 67 قانون مدنی می‌گوید: مالی که قبض و اقباض آن ممکن نیست وقف آن باطل است لیکن اگر واقف تنها قادر بر اخذ و اقباض آن نباشد و موقوف ‌علیه قادر به اخذ ‌آن باشد صحیح است.
  • تنها درصورتی‌که مال موقتاً به کسی واگذار شده باشد قابل وقف است. در غیر این صورت افراد نمی‌توانند آن را وقف کنند. چنانچه فرد در مال حق ارتفاق داشته باشد می‌تواند آن را وقف کند. ماده 64 قانون مدنی می‌گوید: مالی را که منافع آن موقتاً متعلق به دیگری است می‌توان وقف نمود و همچنین وقف ملکی که در آن حق ارتفاق موجود است جایز است‌ بدون اینکه به حق مزبور خللی وارد آید.

بیایید چند اصطلاح حقوقی را درباره موقوفه بدانیم.سپس درباره شرایط اجاره مال موقوفه با هم صحبت کنیم.

متولی کیست: متولی فردی است که واقف اداره امور مال موقوفه را به او می‌سپارد.

متولی موقوفه می‌تواند یک یا چند نفر باشد که توسط فرد تعیین شده باشد. قوانین مشخص شده برای اموال وقفی طوری است که خرید و فروش مال را در شرایط خاص امکان‌پذیر می‌کند؛ بنابراین قوانین اجاره دادن مال موقوفه نیاز به شرایط خاصی دارد.

 ماده ۴۹۹ قانون مدنی بیان می‌دارد:

هرگاه متولی باملاحظه صرفه وقف مال موقوفه را اجاره دهد اجاره به فوت او باطل نمی‌گردد.

براساس این ماده متولی مال موقوفه این اجازه را دارد که مال را وقف کند.

 شرایط اجاره مال موقوفه در قانون بستگی به موارد مختلفی دارد. از جمله این موارد می‌توان به مصلحت مال وقفی، نیت فرد واقف و شروط او اشاره کرد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

مدرسه وقفی

اگر بخواهیم شرایط صحت قرارداد را در قانون بررسی کنیم این موارد مورد اهمیت است:

1-    وجود شرایط عمومی برای درستی قرارداد است؛ بنابراین برای اجاره دادن مال وقفی، طرفین قرارداد باید از نظر ذهنی رضایت داشته باشند و رضایت خود را بیان کنند.

2-    طرفین قرارداد باید از نظر سنی، عقلی و فکری ، دارای بلوغ و اهلیت قانونی باشند.

3-    مال وقفی باید شرایط معامله شدن داشته باشد.

4-    مال باید برای یک هدف قانونی و مشروع اجاره داده شود.

متولی مال وقفی یا فردی که مال را اداره می‌کند زمانی می‌تواند برای اجاره دادن موقوفه اقدام کند که این کار به صلاح مال وقفی باشد. در صورتی که این مسئله به صلاح موقوفه نباشد،متولی یا مسئولین اداره آن مال باید به این مسئله رسیدگی کنند تا از ادامه اجاره‌ای که به هر دلیل به صلاح مال موقوفه نیست خودداری نماید. 

زمانی که متولی مال وقفی تصمیم می‌گیرد مال را اجاره دهد، باید در انجام این کار نیت واقف را در نظر بگیرد ؛ یعنی متولی فقط وقتی می‌تواند مال وقف شده را اجاره بدهد که اجاره مخالف هدف واقف مال نباشد.

 مثلاً فردی ملکی را وقف مدرسه می‌کند تا کودکان بتوانند در آن تحصیل کنند .در این حالت متولی مال اجازه ندارد آن را اجاره بدهد اما چنانچه نیت واقف از وقف ملک چیز دیگری باشد، متولی می‌تواند اجازه اجاره آن را بدهد.

باید این مسئله را در نظر بگیرید که رعایت کردن نیت واقف برای مصرف مال موقوفه اهمیت زیادی دارد و اگر واقف نیت اجاره دادن را نداشته باشد ، مال نباید به هیچ علتی اجاره داده شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وقف

شرط سوم این است که شروطی که واقف در وقف نامه بیان کرده رعایت شود. در بعضی مواقع واقف در عقدنامه یک سری شرایط برای اجاره داده مال مشخص کرده است. چنانچه شرایطی که واقف در وقف نامه درباره روش اجاره دادن مال موقوفه ذکر کرده باشد، قانونی باشند و خلاف قوانین نباشند، افراد موظف به رعایت آن هستند؛ بنابراین متولی مال باید برای اجاره وقف شروط واقف را مدنظر قرار دهد.

در صورتی که شما نیز درگیر مسائل مرتبط با وقف ، املاک و اختلافات رهن و اجاره شدید، میتوانید با یک وکیل ملکی در سامانه حقوقی عدلاک مشورت کنید. شما میتوانید از طریق شماره تلفن های درج شده در این صفحه با همکاران ما گفتگو کنید و از مشورت یک متخصص حقوقی برای رفع مشکلات خود کمک بگیرید. همچنین میتوانید برای مشاوره حقوقی حضوری اقدام کنید یا از طریق کانال تلگرام به صورت مستقیم با ما گفتگو کنید. میتوانید به صفحه اینستاگرام ما ملحق شوید و یا اینکه سوالات خود را در پایین همین صفحه مطرح نمایید. ما در اولین فرصت راهنمای شما خواهیم بود. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *