سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

معاملات قیم چه شرایطی دارد و کدام معاملات برای قیم ممنوع است؟

وکیل خانواده : درباره معاملات قیم چه میدانید؟ آیا قیم مجاز است که از طرف فرد معاملاتی انجام دهد؟ کدام دسته از معاملات برای قیم ممنوع است؟ اصولاً قیم کیست ؟ چه زمانی فرد به قیم یا امین نیاز دارد؟ حدود اختیارات قیم در چه سطح است؟ ما پیش از این در مقاله‌هایی درباره تمام این موارد مفصل توضیحاتی را ارائه کرده‌ایم. لینک برخی از این مطالب در همین صفحه و لابه‌لای متن قرار دارد که در صورت نیاز می‌توانید به آنها هم سری بزنید.

معاملات قیم

افراد چه زمانی به قیم نیاز دارند؟ امین یا قیم چه کسی است؟ اختیار افراد غیر بالغ یا غیر رشیدی که توانایی اداره اموال خود را ندارند، تا زمان رسیدن به بلوغ و سن قانونی بر عهده ولی، سرپرست، قیم یا امین قابل‌اعتماد می‌باشد. این فرد وظیفه دارد در عین امانت‌داری، اداره اموال فرد را انجام دهد تا زمانی که فرد به سن قانونی برسد و اموال خود را طلب کند یا اینکه با دریافت حکم رشد، اختیار قانونی اموال خود را کسب کند.

همچنین افرادی که دچار جنون هستند یا به هر دلیل محجورند نمی‌توانند اختیاری بر اموال خود داشته باشند و برای اداره اموال خود به قیم نیازمندند. قیم از طریق اداره اموال، هزینه‌های زندگی فرد و نگهداری از املاک او را تأمین می‌کند و به اصطلاح قانونی امانت‌دار است؛ اما گاهی یک قیم ممکن است برای سال‌ها سرپرست اموال یک کودک شود و در این میان اختیار تجارت و اموال او را در دست داشته باشد. بیایید ببینیم قیم تا چه اندازه اختیار دارد و آیا می‌تواند با اموال فرد معامله کند؟

عزل قیم چه شرایطی دارد؟

باید بدانید معاملات قیم براساس قانون مجاز است؛ اما حدود قانونی برای آن مشخص شده است. در قانون برای معامله ی قیم یک سری ممنوعیت قرار داده شده است. معاملات ممنوع قیم شامل دو دسته هستند:

·        معامله قیم با خود او، این معاملات یکی از معاملاتی هستند که قیم اجازه انجام دادن آنها را ندارد.

·        معاملاتی که برای انجام نیاز به اجازه دادستانی دارد.

 حال بیایید درباره این دو دسته بیشتر بدانیم:

دسته اول: معامله با خودش، یعنی از اموال فرد به نفع خودش استفاده کند.

ماده 1240 قانون مدنی بیان می‌دارد:

قیم نمی‌تواند به سمت قیمومت از طرف مولی‌علیه خود معامله کند، اعم از اینکه مال مولی‌علیه را به خود منتقل کند یا مال خود را به او انتقال دهد.

دلیل این مسئله این است که وظیفه قیم حفظ و نگهداری اموال فرد تحت سرپرستی است بنابراین قیم نمی‌تواند معاملاتی که نتیجه آن انتقال مال بین قیم و فرد تحت سرپرستی باشد را انجام دهد؛ زیرا وظیفه قیم حفظ منافع فرد محجور است و این نوع از معامله به ضرر فرد محجور است.

نحوه ارث بردن فرد از قیم در قانون چیست؟

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

معاملات قیم

دسته دوم: معاملات با اجازه دادستانی

در برخی شرایط خاص، قیم می‌تواند با اجازه دادستان معاملاتی را انجام دهد. ماده 1241 قانون مدنی در این زمینه بیان می‌دارد:

قیم نمی‌تواند اموال غیرمنقول مولی‌علیه را بفروشد و یا به رهن بگذارد یا معامله کند که در نتیجه آن خود مدیون مولی‌علیه شود مگر با لحاظ غبطه مولی‌علیه و تصویب دادستان…

بنابراین معامله قیم با کسب اجازه دادستان شامل این موارد می‌شود:

  1. فروختن اموال غیرمنقول: ازآنجایی‌که در جامعه ما اموال غیرمنقول پشتوانه فرد محسوب می‌شوند، هرگونه فروش در آنها نیاز به کسب اجازه از دادستانی دارد.
  2. رهن اموال غیرمنقول: قیم نمی‌تواند اموال غیرمنقول فرد تحت سرپرستی خود را گرو بگذارد، مگر اینکه برای این کار از دادستان کسب اجازه کند. او نمی‌تواند سند ملک فرد را برای گرفتن وام به بانک گرو بگذارد و چون احتمال پرداخت نشدن تسهیلات و ضبط سند ملک فرد محجور وجود دارد.
  3. معامله ی قیم که موجب بدهکار شدن فرد محجور شود: اگر فردی به محجور بدهکار باشد و قیم بخواهد ضامن آن فرد در قبال فرد تحت سرپرستی خود شود، در این حالت این خطر وجود دارد که فرد بدهکار به تعهداتش در قبال فرد عمل نکند و در این صورت قیم باید جوابگو باشد و ازآنجایی‌که قیم مسئول مدیریت اموال فرد است، موجب سوء استفاده گردد.
  4. قرض کردن یا وام گرفتن: قیم فقط در صورت نیاز و ضرورت می‌تواند با کسب اجازه از دادستان برای فرد تحت سرپرستی خود وام بگیرد.
  5. مصالحه و دادن رضایت: اگر در پرونده‌ای فرد محجور خواهان یا شاکی پرونده باشد، قیم نمی‌تواند بدون کسب اجازه از دادستان اعلام رضایت کند. ماده 1242 قانون مدنی قیم نمی‌تواند دعاوی مربوط به مولی‌علیه یا محجور را به صلح خاتمه دهد مگر با تصویب مدعی‌العموم.

 بنابراین معامله های قیم باید در چهارچوب خاصی باشد و قیم نمی‌تواند به دلخواه خودش در اموال فرد تصرف کند.  

وظایف قانونی قیم نسبت به فرد تحت سرپرستی او چیست؟

در صورت وجود تخلفات قیم، چنانچه ثابت شود که او بدون اجازه در اموال فرد دخل و تصرف کرده یا از اموال تحت سرپرستی خود سوء استفاده کرده است، قیم عزل خواهد شد و قیم دیگری برای فرد محجور مشخص می‌شود.

بعضی از ضمانت‌های اجرایی به معاملات از طرف قیم که به عنوان نماینده فرد تحت سرپرستی انجام داده است، اگر خارج از چهارچوب قانون باشد باطل می‌شود . همچنین چنانچه قیم اموال محجور را بخشیده باشد یا با مال او برای خودش خرید کرده باشد، این معامله‌ها باطل می‌باشند.

اگر معامله های قیم بدون اجازه دادستان باشد و قیم به وظایف خود عمل نکرده باشد، معامله باطل می‌شود؛ مثلاً قیم نمی‌تواند بدون اجازه دادستان املاک محجور را بفروشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

چنانچه قیم به هر نحو به اموال تحت سرپرستی خود آسیب وارد کند، مسئول جبران خسارت خواهد بود. براساس ماده 1238 قانون مدنی:

قیمی که تقصیر در حفظ مال مولی‌علیه بنماید مسئول ضرر و خساراتی است که از نقصان یا تلف آن مال حاصل شده، اگرچه نقصان یا تلف مستند به تفریط یا تعدی قیم نباشد.

بنابراین اموال محجور در دست قیم امانت است. چنانچه قیم شرط امانت را رعایت کند و اموال از بین بروند، مسئولیتی ندارد اما اگر قیم در وظایف خود کوتاهی کند و قوانین را زیرپا بگذارد، موظف به جبران خسارت است.

 چنانچه درگیر چنین مواردی شدید یا مشکلاتی در این حوزه دارید، با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس برقرار کنید. ما می‌توانیم به شما کمک کنیم تا مشکلات خود را حل کنید و به صورت قانونی از حقوق خود دفاع کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درود بر شما. زحمت خدمت شما اینکه برادر همسرم در سی سال قبل ملک غیر منقول موروثی را که قیمومت یکی از خواهرانش را عهده دار بود با اذن دادستان وقت به خود منتقل نموده. ولی نه هیچ گزارش کارشناسی در خصوص تعیین میزان سهم وراث و نه مبلغی که مبین سهم ورثه باشد در صندوق دادگاه یا ثبت نیست. خانمم و خواهر خانمم الان اقامه دعوی کردند و دادگاه بدوی مدعی است چون نماینده دادستان ذیل سند را امضا کرده دادخواست مردود است. آیا این استدلال صحیح هست؟. سهم خانمم و خواهر خانمم چه میشود؟

سلام با توجه به اینکه در دادگاه بدوی رد شده است بیست روز فرصت ارسال لایحه جهت تجدیدنظر دارید و اگر میخواهید اینکار به صورت درست انجام گیرد، پیشنهاد میکنم تماس بگیرید جهت مشاوره تلفنی تا جهت نوشتن لایحه به صورت تخصصی توضیحات ارائه گردد.

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.