سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

شرایط قانونی مطالبه وجه سفته چیست؟

قبل از اینکه درباره مطالبه سفته صحبت کنیم باید با سفته آشنا شویم. سفته چیست؟ سفته سندی است که براساس آن امضاکننده متعهد می‌شود در زمان مشخص‌شده مبلغی را به حامل سفته پرداخت کند. کاربرد عمومی سفته در حقیقت برای وثیقه و کسب اعتبار است. در این مقاله قصد داریم درباره مطالبه وجه سفته صحبت کنیم.

سفته‌ها کاربردهای مختلفی دارند و براساس کاربردی که دارند مورد تائید قرار می‌گیرند. مهمترین کاربردهای سفته را می‌توان این موارد دانست:

  • پرداخت کالا در معاملات
  • تضمین اجرای تعهدات
  • تضمین پرداخت اقساط وام
  • استخدام و حسن انجام کار

در حال حاضر از سفته برای ضمانت استفاده می‌شود؛ اما سفته برای پرداخت‌هایی مانند تضمین حسن انجام کار، مطالبه دین و پرداخت وام هم کاربرد دارد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

 مطالبه وجه سفته

کاربردهای سفته چیست؟ مطالبه وجه سفته چه شرایطی دارد؟ شناخته شده ترین کاربرد سفته را میتوان این موارد دانست.

1-  پرداختن بدهی در موعد مقرر

2- ضمانت پرداختی که توسط وام‌گیرنده به بانک داده می‌شود.

3-  بابت انجام تعهدات و قراردادهای پیمانکاران بابت حسن انجام کار

شرایط به اجرا گذاشتن سفته چیست؟

برای گرفتن سفته به چه مدارکی نیاز است؟ شما می‌توانید از بانک ملی و دکه‌های روزنامه‌فروشی سفته تهیه کنید. برای این کار باید کارت ملی خود را ارائه کنید.

انواع سفته

سفته‌ها از نظر تاریخی دو دسته هستند:

  1. تاریخ صدور سفته: تاریخی که سفته صادر می‌شود.
  2. تاریخ سر رسید سفته: تاریخ مطالبه وجه آن سفته می‌باشد.

به موجب ماده ۳۰۸ قانون تجارت:

فته طلب علاوه بر امضا یا مهر باید دارای تاریخ و متضمن مراتب ذیل باشد:

۱) مبلغی که باید تأدیه شود با تمام حروف، ۲)گیرنده وجه، ۳)تاریخ پرداخت

دلیل اهمیت سررسید سفته‌این است که درصورتی‌که صادرکننده سفته در زمان مشخص‌شده به تعهدات خودش عمل نکند، دارنده سفته می‌تواند آن سفته را به اجرا بگذارد و ظرف ده روز از تاریخ سررسید، سفته را واخواست نماید.

 درصورتی‌که دهمین روز، یک روز تعطیل باشد، می‌تواند واخواست را روز بعد انجام دهد. واخواست سفته در حقیقت یک اعتراض رسمی است به سفته‌ای که در زمان سررسید پرداخت نشده است و این کار علیه صادرکننده سفته انجام می‌شود و لازم است رسماً این مسئله به او ابلاغ شود.

واخواست سفته در برگه‌های چاپی که از سوی وزارت دادگستری تهیه شده نگارش می‌شود. چنانچه دارنده سفته، ظرف ده روز از تاریخ سررسید، سفته را واخواست نکند، دیگر امکان استفاده از شرایط توقیف اموال را نخواهد داشت بنابراین برای توقیف اموال باید ده تا بیست درصد ارزش سفته را به عنوان خسارت به صندوق دادگستری واریز کند.

 بنابراین سفته‌های قدیمی فقط در صورتی امکان پرداخت دارند که خسارت احتمالی توقیف اموال پرداخته شود.

چه زمانی میتوان سفته را به اجرا گذاشت؟ از نظر قانونی برای به اجرا گذاشتن سفته، تا ده روز بعد از تاریخ تعهد میتوان اقدام کرد. در صورتی که این زمان سپری شود، این سفته دیگر ویژگیهای سند تجاری را ندارد و صرفا یک سند عادی محسوب میگردد.

سفته ضمانت به جای درج کردن تاریخ عبارت برای حسن انجام کار درج میگردد. این نوع از سفته باید در دادگاه بررسی شود و امکان اجرا ی آن از طریق ثبت وجود نخواهد داشت.

یکی از مسائل مهم در مطالبه وجه سفته ، تاریخ تنظیم شده برای سفته است. برای مطالبه وجه سفته لازم است تاریخ تنظیم شده سفته بررسی شود. دارنده سفته میتواند برای مطالبه وجه سفته، هر زمان که بخواهد تاریخ مرود نظر خودش را درج کند و سپس سفته تاریخ دار را اجرایی کند. بنابراین برای حل این مشکل لازم است سفته تاریخ دار باشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

سفته

چنانچه صادرکننده چک مالی نداشته باشد، در این حالت نیازی به واخواست سفته نخواهد بود؛ زیرا باید 25.2 درصد مبلغ سفته به همراه هزینه دادرسی، به عنوان هزینه واخواست پرداخته شود و دارنده سفته باید طی یک سال از زمان سررسید علیه صادرکننده سفته و بقیه افرادی که در این زمینه مسئولیت دارند اقامه دعوا نماید.

مهمترین قوانین استفاده از چک و سفته در قراردادها چیست؟

در زمانی که فرد سفته‌ای را کامل می‌کند، لازم است محل انجام تعهد را نیز ذکر کند. چنانچه صادرکننده سفته تعهداتش را انجام ندهد، دارنده سفته می‌تواند برای مطالبه آن به دادگاه محل انجام تعهد که در سفته ذکر شده مراجعه کند.

چنانچه محل انجام تعهد در سفته بیان نشده باشد، دادگاه محل اقامت صادرکننده سفته، برای رسیدگی به این مسئله صلاحیت خواهد داشت.

چنانچه دادخواست سفته از 20 میلیون تومان کمتر باشد، باید این سفته در شورای حل اختلاف محل اقامت صادرکننده سفته رسیدگی شود اما چنانچه ارزش آن از بیست میلیون تومان بیشتر باشد، رسیدگی به آن در دادگاه محل اقامت صادرکننده رسیدگی می‌شود.

اگر درگیر چک و سفته برگشتی شدید یا به هر نحو مشکل چک دارید، برای حل مسائل حقوقی خود از کمک یک متخصص حقوقی استفاده کنید. در صورتی که هر گونه سوالی در زمینه چک، سفته، قوانین مرتبط با سفته، سفته برگشتی، نکول سفته و مواردی از این دست دارید، با ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید. همکاران ما آماده هستند که در اولین فرصت پاسخگوی سوالات شما باشند. همچنین میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوققی عدلاک ارتباط برقرار کنید و سوالات خود را مطرح کنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.