درباره صلحنامه ارث چه میدانید؟ بیشتر افراد در زندگی خود درگیر مسائل و اختلافات مرتبط با ارث و میراث میشوند. اگر شما نیز این مراحل را طی کرده باشید احتمالاً کلمه صلحنامه ارث را شنیدهاید؛ اما صلحنامه سهمالارث چیست؟
- در این مقاله میخوانید:
- عقد صلح چیست؟
- انواع صلحنامه سهمالارث
- نمونهای از تقسیم ناعادلانه ارث
- صلحنامه سهمالارث را قبل از مرگ تنظیم کنیم یا بعد از آن؟
- صلح-عمری-چیست؟
- صلح نامه میان ورثه
- کجا صلح نامه تنظیم کنیم؟
صلحنامه ارث یک سند رسمی محسوب میشود که براساس آن یکی از ورثه تمام یا بخشی از سهمالارث خود را به فرد دیگری (از ورثه یا شخص ثالث) منتقل میکند.
چنین سندی باید به روش درستی تنظیم شود وگرنه اعتبار کافی نخواهد داشت و قابلیت استناد قانونی نخواهد داشت.
در زمینه انحصار وراثت و صلحنامهها و قراردادهای مرتبط با آن، انجام تشریفات قانونی و تنظیم اصولی و قانونی اهمیت بسیاری دارد. به همین دلیل توصیه میشود که در این مواقع از کمک وکیل انحصار وراثت یا وکیل ارث در سامانه حقوقی عدلاک استفاده نمایید؛ اما قبل از آن باید ببینیم عقد صلح چیست؟
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

عقد صلح چیست؟
عقد صلح را میتوان یکی از عقدهایی است که در زندگی روزمره کاربرد زیادی دارد. کاربرد این عقد مربوط به زمانی است که دو نفر میخواهند مالی را رد و بدل کنند اما نمیخواهند آن را هبه کنند یا بیع انجام دهند. در این حالت یک صلحنامه ارث تنظیم میشود؛ اما باید ب دانید که صلح باید به صورت عادی یا رسمی انجام شود و زمانی به نتیجه میرسد که قوانین مرتبط به تنظیم صلحنامه توسط طرفین رعایت شود.
انواع صلحنامه سهمالارث
پیش از این درباره صلحنامه سهمالارث صحبت کردیم. گفتیم که بر طبق این قرارداد فرد میتواند پیش از فوت، وصیتنامهاش را تنظیم کند و اموالش را آنطور که میخواهد میان ورثه تقسیم نماید. در این حالت فرد میتواند در صلحنامه مشخص کند که مبلغ مشخصی از اموالش صرف هزینههای مراسم کفن و دفن شود و مابقی را میان ورثه تقسیم کند. سپس این قرار را نوشته و امضاء میکند.
نوع دیگر صلحنامه ارث، صلحنامهای است که پس از فوت فرد تنظیم میشود. در حالت قبلی فرد در زمان زندگی درباره اموال خود تصمیمگیری میکرد و پس از فوت او، براساس همین مسئله تصمیمگیری میشد؛ اما در این حالت نیازی نیست که فرد به دادگاه رفته باشد. او میتواند اموال خود را بین ورثه تقسیم کند. در صورتی که تقسیم اموال عادلانه باشد اعتراضی به آن انجام نخواهد شد؛ اما اگر تقسیم اموال ناعادلانه باشد فرد میتواند نسبت به آن اعتراض کند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

نمونهای از تقسیم ناعادلانه ارث
یکی از رسومی که در بعضی خانوادههای قدیمی به خصوص در برخی روستاها دیده میشود محروم کردن دختران از ارث است. به این ترتیب که بعضی از افراد این دیدگاه را دارند که چون دختر با مردی از خانواده دیگری ازدواج میکند، دیگر سهمی از مال پدر نمیبرد و زمین و باغ و … به پسر خانواده میرسد و شاید سهمی جزئی به دختر داده شود که با سهم قانونی و شرعی او متفاوت است. در این حالت خانم میتواند با مراجعه به دادگاه نسبت به این وصیت و این تقسیم ارث اعتراض کند تا اموال متوفی براساس شرع میان ورثه تقسیم شود.
آیا محروم کردن ورثه از ارث ممکن است؟
صلحنامه سهمالارث را قبل از مرگ تنظیم کنیم یا بعد از آن؟
یکی از سؤالاتی که مکرر پرسیده میشود این است که کدام روش بهتر است؟ تنظیم صلحنامه قبل از فوت یا بعد از آن؟ بیشتر افراد معتقدند اگر فرد در زمان زندگی خود اموالش را بین ورثه تقسیم کند و سهم هرکس را مشخص کند از درگیریهای تقسیم ارث جلوگیری میشود و دردسر کمتری به وجود میآید. امتیاز مثبت این روش این است که زمانی که فرد در زندهبودن اموالش را به دیگران تقسیم میکند دیگر نیازی به پرداخت مالیات بر ارث نخواهد بود.
اما باید این مسئله را هم در نظر گرفت فردی که قصد تقسیم اموالش را دارد باید این احتمال را در نظر بگیرد که در صورت زنده ماندنش باید بتواند هزینههای زندگی و محل زندگی خود را تأمین کند و این تصور که اموال خود را ببخشد و در بقیه زندگی در خانه دختر یا پسرش زندگی کند اشتباهی است که میتواند آسیبهای زیادی به فرد وارد کند. بهترین کار این است که سهم هر فرد به نفع او صلح شود؛ یعنی صلح عمری مطرح شود تا پس از فوت فرد، آن بخش از اموال به آن فرد برسد؛ مثلاً مغازه به علی برسد و خانه به محمود

صلح عمری چیست؟
مرسوم است که همسران در زمان زندگی بخشی از اموالشان را به نفع هم صلح میکنند؛ مثلاً آقا سهم خود از خانه مشترک را به نام همسرش صلح میکند. این یعنی تا زندهبودن فرد، مال در مالکیت او خواهد بود و پس از فوت او، طرف مقابل مالک آن مال است و این با ارث، مهریه یا هر سهم دیگری تفاوت دارد. کاربرد این روش زمانی است که این نگرانی وجود دارد که با فوت یکی از زوجین، ورثه طرف دیگر را از خانه بیرون کنند یا اختلافاتی از این دست که میتواند مشکلساز باشد. ما در مقالهای به صورت مفصل درباره صلح عمری صحبت کردهایم که در صورت تمایل میتوانید آن را مطالعه کنید.
صلحنامه میان ورثه
اگر فردی فوت کند، ورثه میتوانند یک صلحنامه میان خود تنظیم کنند. به این ترتیب ورثه توافق میکنند که بعد از پرداخت بدهیها و مالیات مشخص شده، اموال را میان خودشان تقسیم کنند. این کار دردسر رفت و آمد به دادگاه را از بین میبرد؛ اما برای انجام این کار لازم است تمام ورثه درباره تقسیم با هم توافق داشته باشند و صلحنامه تنظیم شده به امضای همه آنها برسد.
بهترین محل برای تنظیم صلحنامه کجاست؟
صلحنامه یک سند است که میتواند به صورت رسمی یا عادی تنظیم شود. به طور کلی سند میتواند به صورت دستی تنظیم شود یا اینکه محضری باشد.صلحنامه محضری یک قرارداد قانونی است که برای ثبت آن باید به دفتر ثبت اسناد رسمی مراجعه کنید. اعتبار این قرارداد به ثبت سیستمی و قانونی آن است و برای اطمینان بیشتر به اجرای صلحنامه و غیرقابل انکار بودن آن، بهترین راهحل است.
نوع دیگر صلحنامه، صلحنامه دستی است. این نوع از صلحنامه در خارج از محضرها ثبت میشود و معمولاً توسط افراد نوشته میشود و امضا میگردد. اگر قصد تنظیم این نوع از صلحنامه را دارید باید تأکید کنیم که این نوع از صلحنامه میتواند انکار شده و رد گردد. مگر اینکه در زمان تنظیم آن حداقل دو شاهد بالغ و عاقل پایین قرارداد را امضا کنند.
توصیه ما این است که این قبیل قراردادها با مشورت یک وکیل متخصص تنظیم شود. به این ترتیب از انکار و تردید بعدی در قرارداد جلوگیری میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]