سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

عواقب نگه نداشتن عده در قانون چیست؟

عده چیست؟ چرا زنان باید عده نگهدارند؟ عواقب نگه نداشتن عده در قانون چیست؟ چنانچه رابطه ازدواج میان زن و شوهر به پایان برسد، حال به دلیل طلاق باشد یا فوت شوهر، براساس قانون شرع زن نمی‌تواند بلافاصله برای ازدواج مجدد اقدام کند و ازدواج مجدد برای زنان تابع محدودیت و قوانینی است.

 حفظ عده طلاق یا فوت همسر برای زن یک مسئله مهم و اساسی است و لازم است که خانم قبل از ازدواج مجدد، عده را نگه دارد. البته میزان عده در شرایط مختلف، متفاوت است؛ مثلاً خانم‌های باکره یا یائسه نباید عده نگهدارند و می‌توانند بعد از طلاق بدون هیچ مانعی ازدواج کنند.

در چه شرایطی فرد باید عده نگه دارد؟

نگهداشتن عده در دو حالت لازم است:

  1. فوت همسر
  2. طلاق

بعد از این دو واقعه، لازم است که خانم مدت مشخصی را منتظر باشد، سپس برای ازدواج مجدد اقدام کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

عواقب نگه نداشتن عده

عواقب نگه نداشتن عده چیست؟ چرا لازم است زنان حتماً عده نگه‌دارند؟ اینکه خانم عده نگه ندارد می‌تواند مشکلات زیادی برای او ایجاد کند، اگر زنی از این حکم آگاه باشد و با آگاهی از این قانون، به آن بی‌توجهی کند و در زمان عده ازدواج کند، این عقد مجدد، باطل است. همچنین این شیوه از عقد میان زن و شوهر، موجب حرمت ابدی میان زن و مرد می‌شود و بنابراین این دو نفر دیگر نمی‌توانند با هم ازدواج کنند.

مدت زمان رجوع بعد از طلاق

همان‌طور که نگه‌داشتن عده در عقد دائم لازم است، در عقد موقت هم لازم و ضروری است. در هر حال زن موظف است که عده را نگهدارد و در طول این مدت با فرد دیگری ازدواج نکند. چنانچه مدت عده طلاق یا فوت شوهر به پایان رسیده باشد، زن می‌تواند مجدداً برای ازدواج اقدام کند و هیچ مانع قانونی یا شرعی برای این نکاح وجود نخواهد داشت.

با توجه به اینکه عواقب نگه نداشتن عده در قانون و شرع، چنانچه خانم با علم به این مسئله اقدام به ازدواج کند، آن عقد باطل خواهد بود و زن و مردی که مرتکب این ازدواج شده‌اند، برای هم حرام ابدی خواهند بود.؛ بنابراین خانم باید از انعقاد عقد در دوره عده خودداری کند.

 چنانچه خانمی قصد ازدواج مجدد دارد، برای اینکه دچار مشکلات حقوقی و عواقب ازدواج کردن در عده نشود، باید تا پایان این مدت صبر کند. بیایید بیشتر درباره عده زن و عواقب نگه‌داشتن عده در قانون با هم صحبت کنیم.

عده در عقد موقت

 بیایید ببینیم عده زن چیست و عواقب نگه نداشتن عده در قانون ایران چیست؟ عده در حقیقت مدت و زمانی است که بعد از طلاق یا فوت شوهر، زن باید نگهدارد و تنها پس از سپری شدن این مدت، امکان ازدواج مجدد برای او وجود خواهد داشت.

باید بدانید عده زن بسته به شرایط می‌تواند متفاوت باشد. زمانی که طلاق می‌گیرد یا همسرش را از دست می‌دهد عده یکسانی ندارد. همچنین عده طلاق نیز شرایط خاص خود را دارد.

 در زمینه عده باید بگوییم حقوق زن و مرد در این زمینه از هم جداست. اگرچه زن موظف به نگه‌داشتن عده است اما مرد نیازی به نگهداشتن عده ندارد و می‌تواند بلافاصله بعد از طلاق، ازدواج کند. در ادامه عده زن را براساس قانون مدنی بررسی می‌کنیم.

براساس ماده 1150 قانون مدنی، عده مدتی است که تا پایان آن زن نمی‌تواند با فرد دیگری عقد کند و نمی‌تواند در این مدت شوهر دیگری اختیار نماید.

  براساس این ماده، زمانی از انحلال عقد نکاح تا موعدی که در قانون مشخص شده است، در حقیقت عقد ازدواج به هر روشی که باطل شود، تا پایان مدت عده، حق ازدواج مجدد برای زن در قانون وجود ندارد. به دلیل ممنوعیت قانونی و شرعی زن برای عقد در مدت عده، چنانچه عقد نکاح تحقق پیدا کرد، این عقد از نظر حقوقی باطل می‌باشد.

عده فرد چه در قانون باشد و چه در شرع صرفاً مرتبط به خانم است و برای مردان ممنوعیتی در این زمینه وجود ندارد.

سه طلاقه کردن یعنی چه؟

طبق ماده 1050 قانون مدنی، بعد از این‌که عقد نکاح منحل شد، زن وظیفه دارد عده نگهدارد و در این مدت امکان عقد نکاح برای زن وجود ندارد.

پایان رابطه ازدواج می‌تواند از طریق طلاق، فسخ نکاح یا فوت شوهر باشد. در شرع و قانون عده زن انواع متفاوتی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

عده طلاق

یکی از راه‌های پایان رابطه زوجیت، طلاق است. در زمینه عده طلاق باید بگوییم که در نوع درخواست طلاق تفاوتی وجود ندارد و چنانچه درخواست طلاق از طرف مرد یا زن باشد یا طلاق توافقی باشد، در مدت عده تفاوتی ندارد.

اما عده طلاق متفاوت است. در عده طلاق بعد از وقوع طلاق، تا زمان مشخص‌شده در قانون خانم حق ازدواج مجدد دارد.

در قانون ایران طلاق به دو صورت است: طلاق بائن و طلاق رجعی

در طلاق رجعی شوهر حق رجوع دارد؛ یعنی می‌تواند در مدت عده به همسر خود برگردد، اما اگر طلاق بائن باشد، مرد حق رجوع به همسر خود را ندارد.

بنابراین درصورتی‌که طلاق، رجعی باشد، زوجه وظیفه دارد عده طلاق را نگه دارد و نمی‌تواند بلافاصله بعد از طلاق ازدواج کند و موظف است عده را نگهدارد؛ بنابراین چنانچه شوهر تا قبل از مدت عده، رجوع از طلاق را ثبت کند، می‌تواند به همسر خود برگردد و دوباره زندگی مشترک را از سر بگیرند.

طلاق به دلیل کراهت از شوهر

براساس ماده 1151 قانون مدنی، عده طلاق رجعی سه طهر است. منظور از سه طهر این است که زن سه بار عادت ماهیانه شود و پاک شود. در طلاق رجعی زن باید سه بار عادت ماهیانه شده و پاک شود، بعد از این مدت مرد دیگر حق رجوع ندارد و زن می‌تواند با هرکس که خواست ازدواج کند.

همچنین خانم‌هایی که به خاطر سن، عادت ماهیانه نمی‌شوند، مدت عده آنها سه بار طهارت است. باید بدانید که منظور از سه طهر سه ماه نیست، زیرا پریود در خانم‌ها در زمان‌های مختلفی رخ می‌دهد و برخی از خانم‌ها به جای یک بار در ماه، دو بار در ماه عادت می‌شوند؛ بنابراین سه بار عادت شدن و پاک شدن بعد از آن به معنای پایان عده می‌باشد.

اما در زمینه طلاق بائن باید بگوییم که طلاق بائن در بعضی از موارد عده ندارد. در این حالت زن می‌تواند پس از وقوع طلاق، ازدواج مجدد داشته باشد.

باطل شدن عقد موقت

در دو حالت زن نیازی به نگهداری عده ندارد:

  1. طلاق زن یائسه
  2. طلاق قبل از نزدیکی

در این دو حالت، نیازی به نگهداری عده نمی‌باشد.

 همچنین در طلاق بائن غیرمدخوله، درصورتی‌که آمیزشی بین زن و مرد رخ نداده باشد و طلاق ثبت شده باشد، نیازی به عده نگه‌داشتن برای زن نیست و زن می‌تواند از لحظه طلاق، ازدواج کند.

در طلاق بائن غیرمدخوله، ز ن نیازی به نگهداری عده ندارد و همچنین زن یائسه نیز نیازی به نگهداری عده ندارد.

عده فسخ نکاح نیز مانند طلاق رجعی است. براساس ماده 1151 قانون مدنی، عده طلاق فسخ نکاح سه طهر است. در حقیقت اگر فسخ نکاح انجام شود، زن مانند وضعیت طلاق رجعی وظیفه دارد که تا سه طهر عده را نگه دارد.

عده فسخ نکاح زن حامله نیز تا اتمام وضع حمل زن است؛ بنابراین اگر زنی که باردار است طلاق بگیرد یا شوهرش را از دست بدهد، عده او تا زمان وضع حمل فرزند می‌باشد.

درصورتی‌که شوهر بمیرد، زن باید عده نگه دارد اما مدت این عده با عده طلاق متفاوته. مدت عده مرگ شوهر در عقد موقت و عقد دائم 4 ماه و 10 روز است.

در عقد موقت نیز زن وظیفه دارد پس از پایان مدت، عده نگه دارد؛ اما مدت عده عقد موقت 45 روز یا 2 طهر است.

نگه‌داشتن عده توسط زنان چه دلیلی دارد؟ چرا زن باید عده نگه دارد؟ برای این مسئله دلایل مختلفی ذکر شده مثلاً اینکه زن به خاطر احترام گذاشتن به سابقه رابطه ازدواج و محرمیت خود باید عده نگه دارد؛ اما بسیاری از افراد می‌پرسند که اگر دلیل تأکید شرع بر احترام است، چرا این تکلیف برای آقایان مشخص نشده؟

باید بگوییم یکی از دلایل این مسئله بحث توانایی باروری خانم‌هاست، به این دلیل که اگر زنی از رابطه با همسر خود باردار باشد، در روزهای اولیه بارداری از این مسئله آگاه نخواهد بود و در گذشته نیز آزمایش و سونوگرافی وجود نداشت، بنابراین اگر زنی که طلاق می‌گرفت با مرد دیگری ازدواج می‌کرد، این مسئله بعداً در زندگی خانم مشکل‌ساز می‌شد؛ مثلاً مشخص نمی‌شد که کودک به شوهر اول خانم تعلق دارد یا شوهر دوم.

وجود سه طهر در این حکم برای این است که خانم‌های باردار، عادت ماهیانه ندارند، بنابراین اگر زنی یک‌بار هم عادت ماهیانه داشته باشد، اما دو بار دیگر را نداشته باشد، می‌توان گفت باردار است و در صورت اثبات این مسئله، عده زن تا پایان بارداری و تولد نوزاد می‌باشد.

نگه نداشتن عده در عقد دائم و موقت باطل شدن عقد است؛ زیرا در زمان عده، زن متأهل حساب می‌شود و در قانون ایران و شرع اجازه عقد ندارد.

 علاوه بر این‌که عقد نکاح در زمان عده باطل است، زن و مردی که در زمان عده با هم وصلت می‌کنند نیز به یک دیگر حرام ابدی می‌شوند و دیگر نمی‌توانند با هم ازدواج کنند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

واقعا اگر کسی تو عده با کسی باشه کلا محرم میشند تا اخرعمر؟؟؟

اگر زن بعد از طلاق عده نگه ندارد مجرم است وحکم آن چیست

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.