در این مقاله قصد داریم درباره تعیین امین و مشخص کردن امین برای افراد صحبت کنیم؛ اما بیایید ببینیم امین کیست؟ براساس قانون حقوقی ایران امین فرد یا سازمانی است که مسئولیت مدیریت دارایی افراد را بر عهده میگیرد. در حقیقت به این افراد وکیل مالی یا نگهداری مالی گفته میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
چه افرادی که به تعیین امین نیاز دارند؟
در بعضی موارد افراد توانایی نگهداری یا مدیریت اموال خود را ندارند. یا اینکه توانایی اداره اموال خود را دارند اما نمیتوانند شخصاً این کار را انجام دهند. بعضی از مواردی که ممکن است افراد به تعیین امین نیاز داشته باشند از این قرارند:
1- درصورتیکه از متوفی اموالی به جنین یا کودک رسیده باشد اما این فرد وکیل یا وصی نداشته باشد، برای اداره اموال جنین باید فردی به عنوان نماینده جنین مشخص شود تا اموال او را اداره کند.
2- تعیین امین در زمینه خیانت متولی: براساس ماده 79 قانون مدنی، چنانچه خیانت متولی وقت ظاهر شود، دادگاه اقدام به ضم امین میکند.
3- اموالی که وقف نیستند اما برای مصارف عمومی در نظر گرفته شده باشند، درصورتیکه مدیری نداشته باشند براساس ماده 103 قانون امور حسبی، برای این اموال از طرف دادستان یا فرد ذینفع از دادگاه تقاضای تعیین امین میگردد.
4- برای اداره اموال افرادی که قادر به اداره اموال خود نیستند، یعنی افرادی که به دلیل کهولت یا بیماری یا دلایلی از این دست نمیتوانند تمام یا بعضی از اموال خود را مدیریت کنند؛ بنابراین میتوانند از دادگاه تقاضای تعیین امین نمایند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

نقش دادستان در تعیین امین
ماده 113 قانون امور حسبی بیان میدارد:
حفظ و نظارت اموال در مواردی که محتاج به تعیین امین است، از جمله نصب امین غایب مادام که امین معین نشده، به عهده دادستانی است که اموال در حوزه او یافت میشود». ماده 115 قانون امور حسبی « وظایف و اختیاراتی که به موجب قانون ونظامات مربوطه در مورد دخالت دادستانها در امور محتاج به تعیین امین مقرر است در خارج ایران به عهده مأمورین کنسولی خواهد بود.
آنچه باید درباره تعیین امین بدانید.
دادگاه صالح برای تعیین امین
در تمام مسائلی که قانون تعیین امین آن را ضروری میداند، دادستان یا هر فرد ذینفع میتواند از دادگاه عمومی یا انقلاب شهرستان محل زندگی خود درخواست تعیین امین کند.
دادگاه بعد از رسیدگی کردن و احراز شرایط، بسته به مورد فردی را به عنوان امین برای اداره دارایی مشخص میکند.
ضم امین به ولی قهری
براساس قانون ولی قهری بر فرزندان و نوههای خود ولایت دارد اما با استناد به بند دوم ماده 1184 قانون مدنی، درصورتیکه ولی قهری طفل به دلیل بیماری، پیری یا دلایلی از این دست توانایی سرپرستی اموال فرزند تحت سرپرستی خود را نداشته باشد، هرکدام از نزدیکان طفل صغیر میتواند از دادگاه خانواده تقاضای ضم امین کند یا اینکه در صورت نبودن فرد قابلاعتماد، از دادستان تقاضای تعیین امین کند.

موارد تعیین امین موقت
در برخی موارد برای اداره اموال مرد نیاز به تعیین امین موقت است. این موارد از این قرارند:
- درصورتیکه رسیدگی به حجر فردی که درخواست حجرش از دادگاه شده باشد، تا نهایی شدن حکم و مشخص شدن قیم طول بکشد و فرد محجور در اموال خود تصرف انجام دهد یا دیگران از اموال او سوءاستفاده کنند و اموال او را ضایع کنند.
براساس ماده 64 قانون امور حسبی، اگر درخواست حجر فردی در دادگاه ارائه شده باشد، دادگاه میتواند فرد مذبور را، پیش از صدور حکم حجر یا پس از قطعی شدن این حکم، از تمام یا بخشی از تصرفات در اموال منع کند. مگر اینکه فرد بتواند برای رفع حکم حجر اقدام کند و دادگاه این رفع حجر را تائید کند.
در چنین حالتی برای حفظ اموال و مسائل ضروری در اموال فرد، امین موقت مشخص میشود. تعیین امین موقت در این زمینه توسط اقوام یا دادستان نیست بلکه تعیین امین موقت به صورت مستقیم توسط دادگاه خانوادهای که به پرونده حجر رسیدگی میکند مشخص میشود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

اختیارات امین موقت
میزان اختیارات امین موقت تنها در زمینه حفظ دارایی و تصرف در اموال در حد نگهداری اموال و مسائل ضروری است.این تصرفات میتواند از تأمین هزینههای فرد محجور و هزینههای زندگی او را نیز شامل شود.
درصورتیکه دادگاه درخواست حجر را رد کند، کسی که درخواست صدور حکم حجر او رد شده، میتواند بار دیگر در اموالش تصرف کند
- چنانچه ولی قهری فرد به دلیلی غایب باشد یا در حبس باشد یا به هر دلیلی نتواند به امور فرد تحت سرپرستی خود رسیدگی کند و کسی را هم برای سرپرستی اموال مشخص نکرده باشد، یک نفر امین موقت از سوی دادستان و دادگاه برای امور فرد مشخص میشود و اداره اموال فرد تحت سرپرستی را بر عهده میگیرد.
در این حالت امین موقت وظایف و اختیارات ولی را دارد. حتی میتواند مزایای تأمین اجتماعی را برای فرد تحت سرپرستی دریافت کند؛ زیرا در این حالت امین موقت جایگزین ولی قهری فرد شده است.
- ایرانیانی که در خارج از کشور زندگی میکنند درصورتیکه برای اداره اموال خود نیاز به تعیین امین داشته باشند، میتوانند از مأمورین کنسولی ایران به عنوان امین موقت کمک بخواهند.
انچه باید درباره حضانت فرزند بدانید
عزل امین
براساس ماده 121 قانون امور حسبی و ماده 47 قانون امور حسبی، در صورت خیانت یا عدم لیاقت امین، فرد یا ولی او میتوانند تقاضای عزل امین یا قیم را از دادگاه داشته باشند. در این حالت دادگاه فرد دیگری را برای سرپرستی امور پیشنهاد خواهد داد.
امیدواریم این مقاله توانسته باشد به پرسشهای شما در زمینه مسائل مرتبط با امین، تعیین امین، عزل امین و زم امین پاسخ دهد. در صورت وجود هرگونه مشکل یا پرسشی در این زمینه، میتوانید از طریق لینکهای موجود در این صفحه، با یکی از همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید و به صورت تلگرامی، تلفنی یا حضوری از همکاران ما مشورت بخواهید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011