سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

منع اشتغال زوجه

منع اشتغال زوجه یعنی چه؟ باید بگوییم که شوهر می‌تواند در شرایط خاصی همسرش را از اشتغال منع کند. حال بیایید ببینیم این شرایط چیست؟

براساس ماده 1117 قانون مدنی چنانچه شغل زن با مصلحت خانواده یا آبروی آن تضاد داشته باشد، مرد می‌تواند زن را از آن کار باز دارد؛ یعنی شوهر می‌تواند همسرش را از کاری بازدارد که خلاف شان اجتماعی و آبروی خانوادگی او باشد.

منع کردن زن از کار یکی از مسائل مهمی است که در قوانین خانواده و دعاوی طلاق به کرات دیده می‌شود. با توجه به اینکه در کشور ما معمولاً ریاست خانواده با مرد است، مرد می‌تواند در شرایط خاص و درصورتی‌که یک کار خاص موجب آسیب به خانواده شود مانع از اشتغال زن در آن شغل شود.

 اما باید بدانید که ایجاد این حق توسط شوهر شرایط و قوانین خاصی دارد. ما در این مقاله ضمانت اجرای حق منع کردن از اشتغال زوجه در قانون حمایت از خانواده را بررسی می‌کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه عدلاک کلیک کنید.

منع اشتغال زوجه

 براساس ماده 1117قانون مدنی، شوهر زمانی این حق را دارد که همسرش را از اشتغال به کاری بازدارد، که شغل زن یکی از موارد زیر را شامل شود:

  1. اگر شغل زن خلاف مصالح خانواده باشد: درصورتی‌که اشتغال خانم منافی مصالح خانوادگی باشد یا اشتغال او به آن کار موجب آسیب به زندگی خانوادگی شود و خانواده را دچار مشکل کند مرد می‌تواند مانع از کار کردن همسرش شود؛ مثلاً اگر زن تازه زایمان کرده باشد و کار کردن او موجب آسیب به فرزندش شود یا مانع از رسیدگی درست او به نیازهای اولیه بچه شده و کودک را در خطر قرار دهد مرد می‌تواند با استناد به موارد 1105 و 1117 قانون از کار کردن همسرش جلوگیری کند.
  2.  آبروی شوهر یا زن: اگر کار کردن زن موجب آسیب به آبروی او ، خانواده یا شوهرش شود مرد می‌تواند مانع از کارکردن او شود؛ مثلاً اگر زن دست‌فروشی کند یا قصابی کند یا به کاری اشتغال پیدا کند که مناسب زنان نیست و با شخصیت و آبروی زن و شوهرش مفافات دارد. البته باید بدانید که مرد تنها می‌تواند در مشاغل خاصی مانع از اشتغال همسرش شود و این مسئله شامل تمام شغل‌ها نیست.

شرایط به اجرا گذاشتن مهریه

چنانچه شرایطی که گفته شد وجود داشته باشد، مرد می‌تواند همسرش را از انجام یک شغل مشخص منع کند؛ اما درصورتی‌که با وجود مخالفت شوهر، زن بازهم به کار خودش ادامه بدهد، مرد می‌تواند از طریق دادگاه خانواده اقدام کند؛ یعنی با تنظیم کردن دادخواست، ادعای حقوقی بنماید و برای منع اشتغال همسرش اقدام کند.

 دادخواست منع از اشتغال زوجه در دادگاه بررسی می‌شود. مرد یا وکیل او می‌توانند دلایل خود را در مورد اینکه شغل خانم مخالف آبروی خانواده یا مصالح آن است ارائه کنند. دادگاه صحبت‌های خانم را هم می‌شنود؛ مثلاً اگر مرد فرد بیکاری باشد و خانم برای تأمین زندگی خود و فرزندانش ناچار به کاری دون شان خود شده باشد، این مسئله را مطرح می‌کند. در نهایت حکم صادر شده از طرف دادگاه به خانم اعلام می‌شود و درصورتی‌که خانم از حکم دادگاه سرپیچی کند، این کار عدم تمکین محسوب می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکیل خانواده

در جلسه مشاوره طلاق چه بگوییم؟

ماده 1117قانون مدنی بیان می‌دارد:

 شوهر می‌تواند با تائید دادگاه، زن خود را از اشتغال به شغلی که منافی مصالح خانواده یا حیثیت خود یا زن است منع کند. زن نیز می‌تواند از دادگاه چنین تقاضایی بنماید، دادگاه درصورتی‌که منع اشتغال اختلالی در معیشت خانواده ایجاد نکند، مرد را از اشتغال به شغل مذکور منع می‌کند.

براساس ماده فوق ، زمانی که زنی کار می‌کند کار او نباید با مصلحت خانواده مخالف باشد یا به آبروی زن یا شوهرش آسیبی برساند؛ اما مسئله این است که نوع شغل و مصالح خانواده‌ها در شرایط مختلف متفاوت است و بنابراین در این زمینه داوری به عرف ارجاع داده می‌شود.

به عنوان مثال اگر شوهر زنی از وضعیت خانوادگی مناسب و شرایط کاری مناسبی برخوردار باشد، انجام اموری مثل نظافت منزل دیگران یا رخت‌شویی مغایر مصلحت خانواده است اما زمانی که زن نان‌آور دیگری ندارد و به هر دلیل امکان اشتغال شوهر را ندارد ، شرایط می‌تواند متفاوت باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.