به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم

به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم

به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم


یکی از سوالاتی که مکرر پرسیده می‌شود این است که آیا به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم امکان‌پذیر است؟ به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم چه شرایطی دارد؟ باید بدانید که به اجرا گذاشتن مهریه شرایط خاصی دارد. درشرایط خاص زن حتی بعد از طلاق هم می‌تواند مهریه را ابه اجرا بگذارد. به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم هم امکان‌پذیر است اما شرایط و قوانینی دارد.

شرایط به اجرا گذاشتن مهریه چیست؟ آیا می‌توان برای بار دوم مهریه را به اجرا گذاشت؟

 براساس قانون مدنی و قوانین شرع، مهریه حق مسلم زن است؛ به عبارت دیگر از زمان انجام عقد میان زن و شوهر، مهریه به زن  تعلق می‌گیرد. البته در چند سال اخیر تغییرات زیادی در قوانین مرتبط با خانواده و  مهریه انجام شده است یکی از این مسائل درباره نحوه به اجرا گذاشتن مهریه و دریافتن آن است. سؤالی که ایجاد می‌شود این است که چند بار می‌توان مهریه را به اجرا گذاشت؟ در این مقاله با ما باشید تا درباره قوانین مرتبط با به اجرا گذاشتن مهریه با شما گفتگو کنیم

چطور مهریه همسر خود را نپردازیم؟

مطالبه مهریه

شاید این برای شما سؤال باشد که مهریه را از چه طریقی می‌توان به اجرا گذاشت؟ باید بگوییم که مهریه از دو روش قابل مطالبه است.

  1. مراجعه به دادگاه (شورای حل اختلاف)
  2. مراجعه به اداره ثبت

چنانچه ارزش مهریه زنی تا 20 میلیون تومان باشد، رسیدگی به دادخواست مهریه از طریق ارائه کردن دادخواست به شورای حل اختلاف امکان‌پذیر است؛ اما اگر میزان مهریه بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، زن می‌تواند هم از طریق دادگاه و هم از طریق دفتر ازدواجی که عقد را ثبت کرده برای به اجرا گذاشتن مهریه خود اقدام کند.

در ادامه در مورد مطالبه مهریه و به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم بیشتر توضیح خواهیم داد.

درخواست مهریه از طریق اداره ثبت

درخواست کردن مهریه از طریق اداره ثبت برای کسانی مناسب است که درباره اموال منقول و غیرمنقول همسرشان اطلاعات کاملی دارند. به اجرا گذاشتن مهریه هم کم‌هزینه است و هم اینکه سریع‌تر و کم درد سرتر از روش‌های دیگر است.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

درخواست مهریه

مطالبه مهریه از طریق دادگاه

اگر مهریه بالای 20 میلیون تومان باشد، خانم باید با مراجعه به دفاتر قضایی دادخواست مطالبه مهریه ثبت کند. در این روش امکان جلب شوهر تا سقف 110 سکه وجود دارد. همچنین زن برای جلوگیری کردن از نقل و انتقال اموال مرد می‌تواند از دادگاه تقاضای توقیف اموال مرد را بکند.  در این شیوه قبل از ابلاغ حکم (در صورت درخواست زن) اموالی که از طرف زن معرفی‌شده‌اند توسط دادگاه توقیف می‌شود. بعد دادگاه برای رسیدگی به دعوا در زمان مناسب تشکیل شود.)

باید بدانید که در این شیوه تمام اموال مرد به جز آن قسمتی که به عنوان مستثنیات دین شناخته می‌شود قابل توقیف هستند. مستثنیات دین شامل منزل مسکونی مرد در حد شئون او و لوازم و اثاثیه  ضروری و همچنین مواد غذایی به اندازه نیاز مرد و افراد تحت تکفل او است؛ اما مازاد بر این اموال می‌تواند برای مهریه توقیف شود تا مهریه زن پرداخت شود. برای کسب اطلاعات کافی در این زمینه بهتر است با یک وکیل خانواده در مشهد یا وکیل طلاق در مشهد گفتگو کنید. همچنین می‌توانید از طریق لینک‌های قرار گرفته در این صفحه به صورت تلفنی و تلگرامی با همکاران ما مشورت کنید و سؤالات حقوقی خود را با ایشان مطرح کنید.

به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم

یک سؤال مهم این است که به طور کلی چند بار می‌توان مهریه را به اجرا گذاشت؟ مواردی وجود دارد که خانم بعد از اینکه مهریه خود را به اجرا می‌گذارد، به دلایلی پشیمان می‌شود یا از درخواست  خود صرف‌نظر می‌کند و به نحوی برای ادامه زندگی پیگیر پرونده نمی‌شود. حالا سؤال اینجاست که در این حالت آیا زن می‌تواند در صورت بروز مشکلات آتی برای به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم اقدام کند؟

برای جواب دادن به این مسئله باید چند مورد را در نظر بگیریم:

اول اینکه در برخی موارد زن مهریه را می‌بخشد (ابراء می‌کند) یعنی به شوهرش اعلام می‌کند که مهریه را به تو بخشیدم و دیگر درباره مهریه دینی به من نداری، در این حالت مرد دیگر مهریه‌ای برگردن ندارد و زن نیز حق رجوع ندارد بنابراین زن در آینده نمی‌تواند مهریه را طلب کند ( در این زمینه ما در مقاله مفصلی توضیحاتی ارائه کرده‌ایم و بیان کرده‌ایم که زن در چه شرایطی می‌تواند مهریه را طلب کند. لازم است حتماً این مقاله را مطالعه کنید )

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

دعوای نفقه

ابراء مهریه

در حالت بعدی زن مهریه را در قبال طلاق گرفتن به شوهرش می‌بخشد، به عبارت مهریه را بذل می‌کند . این کار در طلاق توافقی انجام می‌شود و مربوط به وقتی است که زن آنقدر از شوهرش بیزار شده که حاضر است حتی با پرداختن پول از او جدا شود. در این حالت مرد شرط طلاق را بخشیدن مهریه قرار می‌دهد و طلاق انجام می‌شود؛ اما اگر زن در ایام عده از این بخشش پشیمان شود، طلاق باطل می‌شود؛ یعنی زن و مرد همچنان زن و شوهر حساب می‌شوند و بنابراین زن تا پایان مدت عده حق رجوع مهریه دارد؛ اما بعد از آن نمی‌تواند مهریه را اجرا بگذارد.

در حالت سوم اگر زن مهریه‌اش را به مرد هبه کند (ببخشد) مثلاً به شوهرش بگوید مهرم را به تو بخشیدم، در این حالت تکلیف شوهر در پرداختن مهریه از بین نمی‌رود و زن می‌تواند تا زمان دریافت مهریه هر چند بار که بخواهد مهریه را طلب کند زیرا زن می‌تواند در هر شرایطی از هبه رجوع کند و مهریه‌اش را طلب کند و نیازی نیست که حتماً طلاق گرفته باشد.

دقت کنید که در بخشیدن مهریه بحث ابراء و هبه و لفظ مورد استفاده در کلام و ثبت در دفتر اسناد اهمیت دارد؛ زیرا وقتی فرد را بری می‌کنید یا ابراء مهریه انجام می‌دهید دیگر حق رجوع ندارید. توصیه ما به خانم‌هایی که قصد بخشیدن مهریه خود را دارند این است که این مسئله را در نظر بگیرند و برای آینده‌نگری هم که شده از ابراء استفاده نکنند. هیچ‌کس از آینده خبر ندارد.

حقوق زن در ازدواج

دریافت مهریه در طلاق توافقی

یکی از مسائلی که در زمان طلاق مورد بحث و اختلاف می‌شود، پرداخت مهریه خانم است. همان‌طور که گفتیم مهریه حقی است که از زمان عقد نکاح به زن تعلق دارد ولی این مالکیت در طلاق توافقی می‌تواند متفاوت باشد. در طلاق توافقی زن و شوهر براساس شواهد با هم توافق‌هایی انجام می‌دهند . در طلاق توافقی که میان زن و شوهر انجام می‌شود بسیار مهم است و در صورت اختلافات بعدی این طلاق سند قانونی دارد؛ بنابراین برای تنظیم این توافق حتماً از یک وکیل خانواده یا وکیل طلاق کمک بگیرید .

از جمله موارد توافق بحث حضانت است. در قانون ایران حضانت فرزندان بعد از 7 سالگی با پدر است؛ اما اگر مادر بخواهد این حضانت را به دست بیاورد می‌تواند مهریه‌اش را ببخشد. در صورت اگر توافق میان دو طرف انجام شود و این توافق ثبت شود، در اختلافات آتی دادگاه براساس همین توافق عمل می‌کند. البته باید بدانید این توافق لزوماً مانع دریافت مهریه نمی‌شود و زن در هر شرایطی حق دریافت مهریه را دارد مگر اینکه خودش از حق خود بگذرد و در ازای آن حق حضانت را به دست آورد.

ما پیش از این به صورت مفصل درباره طلاق توافقی و شرایط طلاق توافقی و نحوه تنظیم این توافقنامه با شما صحبت کرده‌ایم. می‌توانید با مطالعه این مقاله‌ها بهترین تصمیم را برای پرونده خود بگیرید.

به اجرا گذاشتن مهریه برای بار دوم

قانون 110 سکه چیست؟

در قانون جدید مهریه، صدور حکم جلب برای بیشتر از 110 سکه مهریه ممنوع شده است. به عبارتی در این قانون میزان محکومیت مالی فقط تا 110 سکه امکان‌پذیر است. فرقی نمی‌کند میزان مهریه توافقی در سند عقد چقدر است البته که خانم می‌تواند تمام مهریه خود را طلب کند اما برای دریافت حکم جلب شوهر بابت مهریه فقط 110 سکه امکان دارد.

به عنوان مثال مهریه یک خانم 500 سکه باشد. زن از طریق دادگاه می‌تواند دادخواست مطالبه مهریه را ارائه کند. دادگاه با بررسی حکم محکومیت مرد را صادر کند؛ اما مرد نمی‌تواند این مقدار سکه بپردازد بنابراین دادخواست اعسار را به دادگاه ارائه می‌کند . اگر بتواند اعسار خود و عدم توانایی مالی را به دادگاه ثابت  کند دادگاه با توجه به این مسئله مرد را به پرداخت سکه پیش پرداخت و هر دو ماه یک سکه محکوم می‌کند. حالا چنانچه مرد این اقساط را مشخص نکند، دادگاه با درخواست زن تا سقف 110 سکه حکم جلب شوهر را صادر می‌نماید.

چنانچه 110 سکه پرداخت شود، مرد برای پرداختن بقیه مهریه دیگر جلب نخواهد شد، در این حالت زن باید تواند اموال شوهرش را به دادگاه معرفی کند. اگر توانایی انجام این کار را نداشته باشد یا شوهرش ملک یا سرمایه‌ای نداشته باشد ، نه می‌تواند شوهرش را جلب کند و نه او را ممنوع‌الخروج کند.

ارتباط با وکیل خانواده و طلاق در مشهد

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *