طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه
یکی از معدود راههای خانمها برای طلاق درخواست طلاق به دلیل پرداخت نکردن نفقه است. باید بدانید درصورتیکه زن از شوهر خود تمکین کند ولی شوهر نفقه او را پرداخت نکند ، زن میتواند تقاضای طلاق کند.
درخواست طلاق از همسر به دلیل عدم پرداخت نفقه و توقیف اموال و بازداشت شوهر
یکی از مهمترین و سختترین پروندههای طلاق و خانواده ، درخواست طلاق به دلیل ترک نفقه یا ترک انفاق است. براساس قانون مدنی و قوانین اسلام، حق طلاق با مرد است و زن تنها با داشتن یک سری دلایل خاص و منطقی و در صورت اثبات عسر و حرج قادر است در دادگاه خانواده تقاضای طلاق کند.
ما پیش از این در مقالههایی مفصل به نحوه درخواست طلاق از سوی زن، طلاق از سوی مرد، طلاق غیابی، نفقه، مهریه ، اجرتالمثل و …. پرداختهایم. حال بیایید ببینیم طلاق به خاطر عدم پرداخت نفقه چیست و چطور انجام میشود.
در شرع اسلام و قانون کشور ایران ، مرد موظف است که به زنی که در عقد دائم خود دارد نفقه بپردازد و در این زمینه هیچ دلیل و بهانهای از طرف مرد پذیرفته نیست. مگر اینکه زن، بدون اینکه دلیل موجهی داشته باشد ، از مرد تمکین نکند .
شرایط طلاق به دلیل عدم تمکین زن
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

تمکین چیست؟
تمکین در معنای عام به معنی فرمانبرداری و اطاعت از مرد و زندگی با او در خانه مشترک است و در معنای خاص به رابطه زناشویی گفته میشود.
مرد موظف است به صورت مرتب به زنی که از او تمکین میکند نفقه پرداخت کند و این نفقه هیچ ارتباطی به شاغل بودن زن یا ثروتمند بودن او ندارد و وظیفه و دینی بر گردن مرد است که کوتاهی در آن به هیچ وجه پذیرفته نمیشود. مگر اینکه زن بدون داشتن دلیل موجه از تمکین شوهر خود خودداری کند.
اما چنانچه زن از شوهر خود تمکین میکند ولی مرد به او نفقه نمیپردازد، زن میتواند دادخواست طلاق خود را به دلیل عدم پرداخت نفقه به دادگاه بدهد.
باید بدانید که براساس قانون حق طلاق با شوهر است اما در قانون مواردی پیش بینی شده که بانوان هم بتوانند در شرایط خاص از شوهر خود جدا شوند. درصورتیکه خانم بتواند عدم پرداخت نفقه از سوی مرد را ثابت کند میتواند از شوهر خود طلاق بگیرد.
البته باید بدانید که این نوع از طلاق در صورتی انجام میشود که مراحل قانونی آن به درستی دنبال شود. برای اطلاع از نحوه و قوانین درست این مسئله در ادامه این مقاله با ما باشید.
چطور مهریه همسر خود را نپردازیم؟

چرا پرداخت نفقه مهم است؟
ازآنجاییکه مسائل داخلی خانواده مانند تربیت فرزندان، رسیدگی به فرزندان و مسائل درونی خانه بر عهده خانم است، تأمین نیازهای مالی زن اهمیت بسیار بالایی دارد.بنابراین مرد موظف است امکانات لازم را برای همسر خود تأمین کند و جزء وظایف مرد محسوب میشود. براساس ماده 1108 قانون مدنی، در زمینه نفقه بیان شده است که:
«هرگاه که زن بدون هیچ دلیل منطقی و مشروعی از خواسته همسر و انجام تکالیف زناشویی خود سرپیچی کند ، مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.»

ارتباط با وکیل خانواده و طلاق در مشهد
نفقه زن
ماده 1106 قانون مدنی بیان میدارد: «در عقد دائم نفقه زن بر عهده شوهر است.» همچنین در عقد موقت در صورت توافق میان طرفین ، نفقه بر عهده میرد است. بنابراین قانون مدنی پرداختن نفقه زن را بر عهده مرد قرار داده است.
در واقع در ازدواج دائم مرد موظف به تأمین کردن هزینههای همسر خود است. از نظر قانونگذار، پرداخت نفقه و انجام این وظیفه آنقدر مهم است که برای انجام ندادن آن ضمانتهای اجرایی وجود دارد. براساس ماده 1107 قانون مدنی، نفقه شامل تمام نیازها و خواستههای زن متناسب با شأن او است.
این موارد شامل خانه مناسب، لباس، هزینههای زندگی، وسایل زندگی و وسایل درمان و بهداشت و حتی خدمتکار است.مسئله مهمی که وجود دارد این است که زن زمانی استحقاق دریافت نفقه را دارد که از شوهر خود تمکین کرده باشد و در صورت عدم تمکین، زوجه حقی در زمینه نفقه ندارد.

درخواست طلاق زوجه به دلیل عدم پرداخت نفقه
پرداختن نکردن نفقه از طرف مرد به عنوان ترک انفاق شناخته میشود و براساس قانون لازم است زن به خاطر جرمی که انجام داده مجازات شود. باید در نظر بگیرید که زن بدون پرداخت نفقه از سوی شوهرش دچار عسر و حرج میشود و دادگاه به زن حق طلاق میدهد.
براساس ماده 1129 قانون مدنی :
«در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرا حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن میتواند برای طلاق به حاکم رجوع کرده و حاکم شوهر او را اجبار به طلاق میکند، همچنین در صورت عجز شوهر از دادن نفقه، زوجه میتواند برای طلاق یک طرفه با داشتن حق طلاق اقدام کند.»
طلاق زوجه به دلیل عدم پرداخت نفقه
براساس قانون مدنی، مرد وظیفه دارد نفقه همسرش را به صورت کامل پرداخت کند و مواردی مانند انواع اختلاف خانوادگی و نداشتن تمکین مالی برای پرداخت کردن نفقه ، حق طلاق را برای همسر به دنبال دارد.
در شرایطی که خانم بتواند ثابت کند که مرد بدون دلیل موجه از پرداخت نفقه سرباز میزند، این اثبات برای دادن حق طلاق یک طرفه به خانم کافی خواهد بود و خانم میتواند با عسرو حرج در دادگاه طلاق بگیرد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

شرایط طلاق به دلیل پرداخت نکردن نفقه
درخواست طلاق بخاطر عدم پرداخت نفقه
زمانی ممکن است که شرایط خاصی برقرار باشد.
- تمکین عام و خاص زن از شوهر: در صورتی وجود بیماری مقاربتی مرد، دیوانگی ، عدم تمکین زن و وجود عسر و حرج
- خودداری از پرداخت نفقه به عمد و با وجود داشتن توانایی مالی کافی: نفقه حقی است که شوهر باید به زن بپردازد . در صورت تمکین کردن زن و پایبندی او به خانواده ، مرد موظف به پرداخت نفقه میباشد و عدم پرداخت میتواند برای خانم حق طلاق ایجاد کند.
ممنوع الخروج کردن مرد بابت مهریه
مراحل طلاق از طریق دریافت اجرائیه نفقه
مرد وظیفه دارد تا نفقه همسر و فرزندانش را بپردازد اما گاهی مرد از پرداختن حقوق مالی همسر و فرزندان خود خودداری میکند . در این حالت زن باید از طریق اجرائیه نفقه برای اثبات این مسئله اقدام کند. در ادامه این مطلب مراحل طلاق به دلیل عدم پرداخت نفقه را بیان میکنیم:
- ایجاد حساب کاربری در سامانه ثنا و احراز هویت در آن
- تنظیم دادخواست درخواست نفقه معوقه به کمک وکیل خانواده یا وکیل طلاق در مشهد
- مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت درخواست طلاق
- حضور در جلسه دادگاه و صدور حکم محکومیت شوهر برای پرداخت نفقههای گذشته و فعلی
- صدور رأی محکومیت برای شوهر و رسیدگی به اعتراض احتمالی او
- مراجعه خانم به دادگاه و دریافت اجرائیه رأی صادر شده
- تنظیم دادخواست صدور حکم طلاق و ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی
- فرستادن مدارک به دادگاه برای صدور حکم طلاق یک طرفه
همانطور که میبینید این مراحل پیچیده و گسترده هستند و بسیار هم زمان بر میباشند.خانم باید بتواند به صورت قانونی ثابت کند که با وجود تمکین ، نفقهای دریافت نکرده و این مسئله ادامهدار بوده است.
اما افراد قانونشکن همواره راهی برای فرار از قوانین دارند. به همین دلیل توصیه ما این است که در چنین پروندههایی از کمک وکیل خانواده یا وکیل طلاق در شهر خود استفاده کنید.
سامانه حقوقی عدلاک با داشتن تیمی از وکلای ورزیده و با تجربه خانواده در شهرهای بزرگ ایران، آماده است تا حمایت قانونی از حقوق شما را در پروندههای طلاق و خانواده بر عهده بگیرد.
کافی است در همین صفحه کلمه کلیدی وکیل خانواده در … یا وکیل طلاق در …. را سرچ کنید و به جای … نام شهر یا استان خود را قرار دهید تا به اطلاعات کاملی در زمینه همکاران ما در شهر خود و خدماتی که به شما ارائه میکنند دسترسی داشته باشید.
اثبات عدم پرداخت نفقه جهت دریافت حق طلاق
وکیل طلاق از سوی خانم میتواند این امکان را به خانم ارائه کند که عدم پرداخت نفقه از سوی شوهرش را به دادگاه ثابت کند. خانم باید برای این کار دلایل و شواهد لازم در دعاوی حقوقی را در نظر بگیرد . برای این کار میتواند از دلایل اثبات جرم مانند اقرار خود شوهر، شهادت شاهدین یا دلایل و اسناد قاطعانه ، قسم و علم قاضی استفاده کند.
گاهی نیز لازم است که شوهر برای ترک انفاق در محضر دادگاه اقرار کند یا خانم از طریق شهادت آشنایان یا بستگان خود عدم پرداخت نفقه از طریق شوهرش را اثبات کند.درصورتیکه امکان هیچ کدام از این موارد وجود نداشت، قاضی مدارکی مانند حسابهای بانکی طرفین را بررسی میکند تا از عدم پرداخت نفقه اطمینان پیدا کند.
پرداخت نکردن نفقه توسط مرد و اثبات آن در دادگاه و دریافت حقوق زن موجب میشود که زن برای دریافت حقوق مالی دیگر خود مانند مهریه و اجرتالمثل نیز تلاش کند.
همچنین در این شرایط خانم حق توقیف اموال شوهر خود را دارد. یعنی میتواند حسابهای بانکی و اموال شوهر خود را برای دریافت حقوق خود مصادره کند.(البته نیاز به حکم دادگاه وجود دارد)
مسئله دیگری که باید بدانید این است که درگیری میان زوجین در دادگاهها میتواند موجب آسیب روحی به طرفین و فشار روحی شود. همچنین این درخواست طلاق زمانبر و وقتگیر نیز هست به همین دلیل توصیه براین است که دو طرف برای طلاق توافقی اقدام کنند و با کمترین فشار از هم جدا شوند.
دادگاه صالح برای رسیدگی به عدم پرداخت نفقه
صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانواده و بحث مهریه و نفقه با دادگاه خانواده است. چنانچه خانمی درخواست حقوق مالی خود را داشته باشد و این درخواست را به دادگاه دیگری ارائه کند، دادگاه با صدور قرار امتناع، بررسی پرونده را به دادگاه خانواده ارجاع میدهد.
زیرا صلاحیت بررسی مسائل مرتبط با خانواده، برعهده دادگاه خانواده است. دادگاه خانواده با بررسی شواهد و دلایل در زمینه مسئله تصمیمگیری میکند و سپس حکم لازم را صادر میکند.

ضمانت اجرایی کیفری عدم پرداخت نفقه
باید بدانید که پرداخت نفقه صرفاً مخصوص همسر نیست بلکه پدر ، مادر، خواهر، برادر و فرزند مرد نیز شامل دریافت نفقه میشوند. بنابراین عدم پرداخت نفقه ضمانت اجرایی حقوقی و کیفری دارد.
براساس ماده 642 قانون تعزیرات درصورتیکه مرد با داشتن توانایی مالی، نفقه همسر یا بستگان نسبی خود را پرداخت نکند، به حبس از سه ماه و یک روز تا پنج ماه محکوم میگردد.
البته باید بدانید که این تعقیب کیفری شرایط خاصی دارد و تنها در صورتی ممکن است که شاکی خصوصی از شوهر شکایت کند و با جلب رضایت شاکی نیز دستور تعقیب لغو میشود.
در چنین پروندههایی کمک گرفتن از مشورت یک وکیل پایه یک دادگستری در سامانه حقوقی عدلاک میتواند به شما کمک کند تا هرچه سریعتر دادخواست موردنظر را تنظیم کنید و به حقوق خود دست پیدا کنید.
برای دسترسی به بهترین وکیل طلاق در مشهد و سایر شهرهای ایران با تیم حقوقی سامانه عدلاک تماس بگیرید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011