یکی از سؤالاتی که در زمان طلاق زوجین ایجاد میشود این است که مالکیت طلا در زمان طلاق با چه کسی است؟ برای پاسخ به این سؤال باید این موارد را در نظر بگیریم
- آیا طلا به زن هدیه شده است؟
- آیا طلا از اموال خود زن خریداریشده است یا مثلاً از خانه پدری آورده؟
- آیا طلا به زن امانت دادهشده است ؟
مالکیت طلا در زمان طلاق با کیست؟
در زمان طلاق میان زن و شوهر، مالکیت تمام طلاهای دوران ازدواج با زن خواهد بود، مگر اینکه آن طلا نزد زن به امانت باشد مثلاً وسیله کار شوهر باشد یا بهعنوان پساندازی برای زندگی خریده باشد و زن صرفاً اجازه استفاده از آنها را داشته باشد. همچنین طلاهایی که مرد به همسرش هبه کرده با شرایطی میتواند بازگشت داده شود.
مطالعه بیشتر:
مشاوره رایگان طلاق
وکالت زوجه در طلاق به چه معناست؟
بازگشت طلای هبه شده
اگر مرد طلایی به همسر خود هبه کرده است و در زمان جدایی ادعای مالکیت آن را داشته باشد، باید دادخواست استرداد طلا و رجوع از هبه تنظیم کند و میزان خواسته را تعیین کند. مرجع قضایی با توجه به شرایطی خاص در این مورد تصمیمگیری میکند که آیا اصولاً آقا میتواند طلای هدیه دادهشده را پس بگیرد؟
زمانی که زن و مردی به زندگی مشترک خود پایان میدهند، این سؤال پیش میآید که تکلیف طلاهای هدیه دادهشده در مراسم مختلف مانند نامزدی، عقد و عروسی به خانم هدیه داده میشود چیست؟ باید بگوییم که در قانون طلاق برای طلایی که به زن هدیه شده تعیین تکلیف نشده است. در حقیقت طلای اهدایی را هدیهای از طرف مرد میدانند که بهاصطلاح هبه خوانده میشود.

هبه چیست؟
ماده 795 قانون مدنی هبه را اینطور تعریف میکند: «هبه، عقدی است که بهموجب آن، یک نفر، مالی را مجانی به شخص دیگری تملیک میکند.»
با توجه به این تعریف، زمانی که مالی در زمان عقد به زن هبه میشود، مالکیت آن به زن دادهشده و زن میتواند در مال خود آنطور که صلاح بداند تصرف کند؛ بنابراین طلا و جواهری که در زمان عقد به زن هدیه شده، مطابق قانون متعلق به خود او میباشد؛ اما در بعضی از موارد امکان رجوع هبه وجود دارد.

استرداد طلا در زمان طلاق
با توجه به قانون، طلایی که بهعنوان هدیه به زن دادهشده باشد، متعلق به اوست و زن میتواند آنطور که میخواهد در آن تصرف کند. برای فروختن آن نیز نیازی به اجازه شوهر ندارد؛ اما اگر طلا به زن هدیه داده نشده باشد و یا نزد زن از طرف شوهر به امانت باشد، مرد میتواند از دادگاه تقاضای استرداد آن را داشته باشد. ماده 803 قانون مدنی میگوید، درصورتیکه هبه معوض باشد یا درصورتیکه عین آن کالا از مالکیت زن خارج شده باشد و به مالکیت دیگری در آمده باشد، در این حالت امکان استرداد طلا وجود ندارد.

نحوه اقدام برای استرداد طلا در طلاق
با وجود اینکه زمانی که طلا به زن هبه شد، زن مالک آن محسوب میشود اما در مواردی امکان استرداد هبه وجود دارد. بخشی از عقد هبه، رجوع از هبه است ک اگر طلا تغییری نکرده باشد یا به تملک دیگری در نیامده باشد یا زن در زمان دریافت آن طلا، عوضی به مرد پرداخته باشد، امکان باز پس گرفتن طلا وجود ندارد.
اما اگر این شرایط صادق نباشد، مرد میتواند با مراجعه به یک وکیل خانواده، یک اظهارنامه رجوع از هبه تنظیم کند و سپس آن را در دفاتر خدمات قضایی ثبت نماید. بعد از مهلت قانونی مشخصشده، اگر خانم از بازگرداندن طلا خودداری کرد، مرد باید دادخواست تائید رجوع از هبه را تنظیم کند و آن را در دفاتر خدمات قضایی ثبت کند. دادگاه پس از بررسیهای لازم و شنیدن حرفهای دو طرف نسبت به استرداد یا عدم استرداد طلا در زمان طلاق تصمیم میگیرد.
وکیل حقوقی یا وکیل خانواده؟
یک سوال مهم این است که برای پیگیری چنین پروندهای به وکیل حقوقی نیاز داریم یا باید از وکیل خانواده یا وکیل کیفری کمک بگیریم؟ واقعیت این است که بحث مهریه و موارد مرتبط با ازدواج را باید با وکیل مهریه یا وکیل طلاق یا وکیل خانواده در مشهد مطرح کنید؛ اما اگر بحث فروش بدون اجازه طلا باشد و فرد به دنبال شکایت حقوقی از مسئله باشد میتوانید با وکیل حقوقی در مشهد مشورت کنید. شما میتوانید با یکی از همکاران ما در موسسه مهر آرتا نوین گفتگو کنید. همچنین میتوانید با کلیک کردن در اینجا به گروه تلگرامی بحثهای حقوقی ما ملحق شوید و سؤالات خود را با کارشناسان حقوقی مطرح کنید.
- وکیل کلاهبرداری در فریمان
- دیه استخوان دنده در حالت شکستگی، در رفتن و ترک خوردن
- وکیل برای دادخواست مطالبه اجرتالمثل ایام زوجیت
- لعان در حقوق ایران _09150998001
- نمونه قرارداد یکسان سازی معاملات اموال غیرمنقول