یکی از سؤالاتی که مکرر مطرح میشود درباره نحوه تقسیم ارث مادر است. تقسیم اموال مادر میان فرزندان از سؤالاتی است که اختلافات زیادی ایجاد میکند؛ مثلاً این سؤال زیاد مطرح میشود که آیا سهمالارث دختر از مادر هم نصف سهم پسر است؟ یا اینکه بسیاری از افراد مدعی هستند که طلای مادر، ارث دختر است و به پسر نمیرسد. ما قبل از این درباره نحوه تقسیم ارث فرزند میان والدین یا ارث همسر و فرزندان متوفی و طبقات ارث مقالههایی را ارائه کردیم، در این مقاله درباره قوانین تقسیم ارث مادر به سؤالات شما پاسخ میدهیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

سهمالارث فرزندان
براساس قانون میزان سهمالارث پسر دو برابر دختر است. فرقی نمیکند این ارثیه از طرف پدر باشد یا مادر؛ اما این ارث چطور بین فرزندان تقسیم میشود؟
تقسیم ارث مادر بین فرزندان
ماده 907 قانون مدنی در زمینه سهمالارث فرزندان از مادر صحبت میکند :
اگر متوفی ابوین نداشته و یک یا چند نفر اولاد داشته باشد، ترکه به طریق ذیل تقسیم میشود:اگر فرزند منحصر به یکی باشد، خواه پسر خواه دختر، تمام ترکه به او میرسد.اگر اولاد متعدد باشند، ولی تمام پسر یا تمام دختر، ترکه بین آنها بالسویه تقسیم میشود.اگر اولاد متعدد باشند و بعضی از آنها پسر و بعضی دختر، پسر دو برابر دختر میبرد.
براساس این قانون اگر زن فقط یک فرزند داشته باشد، تمام ترکه مادر به او میرسد.
چنانچه چند فرزند داشته باشد و همه آنها دختر باشند یا همه آنها پسر باشند ، اموال به نسبت مساوی میان آنها تقسیم میشود.
درصورتیکه متوفی فرزندان زیادی داشته باشد که بعضی از آنها پسر باشند و بعضی دختر، پسر دو برابر دختر ارث خواهد برد.

طلای متوفی به چه کسی میرسد؟
این امکان وجود دارد که هر متوفایی در اموال خود طلا داشته باشد؛ اما معمولاً طلا به عنوان زینت برای خانمها استفاده میشود بیشتر افراد اعتقاد دارند که طلای مادر سهم دختر او است و پسر سهمی از آن ندارد زیرا پسر دو برابر ارث میبرد؛ اما براساس قانون وراثت طلا نیز از اموال متوفی است و باید براساس قانون ارث تقسیم شود.
اما چنانچه متوفی در زمان زندهبودن خود اموال را تقسیم کرده باشد و در همان زنده بودن طلاها را به دخترش داده باشد یا در وصیتنامه نوشته باشد که طلاها به فرزند دخترش یا یکی دیگر از ورثه میرسد شرایط متفاوت است.
نکته مهمی که باید درباره تقسیم ارث طلا بدانید این است که باید ببینیم طلایی که زن دارد متعلق به خود اوست یا مثلاً همسرش به او هدیه داده یا در دست او امانت بوده است؟
اگر خانمی با پسانداز خود طلایی بخرد یا طلایی هدیه بگیرد آن طلا متعلق به خود اوست و میتواند درباره آن وصیت کند اما اگر طلایی که در اختیار زن است هدیه همسرش بوده زن میتواند یک سوم آن را وصیت کند؛ اما اگر طلا دست زن امانت بوده باشد مثلاً شوهرش به قصد پسانداز مالی را طلا بخرد و به زن خود برای استفاده بدهد دیگر آن طلا به زن تعلق ندارد و نمیتواند درباره آن وصیت کند و مثل بقیه اموالی که از متوفی به جا مانده میان ورثه تقسیم میشود.
قانون تقسیم ارث مادر
همانطور که گفتیم در قانون تقسیم ارث مادر میان فرزندان پسر دو سهم ارث میبرد و دختر یک سهم. این مسئله یک فتوای مذهبی است و قوانین نیز بر همین اساس مشخص شده است. مگر اینکه متوفی وصیتنامهای داشته باشد و در وصیتنامه تعیین کند که سهمالارث فرزندانش برابر است یا اینکه سهم هرکدام از ورثه را تعیین کند.
حال اگر ورثه چند برادر امی یا چند خواهر امی یا چند خواهر و برادر امی باشند، اموال میان آنها بالسویه تقسیم میشود؛ یعنی درصورتیکه از طبقه اول ارث کسی نباشد (پدر ، مادر،فرزندان و همسر متوفی) ، نوبت به خواهر و برادر او میرسد. چنانچه متوفی خواهر و برادر مادری داشته باشد ، اموال به مساوات میان آنها تقسیم میگردد.

تقسیم ارث زن بدون فرزند
چنانچه زنی فوت کند و آن زن فرزندی نداشته باشد، نیمی از اموال به شوهرش خواهد رسید و اموال میان سایر ورثه در طبقات دیگر تقسیم ارث تقسیم میگردد.
چنانچه زنی که فوت میکند فرزند داشته باشد ، یک چهارم اموال به شوهرش میرسد و بقیه آن به فرزندانش میرسد؛ اما درصورتیکه متوفی به جز شوهر ورثهای نداشته باشد، تمام ارث به شوهرش میرسد.
اما این حکم در مورد مردان متفاوت است؛ یعنی اگر متوفی مرد باشد و به جز همسرش وارثی نداشته باشد، یک چهارم اموال او به زنش میرسد و بقیه سهم حاکم شرع میباشد.
این حکم نیز کمی عجیب است زیرا بسیاری از افراد معتقدند زن پس از فوت شوهرش نیاز به حمایت بیشتری دارد بنابراین رسیدن اموال شوهر به حاکم شرع نمیتواند درست باشد.
اگر مادر در وصیت خود طلاها را به دخترانش ببخشد چه حکمی دارد؟
درصورتیکه مادری وصیت کند که طلاهایش به دخترانش برسد، این وصیت تنها در مورد یک سوم طلا قابل قبول است و مابقی آن میان ورثه براساس قانون تقسیم میشود. البته حتی اگر مادر تنها با زبان هم بیان کند که طلا متعلق به دخترش است کافی است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.
اگر مادری بخواهد تمام طلا به دخترش برسد چه راه حلی دارد؟
راه حل این است که مادر در زمان زنده بودن خود طلاها را به بازار ببرد و بفروشد و طلای جدیدی بخرد و کاغذ خرید طلای جدید را به نام دختران خود بزند. در این صورت پس از مرگ متوفی، با توجه به اینکه کاغذ خرید به نام دختر است، مالک طلا محسوب میشود.
براساس قانون درصورتیکه وصیت مادر این باشد که طلا به دخترانش برسد باید این وصیت با سند معتبر (وصیتنامه یا کاغذخرید) یا شاهد معتبر ثابت شود تا توسط قانون تایید شود. وگرنه ورثه میتوانند آن را تصاحب کنند یا مدعی مالکیت طلا شوند.
درصورتیکه در زمینه بحث ارث و تقسیم ارث، انحصار وراثت یا تنظیم وصیتنامه سؤالاتی دارید بهتراست با یک وکیل تقسیم ارث ارتباط برقرار کیند. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا پاسخگوی سؤالات حقوقی شما در زمینه مسائل مرتبط با ارث ، نفقه و … باشد.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
[/et_pb_text][/et_pb_column] [/et_pb_row] [/et_pb_section]