مجازات ممانعت از حق چیست؟ ما پیش از این دعوای ممانعت از حق را با هم بررسی کردهایم؛ اما چیزی درباره مجازات ممانعت از حق بیان نکردیم. در این مقاله قصد داریم به این مسئله بپردازیم که اگر فردی عامدانه از تحقق حق دیگران ممانعت به عمل آورد چه مجازاتی را باید متقبل شود. همراه ما باشید. در این مقاله این مطالب را میخوانید:
همانطور که میدانید دعوای ممانعت از حق، یک دعوای کیفری محسوب میشود. برای پیگیری این مسئله لازم است یک سری مدارک را در اختیار داشته باشید. همچنین باید بتوانید یک شکایت اصولی را درباره مزاحمت و ممانعت از حق تنظیم کرده و شکایت خود را به صورت قانونی دنبال کنید. یک وکیل متخصص در سامانه حقوقی عدلاک در این زمینه راهنمای شما خواهد بود.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
ممانعت از حق چیست؟
واژه ممانعت از حق به خوبی معنای این کلمه را نشان میدهد.دعوای ممانعت از حق به معنی این است که فردی مانع از استفاده صاحب حق از حقوق خود شود. قانون اهمیت بالایی برای حقوق افراد قائل است و چنین مواردی را با توجه به مسئله از دیدگاه حقوقی و کیفری مورد بررسی قرار میدهد.
اگر فردی مانع از این شود که نفر دیگر به حقوق قانونی خود دست پیدا کند، مرتکب ممانعت از حق شده است و مجازات ممانعت از حق در قانون مشخص شده است. دعوای ممانعت از حق در مورد مسائل مختلفی رخ میدهد. اگر فردی مانع از این شود که یک نفر از ملک خود استفاده کند مرتکب جرم شده است و فرد آسیبدیده میتواند برعلیه او اعلام جرم کند.
ممانعت از حق تعریف مشخصی دارد و به معنای جلوگیری از استفاده از حق توسط دارنده حق است! این مورد نزد قانونگذار دارای اهمیت بسیار زیادی میباشد و به همین دلیل در قانون میتوان آن را از جنبه حقوقی و کیفری بررسی کرد.
اگر فردی به هر نحو مانع از دسترسی شما به حقوق قانونیتان شد در اولین فرصت با یک وکیل کیفری در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید تا به صورت تلفنی یا حضوری شما را در مسیر پرونده راهنمایی کند.

مجازات ممانعت از حق چیست؟
پیشتر اشاره کردیم که ممانعت کردن از حقوق دیگران جرم محسوب میشود و مجازات جرم ممانعت از حق در قانون تعیین شده است.
ماده 690 قانون مجازات اسلامی بیان میدارد:
هر کس بهوسیله صحنهسازی از قبیل پیکنی، دیوارکشی، تغییر حدفاصل، امحای مرز، کرتبندی، نهرکشی، حفر چاه، غرس اشجار و زارعت و امثال آن به تهیه آثار تصرف در اراضی مزروعی اعم از کشت شده یا در آیش زراعی، جنگلها و مراتع ملی شده، کوهستانها، باغها، قلمستانها،منابع آب، چشمهسارها، انهار طبیعی و پارکهای ملی، تأسیسات کشاورزی و دامداری و دامپروری و کشت و صنعت و اراضی موات و بایر و سایر اراضی و املاک
متعلق به دولت یا شرکتهای وابسته به دولت یا شهرداریها یا اوقاف و همچنین اراضی و املاک و موقوفات و محبوسات و اثلاث باقیه که برای مصارف عامالمنفعه اختصاص یافته یا اشخاص حقیقی یا حقوقی به منظور تصرف یا ذیحق معرفی کردن خود یا دیگری، مبادرت نماید یا بدون اجازه سازمان حفاظت محیط زیست یا مراجع ذیصلاح دیگر مبادرت به عملیاتی نماید که موجب تخریب محیط زیست و منابع طبیعی گردد یا اقدام به هر گونه تجاوز و تصرف عدوانی یا ایجاد مزاحمت یا ممانعت از حق در موارد مذکور نماید به مجازات یک ماه تا یک سال حبس محکوم میشود.
دادگاه موظف است حسب مورد رفع تصرف عدوانی یا رفع مزاحمت یا ممانعت از حق یا اعاده وضع به حال سابق نماید.
تبصره 1 – رسیدگی به جرائم فوقالذکر خارج از نوبت به عمل میآید و مقام قضایی با تنظیم صورتمجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد.
تبصره 2 – در صورتی که تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و قرائن قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد قرار بازداشت صادر خواهد شد، مدعی میتواند تقاضای خلع ید و قلع بنا و اشجار و رفع آثار تجاوز را بنماید.
بر این اساس چنانچه فردی یک حق قانونی اثبات شده داشته باشد و فرد دومی از دسترسی او به حقوقش ممانعت کند، آن فرد متخلف باید به صاحب حق خسارت پرداخت کند. همچنین چنین فردی براساس جرم واقع شده به از یک ماه تا 1 سال حبس محکوم میگردد که این حبس میتواند از 15 روز تا 6 ماه کاهش پیدا کند.
بنابراین افرادی که حقوق آنها توسط دیگران پایمال میشود میتوانند از طریق یک شکایت کیفری یا حقوقی، برای مجازات ممانعت از حق به صورت قانونی اقدام کنند.بیشتر دعاوی مرتبط با ممانعت از حق در دعوای املاک مطرح میشود. مخصوصاً در زمینهای کشاورزی مواردی مانند پیکنی، کرت بندی، دیوارکشی و … موجب اختلاف میشود. از طرفی مواردی مانند تصرف عدوانی، تصرف منابع طبیعی و تجاوز به ملک نیز در این حوزه قرار دارند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

دلایل اثبات ممانعت از حق
اگر بخواهیم درباره مجازات ممانعت از حق صحبت کنیم باید ابتدا نوع دعوا و روش اثبات آن را بررسی کنیم. دعوای ممانعت از حق یک نوع تصرف محسوب میشود و بنابراین معمولاً برای چنین دعاویای دادخواست انتفاع، ارتفاق و رفع ممانعت از حق ارائه میشود. در ادامه هر کدام از این موارد را توضیح میدهیم.
ارتفاق: ارتفاق حقی است که از طریق ملک به مالک داده میشود.
حق انتفاع : حق انتفاع حقی است که درباره بهرهبرداری از حقوق اشخاص استفاده میشود.
چنانچه فردی از حق دیگری ممانعت به عمل آورد و در این کار سابقه داشته باشد، شاکی میتواند با ارائه کردن سابقه تصرف، مالکیت خود را اثبات کند. برای این کار خواهان باید سند مالکیتی را ارائه کند که حق انتفاع یا ارتفاق او را اثبات کند یعنی مشخص کند که قبلاً سابقه تصرف در ملک را داشته و از حق ارتفاق و انتفاع خود استفاده میکرد. البته این مسئله در دعاوی حقوقی مطرح است ولی در دعوای کیفری فقط سند مالکیت اثباتکننده این مسئله میباشد.
دعوای کیفری مزاحمت از حق
براساس قوانین کیفری میان ممانعت از حق و مزاحمت از حق تفاوتهایی وجود دارد؛ اما مجازات هر دو مورد یکسان میباشد.
درصورتیکه درگیر دعوای مزاحمت از حق یا ممانعت از حق شدید باید با یک وکیل حقوقی یا کیفری در سامانه عدلاک ارتباط برقرار کنید و از مشورت یک متخصص قانونی در حل مشکلات خود استفاده کنید. همکاران ما در سامانه عدلاک آماده هستند تا از حقوق قانونی شما دفاع کنند. کافی است با شمارههای درج شده در این صفحه تماس بگیرید یا سؤالات و مشکلات خود را در پایین همین پست مطرح کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011