سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

مجازات کلاهبرداری در قانون چیست؟

در این مقاله قصد داریم درباره مجازات کلاهبرداری صحبت کنیم. کلاهبرداری به معنای ربودن مال افراد با استفاده از فریب و مانور متقلبانه است. این جرم یک جرم کیفری است که مجازات آن به میزان مالی که از این طریق سرقت شده است بستگی دارد. در صورتی که در زمینه این جرم به هر مشکلی برخورد کردید با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید. شما میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید.

در صورتی که فردی مرتکب جرم کلاهبرداری سنتی شود، قربانی میتواند با تنظیم یک شکایت‌نامه برعلیه مجرم، مجازات او را از دادگاه درخواست کند. مجازات این جرم براساس قانون به این شرح است:

1-    برگرداندن اموال به صاحب اصلی

2-    از یک تا 7 سال حبس

3-    پرداخت مجازات نقدی به میزان مالی که از طریق این جرم کسب کرده است.

لازم است ذکر کنیم در صورتی که ارزش اموالی که مورد کلاهبرداری قرارگرفته صد میلیون تومان یا کمتر از آن باشد، جرم در حوزه جرائم قابل‌گذشت قرار می‌گیرد. در این حالت باید این مسئله را در نظر بگیریم که در صورتی که ارزش اموالی که کلاهبرداری شده از 100 میلیون تومان بیشتر باشد، جرم غیرقابل‌گذشت می‌باشد و در این صورت مجازات آن کم نخواهد شد. 

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

مجازات کلاهبرداری

براساس ماده 741 قانون جرائم رایانه‌ای، هرکس به طور غیرمجاز از سامانه‌های رایانه‌ای یا مخابراتی با ارتکاب اعمالی از قبیل واردکردن، تغییر، مجو، ایجاد یا متوقف کردن داده‌ها یا مختل کردن سامانه، وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری تحصیل کند. علاوه بر رد مال به صاحب آن به حبس از یک تا پنج سال یا جزای نقدی از بیست میلیون ریال تا صد میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.

البته قبلاً اشاره‌کرده‌ایم که مجازات جرم کلاهبرداری اینترنتی با کلاهبرداری سنتی تفاوت دارد و در مقاله‌هایی به طور جداگانه به این جرم پرداخته‌ایم.

در صورتی که چند نفر با همکاری هم، با برنامه‌ریزی و توسل به وسایل متقلبانه، اموال فرد یا افرادی را بربایند، هرکدام از آنها شریک در جرم کلاهبرداری هستند. شریک جرم براساس قانون افرادی هستند که وقوع یک جرم به همه آنها منسوب است و در وقوع یک جرم مشارکت داشته اند.

لازمه مشارکت در جرم کلاهبرداری این است که افراد با توسل به عملیات متقلبانه، فرد دیگری را فریب دهند و این بردن مال دیگران، مرتبط به همه شرکا است.

مجازات هرکدام از افراد دخیل در جرم مانند مجازات افرادی است که به تنهایی مرتکب این جرم شده است. براین اساس چنانچه ارزش این مال بیشتر از صد میلیون تومان باشد، هرکدام از شرکا به رد مال محکوم می‌شوند و همچنین مجازات 1 تا 7 سال حبس و جزای نقدی معادل مال مورد جرم محکوم می‌شود. در صورتی که ارزش این مال کمتر از صد میلیون تومان یا کمتر از آن باشد، هرکدام از افراد شریک در جرم به 6 ماه تا 3 سال و نیم زندان و مجازات نقدی معادل ارزش مال محکوم می‌گردد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

جرم کلاهبرداری

مجازات جرم کلاهبرداری برای معاونت در جرم متفاوت است. براساس تعریف قانونی معاون جرم کلاهبرداری فردی است که با اعمال خود ارتکاب جرم را برای مجرم آسان‌تر میکند یا وسایل ارتکاب جرم را برای فرد فراهم میکند یا به نحوی ارتکاب جرم را به کلاهبردار آموزش می‌دهد، یا اینکه اقدام به تحریک کردن کلاهبردار با تطمیع و ترغیب یا حتی تهدید میکند.

در صورتی که ارزش مالی که در این جرم برده شده است از صد میلیون تومان بیشتر باشد، مجازات معاون جرم تعزیری درجه 5 یا 6 می‌باشد و تشخیص آن برعهده قاضی است. اما اگر ارزش مال کمتر از صد میلیون است ، مجازات معاون جرم مجازات تعزیری درجه 6 یا 7 می‌باشد.

مجازات جرم کلاهبرداری یک مجازات تعزیری است. بر طبق ماده 23 قانون مجازات اسلامی، دادگاه میتواند درباره مرتکب جرائم تعزیری، هم اصل مجازات و هم مجازات تکمیلی را مشخص کند. براین اساس دادگاه میتواند برای مجرم به جز مجازات اصلی، مجازات دیگری را نیز مشخص کند.

در جرم کلاهبرداری این امکان وجود ندارد که به جای حبس از مجازات جایگزین استفاده شود. طبق قانون امکان استفاده از مجازات جایگزین حبس در جرائم عمدی حداکثر میزان مجازات است که تا یک سال حبس برای آن امکان دارد. در حالی که بیشترین مجازات برای جرم کلاهبرداری در جرائمی که میزان مال مورد کلاهبرداری از صد میلیون تومان بیشتر باشد، 7 سال است.

کلاهبرداری در رهن و اجاره مسکن چیست؟

 براساس ماده 1 قانون تشدید مجازات، استفاده از بعضی وسایل باعث تشدید مجازات می‌شود. براساس این ماده، مصادیق این جرم از این قرارند:

  1. دریافت عنوان یا سمت مأمورین از سوی سازمان‌های دولتی وابسته به دولت و مؤسسات دولتی، براین اساس چنانچه کلاهبردار با دریافت عنوان مأمورین دولت یا سمت مجعول مال دیگری را ببرد و در این حالت فرد مستحق مجازات بیشتری می‌باشد.
  2. مجرم با استفاده از تبلیغ دیگران از طریق وسایل ارتباط‌جمعی مانند تلویزیون، رادیو، آگهی در روزنامه و … مرتکب جرم شود.
  3. فرد مرتکب جرم از کارکنان دولت یا سازمان‌های دولتی و مؤسسات یا از نیروهای نظامی ‌باشد.

در جرم کلاهبردای مشدد مجازات اینطور مشخص می‌شود:

  1. رد مال به صاحب آن
  2. مجازات حبس از 2 تا 10 سال
  3. انفصال فرد از انجام خدمات دولتی به صورت دائمی
  4. پرداخت مجازات نقدی معادل ارزش مالی که گرفته است.
کلاهبرداری

براساس ماده 38 قانون مجازات اسلامی، مواردی وجود دارد که موجب تخفیف مجازات متهم می‌شود از جمله گذشت شاکی خصوصی میتواند موجب تخفیف شود.

در صورتی که ارزش مال از صد میلیون تومان بیشتر باشد، فقط امکان کاهش مدت حبس وجود دارد اما در صورتی که ارزش مال از صد میلیون کمتر باشد، در صورت رضایت شاکی، میتوان هم در مدت حبس متهم هم در تعدیل مجازات نقدی تخفیف قائل شد.

وکیل کلاهبرداری در مشهد

امکان تعلیق مجازات در کلاهبرداری وجود دارد. تعلیق مجازات به این معنی است که دادگاه براساس شرایط میتواند اجرای تمام یا بخشی از مجازات فرد را به مدت یک تا پنج سال معلق کند. همچنین این امکان وجود دارد که قاضی یا دادستان بعد از اجرایی شدن یک سوم مجازات، از دادگاهی که حکم را صادر کند، تقاضای تعلیق مجازات را داشته باشد.

بررسی جرم کلاهبرداری با چک

دادگاهی که حکم را صادر میکند میتواند برای محکومانی که به بیشتر از ده سال حبس محکوم هستند، پس از گذشت نیمی از حبس و برای افرادی که حبس آنها کمتر از ده سال است بعد از گذشت سه سال و نیم، به پیشنهاد قاضی با رعایت این شرایط، حکم آزادی مشروط صادر کند.

  1. اگر محکوم در زمان اجرای مجازات حسن اخلاق داشته باشد و رفتار مناسبی داشته باشد.
  2. در صورتی که رفتار فرد نشان از تنبه او بدهد و مسئولین به این نتیجه برسند که این فرد دیگر مرتکب جرم نخواهد شد.
  3. در صورتی که محکوم تا جایی که در توان دارد خسارت و زیان مشخص شده در حکم دادگاه را پرداخت کند یا برای پرداخت آن قراری مشخص کند.
  4. اگر فرد محکوم قبلا از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد.

کلاهبرداری در معامله چیست؟

در صورتی که به هر نحو درگیر جرم کلاهبرداری شدید از طریق شماره تلفن‌های درج شده در این صفحه با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید و از پشتیبانی و حمایت یک متخصص قانونی استفاده کنید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.