درباره تفاوت معاوضه و بیع چه میدانید؟ تعریف کلی بیع و معاوضه چیست؟ باید بدانید که بیع و معاوضه دو قرارداد متفاوت هستند؛ اما شباهتهایی نیز بین آنها وجود دارد. با این حال نباید این دو را با هم اشتباه گرفت.
معاوضه چیست؟ معاوضه یک قرارداد است که در آن دو کالا با هم معامله میشوند
بیع چیست؟ در بیع یا خریدوفروش کالا با پول مبادله میشود.
بهطورکلی میتوان گفت که بیع و معاوضه دو قرارداد تجاری و اقتصادی هستند. در معاوضه دو نفر کالاهایی را با هم تبادل میکنند و در حقیقت هرکدام از آنها کالایی را میخواهند که دیگری دارد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

معامله بیع چیست؟
معامله بیع یکی از انواع معاملات تجاری است که در آن فرد یا شرکتی موافقت میکند که یک کالا یا خدمات را به فرد دیگری بفروشد. در این نوع معامله، فرد یا شرکتی که کالا یا خدمات را به فروش میرساند، موافقت میکند که در مقابل پرداخت مالی توسط خریدار، کالا یا خدمات را ارائه کند.
در معامله بیع، شرایط و قیمت فروش کالا یا خدمات معمولاً در قبال پرداخت مبلغ توسط خریدار توافق میشود. همچنین، شرایط پرداخت مبلغ، مدت زمان تحویل کالا یا خدمات، شرایط بازگشت کالا و دیگر شرایط مربوط به معامله بیع نیز ممکن است در قرارداد معامله ذکر شود.
تعریف قانونی بیع و معاوضه
براساس قانون مدنی، عقد بیع این طور تعریف شده است: بیع به معنی تملیک عین به عوض معلوم است.
بعد از توافق فروشنده (بایع) و مشتری در مبیع (مالی که خریدوفروش میشود) و قیمت آن (عوض) عقد بیع به ایجاب و قبول صورت میپذیرد؛ به عبارت دیگر توافق فروشنده و خریدار بر سر قیمتی معین برای یک کالا
در عقد بیع انتقال مالکیت و معامله میان طرفین توسط پول انجام میشود. در این مبادله به پولی که در برابر مبیع پرداخت شده ثمن معامله گفته میشود و در قانون مدنی به عنوان عوض معلوم یا قیمت شناخته میشود.
اما عقد معاوضه در قانون مدنی به این صورت است که معاوضه قراردادی است که براساس آن یکی از طرفین معامله مالی را به عوض مال دیگری که از طرف مقابل میگیرد، دریافت میکند. بدون اینکه ثمنی میان طرفین ردوبدل شود.
همانطور که میبینید در معاوضه احکام مخصوص بیع جاری نیست.
براساس قانون در عقد معاوضه دو مال به عنوان عوضین با هم معاوضه میگردند بدون آنکه به آنها مبیع یا ثمن گفته شود. بلکه صرفاً یک مال به جای مال دیگر به طرف مقابل داده میشود بدون اینکه قصد طرفین خریدوفروش باشد.
تماس فوری با بهترین وکیل در شهر شما
شماره تلفنهای 09150998001 و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
شباهتهای بیع و معاوضه
همانطور که گفتیم قراردادهای معاوضه و بیع به دلیل شباهتهایی که دارند توسط برخی از افراد یکسان حساب میشود؛ اما بعضی از افراد فکر میکنند که بیع و معاوضه دو عقد معاملاتی هستند و با هم تفاوت ندارند. در اینجا ما به بعضی از شباهتهای عقد بیع و عقد معاوضه اشاره میکنیم.
- هر دو عقد تملیکی هستند: براساس هر دو عقد بیع و عقد معاوضه طرفین مالک مالی میشوند. در بیع مشتری مالک کالا میشود و فروشنده مالک ثمن معامله میگردد. در معاوضه نیز هرکدام از طرفین معامله مالک عوض مالی میشوند که از طرف مقابل میگیرد.
- هر دو عقد، عقدی لازم است: براین اساس عقد بیع و عقد معاوضه صرفاً در شرایط خاصی که توسط قانون مشخص میشود قابلفسخ هستند. انحلال و فسخ این قراردادها نیز بدون دلیل امکانپذیر نیست و برای طرفین معامله لازم است که به آن پایبند هستند.
- هر دو عقد معوض هستند: هرکدام از طرفین عقد بیع یا عقد معاوضه باید مالی را در ازای پول یا مال دیگر بپردازند یا دریافت کنند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تفاوت معاوضه و بیع
گفتیم که عقد بیع و معاوضه یکسان نیستند و با هم متفاوتاند. اگر بخواهیم تفاوتهای بیع و معاوضه را با هم بررسی کنیم.
قبل از این درباره تعریف عقد بیع و معاوضه و شباهتهای آنها صحبت کردیم. حال باید درباره تفاوت این دو صحبت کنیم.
اهمیت دانستن تفاوتهای عقد بیع و عقد معاوضه در احکام و قوانین این قراردادها است و برای اثبات حق در محکمههای قضایی باید بتوانید تفاوت این دو مورد را بدانید.
- یکی از مهمترین تفاوتهای این دو عقد در عوض آنهاست.یکی از آنها معامله کالا با کالا است و دیگری معامله کالا با پول نقد
- چیزی که در بیع معامله میشود در قانون به عنوان موضوع بیع یا مبیع شناخته میشود اما در معاوضه مالی که مورد معاوضه قرار میگیرد عین معامله یا منفعت عین است.
- تفاوت دیگر بیع و معاوضه در احکام خاص بیع است.احکام خاص بیع در معاوضه جاری نمیشود. در حقیقت براساس قانون خسارتهایی که در بیع برای طرفین معامله حق فسخ ایجاد میکند شامل خیار تأخیر ثمن، خیار حیوان و خیار مجلس است.در شرایط ویژه برای هرکدام از طرفین معامله حق فسخ بیع به وجود می آورند که این خیارات در معاوضه وجود ندارند.
- حق شفعه : یکی از حقوق مخصوص عقد بیع، حق شفعه است. زمانی که دو نفر در مالکیت یک مال غیرمنقول با هم شریک باشند اگر یکی از شرکا بخواهد سهمش را بفروشد،اولویت خرید با شریک او است اما درصورتیکه یکی از شرکا بخواهد سهمش را معاوضه کند، دیگری حق شفعه ندارد.
- تفاوت دیگر در ثمن بیع و عوض معاوضه است. در معاوضه تعادل ارزش عوضین مهم نیست یعنی ممکن است یکی از دو کالایی که با هم معاوضه میشوند گرانتر از دیگری باشد و ارزش مالی بیشتری داشته باشد اما در بیع این طور نیست و باید عین معامله و ثمن از نظرمالی ارزش یکسانی داشته باشند وگرنه میتوان به دلیل خیارغبن بیع را فسخ کرد.
در زمان انعقاد عقد، هدف طرفین است که معلوم میکند قرارداد بیع است یا معاوضه؛ یعنی اگر طرفین در خریدوفروش باشند و پولی ردوبدل کنند عقد بیع رخداده و چنانچه مالی را با هم تعویض کرده باشند، معاوضه رخ داده است.