سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

تغییر کاربری ساختمان چگونه است؟

منظور از تغییر کاربری ساختمان چیست؟ تغییر کاربری ملک چطور رخ می‌دهد. یکی از مواردی که در خرید و فروش و اجاره مسکن اهمیت بالایی دارد کاربری ساختمان موردنظر است. ساختمان ممکن است مسکونی باشد یا تجاری باشد.

اما در بعضی مواقع ممکن است به دلایلی ناچار به تغییر کاربری ساختمان شویم. در این مقاله قصد داریم درباره تغییر کاربری ساختمان و هزینه‌های مرتبط به آن با شما گفتگو کنیم. 

کاربری ساختمان‌ها

در هر شهری هزاران ساختمان وجود دارد و هر ساختمان از نظر کاربری با دیگری متفاوت است. این امکان وجود دارد که در همسایگی شما ساختمان‌هایی باشد که مسکونی نیستند یا تجاری هستند و برای کار و تجارت مورد استفاده قرار می‌گیرند.

یکی از مسائلی که بین مردم و شهرداری‌ها موجب اختلاف می‌شود در زمینه روش استفاده از املاک مسکونی است. به این معنا که در قوانین شهرداری استفاده از اماکن باید متناسب با کاربری تعریف شده در پروانه ساخت باشد؛ بنابراین بدون مجوز نمی‌توان کاربری یک ساختمان تجاری را به مسکونی تغییر داد یا برعکس

براساس قوانین شهرداری موظف است براساس نقشه جامع شهر در پروانه‌های ساختمانی ، نوع استفاده از ساختمان را نیز ذکر کند و چنانچه فردی برخلاف مسائلی که در پروانه درج شده از ملک تجاری یا مسکونی استفاده کند، شهرداری می‌تواند این مسئله را به صورت قانونی دنبال کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

یک واحد مسکونی در حقیقت بنایی است که هدف از ساخت آن اسکان دائم یا موقت افراد است. چنین بنایی معمولاً از نظر امکانات دارای بخش‌های مشابهی مانند اتاق‌خواب، آشپزخانه و سرویس بهداشتی است.

بنابراین کاربری مسکونی به فضایی گفته می‌شود که در ساختمان به عنوان واحد مسکونی شناخته می‌شود و برای سکونت خانواده کاربرد دارد.

وکیل تصرف عدوانی کیست؟ چه کمکی به موکلین خود میکند؟

کاربری تجاری محلی است که در آن تاجران و کاسبان به فعالیت تجاری مشغول هستند. شامل مغازه‌ها ، پاساژها و مکان‌هایی از این قبیل

براساس دستورالعمل نحوه محاسبه عوارض پذیره واحدهای اداری، تجاری و صنعتی ، براساس قوانین وزارت کشور واحدتجاری به تمام ساختمان‌هایی گفته می‌شود که براساس تبصره ذیل بند 24 از ماده 55 قانون شهرداری‌ها با هدف استفاده تجاری و کسب و کار ساخته‌شده‌اند یا اینکه جزء واحدهای صنعتی تحت پوشش قانون نظام صنفی یا واحدهای تابع قانون تجارت می‌باشد. 

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تغییر کاربری ساختمان

با وجود قوانین یاد شده، شرایط و قوانینی نیز وجود دارد که امکان تغییر کاربری مسکونی به تجاری را مجاز اعلام می‌کند. ما در اینجا به بعضی از این موارد اشاره می‌کنیم:

1-    در تبصره بند 24 ماده قانون شهرداری‌ها، تغییر کاربری اماکن مسکونی برای دایر کردن مطب پزشکی، دفتر وکالت، دفاتر مهندسی و ازدواج و طلاق، دفتر روزنامه‌ها و مجله‌ها امکان‌پذیر است.

2-    ماده 2 قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، مالک ملک می‌تواند از منزل مسکونی خود برای مشاغل خانگی مانند آرایشگری، خیاطی و … استفاده کند.

3-     ماده 33 آیین‌نامه محل تأسیس دفاتر مطبوعات، تأسیس دفتر مطبوعات در منازل مسکونی مجاز می‌باشد.

4-    تأسیس مطب پزشکی و مشاغل وابسته به آن در اماکن مسکونی ممکن است.

5-    براساس ماده 2 قانون تجارت، معاملات تجاری و فعالیت‌های فردی صنفی نیز امکان‌پذیر است.

آنچه گفته شد مصادیقی از کسب و کارهای تجاری هستند و بنابراین کاربری تجاری مربوط به مراکزی است که در آن اشخاص حقیقی و حقوقی براساس قانون تجارت معاملات تجاری انجام می‌دهند یا داد و ستد می‌کنند. 

پروانه ساختمانی چیست؟ پروانه ساختمانی یک مجوز قانونی است که از سوی شهرداری برای ساخت و ساز از طرف صاحبان املاک صادر می‌گردد.

ماده 100 قانون شهرداری، تمام مالکان املاک و اراضی که در شهر واقع‌شده‌اند موظف‌اند پیش از هر عملیات ساختمانی از شهرداری محل موردنظر پروانه بگیرند. تبصره ذیل بند 24 ماده 55 قانون شهرداری‌ها، شهرداری را موظف می‌کند که در پرونده هر ساختمان نوع کاربری ساختمان را ذکر کنند و بر آن نظارت داشته باشند تا تخلفی در زمینه نحوه استفاده از ساختمان رخ ندهد.

 قانون شهرداری، تغییر درر نحوه استفاده از ساختمان‌ها و نقض ضوابط مرتبط با کاربری را ممنوع کرده است. مرجع رسیدگی‌کننده به این تخلف کمیسیون ماده 100 شهرداری می‌باشد.

انواع قرارداد خرید و فروش ملک

همچنین نوع و استفاده از ساختمان و زمین آن‌که در طرح‌های شهری و پروانه‌های صادر شده از طرف شهرداری ذکر می‌شود را کاربری بنا میگویند و انواع مختلفی از کاربری در طرح‌های تفضیلی شهرها مورد پیش‌بینی قرار می‌گیرد؛ اما باید بدانید اصلی‌ترین کاربری املاک شامل سه نوع اداری، تجاری و مسکونی است.

البته باید بدانید که در قوانین ایران تعریف دقیقی از انواع مختلف کاربری وجود ندارد؛ اما با توجه به ضمانت‌های اجرای سنگینی که برای تغییر کاربری توسط دولت پیش‌بینی شده است ، حتی در صورت عدم تمکین متخلف به رأی کمیسیون ماده صد، این امکان وجود دارد که مسئله موجب صدور حکم حبس گردد.البته برای این کار نیاز تعریف دقیق انواع کاربری ساختمان دارند.

 استفاده از اماکن مسکونی برای امور تجاری، شهرداری چه عواقبی رخ خواهد داد.

مدعی پرونده تخلف در کمیسیون ماده صد شهرداری‌ها هستند. این کمیسیون در شهرداری مستقل است و سه عضو دارد. نماینده وزارت کشور، یکی از اعضای شورای شهر و یکی از قاضیان دادگستری که این افراد بعد از وصول درخواست، شهرداری موضوع را به طرف مقابل ابلاغ می‌کنند تا طی 10 روز توضیحات و پاسخ خودشان را به صورت کتبی به کمیسیون اعلام کنند.

پس از انجام تشریفات قانونی، موضوع موردنظر با حضور نماینده شهرداری بی‌آنکه حق رأی داشته باشد بررسی می‌شود.

چنانچه کمیسیون این مسئله را ثابت کند که می‌توان از یک مکان مسکونی به عنوان یک مکان تجاری و کسب و کار استفاده کرد. با تعیین کردن مهلت مناسب که حداکثر 2 ماه می‌باشد در مورد تعطیل کردن محل مزبور تصمیم‌گیری می‌شود و این تصمیم به وسیله مأموران شهرداری اجرا می‌گردد.

کاربری ساختمان‌ها

1-    مدارک شناسایی مالک ملک یا نماینده قانونی او همراه سند و مشخصات ملک

2-    برگه تسویه‌حساب عوارض شهرداری و مالیات برای دریافت مجوز تغییر کاربری ضروری است.

3-    تهیه نقشه ملک جدید و گرفتن مجوزهای لازم از اداره‌ها و سازمان‌های ذی‌ربط

چگونه ملک مسکونی را به تجاری تغییر کاربری دهیم؟یکی از مشکلات مالکان بنا تغییر کاربری املاک است. بیشترین میزان تغییر کاربری املاک، تغییر کاربری املاک مسکونی به تجاری است؛ زیرا املاکی که کاربری تجاری دارند ارزش مالی بیشتری دارند.برای تغییر کاربری دادن املاک باید یک مسیر قانونی طی شود.

برای تغییر کاربری ساختمان لازم است افراد به دفاتر خدمات نوسازی ناحیه‌ای که ساختمان در آن قرار دارد مراجعه کنید؛ اما قبل از آن باید به شهرداری مراجعه کند و برای پرداختن عوارض ساختمان اقدام کنند سپس مدارک خود را تکمیل کنند و به مراجع دیگر مراجعه کنید. 

سوالات خود را از وکیل املاک بپرسید.

نمی‌توان هزینه مشخصی را برای دریافت مجوز تغییر کاربری مشخص کرد. بعضی از این هزینه‌ها به عوارض و مالیات ملک مرتبط هستند که مبلغ آن براساس موقعیت و کاربری بنا مشخص می‌شود. 

 دریافت مجوز تغییر کاربری به مسائل مختلفی بستگی دارد. متراژ بنا ، موقعیت آن در شهر ، موقعیت تجاری و ساختمانی آن در تعیین هزینه مؤثر است.

 لازم است یادآوری کنیم که دریافت مجوز تغییر کاربری در هر منطقه و خیابان و کوچه در شهرهای مختلف متفاوت است و بنابراین هزینه‌های متفاوتی نیز دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.