سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

دیه پارگی پلک چطور مشخص میشود؟ میزان دیه پارگی پلک چشم چقدر است؟

دیه پارگی پلک چقدر است؟ درباره دیه چه میدانید؟ زمانی که فردی مرتکب جرمی علیه دیگری می‌شود و به اموال یا جسم افراد آسیب میزند، براساس قانون مجازات خواهد شد. مجازات‌های مختلفی در قانون مجازات اسلامی برای آسیب‌هایی که یک نفر به دیگران وارد می‌کند تعیین می‌شود در قانون شامل حدود، قصاص، دیه و تعزیرات می‌باشد.

پیش از این درباره دیه صورت، گوش، دست، پا و … در قانون مقاله‌هایی را ارائه کردیم، در این مقاله با ما باشید تا درباره دیه پارگی پلک با هم صحبت کنیم.

درصورتی‌که جرم علیه جسم افراد انجام شود، براساس قانون برای مرتکب مجازات در نظر گرفته می‌شود. مجازات مشخص شده در قانون برای این آسیب‌ها، دیه نام دارد. در حقیقت دیه مالی است که در آسیب‌هایی که به جسم افراد وارد می‌شود، به فرد آسیب‌دیده یا اولیای دم او پرداخته می‌شود.

دیه از احکامی است که قبل از اسلام به عنوان یک راه برای حل اختلافات بین مردم استفاده می‌شده است و توسط شرع نیز تائید شده است. هدف از این مجازات حفظ حقوق افراد است و برای آن چهارچوب و حدود قانونی معین شده است.

در حالاتی که آسیبی بر جسم افراد وارد شده است، مجازات مشخص‌شده در قانون برای این جرم قصاص و دیه است؛ یعنی فردی که ناخواسته آسیبی به بدن دیگری میزند یا باید قصاص شود یا دیه را بپردازد.

 البته اینکه مجازات مشخص شده دیه باشد یا قصاص بستگی به شرایط وقوع جرم و تشخیص قاضی دارد. حالا سؤالی که مطرح می‌شود این است که دیه بر چه اساسی تعیین می‌شود.

 براساس قانون مجازات اسلامی، دیه مالی است که برای ارتکاب جنایت غیر عمد بر نفس، اعضا و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مشخص می‌شود.

دیه پارگی گوش در قانون چقدر است؟

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

دیه پارگی پلک

پرداخت دیه در دو حالت توسط قاضی حکم می‌شود:

  1. آسیب غیر عمد : زمانی که جرمی غیر عمد رخ می‌دهد یا زمانی که جرم عمدی رخ می‌دهد اما شرایط قانونی و شرعی قصاص در آن وجود ندارد، قاضی حکم به پرداخت دیه می‌کند. در این حالت مجازات اصلی جرم همان دریافت دیه می‌باشد چون شرایط یا امکان قصاص مجرم وجود ندارد.
  2. واکنش بدل یا جایگزین به جرم: در این حالت وقوع جرم عمدی بوده یعنی مجرم عامدانه به دیگری صدمه زده است. در این حال امکان و شرایط برای قصاص مجرم وجود دارد؛ اما گاهی فرد آسیب‌دیده یا اولیای دم او از قصاص می‌گذرند و در عوض دیه از قصاص کردن می‌گذرند. در این حالت مجازات اولیه فرد قصاص است اما بعضی از موارد مانند بخشش فرد آسیب‌دیده می‌تواند باعث کاهش مجازات مجرم و تبدیل قصاص به دیه شود.

درصورتی‌که درگیر جرائم مرتبط با قصاص و دیه هستید، در اولین فرصت با یک وکیل کیفری در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

دیه انگشت در قانون چطور مشخص میشود؟

حال بیایید ببینید انواع دیه کدام است. هر کدام از انواع دیه در چه شرایطی معین می‌گردد، قانون مجازات اسلامی دیه را به دو دسته تقسیم کرده است. دیه مقدر و دیه غیر مقدر

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

دیه چشم

 دیه مقدر که همان دیه در مفهوم عمومی است یعنی در صورت ارتکاب جنایت و آسیب به دیگران، اگر شرایط مشخص شده در قانون در جرم وجود داشته باشد، قانون میزان دیه‌ای را که فرد باید بپردازد مشخص می‌کند.

در این حالت میزان دیه‌ای که متهم باید به قربانی یا اولیای دم او پرداخت کند، دقیقاً تعیین می‌کند ؛ یعنی میزان دیه مشخص شده است و قاضی نقشی در تعیین آن ندارد؛ مانند دیه کامل انسان که به صورت سالانه مشخص می‌شود و دیه اعضای بدن براساس آن مشخص می‌شود.

تفاوت دیه و اُرش در قانون چیست؟

 دیه غیر مقدر که به آن اُرش گفته می‌شود، جنایت‌هایی است که در آن مبلغ دیه قانونی مشخص شده وجود ندارد در این حالت دادگاه با توجه به نوع و کیفیت آسیب و تأثیری که این آسیب بر زندگی قربانی دارد، میزان خسارت را مشخص می‌کند. در مواقعی که مبلغ دیه مقدر نباشد بر اساس نظر پزشکی قانونی و تصمیم قاضی برای فرد آسیب‌دیده اُرش تعیین می‌شود و مبلغ آن را قاضی مشخص می‌کند؛ بنابراین در این نوع دیه از نظر قاضی و کارشناس استفاده می‌شود.

ماده 449 قانون مجازات اسلامی درباره اُرش می‌گوید:

اُرش، دیه غیر مقدر است که میزان آن در شرع تعیین نشده است و دادگاه با لحاظ نوع و کیفیت جنایت و تأثیر آن بر سلامت مجنی علیه و میزان خسارت وارده با در نظر گرفتن دیه مقدر و با جلب نظر کارشناس میزان آن را تعیین می‌کند. مقررات دیه مقدر در مورد اُرش نیز وجود دارد مگر اینکه در این قانون ترتیب دیگری مقرر شود.

 یکی از مواردی که اُرش به آن تعلق می‌گیرد دیه پارگی پلک است. در ادامه با ما باشید تا میزان دیه پارگی پلک را براساس قانون بررسی کنیم.

دیه پلک چشم

میزان دیه چشم براساس ماده 587 تا 591 قانون مجازات اسلامی مشخص شده است و میزان دیه پلک نیز در همین قوانین مشخص شده است. در این موارد دیه از بین بردن پلک و دیه پارگی پلک معین شده است که این میزان دیه به صورت کامل محاسبه می‌گردد.

گفتم که نرخ دیه کامل انسان هر سال توسط قوه قضائیه مشخص می‌شود. این میزان در سال 1401 معادل 600 میلیون تومان است. دیه اعضای بدن در قانون مجازات اسلامی براساس دیه کامل انسان مشخص می‌شود.

آدرس تلگرام سامانه حقوقی عدلاک

پرداخت دیه از بیت المال چه شرایطی دارد؟

  • در سال 1402 دیه هر چشم یک دوم دیه کامل انسان است که برابر با 450 میلیون تومان است.
  • دیه از بین بردن پلک چشم با دیه کامل برابر است و مبلغ آن 600 میلیون تومان است.
  • دیه از بین بردن یا پارگی هر پلک بالا یک ششم دیه کامل می‌باشد.
  • دیه پاره کردن یا از بین بردن پلک پایین یک چهارم دیه کامل است.

ماده 590 قانون مجازات اسلامی:

دیه مجموع چهار پلک دو چشم، دیه کامل، دیه هر یک از پلک‌های بالا، یک ششم دیه کامل و دیه هر یک از پلک‌های پایین، یک چهارم دیه کامل است.

تبصره: هرگاه کسی چشم و پلک را یکجا از بین ببرد، هر یک دیه جداگانه دارد.

ماده 591 قانون مجازات اسلامی:

شکافتن هر یک از پلک‌های بالا، موجب یک ششم دیه و شکافتن هر یک از پلک‌های پایین، موجب یک چهارم دیه است.

بر این اساس، دیه پارگی یک پلک بالا 100 میلیون تومان و دیه پارگی دو پلک بالا 200 میلیون تومان خواهد بود و حالت‌های مختلف دیگر نیز به همین شکل براساس این فرمول حساب می‌شود.

 درصورتی‌که هر دو پلک چشم فرد صدمه ببیند، دیه هرکدام به طور جداگانه حساب می‌شود و درصورتی‌که فردی چشم و پلک فرد دیگری را از بین ببرد، باید دیه هر کدام را جداگانه پرداخت کند.

 البته تأکید می‌کنیم میزان دیه در هر سال با سال قبل متفاوت است بنابراین لازم است سال وقوع جرم را در میزان دیه در نظر بگیرید. برای این مسئله می‌توانید از یک وکیل کیفری یا مشاور حقوقی در سامانه حقوقی عدلاک کمک بخواهید.

همان‌طور که گفتیم میزان اُرش توسط قاضی در دادگاه مشخص می‌شود. پیش از این درباره آسیب از بین بردن یا شکافتن پلک صحبت کردیم اما آسیب به پلک شامل موارد دیگری نیز هست؛ مثلاً آسیب به پلک اگر موجب شکافتن، پاره شدن یا از بین بردن پلک شود موجب می‌شود که قاضی بر اساس کلیه شرایط اقدام به تعیین اُرش کند.

 براساس ماده 584 قانون مجازات اسلامی از بین بردن تمام یا قسمتی از موی پلک یا بقیه موهای بدن در صورت بروز عیب و نقص، موجب تعیین اُرش می‌شود. خواه این مو بعداً بروید یا نروید. همچنین درصورتی‌که با از بین بردن عضو یا کندن پوست پلک و مانند آن، تنها دیه یا اُرش محل موردنظر پرداخته می‌شود.

 دیه پارگی پلک بالا 100 میلیون تومان است . حالا اگر بخشی از موی یک پلک بالا از بین برود قاضی می‌تواند مبلغ بیشتری را بابت اُرش مشخص کند.

ماده 548 قانون مجازات اسلامی در این زمینه بیان می‌کند:

در اعضا و منافع، مقدار اُرش یک جنایت، بیشتر از دیه مقدر برای آن عضو یا منفعت نیست

در این مقاله درباره دیه پارگی پلک و مسائل مرتبط با آن با شما گفتگو کردیم، چنانچه به هر دلیل درگیر چنین مشکلی شدید، برای پیگیری حقوق قانونی خود از کمک یک وکیل کیفری کمک بگیرید.

شما می‌توانید سؤالات خود را به صورت تلفنی یا حضوری، تلگرامی یا حتی به صورت کامنت در پایین همین پست با همکاران ما مطرح کنید و از مشورت متخصصان حقوقی تیم عدلاک در هر کجای ایران که هستید کمک بگیرید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

1 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.