سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

محاربه چیست، مجازات محاربه در قانون- مشاوره رایگان آنلاین

مشاوره آنلاین رایگان راجع به محاربه – شاید این روزها واژه محاربه را بسیار شنیده باشید، در این مقاله با ما همرا باشید تا با تعریف جرم محاربه و مجازات آن آشنا بشویم.

محاربه چیست؟ و چه مجازات هایی را در بر دارد؟

محاربه در اسلام جرم است و در فقه و حقوق اسلامی به معنای این است که اگر کسی به قصد ترساندن مردم و ایجاد رعب و وحشت از اسلحه استفاده کرده و فرقی ندارد اسلحه گرم یا سرد باشد. با اسلحه کشیدن به جان و مال مردم تجاوز کند، یا آنان را به اسارت بگیرد و یا دزدی کند و آنان را اذیت کرده و بترساند و موجب برهم زدن امنیت و آسایش مردم شود. عمل محاربه صورت گرفته و شخص محارب نام دارد و به موجب قانون مجازات مقرر شده برای آن حدود است که اجرا می شود.

برای پاسخ به سؤال «محاربه چیست»، ابتدا باید به قانون مجازات اسلامی رجوع کنیم. بر اساس ماده ۲۷۹ این قانون، محاربه به معنای «کشیدن سلاح به قصد ایجاد رعب و وحشت در میان مردم و برهم‌زدن امنیت عمومی» است. این اقدام ممکن است توسط یک فرد یا گروه انجام شود و تفاوتی ندارد که منجر به قتل یا جرح شده باشد یا خیر؛ صرف ایجاد رعب و تهدید، می‌تواند عنصر مادی محاربه را شکل دهد.

محاربه در قانون مجازات اسلامی، بیشتر جنبه عمومی دارد تا شخصی؛ به این معنا که هدف اصلی قانون، حمایت از جامعه و نظم عمومی است، نه صرفاً رسیدگی به خسارت وارده به یک فرد.

ماده ۱۳۰ قانون مجازات اسلامی فصل چهارم:

زمانی که عنوان محارب یا مفسد فی الارض بر سردسته گروه مجرمانه صدق کند، حسب مورد، به مجازات محارب یا مفسد فی الارض محکوم می گردد. بر اساس این ماده، می توان گفت، در برخی مواردچنانچه سردستگی گروه مجرمانه، متصف به عنوان محارب شود، در حکم محاربه بوده و مجازات محارب بسته به نظر قاضی یکی از ۴ مورد اعدام، صلب، نفی بلد، یا قطع دست راست و پای چپ، خواهد بود و بر سردسته اعمال می گردد.

مجازات جرم محاربه چیست؟

به موجب ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی درباره مجازات محاربه این طور مقرر شده است که مجازات محارب عبارت است از: قطع کردن دست راست و پای چپ، صلب، اعدام، نفی بلد که منظور از نفی بلد همان تبعید کردن می باشد. و منظور از صلب در این مجازات ها همان به صلیب کشیدن است. البته این مجازات ها در گذشته وجود داشته و جاری بوده است و با گذشت زمان امروزه دیگر وجود ندارد و به همین علت قاضی دیگر این مجازات ها را برای مجرمین جرم محاربه تعیین نمی کند و مجازاتی را متناسب با جرم فرد مجرم معیین می کند.

یکی از سنگین‌ترین موارد در قوانین جزایی ایران، مجازات محاربه است. طبق ماده ۲۸۲ قانون مجازات اسلامی، مجازات‌های تعیین‌شده برای این جرم عبارتند از:

  • اعدام
  • به صلیب کشیدن
  • قطع دست و پای مخالف
  • تبعید

دادگاه بر اساس شرایط پرونده، دلایل، نوع تهدید و نتایج آن، یکی از این مجازات‌ها را انتخاب می‌کند. البته در عمل، حکم محاربه در بسیاری از موارد منجر به صدور حکم اعدام می‌شود، به‌ویژه اگر اقدامات صورت‌گرفته منجر به قتل یا آسیب جدی به امنیت عمومی شده باشد.

تفاوت جرم محاربه با افساد فی الارض چه می باشد؟

گرچه در نگاه اول ممکن است دو جرم «محاربه» و «افساد فی‌الارض» مشابه به نظر برسند، اما در واقع تفاوت‌هایی دارند.
محاربه عمدتاً شامل کشیدن سلاح و تهدید مستقیم امنیت عمومی است، اما افساد فی‌الارض مفهوم وسیع‌تری دارد و هرگونه اقدام گسترده‌ای که منجر به تباهی جامعه شود (مثل قاچاق گسترده، فساد مالی کلان، تخریب زیرساخت‌ها، اقدامات تروریستی) را شامل می‌شود.

همچنین از نظر ساختار حقوقی، «محاربه» در دسته جرایم حدی قرار دارد، در حالی‌که «افساد فی‌الارض» می‌تواند هم حد باشد و هم در برخی شرایط جرم تعزیری تلقی شود.

محاربه یعنی شخصی اسلحه بر روی جان مال و ناموس مردم بکشد و به قصد دزدی یا ضرر زدن به دیگران فضا و محیط ناامنی را ایجاد نماید. در صورتی که افساد فی الارض معنای گسترده تری را در بر دارد و به معنی ناامنی در فضای خیلی گسترده تر و به صورت گروهی در برابر نظام و اساس نظام به منظور قیام مسلحانه می باشد که در صورت داشتن اسلحه حکم مجازات مجرمین آن اعدام است. البته نظر و صلاح دید قاضی گسترده و وسیع بودن این جرم را مشخص و اثبات می کند و بسته به آن مجازات تعیین می شود.

جرم محاربه یکی از جرائم سنگین کیفری می باشد که مجازات آن اعدام است. مطمئنا برای دفاع از این اتهام در محاکم کیفری نیاز به یک وکیل مجرب و حرفه ای با سوابق عالی، می باشد .

سوالات متداول درباره محاربه

۱. حکم محاربه چیست؟
حکم محاربه می‌تواند یکی از چهار مجازات حدی باشد: اعدام، به صلیب کشیدن، قطع عضو یا تبعید. انتخاب نوع مجازات با نظر قاضی و بر اساس شرایط پرونده انجام می‌شود.

۲. آیا هر درگیری یا تهدیدی محاربه محسوب می‌شود؟
خیر. صرف دعوا یا نزاع خیابانی محاربه نیست. کشیدن سلاح باید به قصد ایجاد ترس عمومی و مختل‌کردن امنیت جامعه باشد.

۳. آیا امکان تخفیف در مجازات محاربه وجود دارد؟
در برخی موارد بله؛ اگر متهم قبل از دستگیری توبه کند یا شرایط خاصی وجود داشته باشد، قاضی می‌تواند با در نظر گرفتن ماده ۲۸۴ قانون، تخفیف یا سقوط مجازات را در نظر بگیرد.

۴. آیا محاربه فقط شامل اسلحه گرم می‌شود؟
خیر. هر نوع سلاحی که بتواند ایجاد رعب کند، از جمله چاقو یا حتی سلاح سرد، اگر به‌گونه‌ای استفاده شود که تهدید عمومی ایجاد کند، می‌تواند مشمول محاربه شود.

حکم محاربه
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.