سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

 مالیات بر ارث چیست؟

یکی از مواردی که وکیل ارث به آن رسیدگی می‌کند،مالیات بر ارث است. مالیات بر ارث، مالیاتی است که وراث باید به دلیل ارثی که می‌برند به دولت می‌پردازند. این مبلغ باید در زمان انتقال اموال و دارایی به ورثه پرداخت گردد.

آن دسته از اموالی که مالیات بر ارث به آنها تعلق می‌گیرد شامل این موارد هستند: سپرده‌های بانکی، سهام شرکت‌ها، سود حاصل از انجام وسایل نقلیه اعم از اینکه زمینی، دریایی یا هوایی یا املاک تجاری و مسکونی و …

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

مالیات بر ارث

در قانون مالیات‌های مستقیم که در سال 95 تصویب شد، مالیات‌هایی که به اموال متوفی در زمان نقل و انتقال تعلق می‌گیرد، براساس میزان ارث مشخص شده است. چنانچه هرکدام از ورثه به متوفی نزدیک‌تر باشند، مالیات آنها کمتر می‌شود.

میزان مالیات بر ارث طبقه اول: براساس قانون مالیات سهام شرکت و سپرده‌های بانکی و سود آنها تا زمان انتقال ارث 3 درصد است اما مالیات بر ارث سهام و سود سهام در زمان انتقال 5/1 درصد می‌باشد.

در زمان انتقال 2 درصد ارزش وسیله نقلیه‌ای که به ارث می‌رسد اعلام می‌شود.

مالیات ارث املاک در زمان انتقال به افراد براساس ارزشی که کارشناس مالیات برای ملک اعلام می‌کند 5/7 درصد قیمت است. این قیمت به نام ارزش منطقه‌ای شهرت دارد و کمتر از قیمت زمان معامله است.

مالیات بر ارث املاک تجاری نیز با املاک مسکونی برابر است و ارزش آن 5/7 درصد ارزشی است که توسط کارشناس مالیاتی مشخص می‌شود.

مالیات بر ارث طبقه دوم، دو برابر میزان قیمت مالیات طبقه اول است.

وراث طبقه سوم دو برابر وراث طبقه دوم و چهار برابر وراث طبقه اول باید مالیات بدهند.

همچنین درصورتی‌که متوفی و ورثه او در خارج از کشور زندگی کنند یا تابعیت کشور دیگری را داشته باشند میزان مالیات بر ارث با طبقه اول برابر خواهد بود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکیل ارث

میزان ارث عروس از مادرشوهر چقدر است؟

درصورتی‌که فردی فوت کند، اموالی را که برای ورثه باقی می‌گذارد، گاهی وراث برای مشخص کردن میزان ارث و تقسیم آن به دادگاه مراجعه کنند و گواهی انحصار وراثت بگیرند. در برخی از موارد نیز ورثه براساس قانون با هم توافق می‌کنند و ارث را براساس توافق تقسیم می‌کنند.

برای اینکه افراد از اختلافات آینده جلوگیری کنند، ورثه یک قرارداد می‌نویسند و بر اساس آن قرارداد ارث را تقسیم می‌کنند.


تقسیم اموال براساس توافق و رضایت بین طرفین تنظیم می‌گردد. با توجه به قانونی بودن این نوع از تقسیم اموال، به عنوان یک نوع راهکار برای تقسیم اموال استفاده می‌شود. همچنین باید بدانید که تنظیم تقسیم‌نامه می‌تواند به صورت رسمی یا غیررسمی انجام شود. برای تنظیم تقسیم‌نامه رسمی، لازم است توافق‌نامه در دفترخانه ثبت شود و ورثه به صورت رسمی در دفترخانه به امضای آن بپردازند.

همچنین افراد می‌توانند با حضور شاهدین، قراردادی تنظیم کنند و آن را به امضای ورثه و شاهدین برسانند. برای این کار حداقل دو شاهد مرد یا یک مرد و دو شاهد زن لازم است.

مطابق قانون تقسیم ارث، ورثه می‌توانند پس از توافق با یکدیگر، با تنظیم کردن یک متن اموال را بین خود تقسیم کنند. این تقسیم اموال شامل اموال منقول و غیرمنقول است و باید با رضایت تمام ورثه باشد. چنانچه یکی از ورثه این تقسیم را قبول نداشته باشد نباید آن را امضا کند.

تقسیم ارث بین خواهر و برادر چه قوانینی دارد؟

میزان تقسیم ارث ورثه و ارث افراد در بعضی از شرایط از این قرار است:

چنانچه متوفی فقط یک دختر داشته باشد، تمام ترکه به دختر می‌رسد. (1/2 به قرابت و 1/2 به فرض)

چنانچه متوفی فقط یک فرزند پسر داشته باشد همه اموال را به ارث می‌برد.

چنانچه تنها وارث متوفی مادر او باشد، تمام ترکه را به ارث می‌برد.

اگر تنها وارث متوفی پدر او باشد، تمام ترکه را به ارث می‌برد.

چنانچه فرد دارای فرزندان دختر و پسر باشد، پسرها دو برابر دخترها ارث می‌برند (در قانون جدید این ارث برابر می‌باشد. همچنین فرد می‌تواند وصیت به تقسیم ارث برابر میان فرزندانش کند.)

اگر فرد فقط دو فرزند پسر داشته باشد، تمام اموال به صورت برابر بین آنها تقسیم می‌شود.

اگر فرد فقط فرزند دختر داشته باشد، تمام اموال به طور مساوی بین دخترانش تقسیم می‌شود.

 چنانچه فرد فوت شده پدر و فرزند داشته باشد پدرش، یک ششم اموال را می‌برد و مابقی اموال میان فرزندان تقسیم می‌شود.

اگر فرد فوت شده پدر و چند دختر داشته باشد، یک ششم اموال به پدرش می‌رسد و فرزندان دختر مابقی آن ارث را برابر خواهند برد.

اگر فرد فوت شده پدر و مادر و چند فرزند دختر داشته باشد، یک ششم اموال به پدر، یک ششم به مادر و مابقی به صورت مساوی بین فرزندان تقسیم می‌شود.

بخشیدن ارث به دیگران چه شرایطی دارد؟

براساس قانون، جنین هم از پدر و مادر خود ارث می‌برد.

شرایط ارث بردن جنین از والدین این است که اولاً نطفه فرزند قبل از مرگ فرد بسته‌شده باشد و دوما جنین موردنظر زنده متولد شود.

 براساس ماده 875 قانون مدنی:

شرط وراثت، زنده‌بودن در حین فوت مورث است و اگر حملی باشد در صورتی ارث می‌برد که نطفه او حین الفوت منعقد بوده و زنده هم متولد شود اگرچه فوراً پس از تولد بمیرد.

وکیل تقسیم ارث

آن دسته از ایرانیان که در خارج از کشور زندگی می‌کنند، ارث آنها براساس قانون ایران تقسیم می‌شود. ماده 967 قانون مدنی در این زمینه بیان می‌کند:

 ترکه منقول یا غیرمنقول اتباع خارجه که در ایران واقع است فقط از حیث قوانین اصلیه از قبیل قوانین مربوط به تعیین وراث مقدار سهم‌الارث آنها و تشخیص قسمتی که متوفی می‌توانسته است به ‌موجب وصیت تملک نماید تابع قانون دولت متبوع متوفی خواهد بود.

همچنین قانون حاکم بر تقسیم ارث میان ایرانیان غیرمسلمان یا غیر شیعه، اعتقادات مذهبی آنهاست.

قوانین تقسیم ترکه میان ورثه چیست؟

گواهی انحصار وراثت، یک گواهی قانونی است که توسط شورای حل اختلاف آخرین محل زندگی فرد فوت‌شده صادر می‌گردد و در آن میزان سهم‌الارث ورثه مشخص می‌گردد.

1- گواهی فوت متوفی که از سال ۹۵ در بعضی استان‌ها به صورت الکترونیکی و از طریق سامانه درخواست گواهی فوت اخذ می‌شود.
2- استشهادیه محضری
3- شناسنامه متوفی
4- عقدنامه یا رونوشت
5- شناسنامه وراث
6- احیاناً وصیت‌نامه رسمی شخص فوت شده

چنانچه درگیر مسائل مرتبط با ارث و تقسیم ارث هستید با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید و از حمایت و تجربه یک متخصص قانون در امور ارث مشورت بگیرید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.