سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

طلاق به خاطر بیماری زن چگونه است؟ مشاوره حقوقی 05138676422

طلاق به خاطر بیماری زن

درباره طلاق بخاطر بیماری زن چه میدانید؟ متأسفانه در سال‌های اخیر میزان طلاق در ایران به طور وحشتناکی افزایش‌یافته است. دادخواست‌های طلاقی که از سوی زن و مرد به دادگاه ارائه می‌شود می‌توانند به دلایل مختلفی باشد. از جمله این موارد می‌توان به اختلافات خانوادگی، عدم تفاهم، اعتیاد و …

یکی از دلایلی که طرفین را برای طلاق به دادگاه خانواده می‌کشد، طلاق با استناد به ماده 1122 و 1123 قانون مدنی می‌باشد. این دو ماده‌قانونی با بررسی بیماری‌ها و عیوب موجود در زوجین، به طرف مقابل اجازه می‌دهد که نکاح را فسخ کنند.

ماده 1122 قانون مدنی بیان می‌دارد:

عیوب ذیل در مرد موجب حق فسخ برای زن خواهد بود:

۱) خِصاء.

۲) عَنَن به شرط اینکه ولو یکبار عمل زناشویی را انجام نداده باشد.

۳) مقطوع بودن آلت تناسلی به‌اندازه‌ای که قادر به عمل زناشویی نباشد. [اصلاحی مصوب 1370/08/14]

ماده 1123 قانون مدنی بیان می‌دارد:

عیوب ذیل در زن موجب حق فسخ برای مرد خواهد بود:

۱) قَرن.

۲) جُذام.

۳) بَرَص.

۴) اِفضاء.

۵) زمین‌گیری.

۶) نابینایی از هر دو چشم.

ماده 1124 قانون مدنی بیان می‌دارد:

عیوب زن در صورتی موجب حق فسخ برای مرد است که عیب مزبور در حال عقد وجود داشته است.

ماده 1125 قانون مدنی می‌گوید:

جنون و عنن در مرد هرگاه بعد از عقد هم حادث شود موجب حق فسخ برای زن خواهد بود.

ماده 1126 قانون مدنی می‌گوید:

هر یک از زوجین که قبل از عقد عالم به امراض مذکوره در طرف دیگر بوده بعد از عقد فسخ نخواهد داشت.

چیزی که به آن توجه نمی‌شود این است که بیماری‌هایی که در این موارد قانونی ذکرشده‌اند محدود هستند و با توجه به شرایط امروز جامعه و بیماری‌های جدیدتری که ایجاد می‌شود، می‌توان گفت که این مواد قانونی نیاز به تغییر و تکمیل دارند. زیرا این روزها بیماری‌های زیادی شایع شده‌اند که ابتلای هرکدام از زوجین به یکی از این بیماری‌ها می‌تواند برای طرف دیگر مشکلاتی ایجاد کند. از جمله اینکه این امکان وجود دارد که بیماری واگیردار باشد یا دشواری و سختی داشته باشد و موجب آسیب به سلامتی فرد شود.

پیش از این به صورت کامل در زمینه طلاق به دلیل بیماری مرد صحبت کرده‌ایم. حال بیایید ببینم که طلاق به خاطر بیماری زوجه چیست و چطور انجام می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

طلاق به خاطر بیماری زن

همان‌طور که بیان کردیم، براساس قانون مدنی، دو ماده وجود دارد که در آن عیوب و بیماری‌هایی بیان شده که در صورت ابتلای هر کدام از زوجین به آن، به طرف دیگر حق فسخ کردن ازدواج را می‌دهد.

در ماده 1123 نیز آمده است:

عیوب ذیل در زن موجب حق فسخ برای مرد خواهد بود

  1. قرن
  2. جذام
  3. برص
  4. افضاء (یکی شدن مجرای حیض و بول در اثر مقاربت)
  5. زمین‌گیری
  6. نابینائی از هر دو چشم

نکته‌ای که درباره طلاق به دلیل بیماری زن وجود دارد این است که درباره بیماری‌ها و عیوب زن که می‌تواند برای مرد حق فسخ ازدواج را ایجاد کند ، این عیوب تنها در حالتی برای مرد ایجاد حق فسخ می‌کند که در زمان ازدواج وجود داشته باشند. یعنی اگر بعد از ازدواج کردن زن و مرد و در طول زندگی مشترک، زن دچار عارضه و بیماری شود مثلاً نابینا شود یا جزام بگیرد، مرد حق فسخ ازدواج را نخواهد داشت. اما اگر مرد بدون اینکه زنی را ببیند و بشناسد، صرفاً به دلیل معرفی خانواده، با زنی ازدواج کند و بعد از عقد متوجه یکی از این بیماری‌ها در زن شود، می‌تواند عقد را فسخ نماید.

درخواست طلاق به دلیل بیماری شوهر

باید بدانید اگر طلاق به دلیل بیماری زن قبل از برقراری رابطه جنسی میان طرفین انجام شود، زن حقی در دریافت مهریه نخواهد داشت. اما چنانچه بین زوجین رابطه جنسی صورت بگیرد و مرد بعد از آن تصمیم به فسخ بگیرد، موظف است تمام حقوق مالی زن را به او بپردازد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

فسخ ازدواج

در این بخش قصد داریم طلاق به دلیل بیماری زن و مرد را از دید قانون با هم مقایسه کنیم.چنانچه مرد بعد از عقد نکاح، دچار یک بیماری مقاربتی شود، مثلاً سوزاک یا ایدز بگیرد، زن حق دارد که برای حفظ سلامتی خود از برقراری رابطه جنسی با او خودداری کند و در این حال مرد موظف است که نفقه زن را به او پرداخت کند.

  ماده 1130 در زمینه طلاق زن به دلیل بیماری مرد ، شرط ایجاد عسر و حرج را برای زن بیان کرده است و در این ماده اشاره شده است که اگر مرد در طول زندگی مشترک دچار یک بیماری صعب‌العلاج شود و این بیماری ادامه زندگی را برای زن دشوار کند، زن می‌تواند با مراجعه به دادگاه خانواده، تقاضای طلاق کند. دادگاه نیز با بررسی شرایط و ادعای زن، در صورت اثبات لاعلاج بودن بیماری مرد، مرد را وادار به پذیرش طلاق خواهد کرد. در این نوع از طلاق، کلیه حقوق قانونی به زن تعلق خواهد گرفت.

البته که تأکید قانونی و انسانی بر این است که زن و مرد در زمان سختی و مشقت نیز مانند زمان سلامت در کنار هم باشند و از دیگری در روزهای سخت زندگی حمایت و پرستاری کنند. زیرا ایجاد انگیزه، عشق و محبت در بیماری‌های صعب‌العلاج می‌تواند تأثیر شگفت‌آوری در درمان بیمار داشته باشد. و بدون شک اگر در رابطه زوجین ذره‌ای عشق و محبت وجود داشته باشد، پشتیبانی و حمایت در روزهای سخت نیز میان آنها وجود خواهد داشت. فرقی نمی‌کند کدام‌یک بیمار باشد.

 با این وجود قانون برای زن این حق را در نظر گرفته است که درصورتی‌که توان زندگی با مرد مبتلا به بیماری را نداشت، با اثبات بیماری مرد و شرایط عسر و حرج از او جدا شود.

اما اگر زن بیمار باشد چه؟ باید بگوییم که در این زمینه تفاوت زیادی با طلاق عادی وجود ندارد. به عبارت دیگر از آنجا که در قوانین ایران حق طلاق با مرد است، مرد می‌تواند حتی درصورتی‌که همسرش بیماری خاصی نداشته باشد نیز او را طلاق دهد و نیازی به هیچ دلیل و سند و مدرکی وجود ندارد. بنابراین اگر زنی دچار بیماری صعب‌العلاج شود، چون حق طلاق با مرد است او حتی نیاز به اثبات عسر و حرج ندارد و صرفاً با پرداختن مهریه و نفقه زن، می‌تواند او را طلاق دهد.

البته که طلاق از زن یا شوهر در زمان بیماری کاری اخلاقی نیست، زیرا در زمان عقد و ازدواج پیمانی برای تمام عمر و شادی و غم بسته می‌شود. اما در برخی موارد شرایط زندگی چاره‌ای برای طرفین نمی‌گذارد جز اینکه این راه را در نظر بگیرند.

رجوع مرد در طلاق رجعی چه شرایطی دارد؟

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

در بعضی از موارد طلاق به خاطر بیماری زن، فسخ نکاح به این دلیل رخ می‌دهد که زن یا مرد بیمار بیماری خود را مخفی کرده است.براساس قانون چنانچه یکی از زوجین ، قبل از ازدواج بیماری خود را از طرف مقابل پنهان کرده باشد، طرف مقابل حق دارد پس از اطلاع از حقیقت، ازدواج را فسخ کند.

 ماده 1131 قانون مدنی اعمال حق فسخ را فوری می‌داند. یعنی اگر کسی که برای او اختیار فسخ ایجاد شده، بعد از این‌که از خیار فسخ آگاه شد، برای اعمال آن اقدامی نکند، مفهوم آن این است که از حق فسخ خود گذشته و خیار فسخ از او ساقط می‌گردد.

البته باید بدانید که این مسئله در صورتی است که زن یا مرد، از حق فسخ و فوری بودن آن مطلع باشد و تشخیص این مسئله بر عهده عرف خواهد بود.

بنابراین می‌توانیم بگوییم اگر طرفین ازدواج بعد از عقد متوجه شوند که طرف مقابل یکی از عیوب و بیماری‌های مشخص شده در موارد قانونی 1122 و 1123 را دارد و حق فسخ خود را مطابق چیزی که در ماده 1131 مشخص شده است استفاده نکند، این حق برای طرف از بین می‌رود و این فرد دیگر نمی‌تواند از طریق حق فسخ ازدواج را برهم بزند اما می‌تواند از طریق طلاق اقدام نماید.

وکیل طلاق در مشهد

باید بگوییم در فسخ نکاح چنانچه میان زن و شوهر ، رابطه جنسی وجود داشته باشد، زن مستحق دریافت مهریه است. در غیر این صورت زن مهریه‌ای دریافت نخواهد کرد. اما اگر فسخ نکاح به دلیل بیماری عنن در مرد باشد، یعنی مرد قادر به رابطه جنسی با زن خود نباشد، در این حالت زن مستحق دریافت نیمی از مهریه تعیین شده خواهد بود.

ماده 1101 قانون مدنی در این زمینه بیان می‌دارد:

هرگاه عقد نکاح قبل از نزدیکی به جهتی فسخ شود، زن حق مهر ندارد مگر در صورتی که موجب فسخ عنن باشد که در این صورت با وجود فسخ نکاح زن مستحق دریافت نصف مهر است.

بیماری‌های روحی و روانی یکی از مشکلاتی است که در زندگی مشترک اختلال ایجاد می‌کند.انواع مختلفی از بیماری‌های روانی وجود دارد که هرکدام می‌تواند شدت و ضعف متفاوتی داشته باشند.

در زمینه طلاق به دلیل بیماری نباید بگوییم که بیماری روانی زن یا مرد باید ثابت شود. یعنی زمانی که فردی ادعا می‌کند که همسرش بیماری روانی دارد باید بتواند این بیماری را ثابت کند و همچنین دادگاه باید تشخیص دهد که میزان این جنون آنقدر هست که روی زندگی مشترک تأثیر بگذارد. اثبات این بیماری روانی نیز ساده نیست و باید توسط تیمی از روانشناسان و متخصصان بررسی شود.

 چنانچه متخصصان فوق تشخیص بدهند که فرد درگیر بیماری روحی و روانی است و شدت این بیماری به حدی است که به زندگی فرد صدمه میزند و درصورتی‌که این بیماری صعب‌العلاج بوده و قابل‌درمان نباشد اجازه طلاق صادر می‌شود.

از جمله بیماری‌هایی که در صورت حاد بودن و درمان نشدن در زمان مناسب می‌تواند در زندگی مشترک اثر بگذارد می‌توان به روان‌پریشی، افسردگی، اختلالات اضطراب، پارانوید و اسکیزوفرنی اشاره کرد.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

ممنون بابت سایت خوبتون

سلام ما در خدمت شما هستیم

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.