سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

روش درست شکایت از جعل عنوان چیست؟

چه زمانی افراد اقدام به شکایت از جعل عنوان می‌کنند؟ شکایت از جعل چیست؟ جعل می‌تواند انواع مختلفی داشته باشد، از جعل هویت تا جعل مدارک تحصیلی و …

تصور کنید به مطب پزشک می‌روید اما متوجه می‌شوید که پزشک شما مدرک پزشکی ندارد و بدون مدرک واقعی اقدام به درمان بیماران می‌کند. یا اینکه فردی که مدرک تحصیلی دکترای عمومی دارد اما اقدام به جراحی زیبایی می‌کند. این مسئله می‌تواند برای بیماران مشکلات جدی‌ای ایجاد کند.

در این حالت بیماری که متوجه می‌شود پزشک او مدرک جعلی دارد می‌تواند شکایت جعل مطرح کند. در حقیقت جعل عنوان می‌تواند در مشاغل مختلفی رخ دهد؛ مثلاً فردی که به عنوان مهندس بدون مدرک کار می‌کند. در این مقاله با ما باشید تا بیشتر درباره این جرم با شما صحبت کنیم.

 جرم جعل عنوان در همه کشورها مجازات‌های سنگینی دارد. در حقیقت این مجازات میزان وقوع جرم را کمتر می‌کند. در حقیقت جرم جعل عنوان موجب از بین رفتن اعتماد در اجتماع می‌شود.

برای طرح شکایت از جرم جعل عنوان از متهم این جرم باید شکایت کیفری تنظیم شود. برای تنظیم کردن این شکایت باید اصولی قانونی رعایت شود؛ بنابراین باید از کمک یک وکیل کیفری استفاده کنید. برای این کار باید اطلاعات و مدارک را با یک وکیل حرفه‌ای به اشتراک بگذارید تا برای شما اقدام به تنظیم شکوائیه کند.

شکایت از جعل عنوان

بعد از تنظیم کردن شکایت‌نامه‌تان می‌توانید از مدارک استفاده کنید. برای این کار لازم است به دفتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنید. با ارائه کردن مدارک فردی که اقدام به جعل عنوان کرده است می‌توان شکایت را در این مورد ثبت نمود. بعد از ثبت شکایت، پرونده برای رسیدگی بیشتر به دادسرا فرستاده می‌شود. بازپرس پرونده پس از بررسی مدارک تحقیقات را آغاز می‌کند.

در صورت اثبات تحقق جرم، حکم مجرمیت برای فرد صادر می‌شود؛ بنابراین فرد می‌تواند با پرداخت وثیقه متهم را آزاد کند. از تاریخ صدور قرار مجرمیت، فرد ده روز زمان خواهد داشت تا اعتراضش را اعلام کند. سرانجام پرونده به دادگاه ارجاع داده می‌شود و رای بدوی صادر می‌گردد. 

برای اینکه فردی از جعل عنوان شکایت کند لازم است مدارکی را برای اثبات جرم به دادگاه ارائه نماید. این مدارک می‌توانند برای انواع مختلفی از جرائم استفاده شوند. از مهمترین مدارکی که برای طرح چنین شکایتی می‌توانید استفاده کنید از این موارد می‌توان نام برد:

·       اعتراف متهم اولیه

·       شهادت شاهدین

·       سوگند فرد شاکی

·       علم قاضی براساس شواهد و مدارک

 از دیگر مدارکی که برای اثبات این جرم می‌توان استفاده کرد فیلم‌های دوربین مداربسته، اسکرین شات و … می‌باشد. همچنین قاضی پرونده باید به این نتیجه برسد که آیا امکان استفاده از مدارک در دادگاه وجود دارد یا نه. برای اثبات این جرم می‌توانید از کمک یک وکیل حرفه‌ای استفاده کنید تا مدارک و اسناد شما را به اثبات برساند و قاضی را قانع نماید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

شکایت از جعل عنوان

انواع جرم جعل در قانون ایران شامل این موارد است:

1-  جعل کلی

2-  جعل جزئی

3-  جعل مادی

4-  جعل معنوی یا مفادی

5-  جعل معنوی

جعل کلی: زمانی است که فرد مرتکب جعل تمام سند شود. بعضی مواقع این امکان وجود دارد که افراد مدارکی مانند شناسنامه، سند یا مدرک تحصیلی را جعل نمایند. 

 جعل جزئی: این نوع از جعل، مرتکب یک بخشی از نوشته یا سند را جعل می‌کند؛ مثلاً در یک سند امضا یا اثرانگشت یک فرد را جعل می‌کنند.

جعل مادی: براساس ماده 523 قانون مجازات اسلامی مصادیق جعل مادی زمانی است که فرد سند یا مهر فرد دیگری را بسازد یا کلاً از طرف فرد نوشته‌ای بسازد یا اینکه در نوشته و سند قلم ببرد یا آن را بخراشد و بتراشد یا سیاه کند.

 جعل معنوی و مفادی: این نوع از جعل توسط کارکنان دولتی و مراجع قانونی انجام می‌شود. درصورتی‌که یک کارمند دولتی اقدام به تغییر یک نوشته و مفاد شود مرتکب جرم معنوی شده است. تحریف شنیده‌ها و گفته‌ها و باطل کردن امر صحیح و بالعکس از مصادیق جعل معنوی هستند.

ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی
جعل و تزویر عبارتند از: ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر یا امضای اشخاص رسمی یا غیررسمی خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات یا سیاه کردن یا تقدیم یا تأخیر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته‌ای به نوشته دیگر یا بکار بردن مهر دیگری ‌بدون اجازه صاحب آن و نظایر این‌ها به قصد تقلب.

ماده ۵۲۴ قانون مجازات اسلامی
هر کس احکام یا امضاء یا مهر یا فرمان یا دستخط مقام رهبری و یا روسای سه قوه را به اعتبار مقام آنان جعل کند یا با علم به جعل یا تزویر استعمال نماید به حبس از سه تا پانزده سال محکوم خواهد شد.

ماده ۵۲۵ قانون مجازات اسلامی
هر کس یکی از اشیای ذیل را جعل کند یا به علم به جعل یا تزویر استعمال کند یا داخل کشور نماید علاوه بر جبران خسارت وارده به‌حبس از یک تا ده سال محکوم خواهد شد:


۱ – احکام یا امضاء یا مهر یا دستخط معاون اول رئیس‌جمهور یا وزراء یا مهر یا امضای اعضای شورای نگهبان یا نمایندگان مجلس شورای اسلامی یا مجلس خبرگان یا قضات یا یکی از روسا یا کارمندان و مسئولین دولتی از حیث مقام رسمی آنان.


۲ – مهر یا تمبر یا علامت یکی از شرکت‌ها یا مؤسسات یا ادارات دولتی یا نهادهای انقلاب اسلامی.
۳ – احکام دادگاه‌ها یا اسناد یا حواله‌های صادره از خزانه دولتی.
۴ – منگنه یا علامتی که برای تعیین عیار طلا یا نقره بکار می‌رود.
۵ – اسکناس رایج داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی نظیر برات‌های قبول شده از طرف بانک‌ها یا چک‌های صادره از طرف بانک‌ها و سایر اسناد‌ تعهدآور بانکی.
تبصره – هر کس عمداً و بدون داشتن مستندات و مجوز رسمی داخلی و بین‌المللی و به منظور القاء شبهه در کیفیت تولیدات و خدمات از نام و علائم استاندارد ملی یا بین‌المللی استفاده نماید به حداکثر مجازات مقرر در این ماده محکوم خواهد شد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

شکایت از جعل عنوان

ماده ۵۲۶ قانون مجازات اسلامی

هر کس اسکناس رایج داخلی یا خارجی یا اسناد بانکی نظیر برات‌های قبول‌شده از طرف بانک‌ها یا چک‌های صادره از طرف بانک‌ها و سایر اسناد تعهدآور بانکی و نیز اسناد یا اوراق بهادار یا حواله‌های صادره از خزانه را به قصد اخلال در وضع پولی یا بانکی یا اقتصادی یا بر هم زدن نظام‌ و امنیت سیاسی و اجتماعی جعل یا وارد کشور نماید یا با علم به مجعول بودن استفاده کند چنانچه مفسد و محارب شناخته نشود به حبس از پنج تا ‌بیست سال محکوم می‌شود.

ماده ۵۲۷ قانون مجازات اسلامی

هر کس مدارک اشتغال به تحصیل یا فارغ‌التحصیلی یا تأییدیه یا ریز نمرات تحصیلی دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و تحقیقاتی داخل یا خارج از کشور یا ارزش نامه‌های تحصیلات خارجی را جعل کند یا با علم به جعلی بودن آن را مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارت، به‌حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد.


‌درصورتی‌که مرتکب، یکی از کارکنان وزارتخانه‌ها یا سازمان‌ها و مؤسسات وابسته به دولت یا شهرداری‌ها یا نهادهای انقلاب اسلامی باشد یا به‌ نحوی از انحاء در امر جعل یا استفاده از مدارک و اوراق جعلی شرکت داشته باشد به حداکثر مجازات محکوم می‌گردد.

ماده ۵۲۸ قانون مجازات اسلامی

هر کس مهر یا منگنه یا علامت یکی از ادارات یا مؤسسات یا نهادهای عمومی غیردولتی مانند شهرداری‌ها را جعل کند یا با علم به جعل‌استعمال نماید علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.

ماده ۵۲۹ قانون مجازات اسلامی

هر کس مهر یا منگنه یا علامت یکی از شرکت‌های غیر دولتی که مطابق قانون تشکیل شده است یا یکی از تجارتخانه‌ها را جعل کند یا با‌علم به جعل استعمال نماید علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از سه ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

ماده ۵۳۰ قانون مجازات اسلامی

هر کس مهر یا تمبر یا علامت ادارات یا شرکت‌ها یا تجارتخانه‌های مذکور در مواد قبل را بدون مجوز به دست‌آورد و به طریقی که به‌حقوق و منافع آنها ضرر وارد آورد استعمال کند یا سبب استعمال آن گردد علاوه بر جبران خسارت وارده به دو ماه تا دو سال حبس محکوم خواهد شد.

ماده ۵۳۱ قانون مجازات اسلامی

اشخاصی که مرتکب جرائم مذکور در مواد قبل شده‌اند هرگاه قبل از تعقیب به دولت اطلاع دهند و سایر مرتکبین را در صورت بودن‌معرفی کنند یا بعد از تعقیب وسایل دستگیری آنها را فراهم نمایند حسب مورد در مجازات آنان تخفیف داده می‌شود و یا از مجازات معاف خواهند شد.

ماده ۵۳۲ قانون مجازات اسلامی

هر یک از کارمندان و مسئولان دولتی که در اجرای وظیفه خود در احکام و تقریرات و نوشته‌ها و اسناد و سجلات و دفاتر و غیر آنها از نوشته‌ها و اوراق رسمی تزویر کند اعم از این‌که امضاء یا مهری را ساخته یا امضاء یا مهر یا خطوط را تحریف کرده یا کلمه‌ای الحاق کند یا اسامی اشخاص را تغییر دهد علاوه بر مجازات‌های اداری و جبران خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا به پرداخت شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

ماده ۵۳۳ قانون مجازات اسلامی

اشخاصی که کارمند یا مسئول دولتی نیستند هرگاه مرتکب یکی از جرائم مذکور در ماده قبل شوند علاوه بر جبران خسارت وارده به‌حبس از شش ماه تا سه سال یا سه تا هیجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.

ماده ۵۳۴ قانون مجازات اسلامی


هر یک از کارکنان ادارات دولتی و مراجع قضائی و مأمورین به خدمات عمومی که در تحریر نوشته‌ها و قراردادهای راجع به وظایفشان ‌مرتکب جعل و تزویر شوند اعم از اینکه موضوع یا مضمون آن را تغییر دهند یا گفته و نوشته یکی از مقامات رسمی، مهر یا تقریری‌ات یکی از طرفین را ‌تحریف کنند یا امر باطلی را صحیح یا صحیحی را باطل یا چیزی را که بدان اقرار نشده است اقرار شده جلوه دهند علاوه بر مجازات‌های اداری و جبران ‌خسارت وارده به حبس از یک تا پنج سال یا شش تا سی میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.

ماده ۵۳۵ قانون مجازات اسلامی

هر کس اوراق مجعول مذکور در مواد (۵۳۲)، (۵۳۳) و (۵۳۴) را با علم به جعل و تزویر مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران خسارت وارده به حبس از شش ماه تا سه سال یا به سه تا هیجده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

ماده ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی

هر کس در اسناد یا نوشته‌های غیررسمی جعل یا تزویر کند یا با علم به جعل و تزویر آنها را مورد استفاده قرار دهد علاوه بر جبران‌ خسارت وارده به حبس از شش ماه تا دو سال یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهد شد.

ماده ۵۳۷ قانون مجازات اسلامی

عکس‌برداری از کارت شناسایی، اوراق هویت شخصی و مدارک دولتی و عمومی و سایر مدارک مشابه درصورتی‌که موجب اشتباه با ‌اصل شود باید ممهور به مهر یا علامتی باشد که نشان دهد آن مدارک رونوشت یا عکس می‌باشد، در غیر این صورت عمل فوق جعل محسوب می‌شود‌ و تهیه‌کنندگان این‌گونه مدارک و استفاده‌کنندگان از آنها بجای اصلی عالماً عامداً علاوه بر جبران خسارت به حبس از شش ماه تا دو سال و یا به سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد.

همان‌طور که اشاره کردیم جعل عنوان یکی از انواع کلاهبرداری است؛ بنابراین افرادی که قربانی این جرم می‌شوند باید در اولین فرصت از طریق قانون آن را پیگیری کنند. چنانچه شما نیز درگیر جرم جعل عنوان شدید باید به یک وکیل متخصص مراجعه کنید و از یک فرد متخصص راهنمایی بگیرید. به این ترتیب می‌توانید از کمک یک وکیل کلاهبراری برای اثبات جرم خود بهره‌مند شوید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.