شروع به جرم یعنی چه؟ باید بدانید همه کسانی که قصد ارتکاب جرم دارند موفق به انجام جرمم نمیشوند. اگرچه به این دلیل که قصد انجام جرم داشتهاند باید سرزنش شوند. از نظر قوانین کیفری و جرمشناسی، هر فردی که قصد ارتکاب جرم دارد، بدون توجه به اینکه در این کار موفق میشود یا نه باید به نظام قانونی کشور پاسخ بدهد. باید بگوییم که تقریبا در تمام نظامهای قانونی، شروع به جرم نیز جرم محسوب میگردد. در این مقاله قصد داریم درباره شروع به جرم و برخورد قانون با آن بیشتر صحبت کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
شروع به جرم چیست؟
ماده 122 قانون مجازات اسلامی درباره شروع کردن جرم اینطور میگوید:
هرکس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید، لکن به واسطه عامل خارجی از اراده او قصدش معلق بماند، مرتکب شروع به جرم شده است.
بر این اساس عمل شروع به جرم یک سری شرایط دارد:
1- داشتن هدف و قصد مجرمانه: بنابراین فرد باید هدف انجام جرم داشته باشد. در جرائم تصادفی و غیر عمد قصد مجرمانه وجود ندارد و احقاق نخواهد شد.
2- فرد شروع به اجرای جرم کند: اگر فردی قصد انجام جرم داشته باشد، مقدمات آن را فراهم کند ولی وارد بخش اجرای نقشه نشود، شروع به جرم نکرده است.
ماده 123 قانون مجازات اسلامی بیان میدارد:
مجرد قصد ارتکاب جرم و یا عملیات و اقداماتی که فقط مقدمه جرم است و ارتباط مستقیم با وقوع جرم ندارد، شروع به جرم نیست و از این حیث قابل مجازات نمیباشد.
بر این اساس در این حالت مجازاتی برای فرد مشخص نمیشود؛ مثلاً درصورتیکه فرد یک طناب برای بالا رفتن از دیوار یک ساختمان به قصد سرقت خرید کند اما در این زمینه اقدامی نکند، جرمی رخ نداده که قابل مجازات باشد.
3- اگر به دلیل یک عامل خارج از اراده فرد مرتکب، قصد او معلق بماند: در این حالت درصورتیکه فرد مرتکب با اختیار و تصمیم از ارتکاب جرم انصراف بدهد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

بر اساس ماده 124 قانون مجازات اسلامی:
هرگاه فردی شروع به جرمی نماید و به اراده خود آن را ترک کند به اتهام شروع به آن جرم، تعقیب نمیشود لکن اگر همان مقدار رفتاری که مرتکب شده است جرم باشد به مجازات آن محکوم میشود.
تبصره ماده 122 قانون مجازات اسلامی:
هرگاه رفتار ارتکابی، ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته، لکن به جهات مادی که مرتکب از آن هابی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد، اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.
مجازات شروع به جرم
درصورتیکه فرد اقدام به شروع به جرم کند، بر اساس مصادیق جرم این مجازاتها برای او مشخص میشود:
1- در جرائمی که مجازات مشخص شده برای آنها اعدام، حبس ابد یا حبس تعزیری درجه یک تا سه باشد مجازات حبس تعزیری درجه چهار است.
2- در جرائمی که مجازات آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار، حبس تعزیری درجه پنج است.
3- در جرائمی که مجازات قانونی آنها حبس تعزیری درجه پنج و شلاق حدی است مجازات حبس تعزیری یا شلاق و جزای نقدی درجه شش میباشد.
با توجه به چیزی که بیان شد، به جز جرائمی که در بالا بیان کردیم، این موضوع در بقیه جرائم مجازات ندارد؛ مثلاً در جرائم تعزیری درجه شش به بالا و جرائمی که مجازات آنها شلاق تعزیری است، مجازات ندارد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

شروع به جرم در جرائم مطلق
شروع به جرم در جرم مطلق بین حقوقدانان اختلافنظر وجود دارد. بعضی از افراد معتقدند که در جرائم مطلق تنها ارتکاب عنصر مادی جرم باعث تحقق کامل جرم میگردد.
برای پاسخ به این سؤال باید اول تعریف جرم مطلق را در قانون جزا بدانیم:
اصطلاح جرم مطلق یکی از اصطلاحات قانون جزا است و معنی آن جرمی است که تنها با انجام یک عمل رخ میدهد؛ مانند تهدید کردن یا ارتشاء فرقی نمیکند که آن تهدید عملی شود یا نشود.
بنابراین دیگر شروع به جرم حساب نمیشود؛ مثلاً اگر فرد، یک نفر دیگر را تهدید کرده باشد از آنجایی که تهدید یک جرم مطلق است، صرف تهدید کردن موجب تحقق جرم میشود.
به عنوان مثال اگر فرد اقدام به رشوه دادن کند، یعنی بخواهد به کسی پولی بابت رشوه بپردازد اما قبل از انجام کامل این عمل (مثلاً در زمان پرداخت پول) دستگیر گردد، در این حالت اگر سایر شرایط گفته شده برقرار باشد، فرد مرتکب شروع به جرم شده است.
تفسیر ماده 122 قانون مجازات درباره شروع به جرم
شروع به جرم با ترک فعل
براساس قانون مجازات اسلامی، ترک یک فعل نیز میتواند باعث رخ دادن جرم شود. در این حالت آیا میتوانیم بگوییم انجام ندادن یک کار (ترک فعل)، شروع جرم را محقق میکند؟
پاسخ به این سؤال بستگی به پروندهها دارد در حقیقت هر پرونده کیفری مصادیق خود را دارد؛ اما امکان تحقق این مسئله با ترک فعل نیز هست؛ مثلاً کسی که وظیفه نگهداری از یک فرد دیگری دارد، درصورتیکه با قصد کشتن طرف مقابل، از وظایف خود سرباز بزند (مثلاً داروی مریض را ندهد تا او بمیرد) اگر سایر شرایط احراز شود، فرد میتواند بابت شروع به جرمی که قصد اجرای آن را دارد محکوم گردد.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
جرم شروع جرم؟؟؟
جالب بود
کامل بود