سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

شرط اختصاصی قرار تأمین خواسته چیست؟

یکی از اصلی‌ترین درخواست‌های خواهان در پرونده‌های مختلف قرار تأمین خواسته است؛ اما باید بدانید برای رد نشدن این قرار و رسیدن به حقوق قانونی‌تان لازم است حتماً پیش از هر کار با یک وکیل یا مشاور حقوقی گفتگو کنید تا با توجه به شرایط پرونده شما امکان تأمین خواسته را برای شما بررسی کند.

 ماده 113 ق.آ.د.م دو شرط را برای صدور قرار تأمین توسط دادگاه را این‌طور بیان می‌کند:

  1. میزان خواسته معلوم باشد.
  2. دادگاه باید میان حقی را که خواهان بر آن ادعا می‌کند بداند.

ازآنجایی‌که دادگاه برای تأمین خواسته مالی و صدور قرار تأمین خواسته باید مالی را از خوانده بازداشت کند، لازم است میزان حقی که خواهان روی آن ادعا می‌کند چه قدر است.

زمانی که میزان حق مشخص نیست، توقیف به اندازه مشخص شده از یک مال امکان‌پذیر نیست؛ اما اگر خواسته خواهان میزان نامشخصی پول است یا کالایی خاص مانند برنج، پارچه، طلا و … می‌باشد. در این صورت قرار تأمین خواسته توسط دادگاه امکان‌پذیر نیست؛ اما چنانچه خواسته مشخص باشد، دادگاه با صدور قرار تأمین خواسته، برای تأمین حقوق خواهان اقدام می‌کند.

  • موضوع خواسته عین معین باشد

درصورتی‌که خواسته کالایی معین باشد، شرایط خاصی برای صدور قرار تأمین خواسته فراهم می‌شود و دادگاه می‌تواند اقدام به صدور قرار تأمین خواسته کند؛ مثلاً در صورتی یک ملک مشخص یا خودروی معینی باشد، در این صورت خواهان می‌تواند از دادگاه درخواست صدور قرار تأمین خواسته بنماید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

شرط اختصاصی تأمین خواسته

لازم است بدانید مالی که موضوع تأمین خواسته است هم می‌تواند منقول باشد و هم غیرمنقول. از این نظر تفاوتی وجود ندارد؛ مثلاً چنانچه یک خودرو موضوع خواسته است همان خواسته درخواست شود که خواسته بازداشت شود. چنانچه تقاضای خواهان پرونده خلعید خوانده از یک ملک باشد، موضوع تأمین خواسته می‌تواند همان ملک مشخص شده باشد.

درصورتی‌که خواسته دعوا باطل شدن سند مالکیت یک ملک باشد، به این دلیل که خواسته دعوا یک فعالیت حقوقی باشد به اسم باطل کردن سند مالکیت و خلعید از ملک، خواسته دعوا نمی‌باشد.برای تأمین خواسته نمی‌توان ملک را توقیف کرد بلکه در اینجا خواسته باطل کردن سند و باطل کردن مالکیت یک نفر روی ملک موردنظر است و دادگاه نمی‌تواند این ملک را توقیف کند.

 این امکان وجود دارد که در شرایط خاص، قاضی حکم به ممنوعیت انتقال این مال بدهد یا انجام خرید و فروش اموال خوانده را محدود کند اما نمی‌توان مال را توقیف کرد؛ زیرا در این پرونده خواسته خواهان باطل شدن مالکیت خوانده بر ملک مزبور است.

تامین خواسته

باید بدانید مالی که موضوع تأمین قرار می‌گیرد یا درخواست صدور قرار تأمین خواسته برای آن انجام می‌شود باید یک سری شرایط خاص داشته باشد. اول اینکه باید این مال باید خواسته دعوا باشد. دوم اینکه مال موضوع دعوا قابلیت توقیف شدن داشته باشد؛ بنابراین چیزی که امکان بازداشت آن وجود ندارد توقیف نمی‌شود و نمی‌توان آن را بازداشت کرد.

 همچنین یک عکس خانوادگی یا نامه خصوصی نیز قابلیت بازداشت دارد و می‌تواند موضوع قرار تأمین خواسته باشد؛ اما الزام خوانده برای انجام دادن یا انجام ندادن یک عمل قابل بازداشت نیست و نمی‌تواند موضوع تأمین خواسته قرار بگیرد.

 اسناد شخصی مانند نامه یا عکس خانوادگی و … اگرچه دعوای غیرمالی است اما ازآنجایی‌که این عکس یا نامه قابل‌برداشت است و چون قابل بازداشت می‌باشد، فرد می‌تواند تقاضای صدور قرار تأمین خواسته را در این زمینه داشته باشد.

 چنانچه موضوع خواسته اقدام یا عمل خوانده باشد، الزام خوانده به انجام یک عمل موضوع تأمین خواسته است یا اینکه خوانده را به ترک یک عمل الزام می‌کند. در این حالت مالی برای بازداشت وجود ندارد و قابلیت بازداشت مال نیز نیست؛ بنابراین در این حالت تأمین خواسته نیز امکان‌پذیر نیست.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک، کلیک کنید.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

حال بیایید ببینیم مرجع صالح برای رسیدگی به دادخواست تأمین کیست؟ براساس ماده 101 ق.ا.د.م

در مسائل حقوقی و کیفری مرجع صالح با هم متفاوت است.

در پرونده حقوقی: قرار تأمین خواسته در مسائل حقوقی توسط دادگاه محل رسیدگی به اصل دعوا که صلاحیت ذاتی در این زمینه دارد صادر می‌شود. چنانچه درخواست تأمین خواسته پیش از اقامه دعوا صادر شده باشد، درخواست‌کننده باید دادخواست خود را به دادگاهی بدهد که صلاحیت رسیدگی به دعوا را از نظر نسبی و محلی داشته باشد. درصورتی‌که دادخواست تقاضای تأمین خواسته ارائه کرده باشید، باید دادخواست را به دادگاهی ارائه کنید که صلاحیت رسیدگی به آن را داشته باشد یا اگر تأمین خواسته به دعوای خاصی مرتبط باشد، این درخواست باید به دادگاه رسیدگی‌کننده به دعوای اصلی ارجاع شود.

در پرونده‌های کیفری: شرایط رسیدگی به قرار تأمین خواسته در پرونده‌های کیفری متفاوت است؛ زیرا در این پرونده‌ها احتمال ضرر و زیان‌های ناشی شده از جرم نیز وجود دارد. رسیدگی به این قرار در جرائم کیفری بر عهده بازپرس پرونده یا دادیار است که در این حالت دادیار نماینده دادستان محسوب می‌شود. زمانی که در یک پرونده کیفری تأمین خواسته از سوی وکیل یکی از طرفین تقاضا می‌شود، دادگاه خواسته را در امنیت قرار می‌دهد تا زمانی که حکم به نفع خواهان پرونده صادر شود .

براساس ماده115 قانون آیین دادرسی مدنی مدیر دفتر دادگاه مکلف است که در صورت تأمین خواسته به صورت مستقل یا در ضمن دادخواست اصلی یا پس از تقدیم دادخواست اصلی، پرونده را سریعاً به اطلاع قاضی برساند در این صورت دادگاه بدون اخطار دادن به طرف مقابل، به دلایل و شواهد رسیدگی می‌کند و درخواست قرار تأمین خواسته را تائید یا رد می‌نماید.

 توصیه ما این است که در این قبیل مسائل حقوقی، حتماً با یک وکیل متخصص و حرفه‌ای ارتباط برقرار کنید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا در زمینه هر مسئله حقوقی، حامی و راهنمای شما باشند. شما می‌توانید با استفاده از شماره تلفن‌های درج شده در همین صفحه با ما تماس بگیرید یا با پیوستن به گروه تلگرامی ما، سؤالات خود را به صورت آنلاین با کارشناسان تیم عدلاک مطرح کنید. همچنین می‌توانید در پایین همین پست سؤالات خود را بگذارید و منتظر پاسخ کارشناسان ما باشید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.