سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

از معاملات قابل‌ فسخ چه میدانید؟ چرا باید برای فسخ کردن قرارداد به وکیل مراجعه کنیم؟

معاملات قابل‌ فسخ چیست؟ فسخ قرارداد به معنای این است که یکی از طرفین قرارداد یا فرد سومی آن قرارداد را فسخ می‌کند؛ بنابراین یکی از مواردی که موجب از بین رفتن تعهدات یک قرارداد می‌شود. 

 یک طرف قرارداد می‌تواند به صورت مستقل حق فسخ خود را استفاده کند بدون اینکه نیازی داشته باشد که رضایت طرف مقابل را کسب کند.فسخ قرارداد یک حق مالی است چون با انجام فسخ قرارداد مالی به دست نمی‌آید. همچنین چنانچه مشتری در قرارداد خرید و فروش از حق فسخ استفاده کند و معامله را فسخ کند، مبلغی که پرداخت کرده به او برگردانده می‌شود. 

باید بدانید حق فسخ با توجه به قرارداد و به صورت خودکار انتقال پیدا کند. بیشتر مردم گمان می‌کنند که زمانی که یک کالا را می‌خرند و بعداً متوجه عیب آن می‌شوند دیگر نمی‌توانند کاری انجام دهند و باید با آن کالا بسازند اما این فکر درست نیست زیرا شما می‌توانید در این موارد قرارداد را فسخ کنید و مابه‌التفاوت آن را از فروشنده دریافت کنید. به این معامله ها معاملات قابل فسخ گفته میشود.

از ابتدای تاریخ خرید و فروش در زندگی انسان نقش مهمی داشته است اما بیشتر مردم قراردادها و قوانین مرتبط با خرید و فروش را نمی‌دانند و از حقوق خود مطلع نیستند بنابراین سرشان کلاه می‌رود. دقت کنید که اختیار فسخ قرارداد برای هر دو طرف قرارداد است و هم فروشنده و هم خریدار را شامل می‌شود.در حقوق به حق برهم زدن معامله خیار گفته می‌شود و خریدار و فروشنده می‌توانند در یازده شرط معامله را بهم بزنند.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

ماده 396 قانون مدنی خیارات فسخ معامله را اینطور بیان می‌کند:

خیارات از قرار ذیل‌اند:
1) خیار مجلس
2) خیار حیوان
3) خیار شرط
4) خیار تأخیر ثمن
5) خیار رویت و تخلف وصف
6) خیار غبن
7) خیار عیب
8) خیار تدلیس
9) خیار تبعض صفقه
10) خیار تخلف شرط

ما در اینجا بعضی از این خیارات را توضیح می‌دهیم.

اختیاری است که به خریدار و فروشنده این اجازه را می‌دهد که تا زمانی که از هم جدا نشده‌اند و در محل معامله حضور دارند آن را فسخ نمایند.

این خیار از ثمن زمانی کاربرد دارد که خریدار در پرداخت پول معامله تعلل می‌کند. در این حالت براساس ماده 402 قانون مدنی عمل می‌شود. ماده 402 قانون مدنی می‌گوید:

هرگاه مبیع عین خارجی و یا در حکم آن بوده و برای تأدیه ثمن یا تسلیم مبیع بین متبایعین اجلی معین نشده باشد اگر سه روز از تاریخ‌ بیع بگذرد و در این مدت نه بایع مبیع را تسلیم مشتری نماید و نه مشتری تمام ثمن را به بایع بدهد بایع مختار در فسخ معامله می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

معاملات قابل فسخ

براین اساس هرگاه فروشنده و خریدار زمانی را برای پرداخت ثمن معامله تعیین نکرده باشند و با گذشت 3 روز از تاریخ معامله، فروشنده کالا را در اختیار خریدار بگذارد یا خریدار قیمت جنس را نپردازد، فروشنده حق فسخ معامله را خواهد داشت.

همچنین چنانچه خریدار در مدت سه روز ، ثمن معامله را بپردازد، دیگر فروشنده حق فسخ را از دست می‌دهد. یک مسئله مهم درباره این خیار این است که اگر کالایی که معامله می‌شود از آن اجناسی باشد که در زمانی کمتر از 3 روز فاسد می‌شود یا قیمت آن کم می‌شود، فروشنده هر زمانی که احساس کرد کالا در حال فساد است می‌تواند قیمت را کسر کند و معامله را باطل کند.در ادامه بیشتر با معاملات قابل فسخ آشنا خواهیم شد.

چنانچه معاملات قابل فسخ در قرارداد پیش‌بینی شود دو حالت ایجاد می‌شود:

  1. در حالت اول ، مدت معینی برای فسخ توسط طرفین ایجاد شده است یعنی در این مدت این حق وجود دارد که طرفین معامله را فسخ کنند اما اگر از این زمان بگذرد دیگر حق اعمال فسخ وجود ندارد و قرارداد ثابت می‌ماند.
  2. در حالت دوم مدتی برای فسخ پیش‌بینی نشده است در این حالت فسخ قرارداد دارات مدت عرفی است ؛ یعنی عرفی که مردم در این نوع معامله براساس زمان و مکان انجام می‌دهند معیار خواهد بود.

در بعضی مواقع شما کالایی را می‌خرید و پس از اینکه آن را به خانه بردید، فهمیدید که این کالا با کالایی که در فروشگاه دیده‌اید تفاوت دارد. در این حالت با توجه به امضای خیار شرط در قرارداد می‌توانید قرارداد را فسخ نمایید. برای این کار باید برای طرف مقابل خود یک اظهارنامه ارسال کنید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

اظهارنامه

ماده 156 قانون مدنی:

هر کس می‌تواند قبل از تقدیم دادخواست، حق خود را به وسیله اظهارنامه از دیگری مطالبه نماید، مشروط بر اینکه موعد مطالبه رسیده باشد. به طور کلی هر کس حق دارد اظهاراتی را که راجع به معاملات و تعهدات خود با دیگری است و بخواهد به طور رسمی به وی برساند ضمن اظهارنامه به طرف ابلاغ نماید. اظهارنامه توسط اداره ثبت‌اسناد و املاک کشور یا دفاتر دادگاه‌ها ابلاغ می‌شود.

تبصره- اداره ثبت‌اسناد و دفتر دادگاه‌ها می‌توانند از ابلاغ اظهارنامه‌هایی که حاوی مطالب خلاف اخلاق و خارج از نزاکت باشد خودداری نمایند.

بر این اساس براساس نوع کالای خریداری شده که منقول است یا غیرمنقول،باید در دادگاه عمومی حقوقی اقامه دعوا نمایید. برای اقامه دعوا می‌توانید در محل اقامت خوانده یا محل عقد قرارداد اقامه دعوا کنید. دقت داشته باشید که شهرستان‌های کوچکی که یک حوزه قضایی دارند ، همان حوزه محل اقامه دعوا حساب می‌شود.بنابراین معاملات قابل فسخ خود را در مکان درست باطل کنید.

توصیه می‌شود که برای جلوگیری از اختلافات آتی، قبل از بستن قرارداد از یک وکیل متخصص راهنمایی بگیرید و در تمام دعاوی و اختلافات مربوط به فسخ و معاملات قابل‌ فسخ از کمک و راهنمایی یک وکیل با تجربه کمک بگیرید. حضور وکیل در این قبیل دعاوی باعث می‌شود که بتوانید از کمک یک قانون‌شناس کمک بگیرید به این ترتیب می‌توانید در وقت و هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنید. 

 همچنین استفاده از کمک یک وکیل موجب می‌شود در هزینه صرفه‌جویی شود زیرا در بعضی از معاملات، ممکن است خیلی بیشتر از چیزی که برای حق‌الزحمه وکیل هزینه می‌کنید از دست بدهید.توصیه میکنیم برای تنظیم قرارداد معاملات قابل فسخ خود با یک وکیل متخصص مشورت داشته باشید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.