سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

بررسی عناصر جرم مزاحمت و ابعاد قانونی آن

جرم مزاحمت یکی از جرائمی است که این روزها بسیار زیاد در جامعه دیده می‌شود. در حقیقت جرم مزاحمت به معنای ایجاد مانع و آزار برای افراد جامعه و به خصوص بانوان است. در قانون مجازات اسلامی انواع مختلفی از این جرم تعریف شده است که هرکدام از آنها مشمول شرایط خاصی می‌گردد و براساس همان شرایط نیز مجازات جرم تعیین می‌شود.

به عنوان مثال فردی که در خیابان اقدام به تکه‌پرانی می‌کند اگرچه رفتاری ناشایست انجام داده که جرم نیز محسوب می‌شود اما با فردی که با چاقو یا سلاح یا تهدید به اسیدپاشی قصد رسیدن به اهداف خود را دارد یکسان نیست (البته این موارد در شاخه بندی جرائم کیفری دسته بندی شده و مجازات‌های قانونی سختی نیز برای آنها تعریف شده است)

اما در این مقاله قصد داریم درباره مصادیق مزاحمت صحبت کنیم و حقوق قانونی افراد جامعه را در برابر فرد مزاحم یادآوری کنیم.

جرم مزاحمت رفتاری است که موجب از بین رفتن آرامش، ترسیدن و آشفتگی قربانی می‌شود. اولین آثار مزاحمت ایجاد ترس و استرس در فرد بزه دیده است و می‌تواند موجب آسیب به سلامت روحی و روانی فرد شود. براساس قانون مجازات اسلامی، مزاحمت زمانی جرم به حساب می‌آید که قربانی آن بانوان یا کودکان باشند؛ زیرا در قوانین ما تلاش شده که از خانم‌ها و کودکان حفاظت شود و مزاحمت برای آنها قابل مجازات می‌باشد.

افرادی که بیماری‌های جنسی دارند بیشترین مرتکبین مزاحمت هستند و رفتارهای نامناسبی را انجام می‌دهند از لمس کردن و تماس فیزیکی با کودکان یا خانم تا اعمال جنسی ناشایست؛ مثلاً دیده شده مردی در خیابان از کنار خانمی رد می‌شود و اقدام به لمس بخشی از بدن او می‌کند. یا اینکه اقدام به لمس ناشایست کودکان می‌کند. مزاحمت بدون لمس نیز امکان‌پذیر است یعنی به صورت کلامی نیز رخ می‌دهد و چنین رفتاری مستحق مجازات می‌باشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

جرم مزاحمت

مزاحمت با رفتار و گفتار افراد تحقق می‌یابد. زمانی که یک فرد اقدام به لمس بدن یک کودک یا خانم می‌کند مرتکب جرم شده است. همچنین اشاره کردن به افراد نیز باحالت ناشایست مصداق همین جرم است و می‌تواند مجازات شود.

در بعضی از موارد مزاحمت با بیان کردن کلمات یا جملات انجام می‌شود مثلاً بیان کلمات ناشایست و نامتعارف می‌تواند موجب ناراحتی شود. زمانی که فردی در خیابان یا مکان‌های عمومی مرتکب مزاحمت گفتاری می‌شود این مزاحمت قابل مجازات است. مزاحمت می‌تواند با خشونت نیز همراه باشد؛ مانند سد کردن راه یک نفر و مجازات این جرم حبس و شلاق خواهد بود.در صورتی که به هر نحو قربانی جرم مزاحمت شدید، میتوانید برای شکایت قانونی اقدام کنید.

بسیار دیده شده که فردی با رفتار خود باعث از بین رفتن حس امنیت و آرامش افراد می‌شود. چند سال پیش بود که در یک پل هوایی در نزدیکی منزل با مزاحمت مکرر روبروشدیم. فرد بیماری که در یک طرف پل کمین میکرد و با عبور هر خانم یا دختر جوان ایجاد مزاحمت جنسی میکرد . این مزاحمت میتوانست ترساندن ناگهانی یا لمس ناگهانی بدن افراد باشد. از این نوع مزاحمت ها در پارکها و مراکز خرید و حتی در محیط کار و … رخ دهد؛ مثلاً به خانمی پیشینهاد رابطه جنسی می‌دهد یا اینکه درباره ظاهر و اندام او اظهارنظر می‌کند. مطرح کردن شوخیهای جنسی با خانم‌ها یا در حضور خانم‌ها نوع دیگری از این رفتار مجرمانه است.

تعقیب کردن بانوان، چشم چرانی، ارسال تصاویر جنسی، تعقیب کردن افراد و چشمک زدن، تعقیب کردن افراد و ایجاد هراس از مصادیق دیگر مزاحمت رفتاری هستند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

جرم مزاحمت

یکی از مواردی که باعث افزایش میزان مزاحمت ها می‌شود، سکوت قربانیان است. در حقیقت در بیشتر موارد ترس ایجاد شده در قربانی و نگرانی از آبرو مانع از این می‌شود که قربانیان این جرم واکنش درستی نشان دهند و معمولا این افراد فرار میکنند، میترسند یا اینکه اصلا واکنشی ندارند.

این سکوت در بیشتر مواقع از ترس آبرو و در بعضی موارد ناشی از ناآگاهی از حقوق قانونی خود است.

یکی از مواردی که همواره توصیه می‌شود این است که خانواده ها از همان ابتدا دختران خود را قوی بار بیاورند؛ یعنی به آنها یادآوری کنند که هیچ شرمی در دفاع از خود وجود ندارد. همچنین آموزش پایه های دفاع شخصی برای دختران و زنان یکی از مواردی است که موجب بالا رفتن اعتماد به نفس فرد در دفاع از خودش می‌شود.

از طرف دیگر لازم است خانم‌ها بدانند که حق قانونی دارند. اگر فردی در جامعه مزاحم شما می‌شود با صدای بلند اعتراض کنید. از دیگران کمک بخواهید، درخواست تماس با پلیس کنید . دوربینهای مغازه ها و خیابانی و شاهدین خیابانی بهترین شاهد شما هستند.

فراموش نکنید برخورد نکردن با مزاحمین باعث می‌شود که آنها پر رو تر شوند و به سراغ افراد بیشتری بروند؛ اما برخورد قاطعانه و قانونی با این افرااد می‌تواند موجب کاهش تعداد مزاحمین شود؛ بنابراین از طرح شکایت و تحت تعقیب قرار دادن این افراد نگران نباشید و نترسید. طرح شکایت و تعقیب این افراد از مهمترین راههای کنترل این رفتار و پیشگیری از جرم است.

ارکان جرم مزاحمت

جرم مزاحمت مانند همه جرائم باید هر سه عنصر مادی، معنوی و قانونی را در خود داشته باشد. براساس ماده 619 قانون مجازات اسلامی در زمینه مزاحمت بیان میدارد:

هرکس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یامزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شوون و حیثیت به آنان توهین نماید به حبس از دو تا شش ماه وتا (74) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

بر این اساس عنصر مادی شامل رفتارهایی که فرد مرتکب برای ایجاد مزاحمت انجام می‌دهد می‌شود. چنانچه فردی اقدام به لمس بدن زن یا کودکی کند یا با کلمات ناشایست مزاحمت کند عنصر مادی جرم رخ داده است.

عنصر معنوی جرم قصد ارتکاب جرم است. زمانی که فردی با اطلاع از اینکه رفتاری که انجام می‌دهد جرم است اقدام به انجام آن عمل می‌کند مستحق مجازات شدن است.

اثبات جرم مزاحمت نیاز به مدارک و شواهدی دارد. برای این کار لازم است که یک لایحه قانونی تنظیم شود و مدارک و دلایل ضمیمه آن گردد. چنانچه مزاحمت فیزیکی یا تعقیب فرد مزاحم در جایی انجام شده باشد که دوربین مدار بسته در آن وجود داشته باشد این فیلم یک مدرک بسیار خوب خواهد بود. شاهدین واقعه نیز میتوانند در اثبات جرم موثر باشند. قاضی پس از بررسی مدارک و شواهد حکم را صادر می‌کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.