سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

در این مقاله قصد داریم درباره عواقب جرائم پزشکی با هم گفتگو کنیم. در مقاله‌های قبلی اشاره کردیم که رابطه پزشک و بیمار ارتباطی حساس و جدی است. یک پزشک مسئول همواره نگران سلامتی بیمار خود و تأمین آرامش بیمار است و از همه تجربه و مهارت خود استفاده می‌کند تا بیمارش را درمان کند و از رنج بیماری نجات دهد.

اما پزشکی علمی حساس است و این احتمال وجود دارد که حتی متخصص‌ترین پزشکان نیز دچار خطا و آسیب شود؛ بنابراین عجیب نیست اگر در حین درمان آسیب ناخواسته‌ای به بیمار وارد شود و صدمه‌ای جزئی وارد شود. در برخی از موارد نیز این آسیب‌ها شدید است و می‌تواند موجب آسیب شدید به بیمار شود. حتی این امکان وجود دارد که بیمار فوت کند یا دچار نقص عضو شود.

اما نقص عضو بیمار و فوت او چه اثری در پزشک دارد؟ باید بگوییم که این قبیل موارد در چهارچوب جرائم پزشکی طبقه‌بندی می‌شوند. باید بدانید اگرچه پزشکان برای انجام عمل‌های جراحی از بیمار و اولیای دم او رضایت می‌گیرند اما این رضایت در جرائم پزشکی اثری ندارد. در حقیقت اگر پزشکی در حین درمان موجب آسیب به بیمارش شود، از نظر جزایی، مدنی و صنفی باید پاسخگوی قانون باشد. در این مقاله درباره عواقب قانونی جرائم پزشکی و آسیب به بیمار در اثر اشتباه پزشک بیشتر با شما گفتگو می‌کنیم.

پزشکان نیز مانند هر فرد دیگری در برابر قوانین کاری و مدنی و قوانین جزایی کشور مسئولیت دارند؛ بنابراین چنانچه پزشکی در درمان بیمار خود کوتاهی کند یا قصوری داشته باشد براساس مقررات با او برخورد می‌شود.

در زمینه جرائم مرتبط با پزشکان سه نوع تخلف در قانون تعریف شده است:

  1. جرائم حقوقی: این دسته از جرائم در دادگاه مورد رسیدگی قرار می‌گیرد؛ مانند خسارت‌های ناشی از اشتباهات پزشکی که موجب افزایش هزینه درمان به بیمار شده است.
  2. جرائم کیفری: این دسته از جرائم در دادگاه کیفری مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و به عنوان جرائم پزشکی نیز شناخته می‌شوند. برای این دسته از جرائم مجازات کیفری تعیین می‌شود. از جمله این جرائم می‌توان به قتل یا نقص عضو اشاره کرد که ممکن است عمدی یا غیر عمد و در اثر اشتباه باشد.
  3. تخلفات صنفی: این دسته از تخلفات براساس قوانین صنفی پزشکی جرم محسوب می‌شود. این دسته از جرائم در دادسرای انتظامی پزشکی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد. از جمله این موارد می‌توان به سهل‌انگاری در وظایف پزشکی، عدم رعایت اخلاق پزشکی یا افشا کردن راز بیمار اشاره کرد. این قبیل جرائم می‌تواند موجب تعلیق پروانه پزشک یا لغو آن گردد و بسیار جدی تلقی می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

جرایم پزشکی

میان جرائم پزشکی و جرائم انتظامی پزشکان تفاوت‌هایی وجود دارد. برای هرکدام از این موارد قوانین جداگانه‌ای تصویب شده است. لازم است بدانید که در برخی اوقات یک تخلف پزشکی هم از نظر کیفری و هم از نظر صنفی و انتظامی جرم محسوب می‌شود و بنابراین از هر دو جهت به آن رسیدگی می‌شود.

به عنوان مثال اگر پزشک در حین جراحی آسیبی به بیمار بزند، این کار از دیدگاه کیفری مورد بررسی قرار می‌گیرد اما یک تخلف پزشکی نیز هست بنابراین دادسرای انتظامی پزشکی نیز به آن رسیدگی می‌کند. یک نمونه دیگر افشای اسرار بیمار است. یا پخش کردن اطلاعات بیمار مانند نام او و نوع بیماری او.

وکیل شکایت از قصور پزشکی کیست؟

ماده 648 قانون مجازات اسلامی در این مورد می‌گوید:

(اصلاحی 1399/2/23 و جزای نقدی اصلاحی 1399/11/08)- اطباء و جراحان و ماماها و داروفروشان و کلیه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار می‌شوند هرگاه در غیر از موارد قانونی، اسرار مردم را افشا کنند به چهل و پنج روز و دوازده ساعت تا شش ماه حبس و یا به 20.000.000تا 60.000.000 ریال جزای نقدی محکوم می‌شوند.

 بنابراین این عمل را می‌توان جرم دانست و برای چنین جرمی مجازات مشخص شده است. براساس این ماده قانونی افرادی که به دلیل شغل خود محرم راز  مردم به حساب می‌آیند ، چنانچه اسرار افراد را افشا کنند مجرم تلقی می‌شوند. این مسئله از نظر اخلاق پزشکی و قوانین این صنف نیز جرم محسوب می‌شود و به همین دلیل پزشک محکوم می‌شود.

تخلفات پزشکی صرفاً مربوط به پزشک معالج نیست بلکه کلیه افرادی را که در مشاغل وابسته به پزشکی مانند داروسازی، پرستاری و … فعالیت می‌کنند نیز مشمول این جرائم هستند. چنانچه به هر نحو درگیر مسائل مرتبط با مشکلات حقوقی و کیفری پزشکی هستید لازم است

در اولین فرصت با یک وکیل ارتباط برقرار کنید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا در اولین فرصت با شما ارتباط برقرار کنند و راهنمای مشکلات حقوقی و کیفری شما باشند. 

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

جرائم پزشکی

همان‌طور که گفتیم جرائم پزشکی و انتظامی با هم متفاوت‌اند. بیشتر مسائل مرتبط به تخلفات پزشکی  هم از نظر کیفری و هم صنفی بررسی می‌شود اما بیمارانی که آسیب می‌بینند می‌توانند به صورت همزمان در دو دادگاه شکایت خود را مطرح کنند هم دادگستری و هم سازمان نظام پزشکی.

در این صورت پرونده به صورت مستقل در هر دوی این مراجع قضایی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد و هیچ کدام از این موارد صلاحیت دادگاه دیگر را در رسیدگی به پرونده از بین نمی‌برد.

مراحل قانونی شکایت از بیمارستان چیست؟

حال بیایید ببینیم اگر اشتباهات یک پزشک موجب نقص عضو بیمار یا فوت او شود چه شرایطی ایجاد می‌شود. براساس ماده 3 آیین‌نامه انتظامی ، رسیدگی به تخلفات صنفی افراد شاغل  در مشاغل وابسته به پزشکی و وابستگان آنها را در برمی‌گیرد؛ بنابراین سهل‌انگاری افراد در این مسائل درصورتی‌که موجب فوت افراد یا نقص عضو آنها شود قابل‌پیگیری قانونی در محاکم یاد شده است.

در برخی موارد مسئله به صلاحیت پزشک مربوط می‌شود؛ یعنی علم و مهارت پزشک باید تائید شود؛ بنابراین افرادی که بدون داشتن پروانه پزشکی فعالیت می‌کنند یا در زمینه‌ای به جز موارد تخصصی خود فعالیت دارند مرتکب جرم شده‌اند و باید مجازات شوند.

به عنوان مثال جراحی زیبایی  یک تخصص است.  بنابراین یک پزشک نمی‌تواند خارج از صلاحیت خود فعالیت کند. مثلاً یک دکتر عمومی نمی‌تواند جراحی زیبایی انجام دهد؛ زیرا خارج از تخصص و مهارت او است. براساس ماده 29 آیین‌نامه رسیدگی به تخلفات پزشکی، فردی که مرتکب این تخلف شود به  مجازات 6 ماه تا یک سال محرومیت از فعالیت پزشکی محکوم می‌شود

چنانچه مرتکب تکرار این جرم شود، پروانه پزشکی او لغو می‌گردد. در این شرایط اگر جراح موردنظر در حین جراحی غیرتخصصی خود باعث مرگ بیمار یا آسیب به او شود به جرم او در دادگاه کیفری رسیدگی می‌شود. در این حالت در صورت اثبات جرم، پزشک خطاکار به پرداخت دیه محکوم می‌شود و با باطل شدن پروانه از ادامه فعالیت پزشکی نیز محروم می‌شود.

آیا به کمک وکیل شکایت از جرائم پزشکی نیاز دارید؟

تصور برخی از افراد این است که اگر بیمار یا خانواده او برگه رضایت برائت پزشک را قبل از جراحی امضا کنند، پزشک دیگر مسئولیتی در قبال آسیب‌های وارد شده بر بیمار ندارد؛ اما باید بدانید که پزشکان در برابر همه آسیب‌های مالی و جانی که به بیمار وارد می‌کنند مسئول‌اند. همچنین مراکز درمانی نیز در چنین مواردی مسئولیت دارند. البته درگیری‌های حقوقی در این مسئله زیاد است.

ماده 616 قانون مجازات اسلامی در این زمینه بیان می‌کند:

درصورتی‌که قتل غیر عمد به واسطه بی‌احتیاطی یا بی‌مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شود، مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر اینکه‌ خطای محض باشد.
تبصره – مقررات این ماده شامل قتل غیر عمد در اثر تصادف رانندگی نمی‌گردد.

 چنانچه به دلیل بی‌مبالاتی یا عدم مهارت پزشک یا عدم رعایت نظم حرفه‌ای، قتلی واقع شود، مسبب آن قتل به مجازات حبس از یک تا سه سال محکوم می‌گردد. همچنین به پرداخت دیه در صورت مطالبه اولیای دم محکوم می‌شود. مگر اینکه آسیب وارد شده خطای محض باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
3 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

متاسافانه بعضی ها بدون مدرک اقدام به درمان بیمار میکنند و عواقب وحشناکی بعضی وقت ها گریبان گیر افراد میشه

درودنا امید شدم از این همه بی عدالتی ما اسلامی هستیم شاید بخاطر اونه (لاایازوبالله)پزشک خاطی تخصص نداشته زده منو ناقص کرده بعد از ۷ بار اعتراض تازه محکوم شده به سهل‌انگاری و عدم رعایت موازین علمی، توبیخ کتبی درج در پرونده. باز تو دادسرای شهرک شاهد تبرئه شده بابا این چه وضعیتی درست کردین کجا ببریم دردمونو دادگاه فاسده کجا بریم چی بگم من ول نمیکنم بالاخره این مملکت اینجوری عن تو گوه نمیتونه یغشو میگیرم من صبرم زیاده
۰۹۱۰۶۷۷۹۲۸۵

سلام
موضوع شما نیاز به بررسی تخصصی دارد، همکاران مجموعه به زودی با شما تماس خواهند گرفت .

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.