سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

بخشیدن ارث به دیگران چه شرایطی دارد؟

بیایید درباره بخشیدن ارث صحبت کنیم. هرکدام از ما در طول زندگی ممکن است درگیر مسائل مرتبط با انحصار وراثت بشویم. این امکان وجود دارد که به هرکسی ارثی برسد یا بخواهد اموال خود را برای ورثه‌اش بگذارد. ورثه متوفی پس از برای تقسیم اموال باید درخواست انحصار وراثت دهند تا سهم‌الارث هر کدام از ترکه مشخص شود. در کنار این مسئله مالک اموال نیز می‌تواند در سهم خودش تصرف کند و برای خرید و فروش یا تغییر آن اقدام کند.

 فردی که به او ارث رسیده می‌تواند سهم‌الارث خود را به یکی از ورثه یا هرکس دیگری بفروشد یا ببخشد، در این مقاله قصد داریم شرایط بخشیدن ارث را بررسی کنیم. شما می‌توانید در مورد تقسیم ارث، شرایط تقسیم ارث و مواردی از این دست در این مقاله مطالعه کنید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک اینجا کلیک کنید.

بخشیدن ارث به دیگران

چنانچه فردی بخواهد ارثی که به دستش رسیده را به فرد دیگری ببخشد، باید شرایط بخشیدن ارث را بداند. براساس قانون افراد فقط در قالب عقد هبه یا عقد صلح می‌توانند ارث خود را به دیگری ببخشند اما بیایید ببینیم در قانون چه شرایطی برای بخشیدن ارث در نظر گرفته شده است:

1-   داشتن اهلیت قانونی: فردی که برای بخشیدن ارث اقدام می‌کند باید از نظر قانونی عاقل و بالغ و رشید باشد؛ یعنی اهلیت انجام این عمل را داشته باشد.

2-   رضایت فرد: فردی که ارث خود را می‌بخشد باید قصد انجام این کار را داشته باشد و با میل خود و از سر رضایت آن را ببخشد، بخشیدن ارث یا سهم‌الارث نمی‌تواند از سر اجبار یا اکراه انجام شود.

3-    مشروع و قانونی باشد: بخشیدن ارث باید به صورت قانونی و مشروع انجام شود و برای فرار از دین نباشد.

4-    روشن بودن موضوع بخشش: موضوع مالی که بخشیده می‌شود و مقدار آن باید دقیقاً مشخص و معین باشد. حتی اگر مال هبه یا صلح شده باید مشخص باشد.

5-   حق تصرف: فردی که برای بخشیدن ارث اقدام می‌کند باید حق تصرف در مال را داشت ه باشد و مالک آن مال باشد.

6-    پذیرش : ازآنجایی‌که فوت واهب  یا متهب پیش از قبض، باعث باطل شدن بخشش ارث با عقد هبه می‌شود، در صورت بخشیدن ارث هبه قبض و قبول شده باشد.

قوانین تقسیم ارث دختر مجرد

چنانچه فردی که به او ارث رسیده بخواهد مال خود را ببخشد باید درباره مراحل قانونی این کار اطلاعات کاملی داشته باشد تا بتواند انتقال ارث را براساس قانون و به درستی انجام دهد. در این بخش درباره نحوه بخشیدن ارث و مراحل آن گفتگو می‌کنیم:

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

هبه

در این حالت فرد به صورت شفاهی و با اراده خودش بخشیدن ارث به دیگری را اعلام می‌کند و چنانچه طرف مقابل نیز آن را قبول کند، عقد هبه رخ داده است. بهتر است برای این کار یکی دو نفر شاهد نیز حضور داشته باشند.

نقسیم ارث مرد چه شرایطی دارد؟

هبه یا صلح می‌تواند شفاهی باشد یا اینکه کتبی انجام شود برای اینکار نوشتن یک سند عادی و دستی کفایت می‌کند اما می‌تواند به صورت رسمی در دفترخانه نیز انجام شود. اگر قرارداد هبه یا صلح دست نویس بود باید در آن مشخصات هویتی طرفین و موضوع عقد هبه یا صلح به صورت دقیق بیان شود. همچنین بعد از اینکه شروط ضمن عقد و تاریخ ثبت قرارداد طرفین امضا می‌شود تا سند عادی به اندازه سند رسمی معتبر باشد.

برای تنظیم قرارداد رسمی در دفترخانه نیز لازم است مدارک هویتی و اسناد مرتبط با ارث ، موضوع قرارداد، شروط و … در سند هبه تنظیم شود و به امضای طرفین برسد.

فسخ و ابطال صلح عمری چه شرایطی دارد؟

لازم است بدانید بخشیدن ارث فقط در صورت فوت موروث امکان‌پذیر است و خود فرد یا ورثه او نمی‌توانند پیش از فوت صاحب ارث در آن تصرفی انجام دهند. یا مالی که او می‌خواهد را به دیگری ببخشند بلکه فقط با هبه یا بیع یا صلح عمری امکان انتقال اموال یک نفر به دیگری پیش از قوت او وجود خواهد داشت.

بخشیدن اموالی که یک نفر به ارث برده بعد از تقسیم ترکه میان ورثه و تعیین تکلیف سهم‌الارث افراد رخ می‌دهد و هرکدام از ورثه می‌توانند در مالی که به ارث برده‌اند تصرف انجام دهند.

بخشش ارث

برای تقسیم ترکه و تحریر ترکه لازم است یک سری مدارک آماده شود. همچنین زمانی که فردی قصد بخشیدن ارث را دارد لازم است یک سری مدارک را ارائه نماید. مدارک لازم برای بخشیدن ارث از این قرارند:

  • اسناد و اوراق هویتی طرفین
  • گواهی انحصار وراثت
  • رأی دادگاه در خصوص تقسیم ترکه (درصورتی‌که محجور میان وراث نبوده، تقسیم‌نامه تنظیمی میان وراث لازم خواهد بود.)
  • مدارک مربوط به پرداخت مالیات بر ارث
  • مدارک مثبت مالکیت فرد بر مال موضوع ارث که قصد بخشش آن را دارد از جمله سند رسمی، مبایعه نام و…

عقد هبه چیست؟

امکان دارد که بعضی از افراد پس از بخشیدن ارث از این مسئله پشیمان شوند و بخواهند مال را پس بگیرند؛ اما آیا ارث بخشیده شده قابل رجوع است؟

در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که وقتی مالی را هبه می‌کنید در حقیقت هر حقی در زمینه این مال را به طرف مقابل بخشیده‌اید و دیگر مالکیتی در آن مال نخواهید داشت.

رجوع از هبه ارث تنها وقتی ممکن است که مال هبه شده وجود داشته باشد و به فرد سومی منتقل نشده باشد. همچنین مالی که به پدر ، مادر یا فرزندان هبه شده باشد قابل رجوع نیست. درصورتی‌که هبه ارث معوض باشد یعنی در عوض چیزی انجام شده  باشد مثلاً به جای سهم‌الارث یک اتومبیل گرفته باشید نمی‌توانید عقد را برهم بزنید.همچنین درصورتی‌که گیرنده ارث در آن تغییری داده باشد نمی‌توان عقد را برهم زد.

اگر بخشیدن ارث در چهارچوب عقد صلح باشد، فردی که ارث را بخشیده فقط زمانی می‌تواند از بخشش خود رجوع کند که در زمان صلح برای خود حق فسخ را در قرارداد در نظر گرفته باشد.

درصورتی‌که درگیر مسائل مرتبط با ارث شدید، پیشنهاد می‌کنیم با یک مشاور حقوقی یا وکیل انحصار وراثت مشورت کنید و از راهنمایی یک قانون‌شناس قبل از هر اقدام بهره ببرید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده پشتیبانی از شما عزیزان هستند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.