قانون در چه شرایطی به زن اجازه عدم تمکین میدهد؟ یکی از وظایفی که براساس قانون بر گردن زن گذاشته شده، تمکین است. تمکین چیست؟ تمکین یک وظیفه است که به واسطه ازدواج بر گردن زن و مرد قرار میگیرد. در حقیقت تمکین وظیفه و حق هرکدام از زوجین در برابر طرف مقابل است؛ اما باید بدانید که این وظیفه در هر شرایطی رخ نمیدهد و خانم مجاز است در شرایط خاص از شوهر خود تمکین نکند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

عواقب عدم تمکین زن چیست؟
چنانچه خانمی بدون دلیل موجه اقدام به عدم تمکین از شوهرش کند، ناشزه محسوب میشود و این مسئله برای زن عواقبی خواهد داشت. از جمله از دست رفتن حق نفقه برای زن
ماده 1102 قانون مدنی بیان میکند:
همینکه نکاح به طور صحت واقع شد، روابط زوجیت بین طرفین موجود و حقوق و تکالیف زوجین در مقابل همدیگر برقرار میشود.
ماده 1103 قانون مدنی میگوید:
زن و شوهر مکلف به حسن معاشرت با یکدیگرند.
ضمانتهای اجرای عدم تمکین زن از مرد
در زمینه عدم تمکین در دوران عقد مشخصاً در قانون مدنی و قانون حمایت خانواده ضمانت اجراهایی مشخصشده است که شامل چهار مرحله است:
1- در مرحله اول زن دیگر استحقاق دریافت نفقه را نخواهد داشت.
2- در مرحله دوم دعوای الزام به تمکین مطرح میشود.
3- اجازه ازدواج دوم به شوهر داده میشود.
4- در این حالت زن مستحق دریافت اجرتالمثل و نحله نخواهد بود.
بنابراین زن مجاز است که در موارد یاد شده زیر اقدام به عدم تمکین کند. در اینجا هر کدام از موارد را به صورت جداگانه توضیح میدهیم:
مواردی که زن مجاز به عدم تمکین میباشد:
- ابتلای شوهر به بیماریهای مقاربتی و جنسی
- آسیب مالی یا شرافتی به زن
- تعیین محل زندگی توسط زن
- بیماری زن
- استفاده از حق حبس
- انجام واجبات شرعی
در ادامه به توضیح هرکدام از این موارد میپردازیم.


ابتلای شوهر به بیماریهای مقاربتی و جنسی
ماده 1127 قانون مدنی میگوید:
هرگاه شوهر بعد از عقد مبتلا به یکی از امراض مقاربتی و جنسی گردد، زن حق دارد که از نزدیکی با او خودداری و امتناع نماید، امتناع به علت مزبور مانع از حق نفقه نخواهد بود.
بر طبق این ماده چنانچه مرد به یکی از بیماریهای مقاربتی مبتلا شود، زن میتواند برای جلوگیری از سرایت بیماری از نزدیکی به شوهر خودداری کند. اگرچه زن فقط وقتی مستحق نفقه است که زن از مرد تمکین کند، اما اگر این عدم تمکین برای محافظت از سلامت زن و حفاظت از او در قبال بیماریهای جنسی باشد، همچنان نفقه به زن تعلق میگیرد و شوهر نمیتواند به خاطر تمکین نکردن زن از پرداختن نفقه خودداری کند بنابراین او به مجازات عدم پرداخت نفقه محکوم میشود.
البته باید بدانید که عدم تمکین در این ماده مرتبط با تمکین خاص است، یعنی در حالت بیماری مرد ، زن فقط میتواند درباره روابط زناشویی از او تمکین نکند و بنابراین زن باید همچنان تمکین عام را انجام دهد.
ضرر بدنی، مالی و شرافتی
مواردی نیز وجود دارد که تمکین زن از شوهر موجب آسیب رسیدن به سلامتی زن یا آسیب مالی یا شرافتی میشود.
ماده 1115 قانون مدنی دراینباره میگوید:
اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا مالی یا شرافتی برای زن باشد، زن میتواند مسکن جداگانه اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر را نخواهد داد و مادام که زن در بازگشت به منزل مزبور معذور است، نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.
بر طبق این ماده چنانچه زندگی زن با شوهر زیر یک سقف یا تمکین کردن از شوهر برای زن خطرآفرین باشد او میتواند از تمکین کردن خودداری کند ولی در این حالت زن همچنان حق دریافت نفقه دارد.
تعیین محل زندگی توسط زن
ماده 1114 قانون مدنی میگوید:
زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی نماید؛ مگر آنکه اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.
بنابراین قانون درصورتیکه زن در زمان عقد حق تعیین خانه را گرفته باشد، میتواند از زندگی در خانه مشترک با مرد خودداری کند؛ اما بااینحال وظیفه دارد که وظایف زناشویی خود را انجام دهد و در امور زناشویی تمکین کند.
بیماری زن
یکی از مواردی که به زن حق عدم تمکین میدهد زمانی است که زن بیمار شده باشد. در این حالت زن مجوز قانونی و شرعی دارد که از شوهر خود تمکین نکند؛ مثلاً رتق و قَرن به معنی مسدود بودن آلت تناسلی زن است که در این صورت زن میتواند از شوهر تمکین نکند یا مثلاً در شرایطی که زن در عادت ماهیانه است میتواند اقدام به عدم تمکین نماید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.


استفاده از حق حبس
یکی از مسائلی که زن مجاز به عدم تمکین است زمانی است که زن بخواهد از حق حبس استفاده کند.
ماده 1085 قانون مدنی میگوید:
میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفاء وظایفی که در قبال شوهر دارد امتناع کند؛ مشروط بر اینکه مهر او حال باشد و این امتناع مُسقط حق نفقه نخواهد بود.
چنانچه میان زن و شوهر رابطه زناشویی برقرار نباشد، زن میتواند تا وقتیکه همه مهریه را دریافت نکرده از شوهرش تمکین نکند در این صورت حق نفقه زن همچنان برقرار خواهد بود.
واجبات شرعی
زن میتواند برای انجام واجبات شرعی ، اعتکاف، روزه یا ایام حج، از تمکین کردن خاص خودداری کند.
وکیل خانواده
درصورتیکه شما به هر نحوی درگیر پروندههای مرتبط با خانواده، مهریه، نفقه، طلاق و مواردی از این دست شدید، بهتر است در اولین فرصت با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک تماس بگیرید. ما در تمام ساعات شبانه روز آماده پشتیبانی از شما عزیزان هستیم.
همچنین میتوانید به کانال تلگرامی ما سری بزنید یا در زیر همین صفحه و در گروه تلگرامی و اینستاگرام با همکاران ما به صورت خصوصی یا عمومی گفتگو کنید. شماره تلفنهای درج شده در پایین صفحه آماده پشتیبانی از شما عزیزان به صورت تلفنی و حضوری هستند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011