قرار جلب به دادرسی چیست؟قرار جلب به دادرسی در حقیقت یکی از قرارهایی است که از طرف دادسرا صادر میشود. اگر یک قرار جلب به دادرسی به دست شما رسید، به این معنا است که به اتهامی، متهم شدهاید.
ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری در این زمینه بیان میدارد:
در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادلۀ کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم، قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوراً به نزد دادستان ارسال میکند.
به عبارت دیگر، بعد از اینکه بازپرس تحقیقات مقدماتی خود را انجام داد، به دو نتیجه میرسد
- بازپرس در بررسیهای خود نتیجه میگیرد که فرد موردنظر جرمی را انجام نداده و بیگناه است و یا اینکه دلایل و شواهد کافی برای محکومیت فرد وجود ندارد. در این صورت قرار منع تعقیب صادر میشود.
- بازپرس به این نتیجه میرسد که فرد موردنظر مجرم است و مرتکب جرم موردنظر شده است که در این صورت قرار جلب دادرسی صادر میشود.

زمانی که جرمی رخ میدهد، توسط ضابطین قضایی کشف میشود یا یک شاکی خصوصی درباره آن شکایتی مطرح میکند. سپس پرونده برای تحقیقات اولیه به دادسرا ارسال میشود. بازپرس دادسرا با بررسی ادله و مدارک با توجه به اینکه فرد متهم، مجرم باشد یا نباشد، برای اقدام به صدور قرار لازم برای فرد میکند.
از جمله قرارهایی که در دادسرا درباره افراد صادر میشود میتوان به قرار منع تعقیب، موقوفی تعقیب و قرار جلب دادرسی اشاره کرد که هرکدام از این قرارها، آثار حقوقی مختلفی را برای افراد در بر دارند.
قرار منع تعقیب: این قرار به معنای این است که دلایل لازم و کافی برای انتساب جرم به فرد متهم شده وجود ندارد.
معنای صدور قرار جلب دادرسی
با توجه به آنچه گفته شد، در پاسخ به اینکه قرار جلب دادرسی به چه معناست و بعد از قرار جلب دادرسی چه اتفاقی میافتد باید بگوییم که قرار جلب دادرسی، یکی از قرارهای نهایی دادسرا است و صدور آن به معنای این است که بازپرس پرونده یا دادیار، به این نتیجه رسیده است که متهم پرونده قطعاً جرمی را انجام داده است. به این ترتیب این قرار برای دادستان ارسال میشود. پس از ارسال قرار جلب دادرسی، دادستان سه روز فرصت دارد که پرونده را بررسی کند و درصورتیکه نظر بازپرس با دادرس یکسان بود، کیفرخواست صادر میگردد.

تاثیر قرار جلب دادرسی
بعد از اینکه قرار جلب به دادرسی صادر شد چه اتفاقی میافتد؟ مطابق ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری اثر قرار جلب دادرسی چیست؟
بر اساس ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری
در صورت نقص قرار منع تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه، بازپرس، مکلف است، متهم را احضار و موضوع اتهام را به او تفهیم کند و با اخذ آخرین دفاع و تأمین مناسب از او، پرونده را به دادگاه ارسال نماید.
بنابراین اثر قرار جلب به دادرسی، احضار متهم به دادسرا و تفهیم اتهام به او است. بعد از این، پرونده به دادگاه کیفری ارسال میشود.
آیا میتوان به قرار جلب به دادرسی اعتراض کرد؟
بر اساس ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری، قرارهای قابل اعتراض صادرشده از طرف دادسرا مشخص شده است. این قرارها شامل قرار منع تعقیب و قرار موقوفی تعقیب، اناطه به تقاضای شاکی، قرار بازداشت موقت، ابقا و تشدید تأمین به تقاضای متهم و قرار تأمین خواسته به تقاضای متهم است. بر اساس این قانون قرار جلب به دادرسی قابل اعتراض نیست؛ اما دقیقاً در همین زمان شما میتوانید از یک وکیل کیفری کمک بگیرید تا از همین مرحله اول دادرسی از شما حمایت قانونی انجام دهد.
فراموش نکنید با قرار جلب به دادرسی شما متهم پرونده محسوب میشوید و هر کلمهای که بر زبان بیاورید میتواند علیه شما استفاده شود. پس توصیه میکنیم در طول بازپرسی از راهنمایی وکیل خود بهره ببرید و از همان لحظه اول درخواست وکیل کنید.
چنانچه از نظر مالی توانایی استخدام وکیل را ندارید، درخواست وکیل تسخیری بنمایید و تا پیش از حضور وکیلتان از هرگونه صحبت یا امضای اقرارنامه و … خودداری کنید زیرا تمام صحبتها و اقرارنامههای شما میتواند مدرکی علیه شما باشد.

صلاحیت صدور قرار جلب به دادرسی با کیست؟
یکی از سؤالاتی که مکرر پرسیده میشود این است که قرار جلب به دادرسی توسط چه کسی صادر میشود؟
پاسخ این است که این قرار به طور معمول توسط بازپرس پرونده صادر میشود اما در بعضی از شرایط دادستان هم صلاحیت صدور قرار مذکور را دارد. به طور مثال بر اساس ماده 92 آیین دادرسی کیفری، در جرائمی که مستوجب مجازاتهایی مانند اعدام، حبس ابد و قطع عضو هستند اگر بازپرس کم بود، دادستان وظایف و اختیاراتی را که بازپرس مشخص کرده بر عهده میگیرد. به این ترتیب در این شرایط دادستان تحقیقات را به دادیار ارجاع میدهد تا تمام قرارهایی که از طرف دادیار صادر میشود، در همان روز باید به اطلاع دادستان برسد و دادستان موظف است ظرف 24 ساعت نظر خود را در این مورد اعلام کند.
اثر قرار جلب دادرسی
سؤال دیگر این است که بعد از صدور قرار جلب به دادرسی چه اتفاقی میافتد؟
ماده 276 قانون آیین دادرسی کیفری در این زمینه میگوید:
در صورت نقص قرار منع تعقیب و صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه، بازپرس مکلف است متهم را احضار و موضوع اتهام را به او تفهیم کند و با اخذ آخرین دفاع و تأمین مناسب از وی، پرونده را به دادگاه ارسال نماید.
بنابراین تأثیر قرار جلب دادرسی، احضار متهم به دادگاه، تفهیم اتهام به او و ارسال پرونده به دادگاه کیفری است.
درصورتیکه به هر دلیل قرار جلب به دادرسی برای شما صادرشده، با یکی از وکلای حرفهای و متخصص تیم حقوقی عدلاک تماس بگیرید، همکاران ما آمادهاند تا در شرایط سخت پروندههای کیفری از شما عزیزان حمایت کنند.
درصورتیکه به هر دلیل قرار جلب به دادرسی برای شما صادرشده، با یکی از وکلای حرفهای و متخصص تیم حقوقی عدلاک تماس بگیرید، همکاران ما آمادهاند تا در شرایط سخت پروندههای کیفری از شما عزیزان حمایت کنند.
بعضی متهمان مجرم هستند و عزیز نیستند و نباید حمایت شوند.
قطعا همینطوره دوست عزیز اما تا زمانی که حکمی صادر نشده همه افراد بی گناه حساب میشن. تشخیص گناهکار بودن یا بیگناه بودن افراد با قاضی دادگاهه و لزوما هرکسی که قرار جلب براش صادر میشه مجرم نیست
کسی که متهم هست همچنان بی گناه محسوب می شه تا جرم در دادگاه اثبات شود. ضمن این که حتی اگر هم واقعا مجرم باشه وکیل باید از حقوق قانونی اون شخص دفاع کنه مثلا ممکنه موجبات تخفیف در پرونده وجود داشته باشه یا متهم دچار جنون باشه و مواردی از این قبیل