مجازات جرم تخریب چیست؟ تخریب به معنای آسیب زدن، صدمه زدن و از بین بردن است. براساس قانون آسیب زدن افراد به اماول عمومی یا اموال شخصی دیگران جرم محسوب میشود و چنین جرمی با در نظر گرفتن میزان گستردگی جرم و هدف و قصد مجرم میتواند با حبس یا جریمه نقدی مجازات شود.
- در این مقاله بخوانید:
- تعزیزات
- مجازات جرم تخریب چیست؟
- مجازات تخریب اسناد دولتی
- مجازات تخریب بناهای تاریخی
- مجازات تخریب تاسیسات عمومی
- مجازات تخریب محیط زیست و منابع طبیعی
- مجازات جرم تخریب چیست؟
- دفاع از اتهام تخریب
اگر فردی به جرم تخریب متهم شد، لازم است برای دفاع از خود در اولین فرصت یک لایحه دفاعیه تنظیم کند و درآن با ذکر کردن دلایل و شواهد کافی، از خودش دفاع کند.در ادامه این مقاله به جرم تخریب و مجازات آن در نظام حقوقی و کیفری ایران میپردازیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011

تعزیزات
تعزیرات آن دسته از قوانین جزایی هستند که میزان و مجازات آنها در شرع مشخص نشده است اما براساس تصمیم قانونگذار با هدف حفظ امنیت و نظم در جامعه تصویب شده اند و برای آنها مجازات مشخص شده است. یکی از این جرائم زمانی است که فرد عمدا یا سهوا به اموال دیگران صدمه وارد میکند.
تخریب عامدانه یا سهوی اموال دیگران یکی از جرائم کیفری است که میزان مجازات آن درقانون بیان شده است. حال بیایید ببینیم مجازات جرم تخریب چیست؟
دریافت خسارت در تخریب عمدی چطور انجام میشود؟
مجازات جرم تخریب چیست؟
قانون مجازات اسلامی، شامل هزاران بند و تبصره است که در هر کدام به یکی از جرائم و مجازات آنها اشاره شده است. جرم تخریب یکی از این جرائم است که مجازات آن میتواند با توجه به نوع تخریب متفاوت باشد.
ماده 286 قانون مجازات اسلامی میگوید:
هرکس به طور گسترده، مرتکب تخریب گردد به گونه ای که موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد، مفسد فی الارض محسوب و به اعدام محکوم میگردد.
تبصره این ماده نشان میدهد که درصورتیکه دادگاه با بررسی شواهد و مدارک به این نتیجه برسد که مرتکب جرم از انجام آن قصد ایجاد خسارت و ناامنی و از بین بردن نظم عمومی را نداشته و جرمی که انجام داده مشمول مجازات دیگری نباشد با توجه به نتایج بدی که این جرم در جامعه دارد به حبس تعزیری درجه پنج یا شش محکوم میگردد.
677 قانون مجازات اسلامی مجازات جرم تخریب را اینطور مشخص میکند:
هرکس عمدا اشیاء منقول یا غیرمنقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو کلا یا بعضا تلف نماید و یا از کار اندازد به حبس از سه ماه تا یک سال و شش ماه و درصورتیکه میزان خسارت وارده یک صد میلیون ریال یا کمتر باشد به جزای نقدی تا دو برابر معادل خسارت وارده محکوم خواهد شد.
بر این اساس هرگاه تخریب به وسیله مواد منفجره رخ داده باشد، مجازات فرد بین دو تا 5 سال حبس میباشد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

مجازات تخریب اسناد دولتی
لازم است بدانید که مجازات تخریب بناهای تاریخی و اسناد دولتی با هم متفاوت است. بر این اساس هرگاه فردی بخشی یا تمام نوشته ها یا اسناد یا دفاتر و اوراق ثبت و ضبط دولتی که در مکانهای دولتی از آنها حفاظت میشود را تخریب کند، دفتردار و مباشر ثبت و ضبط این اسناد و بقیه افرادی که به دلیل کوتاهی آنها این جرم انجام شده به شش ماه تا دو سال حبس محکوم میشوند.
مجازات تخریب بناهای تاریخی
مجازات تخریب در زمینه بناها و اسناد تاریخی، محوطه های فرهنگی تاریخی و مذهبی و آثاری که در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده اند یا تزئینات و تاسیسات و نقوش آنها آسیبی وارد کند به یک اثر تاریخی و فرهنگی صدمه زده است و مرتکب این جرم به مجازات یک تا ده سال حبس محکوم میگردد.
مجازات تخریب تاسیسات عمومی
ماده 687 قانون مجازات بخش تعزیرات بیان میدارد:
هر کس در وسایل و تاسیسات مورد استفاده عمومی از قبیل شبکههای آب و فاضلاب، برق، نفت، گاز، پست و تلگراف و تلفن و مراکز فرکانس و ماکروویو (مخابرات) و رادیو و تلویزیون و متعلقات مربوط به آنها اعم از سد و کانال و انشعاب لولهکشی و نیروگاههای برق و خطوط انتقالنیرو و مخابرات (کابلهای هوایی یا زمینی یا نوری)
و دستگاههای تولید و توزیع و انتقال آنها که به هزینه یا سرمایه دولت یا با سرمایه مشترک دولت وبخش غیر دولتی یا توسط بخش خصوصی برای استفاده عمومی ایجاد شده و همچنین در علائم راهنمایی و رانندگی و سایر علائمی که به منظور حفظجان اشخاص یا تامین تاسیسات فوق یا شوارع و جادهها نصب شده است، مرتکب تخریب یا ایجاد حریق یا از کار انداختن یا هر نوع خرابکاری دیگرشود بدون آنکه منظور او اخلال در نظم و امنیت عمومیباشد به حبس از سه تا ده سال محکوم خواهد شد.
تبصره 1 – در صوتی که اعمال مذکور به منظور اخلال در نظم و امنیت جامعه و مقابله با حکومت اسلامیباشد مجازات محارب را خواهد داشت.
تبصره 2 (منسوخ 1399/2/23)- مجازات شروع به جرائم فوق یک تا سه سال حبس است.
چنانچه فردی وسایل مورد استفاده عموم جامعه مانند کابلهای برق، لوله های گاز و آب و شبکه سوخت و نفت و … را تخریب کند درصورتیکه هدف او ایجاد اختلال در نظم عمومی نباشد مجازات او از سه تا ده سال حبس میباشد اما چنانچه هدف این فرد ایجاد اختلال در نظم عمومی جامعه باشد چنین فردی محارب شناخته میشود و مشمول حکم اعدام است.
مجازات تخریب بدون مجوز ساختمان چیست؟
مجازات تخریب محیط زیست و منابع طبیعی
چنانچه فردی به منابع طبیعی و محیط زیست کشور آسیب بزند، موجب تخریب محیط زیست شده آتش افروزی کند یا اقدام به شکار بدون مجوز و شکار گونه های آسیب پذیر کند، عامدانه به منابع آبی آسیب بزند یا منابع طبیعی را تخریب کند حداقل مجازات این فرد یک سال زندان خواهد بود. میزان مجازات براساس نوع جرم ارتکابی تعیین خواهد شد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

مجازات جرم تخریب چیست؟
پیش از این درباره مجازات جرم تخریب صحبت کردیم. گفتیم که مجازات جرم تخریب بر اساس میزان گستردگی آن مشخص میشود.
چنانچه تخریب گسترده باشد و باعث اخلال در نظم عمومی جامعه شود، یا اینکه موجب آسیب جسمانی به افراد شود یا به اموال عمومی و خصوصی افراد با هدف اخلال در نظم کشور گردد، مفسد فیالارض محسوب میشود و مجازات این فرد اعدام خواهد بود.
اما اگر تخریب در مقیاس کمتری رخ داده باشد تمام یا بخشی از اموال دیگران را خراب کند، مجازات او از سه ماه تا یک سال و شش ماه حبس میباشد که میزان خسارت وارد شده به او ده میلیون تومان یا چیزی در همین حدود باشد، مجازات نقدی او تا دو برابر معادل خسارت وارد شده میباشد.
درصورتیکه تخریب با مواد منفجره رخ داده باشد به مجازات از دو تا پنج سال افزایش پیدا میکند.
جرم تخریب چیست و چه مجازاتی دارد؟
دفاع از اتهام تخریب
در بعضی از موارد فرد به اشتباه یا به غرض به اتهام تخریب متهم شده است اما متهم این اتهام را رد میکند. در این حالت فرد باید بتواند با تنظیم یک لایحه دفاعی از خود دفاع کند.
تنظیم لایحه دفاعی توسط طرفین دعوا میتواند در دفاع از حقوق فرد و برای پاسخ دادن به ادعای طرف مقابل به مرجع قضایی تقدیم شود.
تنظیم درست و اصولی لایحه دفاعی نقش مهمی در حفظ حقوق شما دارد. بنابراین در این موارد از کمک یک وکیل متخصص کمک بگیرید
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011