سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

آیا طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد قابل بازگشت است؟

آیا طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد قابل بازگشت است؟ اگر زن و مردی قصد جدایی داشته باشند، تکلیف طلاهای هدیه شده به خانم چه خواهد بود؟ این مسئله یکی از اختلافاتی است که مکرر بیان می‌شود؟ آیا طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد قابل مطالبه است؟

لازم است یادآوری کنیم طلاها و جواهراتی که مرد در زمان عقد یا زندگی مشترک به زن می‌دهد در قانون به عنوان هبه شناخته می‌شود. هبه چیست؟ هبه در حقیقت عقدی است که براساس آن یک فرد مالی را بدون دریافت عوض به دیگران می‌بخشد. بعد از اینکه فرد مالی را هبه کرده است، مالک جدیدی که هدیه را دریافت کرده ، به عنوان مالک مال شناخته می‌شود و می‌تواند هر نوع تصرفی را در این مال داشته باشد.

در ادامه قصد داریم به بررسی حالت‌های مختلف در زمینه هبه طلا از طرف شوهر به همسر بپردازیم و ببینیم در چه شرایطی امکان استرداد طلا وجود دارد؟

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد

براساس قانون مدنی، عقد هبه یک عقد جایز است. بنابراین مرد هر وقت که بخواهد می‌تواند این عقد را به هم بزند و مالی را که هبه کرده مرجوع سازد. اما برای رجوع از هبه باید شرایط خاصی وجود داشته باشد.

شرایط رجوع هبه طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد:

1-    اگر مال هبه شده از بین نرفته باشد قابل‌استرداد است.  بنابراین مرد نمی‌تواند تقاضای برگشت مالی را داشته باشد که فروخته شده، گم شده یا تعویض شده است.

2-    اگر مالکیت مال هبه شده منتقل نشده باشد. مثلاً کاغذ خرید به اسم خانم نبوده باشد.

3-    چنانچه در مالی که هبه شده تغییری رخ داده باشد مرد نمی‌تواند درخواست استرداد آن را داشته باشد. مثلاً خانم طلا را فروخته و با پول آن چیزی خریده  یا طلای جدیدی خریداری کرده است.

چنانچه هبه انجام شده ، هبه معوض باشد یعنی به جای یک مال یا حق به زن هبه شده باشد و در قبال آن عوضی گرفته شده باشد ، مرد دیگر نمی‌تواند از او تقاضای استرداد داشته باشد. 

همانطور که پیشتر اشاره کردیم، طلاها و هدایایی که مرد با اقوامش به مناسبت‌های مختلف برای خانم گرفته‌اند متعلق به خانم است و خانم می‌تواند مطابق میل خود از آن بهره ببرد یا در آن تصرف کند.

اما اگر طلایی وجود داشته باشد که به زن هدیه نشده باشد مثلاً مرد طلایی به قصد سرمایه‌گذاری بخرد و صرفاً استفاده از آن را به همسرش واگذار کند و به او امانت بدهد، در زمان طلاق شوهر می‌تواند درخواست استرداد آن طلا را داشته باشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

طلای زن

در بعضی موارد این مسئله دیده شده که شوهر مدعی می‌شود که طلاها و هدیه‌های هبه شده به زوجه به جای مهریه او بوده. در این حالت باید ببینیم آیا قرارداد کتبی و قانونی در این زمینه بین زن و شوهر پیش از طلاق منعقد شده است؟ اگر مرد بتواند ثابت کند که طلاهایی که به همسرش داده هبه معوض نبوده و در ازای آن چیزی از زنش دریافت نکرده، مالکیت این اموال با او خواهد بود. 

براساس قانون مدنی، مرد فقط زمانی می‌تواند از همسرش درخواست استرداد طلا را بنماید که طلای داده شده به زن هبه نباشند و از آن مهمتر هبه معوض نباشند. یعنی مرد به جای مالی که هبه کرده هیچ حق یا مالی از خانمش نگرفته باشد. بنابراین درصورتی‌که اصل طلای هدیه شده هنوز وجود داشته باشد و تحت مالکیت خانم باشد، مرد می‌تواند با ارائه کردن فاکتور خرید، از دادگاه تقاضای استرداد آن را بنماید. 

طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد هبه است یا هبه معوض؟ زمانی که مرد مدعی باشد که پس از جدایی همه حقوق زن را کاملاً ادا کرده  است و می‌خواهد حقوق خود را بگیرد، بنابراین مدعی حق استرداد طلا از زوجه می‌شود در این حالت مرد باید بتواند با کمک وکیل خود در دادگاه ثابت کند که طلا متعلق به او است یا از طرف او به زن هبه شده بدون اینکه عوضی در قبال آن طلب کرده باشد.

در بسیاری از موارد مرد می‌تواند مالکیت طلا را ثابت کند اما در موارد بسیاری نیز دلایل اثبات دعوا مشترک هستند. مواردی مانند اقرار طرفین ، داشتن فاکتور خرید برای طلا، شهادت شاهدین یا علم قاضی

بکارت زن و دریافت حقوق او از طرف مرد به مسائل مختلفی بستگی دارد. مثلاً اگر زن و شوهر دوره نامزدی باشند و مرد برای زن طلاهایی بخرد و در زمان عقد به همسرش داده باشد یا بعداً به او هدیه کند می‌تواند تقاضای استرداد طلا را داشته باشد.

چنانچه زن باکره باشد و طلاق او در دوره عقد و قبل از ازدواج رخ بدهد، مرد موظف است بخشی از مهریه را به زن بپردازد و نمی‌تواند ادعایی درباره هدایای ارائه شده به زن داشته باشد مگر اینکه اثبات شود. 

برای اینکه مرد بتواند تقاضای برگرداندن طلا را مطرح کند باید بتواند سند کتبی خرید طلا و جواهرات یا همان فاکتور خرید را ارائه کند.اما اگر مرد فاکتور خرید به نام خودش نداشته باشد مثلاً طلایی که اقوام مرد در زمان عقد به خانم هدیه داده‌اند فاقد فاکتور باشد، دیگر نمی‌توان استرداد آنها را مطالبه نمود. 

طلای هبه شده

آیا طلاهایی که مرد به همسرش می‌دهد قابل بازگشت است؟ درصورتی‌که شوهر دادخواست استرداد طلا بدهد، رسیدگی به دعوا در دادگاه محل اقامت زوجه انجام می‌شود همچنین امکان رسیدگی به دادخواست در دادگاه محل عقد نیز وجود دارد.

در زمینه استرداد طلا از همسر نظرات مختلفی وجود دارد و همه چیز به شرایط هبه و وجود مدارک وجود دارد. بسیاری از افراد معتقدند هدایای سر عقد هبه ای است که در ازای عقد نکاح به زن داده شده و هبه معوض است .

بنابراین مرد نمی‌تواند تقاضای برگشت آنها را بنماید اما همه چیز به شرایط پرونده بستگی دارد.  بنابراین مرد نمی‌تواند هبه را مطالبه کند. درصورتی‌که شما نیز درگیر چنین پرونده‌ای شده اید می‌توانید از طریق شماره تلفن‌های درج شده در پایین همین صفحه با ما ارتباط برقرار کنید.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.