بیایید تفاوت حکم با قرار صحبت کنیم. اگر شما درباره مسائل حقوقی مطالعه کرده باشید، بدون شک درباره حکم و قرار اطلاعاتی شنیدهاید. تفاوت صدور حکم با قرار چیست؟ چنانچه هنوز درباره تفاوت حکم و قرار نمیدانید و نمیتوانید درباره آنها تمایزی قائل شوید، در پرونده حقوقی و کیفری خود به مشکل خواهید خورد و ممکن است در پرونده حقوقی یا کیفری خود درگیر مشکل شوید؛ بنابراین لازم است در این موارد از یک وکیل متخصص کمک بگیرید و سؤالات حقوقی خود را از یک متخصص قانونی بپرسید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
دادگاهها پس از بررسی کامل و دقیق پرونده، رأی خود را درباره شرایط صادر میکند. رأی صادرشده از طرف دادگاه میتواند حکم باشد یا قرار اما در چه شرایطی به این رأی حکم میگوییم و چه زمانی به آن قرار گفته میشود؟ این مقاله به شما کمک میکند که این دو نوع رأی دادگاه را از هم تفکیک کند و آنها را از هم تفکیک کنید.

تعریف تفاوت حکم با قرار
برای اینکه بهتر و بیشتر درباره تفاوت حکم با قرار صحبت کنیم باید این دو نوع رأی در دادگاه را به صورت دقیق از هم تشخیص بدهید. اول باید بتوانید آنها را تعریف کنید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

حکم چیست؟
ماده 299 آیین دادرسی مدنی میگوید:
چنانچه رأی دادگاه راجع به ماهیت دعوا و قاطع آن به طور جزئی یا کلی باشد، حکم و در غیر این صورت قرار نامیده میشود.
بنابراین تعریف زمانی که قاضی پرونده پس از بررسی کامل پرونده و شواهد و مدارک و شنیدن صحبتهای طرفین، رأیی را در زمینه ماهیت دعوا صادر کند و تصمیم نهایی خود را قاطعانه اعلام میکند، میگوییم حکم صادر کرده است. بر این اساس در حکم یک نظر نهایی صادرشده است و دادگاه در این زمینه تشخیص خود را بیان میکند. وقتی رأیی صادر میشود، دعوا به پایان میرسد و از نظر قانونی شرایط میان شاکی و متهم تعیین تکلیف میشود.البته لازم است بدانید حکم قضایی انواع مختلفی دارد و با توجه به شرایط پرونده و شرایط آن و نوع رأیی که صادر میشود، انواع حکم با هم تفاوت دارند.
.قرارهای منتهی به بازداشت کدام قرارها هستند؟

تعریف قرار
همانطورکه گفتیم حکم تصمیم نهایی و قاطعانه قاضی است؛ اما زمانهایی وجود دارد که مدارک و شواهد کافی نیست یا اینکه تحقیقات به صورت کامل انجام نشده است. در این حالت قاضی نمیتواند حکم قاطعانه بدهد بنابراین به جای حکم دادن و مختومه کردن دعوا، قرار صادر میکند.
در موارد زیادی دادگاه برای اینکه به حکم قطعی برسد و دعوا را مختومه کند نیاز به شرایط و وضعیتی دارد که در آن پرونده به مکانهای ویژه و شرایط خاص دارد، در حقیقت دادگاه با صدور قرار، فرصتی برای رسیدگی درست و تکمیل اطلاعات برای صدور حکم قطعی فراهم میکند.
به عنوان مثال قرار معاینه محل یا قرار کارشناسی از قرارهایی است که برای بررسی بیشتر شرایط پرونده در موارد خاص کاربرد دارد. در حقیقت در این حالت دادگاه با اعلام قرار راهی برای رسیدن به حکم درست را پیدا خواهد کرد.
در بعضی موارد قرارها میتوانند حکم نیز محسوب شوند و رأی به خاتمه پرونده بدهند؛ مثلاً در مواقعی که عین شکایت در زمان بررسی در دادگاه به هر دلیل از بین رفته باشد، و دیگر موردی نباشد که بررسی شود، دادگاه قرار مختومه شدن پرونده را صادر میکند. در ادامه به تفاوت های حکم با قرار میپردازیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تفاوت حکم با قرار چیست؟
حالا که با تعریف درست تفاوت حکم با قرار آشنا شدهاید، بهتر میتوانیم تفاوت آنها را بیان کنیم. تفاوت صدور حکم با قرار را از چند جهت میتوان بررسی کرد. نوع رأی، اجرایی بودن آن، شرایط آن و …
مهمترین تفاوت حکم با قرار را میتوان در این موارد ذکر کرد.
1- حکم پرونده را مختومه میکند اما قرار پرونده را مختومه نمیکند:
2- تفاوت در آثار حکم و قرار
3- در صدور حکم دادرسی به پایان میرسد اما در قرار اینطور نیست
4- صدور رأی در زمینه ماهیت دعوا
در ادامه این موارد را توضیح میدهیم
حکم پرونده را مختومه میکند اما قرار خیر
مهمترین فرق حکم با قرار در این مسئله است که با صادر شدن رأی دادگاه به عنوان حکم، رأی دادگاه لازمالاجرا است و در این مرحله پرونده به پایان میرسد. درحالیکه با صادر شدن رأی قرار هنوز پرونده باز است و پس از بررسیهای بعدی حکم صادر میشود.

تفاوت حکم با قرار و آثار آن
همانطور که گفتیم حکم رأی قضایی است که میتوان به آن اعتراض کرد. براساس حکم آثاری مانند حبس، مجازات مالی و … برای متهم وجود دارد؛ اما قرار شرایط متفاوتی دارد و امکان دارد طرفین به کاری محکوم نشوند؛ بنابراین آثار این دو رأی نیز با هم متفاوت است.در صدور حکم دادرسی به پایان میرسد اما در قرار اینطور نیست.با صادر شدن حکم قطعی در دادگاه پایان دادرسی اعلام میشود؛ اما با صادر شدن قرار معمولاً تحقیقات ادامه پیدا میکند.
صدور رأی درباره ماهیت دعوا
تفاوت حکم با قرار با توجه به تعریف قانونی آنها است. براساس تعریف قانونی صدور حکم در دادگاه باید درباره ماهیت پرونده و شکایت جزئی یا کلی باشد؛ اما قرار صرفاً براساس ماهیت پرونده صادر نمیشود و اهداف مختلفی دارد.
ما پیش از این در مقالههایی درباره انواع قرار مفصل صحبت کردهایم که میتوانید لینک بعضی از آنها را در همین صفحه ببینید؛ اما درصورتیکه درگیر سؤالات حقوقی و کیفری هستید، میتوانید سؤالات خود را با ما مطرح کنید. در پایین همین صفحه سؤالات خود را درج کنید یا اینکه از طریق شماره تلفنهای درج شده در این صفحه با ما تماس بگیرید. مشاورین حقوقی ما راهنمای شما خواهند بود.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
عالی