سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

در چه مواردی تأخیر در شکایت، حق شکایت کیفری را از بین می‌برد؟

آیا تأخیر در شکایت، حق شکایت کیفری را از بین می‌برد؟ در قوانین کیفری به افراد حق شکایت داده شده است اما افراد نمی‌توانند هر زمان که بخواهند برای شکایت اقدام کنند. بلکه برای این مسئله قوانینی وجود دارد که لازم است از آنها آگاه باشید. به همین دلیل است که توصیه میشود در صورت درگیر شدن در جرائم کیفری ، در اولین فرصت با یک وکیل کیفری ارتباط برقرار کنید تا بتوانید از پشتیبانی قانونی یک متخصص برای پرونده خود کمک بگیرید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا در این مواقع از حقوق قانونی شما عزیزان دفاع کنند .

ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری بیان می‌دارد:

حاصل شدن مرور زمان یکی از موارد موقوف شدن تعقیب امر کیفری می‌باشد.

 اما معنای مرور زمان چیست؟ مرور زمان در حقیقت به معنای گذشتن مدت زمانی است که بعد از پایان آن مدت، از نظر قانونی اعلام شکایت و تعقیب مرتکب جرم امکان‌پذیر نیست و بنابراین امکان صدور حکم و مجازات مرتکب نیز پس از طی این زمان قانونی وجود ندارد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

تأخیر در شکایت

براساس قانون مرور زمان در جرائم در 4 نوع مختلف مورد بررسی قرار می‌گیرد:

  1.  مرور زمان شکایت
  2. مرور زمان تعقیب
  3. مرور زمان صدور حکم
  4. مرور زمان اجرای مجازات

حال بیایید هرکدام از این موارد را جداگانه براساس مفاد قانونی بررسی کنیم.

ماده 106 قانون مجازات اسلامی درباره مرور زمان در جرائم قابل‌گذشت این‌طور بیان می‌کند:

در جرائم تعزیری قابل‌گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم، شکایت نکند، حق شکایت کیفری او ساقط می‌شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار، قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می‌شود.

هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرف‌نظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد.
تبصره- غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده، در صورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می‌شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.

براساس قانون، توهین به اشخاص عادی با اعمالی مانند فحاشی، آزار و اذیت، استفاده از کلمات رکیک، آزار زن باردار درحالی‌که موجب سقط شود از جمله موارد مرتبط با این مسئله می‌باشد.

همچنین مواردی مانند امتناع از سپردن کودک به سرپرستان قانونی او، ترک انفاق، افشای اسرار دیگران، کشتن حیوان حلال‌گوشتی که به افراد دیگری تعلق دارد، تصرف ملک دیگری، توهین و هتاکی و نشر اکاذیب از جمله این جرائم هستند.

ماده 107 قانون مجازات اسلامی

مرور زمان، اجرای احکام قطعی تعزیری را موقوف می‌کند و مدت آن از تاریخ قطعیت حکم به قرار زیر است:

الف – جرائم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای 20 سال

ب – جرائم تعزیری درجه چهار با انقضای پانزده سال

پ- جرائم تعزیری درجه پنج با انقضای ده سال

ت- جرائم تعزیری درجه شش با انقضای هفت سال

ث- جرائم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای پنج سال

تبصره 1- اگر اجرای تمام یا بقیه مجازات موکول به گذشتن مدت یا رفع مانعی باشد، مرور زمان از تاریخ انقضای آن مدت یا رفع مانع محاسبه می‌شود.

تبصره 2 – مرور زمان اجرای احکام دادگاه‌های خارج از کشور درباره اتباع ایرانی در حدود مقررات و موافقت‌نامه‌های قانونی، مشمول مقررات این ماده است.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

وکیل جرائم کیفری

ماده 105 قانون مجازات اسلامی درباره مرور زمان در تعقیب جرائم تعزیری این‌طور بیان می‌کند:

مرور زمان در صورتی جرائم موجب تعزیر را موقوف می‌کند که از تاریخ وقوع جرم تا انقضای مواعد زیر تعقیب نشده یا از تاریخ آخرین اقدام تعقیبی یا تحقیقی تا انقضای این مواعد به صدور حکم قطعی منتهی نگردیده باشد:

الف – جرائم تعزیری درجه یک تا سه با انقضای پانزده سال

ب- جرائم تعزیری درجه چهار با انقضای ده سال

پ- جرائم تعزیری درجه پنج با انقضای هفت سال

ت- جرائم تعزیری درجه شش با انقضای پنج سال

ث- جرائم تعزیری درجه هفت و هشت با انقضای سه سال

تبصره 1 – اقدام تعقیبی یا تحقیقی، اقدامی است که مقامات قضایی در اجرای یک وظیفه قانونی از قبیل احضار، جلب، بازجویی، استماع اظهارات شهود و مطلعان، تحقیقات یا معاینه محلی و نیابت قضایی انجام می‌دهند.

تبصره 2- در مورد صدور قرار اناطه، مرور زمان تعقیب از تاریخ قطعیت رأی مرجعی که رسیدگی کیفری منوط به صدور آن است، شروع می‌شود.

جرائم غیرقابل‌گذشت

جرائم غیرقابل‌گذشت جرائمی هستند که پیگیری آنها نیازی به شکایت شاکی خصوصی ندارد؛ یعنی در قانون جرم محسوب می‌شوند و حتی اگر شاکی نداشته باشد تحت پیگیری قرار می‌گیرد و روند رسیدگی به آن متوقف نخواهد شد. از جمله این جرائم می‌توان به کلاهبرداری، قتل عمد، سرقت، خیانت در امانت و … اشاره کرد.

همچنین باید بگوییم که در جرائم غیرقابل‌گذشت، رضایت شاکی می‌تواند مجازات متهم را کم کند اما امکان مجازات را از بین نمی‌برد.

مواردی که تأخیر در ارایه ی شکایت مشمول مرور زمان تعقیب نمی‌شود.

ماده 109 قانون مجازات اسلامی بیان می‌دارد:

جرائم ذیل مشمول مرور زمان تعقیب، صدور حکم و اجرای مجازات نمی‌شوند:

الف- جرائم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور

ب- جرائم اقتصادی شامل کلاهبرداری و جرائم موضوع تبصره ماده 36 این قانون با رعایت مبلغ مقرر در آن ماده

پ- جرائم موضوع قانون مبارزه با مواد مخدر

در این قبیل جرائم شما نیازی به شکایت نخواهید داشت.

در صورتی که به هر نحو درگیر جرائم کیفری شدید، لازم است که در اولین فرصت با یک وکیل کیفری در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. شما میتوانید از طریق مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با ما ارتباط برقرار کنید و همچنین در تلگرام و اینستاگرام نیز با ما در ارتباط باشید.همچنین در پایین همین صفحه نیز میتوانید سوالات خود را با ما در میان بگذارید. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.