سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

اقدامات لازم برای برداشتن مهروموم ترکه چیست؟

پیش از این درباره مهروموم ترکه با شما صحبت کرده‌ایم، حال بیایید ببینیم برداشتن مهروموم ترکه چه شرایطی دارد؟ زمانی که فردی فوت می‌کند، ورثه او و افرادی که در اموال و ترکه متوفی سهمی دارند، می‌توانند برای حفظ حقوق خود اقدام به مهروموم ترکه کنند. اگر شما نیز درگیر مسائل مربوط با مهروموم ترکه، تقسیم ترکه، انحصار ورثه و … هستید، یا به هر دلیل قصد توقیف سهم‌الارث یا موارد مرتبط با آن را دارید، باید ا یک وکیل انحصار وراثت گفتگو کنید.

براساس قانون، ترکه اموالی هستند که بعد از فوت از هر فرد باقی می‌ماند. در اصطلاح حقوق، ترکه در واقع مابقی اموال مشاع است و همه ورثه در این اموال حق مالکیت دارند. در واقع شراکتی است که هیچ کدام از ورثه آن را انتخاب نکرده‌اند ولی همه آنها نسبت به آن مال حق مالکیت دارند. در تقسیم اموال متوفی ابتدا میزان بدهی‌های فرد از اموال پرداخته می‌شود و بقیه اموال میان ورثه تقسیم می‌شود.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

برداشتن مهروموم ترکه

براساس ماده 167 قانون امور حسبی این افراد می‌توانند درخواست مهروموم ترکه را بنمایند:

1-    هرکدام از ورثه متوفی یا نماینده قانونی آنها

2-    اگر موصی‌له وصیت به جزء مشاع شده باشد.

3-    درصورتی‌که طلبکار متوفی با استناد به سند قطعی و قانونی طلبی را مطرح کند و درصورتی‌که در برابر طلب رهن نبوده و ترتیب دیگری هم برای تأمین طلب نشده باشد.

4-    اگر کسی از طرف متوفی به عنوان وصایت معرفی شده باشد.

پس از انجام مهروموم ترکه و پایان مراحل قانونی و اختلافات، لازم است که برای برداشتن مهروموم ترکه اقدام کنید. اما چطور می‌توان مهروموم ترکه را برداشت؟

ماده ۱۹۴ قانون امور حسبی درباره برداشتن مهروموم ترکه می‌گوید:

کسانی که حق درخواست مهروموم ترکه را دارند می‌توانند رفع مهروموم را هم درخواست نمایند.

برای برداشتن مهروموم ترکه لازم است درخواستی برای دادگاه بخشی که مرجع صالح رسیدگی به امور ترکه است ارسال کنید. درصورتی‌که ترکه متوفی در حوزه دادگاه یا بخش دیگری باشد، دادگاه محل وجود اموال به دستور دادگاه محل رسیدگی، برای برداشتن مهروموم ترکه اقدام می‌کند و سپس صورت‌جلسه آن به دادگاه ارسال می‌شود. این مسئله در ماده 195 قانون امور حسبی تعیین تکلیف شده است.

درصورتی‌که مهروموم کردن یا رسیدگی به اموال متوفی توسط دادگاهی که دارای صلاحیت نیست انجام شود، درخواست رفع آن باید به دادگاه صالح ارائه شود. این دادگاه پس از دریافت درخواست تنظیم شده و تائید صلاحیت متقاضی، دستور برداشتن مهروموم ترکه را صادر می‌نماید.

دادگاه به عنوان نماینده قانونی مهروموم را برمی‌دارد و آن را برای دادگاه عمومی دارای صلاحیت ارسال می‌کند.

در زمان برداشتن مهروموم باید ریز لیست ترکه مهروموم شده براساس ترتیب ذکر شده رفع توقیف شود و چنانچه تنظیم آن در یک جلسه به پایان نرسد، در پایان هر جلسه آن بخش از ترکه که مهروموم آن برداشته شده دوباره مهروموم می‌شود

این مسئله در ماده 202 قانون امور حسبی ذکر شده است.

ماده 203 قانون امور حسبی می‌گوید:

‌ اگر در ضمن ترکه اشیاء یا نوشته‌هایی متعلق به غیر باشد و صاحبان آنها استرداد آن را درخواست نمایند باید به کسی که حق گرفتن اشیاء‌ و نوشته‌ها را دارد رد شود و هرگاه صاحبان اشیاء و نوشته‌ها حاضر نباشند اشیاء و نوشته‌ها نامبرده حفظ می‌شود تا به صاحبان آنها رد شود.

برای انجام مشاوره تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

تقسیم ترکه

در طول زمانی که لیست ترکه نوشته می‌شود، هر نوع دخل و تصرف در آنها قانونا ممنوع است مگر اینکه این موارد در قانون بدون ایراد اعلام شود.

چنانچه فرد فوت شده پول نقدی داشته باشد، هزینه اداره اموال، مهروموم ترکه، تحریر ترکه و … از پول نقد فرد برداشته می‌شود، اما چنانچه فرد پول نقد نداشته باشد، با تصمیم و نظر قاضی، بعضی از اموال به فروش می‌رسند تا صرف هزینه‌های ضروری قانونی برای مراحل فوق گردند.

ماده ۲۲۰ قانون امور حسبی :

مرور زمان نسبت به مطالبات متوفی در مدت تحریر ترکه جاری نمی‌شود.

ماده ۲۲۱ قانون امور حسبی :

دعاوی راجعه به ترکه یا بدهی متوفی در مدت تحریر ترکه توقیف می‌شود ولی به درخواست مدعی ممکن است خواسته تأمین شود.

ماده ۲۲۳ قانون امور حسبی:

هرگاه در موقع تحریر ترکه اختلافی بین ورثه راجع به اداره ترکه باشد دادگاه سعی می‌کند که اختلاف آنها به طریق مسالمت مرتفع شود والا به درخواست یکی از ورثه کسی را از ورثه یا غیر آنها برای حفظ ترکه موقتاً معین می‌نماید.

تحریر ترکه به معنای تعیین میزان اموال و بدهی‌های متوفی است.

ورثه متوفی یا نماینده قانونی او می‌توانند از ورثه درخواست تحریر ترکه نمایند اما

ماده ۲۰۸ قانون امور حسبی :

 امین غائب و قیم محجور باید در ظرف ده روز از تاریخ تعیین و ابلاغ سمت نامبرده به آنها درصورتی‌که ترکه تحریر نشده باشد‌ درخواست تحریر ترکه نمایند.

‌ماده ۲۰۹ قانون امور حسبی :

 درصورتی‌که سهم محجور از ترکه متوفایی قبل از تعیین قیم معین نشده باشد قیم باید به محض انتصاب خود درخواست تحریر ترکه نماید و همچنین است درصورتی‌که پس از تعیین قیم سهمی از ترکه متوفایی به محجور برسد.

بر طبق ماده 120 قانون امور حسبی، دادگاه بخش برای تحریر ترکه زمانی مشخص می‌کند . ابتدا یک آگهی در روزنامه کثیرالانتشار منتشر می‌شود تا ورثه یا نزدیکان آنها را که ورثه را می‌شناسند و افرادی که حقی در اموال متوفی دارند باخبر کند تا در زمان مشخص شده برای تحریر ترکه حضور پیدا کنند.

زمان تحریر ترکه نباید کمتر از یک ماه و بیشتر از سه ماه از زمان انتشار آگهی باشد.

‌ همچنین برای هرکدام از ورثه یا نماینده قانونی آنها و همچنین وصی و موصی‌له چنانچه مشخص باشند و در محدوده دادگاه زندگی کنند برای حضور در زمان مشخص، احضاریه صادر می‌شود. دریافت احضاری به معنای آگاهی فرد است. بنابراین اگر فردی به جلسه تحریر ترکه احضار شود اما در آن حاضر نشود، غیبت این فرد مانع از تحریر ترکه نخواهد بود.

صورت ترکه‌ای که برای مهروموم مشخص می‌شود باید شامل چه مواردی باشد؟

  1. توصیف اموال منقول متوفی و مشخص کردن ارزش مالی هرکدام
  2. مشخص کردن وزن و عیار طلا، نقره و سکه‌های با ارزش
  3. مشخص کردن مبلغ نقدینگی متوفی و نوع آن (سکه، دلار یا پول نقد)
  4. ارزش اسناد و اوراق بهادار، سهام و …
  5. لیست اسناد با ذکر ویژگی‌ها و خصوصیات آنها
  6. لیست اموال غیرمنقول

درصورتی‌که وراث در تعیین کردن ارزیاب اموال با هم به توافق نرسند، قاضی فردی مورد اعتماد را برای این کار انتخاب می‌نماید.

ترکه

یکی از مواردی که در تحریر ترکه باید در نظر گرفت شود مشخص کردن بدهی‌ها و مطالبات متوفی است. این مطالبات باید در صورت ترکه ثبت شود. درصورتی‌که میان طلب و بدهی متوفی تفاوت باشد، در صورت ترکه بیان نمی‌شود اما چنانچه فردی ادعا دارد که از متوفی طلبکار است و ورثه این مسئله را قبول نمی‌کنند، فرد باید ادعای خود را در دادگاه صالح اثبات کند و اگر بدهی دارد و بعضی ورثه مخالف آن هستند باید در دادگاه به آن رسیدگی شود و این مسئله در صورت‌جلسه ذکر نمی‌شود.

 درصورتی‌که متوفی وجه نقد داشته باشد، هزینه‌های اداره ترکه از این اموال برداشته می‌شود. در غیر این صورت با نظر قاضی با فروش بعضی از اموال، هزینه‌های ضروری پرداخت می‌گردد.

براساس ماده 220 قانون امور حسبی :

مرور زمان نسبت به مطالبات متوفی در مدت تحریر ترکه جاری نمی‌شود.

درصورتی‌که شما نیز درگیر پرونده‌های مرتبط با امور ارث شدید، به یک وکیل ارث یا وکیل انحصار وراثت نیاز خواهید داشت. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده کمک و پشتیبانی از شما عزیزان هستند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.