درباره قوانین و شرایط ازدواج ازدواج با اتباع بیگانه چه میدانید؟ در مقاله پیش رو ما قصد داریم قوانین و شرایط ازدواج با اتباع بیگانه را بررسی میکنیم. بیایید ببینیم شرایط ازدواج یک ایرانی با یک تبعه خارجی در قانون ایران چیست و اصولا ازدواج با اتباع بیگانه در قانون ایران چه محدودیت هایی دارد.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
کسب اجازه از دولت
براساس قانون ایران، ازدواج زن ایرانی با تبعه بیگانه نیازمند اجازه گرفتن از دولت است. در حال حاضر با رشد مهاجرت ایرانیان به خارج از کشور و همچنین ورود مهاجران از سایر کشورها به ایران، ازدواج با افراد غیر ایرانی رواج بسیاری یافته است؛ اما اگر شما نیز قصد ازدواج با یک مهاجر را دارید یا مهاجر هستید و همسر آینده شما از اتباع ایران نیست لازم است قبل از هرکار در زمینه مقررات ازدواج با اتباع ایرانی بیشتر بدانید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

ماده 1059 قانون مدنی بیان میدارد:
نکاح مسلمه با غیرمسلم جایز نیست.
بر این اساس، زن ایرانی مسلمان نمیتواند با مرد غیرمسلمان ازدواج کند مگر اینکه آن مرد مسلمان شود.
ماده 1060 قانون مدنی میگوید:
ازدواج زن ایرانی با تبعه خارجه در مواردی هم که مانع قانونی ندارد موکول به اجازه مخصوص از طرف دولت است.
در این قانون نیز آمده است که ازدواج زنان ایرانی با افراد غیر ایرانی نیازمند کسب اجازه از دولت و دریافت پروانه مخصوص از وزارت کشور است؛ بهعبارتدیگر دفاتر ازدواج در داخل ایران بدون گرفتن این اجازهنامه نمیتوانند ازدواج میان زن ایرانی با مرد غیر ایرانی را ثبت کنند.
ماده 1061 قانون مدنی نیز بیان میکند:
دولت میتواند ازدواج بعضی از مستخدمین و مأمورین رسمی و محصلین دولتی را با زنی که تبعه خارجه باشد موکول به اجازه مخصوص نماید.
شرایط ممنوع الخروج کردن زن توسط شوهر

تبعات ازدواج زن ایرانی با فرد بیگانه
ازدواج با اتباع بیگانه مشکلاتی نیز برای افراد دارد؛ بهعبارتدیگر ازدواج زن ایرانی با مردی غیر ایرانی میتواند مشکلاتی برای زن ایجاد کند که ما در اینجا به برخی از این مشکلات اشاره میکنیم.
- تابعیت زن تابع تابعیت همسر او است یعنی زن تبعه کشور شوهرش محسوب میشود. براین اساس اگر یک زن ایرانی با مردی افغان ازدواج کند، تابعیت افغانستان خواهد گرفت.
- در صورت ازدواج با اتباع بیگانه ، حق مالکیت در اموال زن محدود میشود. تبصره دو ماده 987 قانون مدنی در این زمینه اعلام میدارد:
زنهای ایرانی که بر اثر ازدواج تابعیت خارجی را تحصیل میکنند حق داشتن اموال غیرمنقول را درصورتیکه موجب سلطه اقتصادی خارجی گردد، ندارند. تشخیص این امر با کمیسیونی متشکل از نمایندگان وزارتخانههای امور خارجه و کشور و اطلاعات است. مقررات ماده 988 و تبصره آن در قسمت خروج ایرانیانی که تابعیت خود را ترک نمودهاند شامل زنان مزبور نخواهد بود.
این به این معناست که زنی که با یک بیگانه ازدواج میکند ، بیگانه محسوب میشود و تابعیت کشور دیگری را کسب میکند حق داشتن اموال غیرمنقولی که میتواند موجب سلطه اقتصادی فرد خارجی شود ندارد.
- در صورت ازدواج زن ایرانی با یک تبعه خارجی و تغییر تابعیت خانم، آن زن از حقوق سیاسی ویژه ایرانیان مانند فعالیت در مشاغل سیاسی و قضایی و شرکت در انتخابات محروم میشود.
- چنانچه قانون کشور شوهر، تابعیت آن کشور را به زن تحمیل نکند و زن مایل به حفظ تابعیت ایرانی خود باشد، زن دو تابعیتی محسوب میگردد.
- چنانچه زن ایرانی با یک فرد غیر ایرانی ازدواج کند ، فرزندان این زوج ایرانی محسوب نمیشوند. بلکه تابعیت پدر را به ارث میبرند و در صورت سکونت در ایران، با آنها مانند یک مهاجر بیگانه برخورد میشود. (این مورد قانونی به خصوص برای زنان ایرانی که با مهاجران افغان ازدواج کرده و صاحب فرزندانی شدهاند مشکلات بسیاری ایجاد کرده است)
حال بیایید ببینیم اگر زنی ایرانی اقدام به ازدواج با اتباع بیگانه نماید ، چه عواقبی را باید تحمل کند:
عواقب قانونی ازدواج زن ایرانی بدون اجازه دولت
چنانچه زن ایرانی، بدون گرفتن مجوز از دولت اقدام به ازدواج با فردی غیر ایرانی کند، ازدواج بدون وجود پرونده نافذ محسوب میشود و دولت نمیتواند آن را باطل کند؛ زیرا نداشتن اجازه از دولت از موارد باطل کننده ازدواج نیست.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

شرایط ازدواج مرد ایرانی با اتباع بیگانه
یکی از موارد دیگری که تفاوت دیدگاه قانون به زن و مرد را نشان میدهد ، مسئله ازدواج با اتباع بیگانه است. باید بدانید که مرد ایرانی برای ازدواج با زن غیر ایرانی نیاز به اجازهنامه دولتی از وزارت کشور ندارد. با ازدواج با یک مرد ایرانی، زن تبعه ایران محسوب میشود و ازدواج آنها به سادگی در دفترخانه ازدواج در ایران ثبت میگردد.
همچنین درباره ازدواج مردان، محدودیت مذهب وجود ندارد و مرد میتواند با زن غیرمسلمان نیز ازدواج کند و هیچ ممنوعیت قانونی در این زمینه وجود ندارد.مگر در شرایطی که زن از مأموران رسمی و دولتی کشور خودش باشد که در این صورت نیاز به کسب اجازه ویژه از دولت وجود دارد.
ثبت پروانه زناشویی ازدواج با اتباع بیگانه
با هدف رعایت قوانین و ارائه تضمینهای لازم، وزارت کشور و فرمانداریها، بعد از کسب اجازه از وزارت امور خارجه به بعضی از کنسولگریهای ایران در خارج از کشور اجازه میدهند تا برای ازدواج زوجهای ایرانی که در خارج از ایران زندگی ، کار یا تحصیل میکنند ، پروانه ازدواج صادر کنند و سپس این پروانه را برای ثبت در دفاتر ویژه ثبتاحوال ارسال نمایند.
درصورتیکه قصد ازدواج با اتباع بیگانه را دارید ، توصیه ما این است که قبل از هر کاری با یک وکیل خانواده مشورت کنید و موانع حقوقی و مشکلات پیش رویتان را بررسی کنید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا در هر ساعت از شبانه روز به صورت تلفنی، تلگرامی و آنلاین پاسخگوی سؤالات شما عزیزان باشند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011