سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

منظور از شرط نتیجه در عقد نکاح چیست و شرط نتیجه در نکاح چه پیامدهایی دارد؟

در این مقاله قصد داریم درباره پیامدهای شرط نتیجه در عقد نکاح با شما گفتگو کنیم از جمله شرط های مختلف موجود در نکاح می‌توان به شرط صفت و شرط نتیجه اشاره کرد. منظور از شرط صفت چیست؟ شرط صفت به معنای داشتن یک ویژگی خاص در یکی از زوجین است. در این حالت زوجین میتوانند با انجام دادن یا عدم انجام یک کار یا یک شرط برای طرف مقابل شرط کنند و به آن شرط فعل در ازدواج میگوییم.

یکی از نتیجه های رایج‌ترین شرطهای ضمن عقد نکاح می‌توان به شرط نتیجه در عقد نکاح اشاره کرد که برطبق آن، یکی از طرفین تعهد میدهند که یک موضوع یا یک امر خاص تحت شرایطی خاص تحقق پیدا کند.

به طور مثال شرط وکالت زن در طلاق از سوی شوهر که در شرط های ضمن عقد درج شده در سند ازدواج بیان شده است یکی از رایج‌ترین مسائل شرط نتیجه در ضمن عقد نکاح به حساب می‌آید؛ اما این سؤال ایجاد می‌شود که در صورت تخلف کردن از شرط نتیجه در عقد نکاح، چه آثار و نتایجی ایجاد می‌شود؟ آیا کسی که شرط به نفع او گذاشته شده امکان فسخ کردن ازدواج را به عنوان ضمانت اجرای تخلف از شرط نتیجه در عقد نکاح را دارد یا خیر؟

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

 شرط نتیجه در عقد نکاح

در ادامه این مقاله قصد داریم درباره شرط نتیجه در عقد نکاح صحبت کنیم و ضمانت اجرای تخلف از شرط نتیجه در عقد نکاح را بیان خواهیم کرد.

ماده 234 قانون مدنی درباره شرط نتیجه در عقد نکاح می‌گوید:

شرط بر سه قسم است:

1-    شرط صفت

2-    شرط نتیجه

3-    شرط فعل اثباتا یا نفیا

شرط صفت عبارت است از شرط راجع به کیفیت یا کمیت مورد معامله

شرط نتیجه آن است که تحقق امری در خارج شرط شود.

شرط فعل آن است که اقدام یا عدم اقدام به فعلی بر یکی از متعاملین یا بر شخص خارجی شرط شود.با توجه به این ماده می‌توان انواع شروط صحیح ضمن عقد را این سه قسم دانست.

در این حالت شرط نتیجه این است که تحقق امری در خارج شرط گردد؛ مثلاً این امکان وجود دارد که ضمن عقد نکاح، مرد به همسرش این وکالت را می‌دهد که در صورتی که بعضی از موارد اثبات شود مثلاً اعتیاد مرد ثابت شود یا مرد ترک انفاق کند یا اینکه بدون رضایت همسرش همسری بگیرد یا  با همسرش بدرفتاری داشته باشد، زن بتواند با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق کند و بنابراین در این حالت به عنوان شرط نتیجه در عقد ازدواج شناخته می‌شود. 

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تخلف از شرط

حال که  فهمیدید شرط نتیجه در عقد نکاح چه مفهومی دارد، بیایید ببینیم شرط نتیجه در عقد نکاح چه نتایجی را به دنبال دارد و تخلف از این شرط چه مشکلاتی را ایجاد می‌کند؟ همین‌طور باید بررسی کنیم که برای شرط نتیجه در عقد نکاح چه ضمانت اجرایی مقرر شده است.

چنانچه شرط نتیجه بیانگر انتقال مال مشخصی به شوهر باشد و پس از عقد نکاح مشخص شود که آن مال در زمان عقد وجود نداشته یا به فرد دیگری تعلق داشته و مالک مال اجازه انتقال مال را به شوهر ندهد، در این حالت تخلف از شرط نتیجه رخ داده است و لازم است براساس توافق میان طرفین در زمان عقد، پیامدهای تخلف از شرط صفت  در عقد نکاح بررسی شود.

حال بیایید ببینیم ضمانت اجرا و  پیامدهای تخلف افراد از شرط نتیجه در ازدواج چیست؟ با توجه به قانون باید بدانید که در قراردادهای مالی، چنانچه شرط نتیجه حاصل نشود، مشروط له یعنی فردی که شرط به نفع او گذاشته شده است می‌تواند قرارداد را فسخ کند و پیامد تخلف از شرط نتیجه ایجاد می‌شود که در اینجا به معنای ایجاد حق فسخ است.

لازم است بدانید  مثل بقیه قراردادها، در اینجا هم حق فسخ نکاح یکی از ضمانت اجراهای تخلف از شرط نتیجه نیست و فقط پیامک و اثر تخلف از شرط نتیجه در ازدواج می‌باشد که مشروط له بتواند از شرط علیه یعنی فردی که به شرط ذکر شده عمل نکرده تقاضای دریافت خسارت کند.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.