سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

میزان نفقه زن خانه‌دار در سال 1403 چقدر معین شده است؟

نفقه زن خانه‌دار بر چه اساسی تعیین می‌شود؟ بسیاری از دعاوی حوزه خانواده در زمینه مهریه، نفقه، اجرت‌المثل و سایر حقوق مالی زن می‌باشد. نفقه در حقیقت حق قانونی و شرعی زن است که مرد در زمان عقد بر عهده می‌گیرد.دعوای نفقه دعوایی است که در زمینه اختلافات نفقه ایجاد میشود. برای پیگیری حق خود از نفقه باید با وکیل خانواده مشورت کنید.

ماده 1107 قانون مدنی در مورد نفقه زوجه چنین می‌گوید:

فقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه‌های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض

نفقه زن شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با شرایط زن مانند خوراک، پوشاک، لوازم منزل و مسکن است. همچنین هزینه‌های زندگی زن مانند هزینه‌های بهداشت و درمان و مواردی از این دست است؛ و این نفقه باید بر پایه احتیاجات یا عادت‌های زن باشد.

در سال 1403 نفقه زن خانه‌دار باید متناسب با شرایط مالی شوهر و نیازهای معقول متعارف همسر مشخص شود. نرخ نفقه زن خانه‌دار شامل عوامل مختلفی می‌شود و با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی مرد و میزان تورم افزایش پیدا می‌کند. در ادامه این مقاله درباره نفقه زن خانه‌دار بیشتر با شما گفتگو می‌کنیم.

در قانون مدنی ایران، نفقه به معنی کلیه نیازهای متعارف زن است که براساس وضعیت او مشخص می‌شود. مرد وظیفه دارد کلیه نیازهای زندگی همسرش مانند خوراک، پوشاک و مسکن را تأمین کند. حتی در صورت لزوم برای زن خدمتکار استخدام کند.اما بیایید ببینیم برای تعیین میزان نفقه زن خانه‌دار چه شرایطی وجود دارد؟

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

نفقه زن خانه‌دار

اگر بخواهیم شرایط و مقدار نفقه زن خانه‌دار را مشخص کنیم باید این موارد را در نظر بگیریم:

1-    آیا عقد میان زن و مرد دائم است یا موقت؟ باید بگوییم براساس قانون نفقه زن در عقد دائم با شوهر است اما در عقد موقت تنها زمانی نفقه بر عهده مرد خواهد بود که در زمان عقد میان زن و مرد بر سر آن توافق شده باشد.

2-    تمکین کردن زن: برای اینکه زن مستحق دریافت نفقه باشد باید وظایف زناشویی خود را در زندگی مشترک بپذیرد و به درستی انجام دهد.

3-    اشتغال یا عدم اشتغال زن: برخلاف تصور بسیاری از افراد، شاغل بودن خانم مانع از دریافت نفقه نخواهد بود و مرد موظف است نفقه همسر خود را بپردازد.

4-    محل زندگی : یکی از عوامل مؤثر در میزان نفقه زن، محل سکونت او است. به عبارتی نفقه زنی که در تهران زندگی می‌کند با زنی که در یک روستا زندگی می‌کند متفاوت است چون هزینه‌های زندگی در شهر و روستا با هم یکسان نیست.

5-    نیازهای ویژه زن: یک سری لوازم و شرایط وجود دارد که زن به مراقبت‌های ویژه مانند مراقبت پزشکی نیاز دارد. این موارد نیز نفقه محسوب می‌شود. 

عدم پرداخت نفقه توسط شوهر جرم محسوب می‌شود و زن می‌تواند از طریق قانونی اقدام کند و برای دریافت مهریه و نفقه خود اقدام کند. برای این کار می‌تواند از کمک یک وکیل نیز استفاده کند.

زمانی که زنی به صورت قانونی برای دریافت نفقه اقدام کند. قاضی دادگاه خانواده درخواست را به کارشناس دادگستری ارجاع می‌دهد. این کارشناس مسئولیت محاسبه میزان نفقه را بر عهده دارد و بعد از انجام دادن بررسی‌های لازم، نظریه کارشناسی خودش را به قاضی اعلام می‌کند تا براساس نظرات کارشناس حکم صادر گردد.

برای تعیین نفقه زن خانه‌دار کارشناس باید یک سری موارد را در نظر بگیرد:

  1. تورم در جامعه
  2. نیازهای روزانه و متعارف خانم: خوراک، پوشاک، مسکن و لوازم منزل متناسب با سطح زندگی زوجین
  3. نیازهای متناسب با شرایط زوجه : اگر خانم عادت به داشتن خدمت کار داشته باشد یا اینکه بیماری داشته باشد هزینه‌های خدمه یا پرستار باید محاسبه گردد.

کارشناس دادگاه با محاسبه این عوامل، میزان نفقه زن را در سال 1403 حساب کرده و سپس یک نظریه کارشناسی به دادگاه ارائه می‌کند و قاضی بر طبق این نظر در زمینه نفقه حکم صادر می‌کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

نفقه

در قوانین خانواده، نفقه زن یک مسئله بسیار مهم محسوب می‌شود. برای تعیین نفقه زن خانه‌دار هیچ فرمولی وجود ندارد و این مسئله براساس مسائل مختلفی می‌تواند افزایش یا کاهش داشته باشد:

  1. جایگاه اجتماعی و اقتصادی خانم: نفقه زن براساس شأن اجتماعی و موقعیت اقتصادی زن باشد؛ مثلاً نفقه خانمی که از خانواده‌ای ثروتمند است با زنی از خانواده فقیر و بی‌بضاعت تفاوت خواهد داشت.
  2. توان مالی شوهر: گفتیم که مرد وظیفه دارد با توجه به توان مالی خود، نفقه همسرش را پرداخت کند؛ اما چنانچه مرد توانایی مالی پرداخت هزینه‌های بالای زندگی زن را نداشته باشد، نفقه متناسب با درآمد مرد مشخص می‌شود.
  3. محل زندگی مشترک: هزینه‌های زندگی در شهرهای مختلف با هم متفاوت است؛ مثلاً زندگی در یک شهرستان کوچک هزینه‌های بسیار کمتری از زندگی در تهران دارد بنابراین نفقه خانم‌ها در این شهرها یکسان نیست.
  4. نیازهای خاص خانم: چنانچه زن به دلیل بیماری یا شرایط دیگر به مراقبت شخصی نیاز داشته باشد این هزینه‌ها نیز جزء نفقه محسوب می‌شود.

یکی از مسائل مهمی که امروزه در جامعه مطرح می‌شود نفقه زن خانه‌دار است. این یک مسئله جدی است که بسیاری از خانم‌ها در کشور ایران به دلیل نیاز به استقلال مالی و مشکلات اقتصادی وارد بازار کار می‌شوند اما نمی‌توان انکار کرد زنی که عمر خود را در خانه صرف امور منزل و فرزندان می‌کند نیز کاری بسیار مهم و سخت را انجام می‌دهد بدون اینکه حقوقی در این زمینه دریافت کند.

موارد 1107 تا 1205 قانون حمایت خانواده به مسئله نفقه پرداخته است.از سوی دیگر ماده 47 و 53 قانون حمایت خانواده نیز در زمینه تکلیف دادگاه در موارد مرتبط با نفقه صحبت می‌کند:

 ماده 47 قانون حمایت خانواده می‌گوید:

دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب النفقه، میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می‌کند.

تبصره – در مورد این ماده و سایر مواردی که به موجب حکم دادگاه باید وجوهی به‌طور مستمر از محکوم‌علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می‌یابد.

 

 ماده 53 قانون حمایت خانواده بیان می‌کند:

(اصلاحی 1399/02/23) – هر کس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب‌النفقه امتناع کند به حبس تعزیری بیش از سه ماه تا یک سال محکوم می‌شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می‌شود.

تبصره – امتناع از پرداخت نفقه زوجه‌ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

  

همانطور که می‌بینید در قوانین فوق اشاره‌ای به خانه‌دار بودن یا شاغل بودن زن نشده است. در حالی که باید بگوییم زنان خانه‌دار از نظر اقتصادی با زنان شاغل تفاوت بالایی دارند و حمایت از آنها ضروری به نظر می‌رسد. زیرا این قشر در برابر زحمات خود دستمزدی جز تأمین خورد و خوراک و نیازهای روزانه دریافت نمی‌کنند.به نظر می‌رسد که قانون حمایت از خانواده در این زمینه دچار مشکلات زیادی باشد. 

 به عنوان مثال زنان خانه‌دار حقوق ثابتی ندارند.

زنان خانه‌دار بیمه‌ای ندارند و تضمینی در دریافت نفقه وجود ندارد.

هیچ صندوق حمایتی‌ای برای زنان خانه‌دار وجود ندارد که در صورت نیاز به آنها وام بدهد یا بیمه و بازنشستگی‌ای برایشان ایجاد کند؛ زیرا مادر بودن و همسری کردن خود یک شغل تمام‌وقت است که اگر زنان کشور از تأمین نیازهای مالی خود مطمئن باشند تعداد زنان خانه‌دار افزایش پیدا کند و این مسئله می‌تواند قدمی در راه حمایت از خانواده و افزایش جمعیت نیز باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.