جرم قاچاق سوخت و فرآوردههای نفتی :درباره جرم قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی چه میدانید؟ فراوردههای نفتی شامل چه مواردی هستند و چرا قاچاق فراوردههای نفتی و سوخت جرم محسوب میشود؟
- در این مقاله میخوانید:
- شرایط تحقق جرم قاچاق سوخت و فرآوردههای نفتی
- مجازات جرم قاچاق سوخت و خرید و فروش غیرقانونی نفت و محصولات نفتی چیست؟
- قاچاق سوخت توسط واحدهای صنفی
- نحوه محاسبه ارزش کالای قاچاق شده
- مجازاتهای انتظامی حمل قاچاق سوخت برای مالکین خودرو حملکننده
- مرجع قانونی رسیدگی به جرم قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی کیست؟
- وکیل تعزیرات حکومتی در دعاوی قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی
مجازات این جرم چیست؟فراوردههای نفتی در حقیقت مشتقات و مواد ساخته شده از نفت مانند نفت سفید، نفت کوره، بنزین، گازوئیل و ….. را میگویند. براساس قانون ایران فروش این مواد بدون داشتن مجوزهای قانونی و خارج از چهارچوب قانون و سهمیههای قانونی جرم بوده و با مرتکبین این جرم براساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز برخورد میشود
شرایط تحقق جرم قاچاق سوخت و فرآوردههای نفتی
حال بیایید ببینیم جرم قاچاق سوخت چه زمانی تحقق پیدا میکند؟ براساس ماده بند الف از ماده 1 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، قاچاق کالا و ارز اینطور تعریف شده است:
الف – قاچاق کالا و ارز: هر فعل یا ترک فعلی است که موجب نقض تشریفات قانونی مربوط به ورود و خروج کالا و ارز گردد و بر اساس این قانون و یا سایر قوانین، قاچاق محسوب و برای آن مجازات تعیین شده باشد، در مبادی ورودی یا هر نقطه از کشور حتی محل عرضه آن در بازار داخلی کشف شود.
همچنین در بند ت از این ماده تشریفات قانونی مشخصی برای دریافت مجوزها مشخصشده است که از این قرارند:
ت- تشریفات قانونی: اقداماتی از قبیل تشریفات گمرکی و بانکی، اخذ مجوزهای لازم و ارائه به مراجع ذیربط است که اشخاص موظفاند طبق قوانین و مقررات به منظور وارد یا خارج کردن کالا یا ارز، انجام دهند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011
بنابراین فردی که بخواهد به صورت قانونی اقدام به خرید و فروش سوخت و فراوردههای نفتی بنماید، باید مجوزهای یادشده را دریافت نماید؛ یعنی به انجام تشریفات گمرکی بپردازد و همچنین مجوزها و ضمانتنامههای لازم را دریافت کند. چنانچه فردی بدون دریافت مجوزهای قانونی اقدام به خرید و فروش سوخت کند، مرتکب جرم قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی گردیده است و چنین فردی براساس قانون مجازات خواهد شد.

مجازات جرم قاچاق سوخت و خرید و فروش غیرقانونی نفت و محصولات نفتی چیست؟
مجازات جرم قاچاق سوخت در شرایط مختلف متفاوت است، به عنوان مثال ارتکاب این جرم توسط اشخاص عادی با ارتکاب آن توسط یک گروه و سازمان یا قاچاقچیان حرفهای مجازات متفاوتی دارد. ما در اینجا به بخشی از این موارد اشاره میکنیم:
چنانچه قاچاق به صورت گسترده و در حجم بالا انجام شود و درصورتیکه ارزش کالای قاچاق شده از یک میلیارد ریال بیشتر باشد، مجرم به حبس تعزیری درجه دو یا چهار محکوم میشود . همچنین اموال کشف شده مصادره شده و مجرم موظف به پرداخت جریمه نقدی به ارزش کالای قاچاق شده میباشد.اگر قاچاق توسط قاچاقیان خرده پا یا سوخت فروشان انجام شود ارزش معامله آن کمتر از یک میلیارد ریال است. مجازات این جرم حبس تعزیری درجه شش یا هشت و پرداخت دو برابر ارزش کالای قاچاق شده است.
درصورتیکه مرتکب جرم یک شخصیت حقوقی باشد، مجازات آن دو تا چهار برابر ارزش سوختی است که قاچاق گردیده است.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

قاچاق سوخت توسط واحدهای صنفی
درصورتیکه یک واحد صنفی مرتکب جرم نگهداری یا خرید و فروش غیرمجاز فراوردههای نفتی شود، مجازات مشخصشده برای این فرد از این قرار است:
1- اولین وقوع جرم: جریمه نقدی به میزان دو برابر ارزش کالا
2- تکرار جرم در بار دوم: چهار برابر ارزش کالا جریمه نقدی
3- سومین وقوع جرم: مجازات نقدی تا شش برابر ارزش کالا و نصب کردن پارچه در سر در محل کسب و تعطیلی واحد صنفی به مدت شش ماه
نحوه محاسبه ارزش کالای قاچاق شده
برای اینکه ارزش کالا یا سوختی که از کشور به صورت قاچاقی خارج میشود محاسبه شود چطور تصمیم گیری میشود؟تبصره بند ح ماده 1 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگوید:
ارزش کالای قاچاق خروجی: عبارت است از قیمت آزاد کالا در نزدیکترین بازار داخلی عمدهفروشی محل کشف به اضافههزینههایی مانند عوارض ویژه صادراتی و کلیه یارانههایی که به آن کالا تعلق میگیرد.
تبصره- فهرست و ارزش کالای قاچاق خروجی مربوط به فراوردههای نفتی و محصولات پتروشیمی حسب مورد متناسب با بالاترین قیمت خرید کالا در بازارهای هدف و یا بر اساس بالاترین نرخ ارز رسمی کشور و سایر عوامل مؤثر توسط وزارت نفت و ستاد اعلام میشود.
د- بهای ارز: بالاترین نرخ اعلامی ارز که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در زمان کشف اعلام میگردد.
همچنین تبصره 4 ماده 18 قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز میگوید:
هرگونه خرید، فروش، حمل یا نگهداری کالاهایی که موضوع قاچاق قرار میگیرند، به صورت تجاری و خارج از ضوابط تعیینی دولت تخلف محسوب و مرتکب حسب مورد به حداقل جریمه نقدی مقرر در این ماده محکوم خواهند شد.
بر این اساس خرید، فروش، نگهداری و حمل کالاهای قاچاق در صورتی تجاری محسوب میگردد که مسائلی مانند حجم کالا، نحوه نگهداری از کالا، مکان و زمان کشف کالا و.. تعیینکننده تجاری بودن یا نبودن آن کالا میباشد.
مجازاتهای انتظامی حمل قاچاق سوخت برای مالکین خودرو حملکننده
- لغو کردن دفترچه رانندگان بخش حملونقل عمومی برای شش ماه توسط وزارت راه
- دریافت گواهینامه رانندگی به مدت یک سال توسط نیروی انتظامی
- ممنوعیت خروج از کشور برای اتومبیل استفاده شده در جرم به مدت 6 ماه
- در شهرهای مرزی که مشکل قاچاق سوخت جدی است در صورت تصویب شورای تأمین استان اتومبیل مرتکب تا سه ماه توقیف میگردد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

مرجع قانونی رسیدگی به جرم قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی کیست؟
رسیدگی به جرم قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی براساس موارد جرم و مرتکبین متفاوت است.مرجع رسیدگی به هر نوع قاچاق که مجازات آن حبس یا انفصال از خدمت باشد دادگاه انقلاب و دادسرا است؛ اما اگر مجازات جرم یاد شده چیزی به جز این دو مورد باشد، سازمان تعزیرات حکومتی به جرم رسیدگی مینماید.همچنین درصورتیکه یک نظامی مرتکب جرم قاچاق کالا و سوخت شده باشد یا در آن مشارکت داشته باشد، دادگاه نظامی به جرم این فرد رسیدگی میکند.
وکیل تعزیرات حکومتی در دعاوی قاچاق سوخت و فراوردههای نفتی
با توجه به جدی بودن جرائم مذکور و متفاوت بودن روند رسیدگی به آنها، بهترین کار برای افرادی که درگیر این جرائم میشوند، کمک گرفتن از یک وکیل متخصص است. فردی که قوانین را بشناسد و بتواند بهترین راهحل را برای فرار از مشکل پیش پای شما قرار دهد یا برای شما درخواست تجدیدنظرخواهی و تخفیف در مجازات صادر کند.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011