ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول
وکیل طلاق در مشهد: ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول چه حکمی دارد؟ آیا مرد برای ازدواج دوم نیاز به اجازه همسر اول خود دارد؟ درصورتیکه مردی برای ازدواج دوم خود بدون اجازه همسر اولش اقدام کند آیا مرتکب جرم شده است؟ در این مقاله درباره ازدواج دوم مرد و شرایط قانونی آن با شما صحبت میکنیم.
ازدواج مجدد در شرع
یکی از مواردی که در فقه شیعه برای مردان در نظر گرفته شده است امکان داشتن چهار همسر عقدی و تعداد بالایی همسر صیغه برای مرد است. مشروط بر اینکه مرد بتواند از نظر رفاه مالی و رفاه عاطفی و ارتباط جنسی میان زنان خود عدالت کامل را برقرار سازد؛ یعنی اگر مردی نتواند این عدالت را میان زنان خود برقرار کند و به هر نحوی به یکی از همسران یا فرزند او محبت بیشتری نشان دهد، از نظر شرعی مسئول خواهد بود.
البته چنین عقایدی در اسلام و در دوران گذشته وجود داشته و امروزه دیگر ازدواج یک مرد با چهار همسر در عرف جامعه پذیرفته نیست. با این وجود ازدواج دوم مرد بدون اجازه همسر اول جرم نیست و مجازاتی برای آن وجود ندارد. در حقیقت از نظر شرعی مرد میتواند بدون اجازه زن اول خود ازدواج کند.

ازدواج مجدد در قانون مدنی
در قانون مدنی و قانون حمایت از خانواده این مسئله بیان شده که مرد نمیتواند بدون اینکه همسر اول خود را طلاق داده باشد یا اینکه بدون اینکه اجازه رسمی و قانونی همسر اول خود را داشته باشد ازدواج کند. البته ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر از نظر شرعی درست است اما برای مرد در برابر قانون موجب ایجاد مشکلات سنگینی میشود.
در این مقاله میخواهیم درباره اینکه آیا ازدواج بدون اجازه همسر اول جرم است یا خیر صحبت کنیم و اینکه در صورت ازدواج مرد بدون اجازه همسر اول، چه عواقبی گریبان گیر او خواهد شد.
بیشتر بدانیم:
آیا ازدواج همزمان با دو خواهر امکان پذیر است؟
آیا برای ازدواج دوم اجازه زن لازم است؟
در دین اسلام و فقه شیعه امکان ازدواج مجدد برای مرد در نظر گرفته شده است؛ یعنی مردان شیعه میتوانند چهار همسر عقدی و هر تعداد همسر صیغه را با حفظ عدالت میان زوجین داشته باشند؛ اما در قانون مدنی و حمایت خانواده چنین عملی نیازمند رعایت یک سری از شرایط است.
در قانون مدنی این مسئله در نظر گرفته شده است که در قوانین اسلام طلاق صرفاً از سمت مرد امکانپذیر است و اگر مرد آزادی ازدواج مجدد به اختیار خود را داشته باشد، این مسئله یک بیعدالتی کامل در حق زن است. حال این سؤال ایجاد میشود که آیا مرد برای ازدواج دوم نیاز به ازدواج همسر اول خود دارد؟ آیا اگر مردی بدون اجازه همسر اول ازدواج کند مشمول مجازات میشود؟
در پاسخ این سؤال باید بگوییم در هیچ قانونی شرط درستی ازدواج مجدد برای مردان، اجازه و اذن همسر اول نبوده و نیست؛ یعنی مرد میتواند بدون اجازه همسر اول ازدواج کند و ازدواج دوم او از نظر شرعی هیچ مانعی ندارد.
اما از نظر قانونی درصورتیکه مرد بدون اجازه همسر اول خود ازدواج کند، همسرش این حق را پیدا میکند که به دلیل عسر و حرجی که از این مسئله ایجاد میشود، از همسرش جدا شود و برای این جدایی نیازی به اجازه مرد ندارد. برای این کار زن باید دادخواست صدور حکم طلاق به واسطه عسر و حرج ناشی از ازدواج مجدد مرد را از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کند و با اثبات ازدواج مجدد همسرش جدا شود.
همچنین ثبت قانونی ازدواج مجدد مرد، بدون اجازه همسر اول یا اجازه ی دادگاه برای او مشکل خواهد بود و مرد قادر به ثبت ازدواج موقت و دائم خود نمیگردد.
آیا ازدواج مجدد مرد ممنوعه؟؟ ️طبق ماده 49 قانون حمایت خانواده مجازات عدم ثبت واقعه نکاح علاوه بر الزام به ثبت، جزای نقدی درجه پنج یا حبس تعزیری درجه هفت است.️ ️در سامانه حقوقی عدلاک بهترین وکلای مشهد برای احیای حقوق شما گرد هم آمده اند ️

ماده 56 قانون حمایت از خانواده در این زمینه بیان میکند:
هر سردفتر رسمی که بدون اخذ … حکم صادرشده در مورد تجویز ازدواج مجدد… به ثبت ازدواج اقدام کند…، به محرومیت درجه چهار موضوع قانون مجازات اسلامی از اشتغال به سردفتری، محکوم میشود.
مطابق این مادهقانونی، مردی که بدون اجازه همسر اول خود بدون اینکه گواهی ازدواج مجدد از همسر خود بگیرد، همسر دوم اختیار کند، قادر به ثبت قانونی این ازدواج نخواهد شد زیرا دفاتر اسناد رسمی اجازه ثبت چنین ازدواجی را ندارند.
برخی افراد به جای مهریه ، زمین یا آپارتمان مهریه می کنند و می نویسند 80 متر زمین یا 80 متر آپارتمان بدون مشخص کردن زمین یا آپارتمان مورد نظر زیرا که مهریه قابل وصول نیست چرا که باید مشخصات مهریه کاملا مشخص شود و مشخصات آپارتمان و یا زمین در آن ذکر شود……..
جریمۀ مرد برای عدم ثبت ازدواج مجدد، مجازات نقدی و حبس است؛ زیرا این کار در قانون منع شده است.
ماده 49 قانون حمایت از خانواده بیان میکند:
چنانچه مردی، بدون ثبت در دفاتر رسمی، به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم میشود.
بنابراین با وجود اینکه اجازه همسر اول از نظر شرعی شرط صحت ازدواج مجدد مرد نیست، اما با توجه به نتایجی که این ازدواج برای همسر اول مرد دارد و عدم امکان ثبت قانونی ازدواج، بهترین حالت این است که مرد برای ازدواج مجدد، اجازه همسر اول خود را بگیرد یا از طریق دادگاه اجازه ازدواج مجدد دریافت کند.
برای مطالعه بیشتر:
بررسی اعتبار قانونی عقد آریایی
آیا ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول جرم است؟
یکی از سؤالات مطرح شده درباره ازدواج مجدد مردان این است که آیا ازدواج مجدد مرد بدون اجازه همسر اول جرم است؟
در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که مطابق قانون حمایت از خانواده مصوب سال 1391 و قانون قدیم خانواده که در سال 1353 تصویب شده است میتوان از دو نظر به این مسئله نگاه کرد.
در ماده 58 قانون حمایت از خانواده، برخی از قوانین قدیمی به وضوح باطلشدهاند؛ اما درباره قانون قدیمی خانواده حرفی زده نشده است؛ بنابراین بعضی از قاضیان در این موارد به قانون حمایت قدیمی استناد میکنند.
طبق قانون مهریه حتی به خانم خیانت کار تعلق می گیرد
ماده 17 قانون حمایت از خانواده قدیم بیان میکند:
هرگاه مردی با داشتن همسر، بدون تحصیل اجازه از دادگاه، مبادرت به ازدواج نماید، به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد. همین مجازات، مقرر است برای عاقد و سردفتر ازدواج و زن جدید که عالم به ازدواج سابق مرد باشند.
اما در قانون جدید از مجازات حرفی بیان نشده و صرفاً سردفتران را از ثبت ازدواج دوم مرد بدون حکم ازدواج مجدد منع کرده است.
بنابراین میتوان گفت که در قانون حمایت از خانواده جدید ازدواج مجدد جرم نیست اما درصورتیکه قاضی بخواهد قانون قدیمی را مرجع قرار دهد، این مسئله جرم بوده و مرد مطابق قانون مجازات خواهد شد.
بیشتر بدانیم:
شرایط طلاق به درخواست زوجه
ضمانت اجرای ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول
ضمانت اجرای ازدواج دوم مرد بدون اجازه همسر اول چیست؟ بهطور کل درصورتیکه مرد بدون اجازه همسر اول خود ازدواج کند باید عواقبی را بپذیرد.
- احتمال درخواست طلاق همسر اول و درخواست مهریه از طرف او
- عدم امکان ثبت عقد دائم یا موقت
- مشکل قانونی عدم ثبت نکاح که موجب مجازات حبس و جزای نقدی میشود.
- احتمال مجازات مرد به دلیل ازدواج مجدد بدون اجازه همسر اول درصورتیکه قاضی به قانون حمایت از خانواده مصوب شده در سال 1353 استناد کند. این مجازات میتواند از شش ماه تا یک سال زندان به همراه جریمه نقدی باشد.
امیدواریم که این مقاله به سؤالات شما در خصوص ازدواج مجدد مردان پاسخ داده باشد. درصورتیکه سؤالات حقوقی بیشتری در این زمینه دارید، میتوانید با پیوستن به گروه تلگرامی حقوقی موسسه حقوقی مهر آرتا نوین بپیوندید و سؤالات حقوقی خود را با کارشناسان ما مطرح کنید.
اصلا عدالت نیست زنی که اصلا نه تمکین میکنه وبه وظیفه عمل نکنه مرد چکار کنه بهترین کار ازدواج مجدد هست با این کار دارین فساد رواج میدین اکه مرد ازدواج کنه بهتر از این که به حرام کشیده بشه
برای تمکین نکردن زن هم راههای برخورد قانونی وجود داره مثل قطع نفقه و راه حل های قانونی زیادی داره.اگر مرد به تمام وظایفش در قبال خانواده و همسرش عمل کنه و زن بدون دلیل موجه از شوهرش تمکین نکنه این مسئله هم راه حل قانونی داره. ضمنا دوست عزیز اینها قوانین کشور و شرع هستند نه متون نوشته شده توسط نویسنده یا تیم حقوقی عدلاک،
اگر مرد از زندگیش راضی نیست میتونه خیلی راحت از همسرش جدا بشه. برخلاف طلاق از طرف زن ، طلاق اگر از طرف مرد باشه اصلا وقت گیر و پردردسر نیست. اما اینکه مردی همسر اولش رو داشته باشه و بدون خبر اون بره زن دومی بگیره بله مجازات داره و جرمه همونقدر که خانم اجازه این کار رو نداره . پیشینهاد میکنم در این زمینه با یکی از همکاران بخش خانواده مشورت کنید.
همینطور میتونید با سرچ زدن درباره طلاق توافقی، طلاق از طرف مرد، طلاق به درخواست زوجه، مهریه، نفقه، اجرت المثل و … در همین سایت درباره مسائل حول محور طلاق و قوانین اون بیشتر مطالعه کنید.
بله خب این کاملا حق مرده، میتونه زنش رو طلاق بده و دوباره ازدواج کنه. اتفاقا قوانین طلاق از سوی شوهر خیلی تو کشور ما راحته. اگر مرد یا زنی از ازدواجش راضی نیست کافیه که جدا بشه و ازدواج مجدد داشته باشه .نه اینکه زنی که میگه بدهست و ناسازگار رو نگه داره و بعد زن دیگه ای رو هم وارد زندگیش کنه تجربه ثابت کرده در اکثر مواقع این وسط کسی که قربانی میشه زن دومه چون مرد اول و آخرش برمیگرده سمت زن اولش.
چرادرکشورما که حکومت ولایت فقیه است ونوع حاکمیت ما اسلامی است ،، قوانین مدنی ازدواج عین آنچه شرع گفته نیست،، ا؟؟ !!مثال،،ازدواج مجددمرد بدون اجازه زن شرعاً درسته،،،ولی قانوناً د ست نیست ویا جرم وجریمه دارد وزن اول حق طلاق پیدامیکن ومهریه وووترک منزل ووو اگر قزا بود که قوانین ما با شرع وقوانین دینی فرق داشته باشد چرا اسمش را اسلامی گذاشتیم؟ هم غربی وهم اسلامی؟؟!!
سوالتون یه مقدار تخصصی هست.اما اگر بخوایم اینطوری نگاه کنیم بسیاری از قوانین الان کاملا با شرع مغایرت داره مثل نرخ بهره بانکی
برخی از مطالب بیان شده توسط نویسنده درست نیست. در قانون جدید و رویه قضایی حاکم صرف ازدواج مجدد چه دائم و چه موقت جرم نیست. و جهت اطلاع نویسنده، شورای محترم نگهبان در سال 1363 ماده 17 قانون حمایت خانواده 1353 را غیر شرعی و باطل اعلام کرد. در لایحه حمایت خانواده مصوب 1392 در ابتدا یک ماده 23 وجود داشت که به مرد اجازه میداد بدون اجازه همسر اول و فقط با احراز تمکن مالی بتواند ازدواج مجدد انجام دهد که این ماده کاملا در راستای شرع و تحقق به قوانین اسلامی بود. اما متاسفانه برخی نمایندگان مسلمان نما و نادان باعث حذف این ماده قانونی در مصوبه نهایی شدند. چرا که این ماده قانونی به تنهایی میتوانست جلوی تهاجم فرهنگی و فساد بایستد. در جاییکه برخی تلاش به اسلامی کردن قوانین میکنند برخی خائنین اجازه نمیدهند. مشابه همین بحث را درباره نرخ سود بانکی و رباخواری بانکهای نامحترم نیز داریم. متاسفانه …
جسارتا متوجه نشدم کجای متن غلط بوده که اصلاح کنم.
اما خارج از این مسئله که حتما یادآوری کنید اصلاح بشه، دیدگاه چند همسری برای آقایان در دین اسلام زمانی بیان شد که اعراب چپ و راست در حال جنگ و هجوم به قبایل و شهرهای اطراف بودند و نتیجتا بعد از کشته شدن مردان، چیزی که زیاد میموند زنهای بیوه بود. چیزی که میگم نظر شخصی خودم به عنوان یک خانمه چیزی که الان داریم میبینیم که یک ازدواج شش ماه هم دوام نمیاره و آمار طلاق در کشور فضایی شده سر به فلک گذاشته همین مجوز دادن برای صیغه و و ازدواج مجدد به آقایانه .درست مثل دوران شاه که هرکس میخواست میتونست بره به محله های بدنام، الان هم همین مسئله پابرجاست صرفا با یک صیغه مهر شرعی بهش زدن. دلگی و فساد در هر حال بده . اگر تنوع طلبی برای آقایون خوبه پس دیگه نباید به تنوع طلبی خانمها و دوست پسر و دوست اجتماعی داشتن زوجین گیر داد. این چیزی که شما میگید رسما داره ریشه خانواده رو تو کشور میزنه دوست عزیز. از دواج اول از همه وفاداری و صداقت میخواد. آقایون یا خانمها فرقی نداره اگر دل فرد به سمت کس دیگه ای کشیده شد بهتره قبل از هرکار از نفر اول جدا بشه نه اینکه بهش خیانت کنه و یه نفر دیگه رو وارد زندگیش کنه و اسمش رو مجوز شرع بگذاره. با احترام این نظر شخصی منه و هیچ ربطی به سایت نداره. اما جامعه انسانی از 1400 سال پیش و زندگی قبیله ای در دوران اسلام یه چند صد سالی تغییر داشته و طبیعتا قوانین باید مطابق رشد جامعه تغییر کنند مردم الان شیوه زندگی پدربزرگ خودشون در 60 سال قبل رو قبول نمیکنند چرا باید تابع قوانین ازدواج 1400 سال اعراب قبل باشن؟
مطالب ذیل که داخل گیومه هستن رو شما نوشتین: (ایراد هر کدوم رو جلوش مینویسم)، 3 مورد ایراد کاملا مکرر:
1- “در ماده ۵۸ قانون حمایت از خانواده، برخی از قوانین قدیمی به وضوح باطلشدهاند؛ اما درباره قانون قدیمی خانواده حرفی زده نشده است؛ بنابراین بعضی از قاضیان در این موارد به قانون حمایت قدیمی استناد میکنند.” ——–> ایراد: همانطور که گفتم ماده 17 قانون حمایت 1353 را شورای نگهبان در سال 1363 باطل اعلام کرده و قضات نمیتوانند به آن استناد کنند.
2- “بنابراین میتوان گفت که در قانون حمایت از خانواده جدید ازدواج مجدد جرم نیست اما درصورتیکه قاضی بخواهد قانون قدیمی را مرجع قرار دهد، این مسئله جرم بوده و مرد مطابق قانون مجازات خواهد شد.” ——–> ایراد: همانطور که در بالا گفتم ماده 17 قانون قبلی توسط شورای نگهبان باطل شده و قاضی حتی اگر بخواهد هم قانونا نمیتواند آن را مرجع قرار دهد. و اتفاقا رویه قضایی هم اینگونه بوده و اعتنایی به ماده 17 باطل شده ندارند.
3- “احتمال مجازات مرد به دلیل ازدواج دوم بدون اجازه همسر اول درصورتیکه قاضی به قانون حمایت از خانواده مصوب شده در سال ۱۳۵۳ استناد کند. این مجازات میتواند از شش ماه تا یک سال زندان به همراه جریمه نقدی باشد.” ——–> ایراد: باز هم همان ایراد قبلی و مضافا اینکه مجازات فقط بابت عدم ثبت ازدواج دائم است (طبق ماده 49 قانون حمایت جدید) که آن هم یا جزای نقدی درجه 5 و یا حبس درجه هفت (3 تا 6 ماه) است. و البته نفس این مجازات برای جلوگیری از عواقب عدم ثبت ازدواج دائم است (چه ازدواج اول و چه ازدواج دوم) و توجهی به جرم انگاری ازدواج مجدد ندارد و بلکه به خاطر کلیتی که دارد ازدواج دائم مجدد را نیز در بر گرفته است.
احتراما به نظر من شما با تکرار و تاکید بر یک ماده قانونی باطل شده عمدا یا سهوا در جهت مخالفت قانونی با ازدواج مجدد و حق شرعی مردان اصرار دارید.
البته در پاسخ قبل، بیشتر به خط اول پیام شما (درخواست بیان ایرادات حقوقی) جواب دادم. بحثهای بعدی که مطرح فرمودین، فرهنگی اجتماعی و ایدئولوژیکی هست که نیاز به بحثهای فراوان داره. من هم چند مورد از دیدگاه و نظر خودم رو بگم: اولا دیدگاه چندهمسری از خود پیامبر اسلام (ص) یعنی از همون اول دین اسلام و حتی در خود کتاب قرآن شروع شده و نه در زمان عمر خلیفه دوم که آغاز حملات جدی به ایران بوده. ثانیا گاهی یک داروی تلخ یا یک جراحی دردناک بیشتر از هر روشی برای بیماری مفید هست. درمان فساد با منع قانونی و اجباری “مردان موجه” از ازدواج دوم محقق نمیشود. بلکه این کار باعث میدان دادن به “مردان غیرموجه” برای ترویج روابط غیر شرعی و غیرقانونی و حتی آسیب زدن به خانواده های همان مردان موجه خواهد شد. ثالثا زنی که به بهانه استیفای حقوقش شوهرش رو به حکم نفقه و مهریه میندازه زندان، فکر میکنم به اندازه همون زنان آواره جنگدیده محتاج حمایت مالی و دچار عدم استقلال مالی هست. همانطور که چاقو رو دست کودک نمیدیم اسلام هم گفته چنین شمشیر تیزی رو دست هیچ زن و حتی مردی ندین. و دلیل اصلی طلاق اینه که خانمها سوار بر احساسات لجام گسیخته چنین بدمستی رو در کانون خانواده اجرا میکنند. اسلام میگه خانومی که نمیتونه خرج خودشو دربیاره (چه در زمان قدیم و چه در زمان جدید) وقتی که تحت حمایت همه جانبه مردی به اسم شوهر قرار میگیره (ازدواج دائم) باید حداقل تمکین و احترام متقابل و تعهد رو رعایت کنه. اما متاسفانه توهمات رویایی در این دسته از زنان ما باعث شده که اون ضعف خودشون در عدم توانایی در استقلال رو فراموش کنن و مطالبات ماورایی داشته باشن که دلیل اصلی اختلافات همین مطالبات ماورایی زنان هست. اما اون دسته از زنان که مستقل مالی هستن اصلا به این راحتیا تن به ازدواج نمیدن، خوب دمش گرم زرنگ بوده و محتاج مالی به هیچ مردی نیست. اگر هم ازدواج کنه هیچوقت کارش به نفقه و مهریه نمیرسه. احتمالا هدفهای غیرمادی رو هم دنبال میکنه و شاید اونم بد یا خوب باشه یا بشه.
اما مشکل اصلی اینه که اون دسته از زنهایی که حتی محتاج خرج روزانه و نفقه هستن یهو تحت تاثیر حرص و جادوی تهاجم فرهنگی و … میخوان که بشن مثل زنهای مستقل و متمول و مدرن و شیکپوش و برهنه و … (یعنی در همین میان بد و خوب هم موجوده). بله این تهاجم فرهنگی هست که ابزار نظام سرمایه داری شده تا بازارهای مالی حول فساد رو پررونق نگه داره. بازار لوازم آرایشی، مد و لباس، قاچاق انسان، مشروبات و مواد مخدر و … که جامعه هدف همه این بازارها در ابتدا زنان هستند و تا زنان اغفال نشن این بازارها پررونق نخواهند بود.
حال اگر مردی دو همسر داشته باشه که باهاشون به عدالت رفتار کنه بهتره یا اینکه یکی از اون دو زن جذب این بازارها بشه و مورد سواستفاده قرار بگیره؟ آیا این زنان مورد سواستفاده قرار نمیگیرند؟
سلام
ببنید جرم انگاری که شده، از وکلای دفتر در این مورد پرسیدم میگند تا حالا ندیدن که قاضی به خاطر این موضوع کسی ور زندان بفرسته اما برای همسر حق طلاق ایجاد می شود. یکی از دلایل اینکار به خاطر زیاد بودن این موضوعات است.
سلام
ازدواج مجدد مرد از نظر شرع، جرم و یا گناه نیست. قانون هم ازدواج مجدد (حتی دائم و بدون مجوز) رو جرم نمیدونه و باطل هم نبوده بلکه نافذ است. فقط چون مرد نمیتونه ثبتش کنه، طبق ماده 49 حمایت خانواده معمولا فقط به جریمه نقدی و الزام به ثبت محکوم میشه. نظر وکلای دفتر شما در این قسمت درسته یعنی معمولا در این حالت حبس ندارد. چون حبس درجه هفت طبق ماده 37 قانون مجازات اسلامی قابل تبدیل به جریمه نقدی است.
با تشکر
هرزگی های قلبی باطنی خودتو خوب توجیه کردی.مردی که شلوارش شل باشه نری بیش نیست انگل جامعه است عامل فساد است