ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف چه دلایلی دارد؟ در چه شرایطی پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود؟در این مقاله قصد داریم درباره موارد مرتبط با شورای حل اختلاف، ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه، مدت زمان ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه و عدم سازش در شورا و مواردی از این دست صحبت کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011

ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه به چه معناست؟
طبق قانون شوراهای حل اختلاف، این شورا یک میانجی برای اختلافات و دعاوی میان ساکنان شهرهای کوچک، روستاها و شهرستانهای کوچک است که برای سازش و ایجاد صلح میان طرفین دعوا فراهم میکند. در این حالت نیازی به مراجعه به دادگاه و دادگستری نیست و این قبیل دعاوی به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود.
شوراهای حل اختلاف به دو صورت میان طرفین دعوا سازش برخورد میکنند:
- طرفین دعوا مستقیماً به شورای حل اختلاف مراجعه میکنند و برای حل دعوای خود تقاضای رسیدگی میکنند.
- مواردی که در قانون در حیطه وظایف شورای حل اختلاف قرار میگیرد و شورای حل اختلاف مسئولیت اولیه رسیدگی به اختلافات میان طرفین را دارد.
در قوانین مرتبط با شورای حل اختلاف مواردی مشخص شده است که دعوا و شکایت به جای اینکه در دادگاه و دادسرا مطرح شود، به دستور دادگاه یا دادسرا، پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود تا کارکنان این شورا برای ایجاد سازش در شورا اقدام کنند و پرونده به اجبار از دادگاه به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود.
درصورتیکه شورای حل اختلاف بتواند در پرونده ایجاد سازش و صلح کند، یک گزارش اصلاحی صادر مینماید در غیر این صورت لازم است شورا پرونده را برای دادگاه بفرستد تا بعد از ارجاع پرونده یا انتقال آن از شورای حل اختلاف به دادگاه یا دادسرا، آن مرجع قانونی در زمینه دعوا رسیدگیهای لازم را انجام میدهد و حکم را صادر مینماید.
بنابراین ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه به این معناست که اگر شورای حل اختلاف نتواند میان طرفین ایجاد سازش و آشتی کند، لازم است پرونده به دادگاه ارسال شود و در این حالت طرفین دعوا باید برای رسیدگی به موضوع به دادگاه مراجعه کنند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه
براساس قوانین تدوین شده، تمام دعاوی حقوق و مدنی و جرائم قابلگذشت میتوانند به شورای حل اختلاف ارجاع داده شوند.
و چنانچه میان طرفین پرونده سازش انجام نشد، پرونده از سوی شورای حل اختلاف برای دادگاه صالح ارسال میشود.
دلیل شکلگیری شوراهای حل اختلاف
سیل پروندههای حقوقی و کیفری که به دادگاهها ارسال میشد باعث میشد که روند رسیدگی به پرونده طولانی و زمانبر شود و گاهی ماهها برای رسیدگی به پرونده انتظار میکشیدند. یک مجموعه عظیم از نیروی انسانی در دادگاههای ایران فعالیت دارند اما این مجموعه نیز توان رسیدگی به این همه پرونده را نداشتند. به همین دلیل بود که شوراهای حل اختلاف شکل گرفتند تا از حجم دعاوی در دادگاهها کم کنند.
هدف از تأسیس شوراهای حل اختلاف سرعت بخشیدن به اختلافات میان شهروندان و کم کردن از حجم فشار پروندههای دادگاههای کشور میباشد. اما سؤالی که ایجاد میشود این است که انتقال دادن یا ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف در چه شرایطی انجام میشود ؟ دلیل ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف چیست؟ موارد ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه کدام است؟ در چه شرایطی پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه ارجاع داده میشود؟

موارد ارجاع پرونده از شورای حل اختلاف به دادگاه
در قسمت قبل دلیل تأسیس شورای حل اختلاف را بیان کردیم حالا وقت آن است که ببینیم چه مواردی از دادگاه به شورای حل اختلاف ارجاع داده میشود و کدام موارد از شورای حل اختلاف به دادگاه فرستاده میشود؟
طبق قانون شورای حل اختلاف معمولاً به درخواست طرفین دعوا یا با ارجاع دادن از سوی دادسرا و دادگاه برای ایجاد سازش میان طرفین دعوا عمل میکند. همچنین در تمام امور حقوقی و مدنی و خانوادگی مرتبط با جرائم قابلگذشت و پروندههای مرتبط به جنبه خصوصی جرائم غیرقابلگذشت این دادگاهها وارد عمل میشوند.
در چنین مواردی شورای حل اختلاف وظیفه دارد که برای ایجاد سازش و توافق میان طرفین تلاش کند. چنانچه میان افراد سازش ایجاد شد، یک گزارش اصلاحی صادر میکند و این گزارش یک گزارش قطعی است. اما چنانچه دادگاه نتوانست گزارش اصلاحی را صادر کند، در همه موارد، پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود تا این بار یک رسیدگی کامل به مفاد آن انجام گردد.
چنانچه شورای حل اختلاف به درخواست یکی از طرفین دعوا برای سازش اقدام کند، طرف مقابل تا آخر جلسه اول رسیدگی در شورا میتواند به شورای حل اختلاف اعلام کند که تمایلی به سازش ندارد. در این حالت شورا پرونده را به دادگاه ارجاع میدهد . بنابراین شورای حل اختلافزمانی تشکیل میشود که طرفین بخواهند سازشی ایجاد کنند.
در بعضی موارد شورای حل اختلاف این صلاحیت را دارد که حکم صادر کند و رای بدهد. البته مواردی که این شورا میتواند برای حل اختلاف اقدام کند در قانون به دقت مشخص شده است.
بعضی از مواردی که شورای حل اختلاف میتواند به آن رسیدگی کند
- دعاوی مالی مرتبط به اموال منقول تا 20 میلیون تومان
- دعاوی مرتبط به گواهی حصر وراثت، تحریر ترکه و مهر و موم کردن آنها
- دعاوی مرتبط به تعدیل اجاره، تخلیه مسکن، تأمین دلیل
- جرائم تعزیری که مجازات آنها جزای نقدی درجه 8 است.
این جرائم صرفاً توسط شورای حل اختلاف رسیدگی میشوند و قابل ارسال به دادگاه نیستند.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

کدام پروندهها از شورای حل اختلاف به دادگاه ارجاع داده میشوند؟
بیایید ببینیم شورای حل اختلاف در چه شرایطی پرونده را به دادگاه ارجاع میدهد؟ درصورتیکه طرفین دعوا با هم سازش کنند و شورا بتواند میان آنها سازش ایجاد کند، شورا باید یک گزارش اصلاحی صادر کند و این گزارش بعد از تائید قاضی شورا به طرفین دعوا ابلاغ میگردد.
اما اگر سازشی شکل نگرفت یا طرفین از سازش سرباز زدند، پرونده باید به دادگاه ارجاع داده شود. د ر این حالت یک صورتجلسه تشکیل میشود و در آن موضوع سازش و شرایط مرتبط با آن ذکر میگردد. بعد از آن مراتب به مرجع قضایی ذیصلاح اعلام میگردد تا پرونده در مرجع قضایی دیگری رسیدگی شود و در این حالت ابلاغیه مربوط به ارسال پرونده به دادگاه در حساب کاربری افراد در سامانه ثنا درج میشود.
اگر ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف منجر به سازش نشود چه خواهد شد؟

مدت زمان صدور رأی در شورای حل اختلاف
بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی، قاضی باید بلافاصله بعد از ختم دادرسی و در صورت امکان در همان جلسه آخر رأی نهایی را صادر کند و به اطلاع طرفین برساند. اما اگر این مسئله ممکن نبود حداکثر تا یک هفته پس از آخرین جلسه، رأی باید نوشته شده و ابلاغ گردد. این رأی باید تا 5 روز بعد از صادر شدن رأی به امضای دادرسان صادرکننده برسد و به طرفین دعوا ابلاغ شود.
احضاریه شورای حل اختلاف چیست؟
احضاریه شورای حل اختلاف یک فرم است که براساس آن حضور فرد در شورا الزامی اعلام میشود و به فرد زمان و مکان و دلیل حضور در شورا اطلاع داده میشود.
احضاریه یا ابلاغیه در حقیقت اخطاری است که از سوی شورا به فرد برای حضور در مراجع قضایی داده میشود و لازم است که فرد احضار شده در مهلت مشخص در احضاریه به محل بیان شده مراجعه نماید. البته باید بدانید که میان اخطاریه و احضاریه از نظر قانونی تفاوتهای زیادی وجود دارد . مثلاً احضاریه در مواردی صادر میشود که حضور شخص یا مطلعین پرونده در فرایند دادرسی لازم و ضروری است و عدم حضور فرد در محل مشخص شده در احضاریه میتواند برای او ضمانت اجرایی داشته باشد.
ولی اخطاریه به این دلیل ابلاغ میشود که یک موضوع به فردی یادآوری گردد و در زمینه پروندههای حقوقی صادر میشود. اما در هر دوی آنها علت حضور فرد در آن ذکر میشود تا فرد بداند که به چه دلیلی اخطار گرفته یا احضار شده است.
ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف
در این مقاله تلاش کردیم درباره ارجاع پرونده به شورای حل اختلاف با شما صحبت کنیم . امیدواریم توانسته باشیم پاسخ مناسبی به پرسشهای شما عزیزان ارائه کنیم. شما میتوانید سؤالات خود را در زمینه شوراهای حل اختلاف در زیر همین پست مطرح کنید.
تماس فوری با تیم حقوقی متخصص در شهر شما
تماس با تلفنهای 09150998001 و 09393106011