سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

تصرف مجدد ملک توسط محکوم‌علیه بعد از اجرای حکم خلع ید

اگر محکوم‌علیه بعد از اجرای حکم خلع ید یا تصرف عدوانی مجدداً اقدام به تصرف ملک یا مال غیرمنقول مورد حکم نماید چه باید کرد؟

گاهی اوقات پیش می‌آید که پس از صدور حکم خلع ید یا تصرف عدوانی و اجرای آن محکوم‌علیه مجدد مبادرت به تصرف مال می‌نماید. مثلاً روز بعد از اجرای حکم یا مدتی بعد حالا چه بر مبنای همان ادعای سابق یا اینکه ادعای جدید یا با استناد به مدرکی جدید دوباره همان ملک یا مال مورداجرا را به تصرف خود در می‌آورد.

در این حالت مطابق ماده 693 قانون مجازات اسلامی می‌توان علیه وی طرح شکایت کیفری نمود. ماده 693 قانون مجازات اسلامی مقرر می‌دارد “اگر کسی به موجب حکم قطعی محکوم‌به خلع ید از مال غیرمنقولی یا محکوم‌به رفع مزاحمت یا رفع ممانعت از حق شده باشد، بعد از اجرای حکم مجدداً مورد حکم را عدواناً تصرف یا مزاحمت یا ممانعت از حق نماید علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.

البته این مدت حبس این ماده‌قانونی به موجب تبصره ماده 104 قانون مجازات اسلامی اصلاحی 1399به نصف تقلیل یافته است. در واقع مرتکب علاوه بر رفع تجاوز به حبس از سه ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

همان‌طور که در مبحث خلع ید عنوان شد پس از صدور حکم بر خلع ید محکوم‌علیه با تقاضای صدور اجراییه و عدم توجه محکوم‌علیه پرونده با پیگیری محکوم‌له به اجرای احکام ارجاع می‌شود. اجرای احکام تصویری از دادنامه و رأی صادره را برای پاسگاه یا کلانتری محل ارسال نموده و طی نامه‌ای دستورات لازم را جهت اجرای حکم به کلانتری اعلام می‌نماید.

بعضاً ممکن است نیاز باشد که تصویری از نقشه و نظریه کارشناسی صادره در پرونده را نیز جهت اطلاع مرجع انتظامی ارسال نمایند. کلانتری نیز بر مبنای دستور قاضی اجرای احکام و منطبق با دادنامه صادره از ملک رفع تصرف نموده و مراتب را صورت‌جلسه می‌نماید. عدم حضور محکوم‌علیه مانع اجرای حکم نیست و در صورت عدم حضور حکم اجرا و عدم حضور وی نیز صورت‌جلسه می‌شود.

برای طرح شکایت علیه محکوم‌علیه حکم خلع ید که مجدداً ملک را تصرف نموده است به این صورت‌جلسه اجرای حکم نیاز است. اگر صورت‌جلسه‌ای تنظیم نشود امکان محکومیت متصرف با استناد به ماده 693 قانون مجازات اسلامی وجود ندارد.

در این‌گونه مواقع باید ابتدا اثبات شود که حکم خلع ید یا تصرف عدوانی اجرا گردیده است. به همین منظور توصیه می‌شود چنانچه حکم خلع ید به نفع شما به عنوان خواهان صادر گردیده است حتماً پیگیر اجرای حکم از طریق قانونی و رفع تصرف وی از طریق اجرای احکام باشید. به اینکه محکوم‌علیه با صدور حکم محکومیت رأساً ملک را رها نموده است اکتفا نکنید.

توجه داشته باشید گاهی با اعتراض و مقاومت محکوم‌علیه ممکن است در مرحله اجرای حکم نیز موضوع جهت تعیین موقعیت زمین در طبیعت و اجرای دقیق حکم مجدد به کارشناسی ارجاع گردد.

نکته: در تصرف مجدد ملک توسط محکوم‌علیه فرقی بین اینکه متصرف با ادعای جدید یا مدرک جدید اقدام به تصرف مجدد نماید وجود ندارد و به محض تصرف جرم واقع شده و هیچ‌گونه ادعای جدیدی قابل‌پذیرش نمی‌باشد مگر اینکه از طرق قانونی حکم به اعاده وضع به حال سابق صادر گردد که این امر مستلزم نقض دادنامه قطعی خلع ید یا تصرف عدوانی صادره است.

شماره وکیل ملکی در مشهد

05138676422

تصرف مجدد ملک
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی یا حضوری کلیک کنید.

تشدید مجازات متصرف مجدد ملک توسط محکوم‌علیه بعد از اجرای حکم خلع ید

به موجب ماده 695 قانون مجازات اسلامی چنانچه تصرف مجدد ملک موضوع ماده 693 در شب واقع شده باشد مرتکب به حداکثر مجازات مقرر یعنی یک سال حبس محکوم خواهد شد. تصرف شبانه ملک که معمولاً از غروب آفتاب تا طلوع آفتاب را شامل می‌شود از علل مشدده جرم محسوب می‌شود در نتیجه خیلی مهم است که این تصرفات در چه وقت از شبانه روز انجام گرفته باشد.

شما با داشتن وکیل ملکی خوب می‌توانید کلیه مراحل پرونده خلع ید یا تصرف عدوانی خود را تا اخذ نتیجه قطعی و تکمیل روند اجرای حکم تضمین نمایید.

سامانه حقوقی عدلاک با بهترین و مجرب‌ترین وکلای ملکی در مشهد و سراسر کشور در خدمت شماست.

دپارتمان دعاوی املاک

بیشتر بخوانید:

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

درباره تصرف عدوانی چه میدانید؟

خلع ید چیست؟

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
2 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

اینجانب معازه داشتم که مدت ۴۳ سال مشغول به کار بودیم و دوسال پیش صاحب ملک روی تعدی و تفریط ملک بقل ما حکم تخلیه گرفت و مغازه من را هم تخلیه کردن بعد از گزشت دوسال که کلی رفتم و آمدم متوجه شدم حکم برای مغازه نبوده و اشتباه مغازه را تخلیه کردن من حکم قطعی دارم که مغازه جدا از ملک بقل است

سلام
اگر حکم قطعی دارید از طریق اجرای احکام اقدام کنید
درصورت نیاز به راهنمایی و بررسی بیشتر با شماره های اعلام شده تماس حاصل فرمایید.

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.