سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

درباره جرم آزار جنسی چه میدانید؟

جرم آزار جنسی به چه معناست؟ آزار جنسی از مواردی است که ناشی از عدم امنیت می‌شود. به این معنا که عدم امنیت اجتماعی یا عدم تربیت درست خانواده موجب می‌شود که فرد به خودش این جسارت را بدهد که دیگران را مورد آزار قرار دهد. آزار جنسی انواع مختلفی دار و مصادیق متعددی دارد که می‌تواند از لمس کردن تا تجاوز را در بربگیرد.

 آزار جنسی در همه کشورها و تمام فرهنگ‌ها یک جرم محسوب می‌شود و چنانچه این جرم اثبات گردد، مرتکب هرکس که باشد می‌تواند تحت پیگرد قانونی قرار بگیرد. در این مقاله قصد داریم جرم آزار جنسی را برای شما عزیزان باز کنیم.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

جرم آزار جنسی

آزار جنسی در قانون این طور تعریف شده است:

آزار جنسی عملی است با ماهیت جنسی که در آن فرد یا افرادی با تعرض به شخصیت یک فرد از طریق ارعاب و اجبار به دریافت لذت جنسی یا تحقیر جنسیتی به وسیله کلام یا عمل و رفتار می‌پردازد.

براساس این تعریف، آزار جنسی می‌تواند طیف وسیعی از آزارهای کلامی و خیابانی تا تجاوز و سوء استفاده جنسی را در بربگیرد؛ بنابراین برخلاف تصور بسیاری از افراد که آزار جنسی را صرفاً آمیزش جنسی و تجاوز می‌دانند باید بگوییم که تجاوز صرفاً یکی از انواع آزار جنسی است.

عامل دیگر در بروز این جرم عدم رضایت قربانی است؛ زیرا متجاوز جنسی بدون اینکه رضایت طرف مقابل را جلب کند، با توسل به زور به او دست‌درازی می‌کند و این مسئله تعرض و تجاوز محسوب می‌شود.

برخلاف تصور بسیاری از افراد، آزار جنسی به سن یا جنس افراد یا طبقه اجتماعی آنها ارتباطی ندارد. متجاوز و آزارگر جنسی می‌تواند هم مرد باشد و هم زن و قربانی نیز می‌تواند از هر جنس و هر سنی باشد.

 این امکان وجود دارد که طرفین این جرم از یک جنس باشند. یا اینکه فرد در محیط کار، تحصیلی، دوستی یا رابطه خانوادگی قربانی دست‌درازی و تجاوز جنسی یا آزار شده باشد.

از مصادیق آزار جنسی، تبعیض شغلی را می‌توان نام برد که از یک نفر به دلیل جنسیتی که دارد موقعیت شغلی‌ای که شایستگی آن را دارد و با توانایی او سازگار است دریغ می‌کنند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

تجاوز جنسی

همانطور که گفتیم آزار جنسی با توجه به جنسیت قربانی و موقعیت اجتماعی و خانوادگی و شغل او انواع مختلفی دارد. ما در اینجا انواع مختلف آزار جنسی را نام می‌بریم. 

خشونت جنسی دو دسته است: آزار جنسی رفتاری و آزار جنسی کلامی

  1. آزار جنسی رفتاری: نشان دادن توجه به بدن افراد یا تظاهر به اعمال جنسی،اجبار فرد بیمار و آسیب‌دیده به رابطه جنسی، آلت نمایی، آدم‌ربایی به قصد تجاوز، ایجاد مراکز فساد و فحشا، قاچاق انسان با هدف بهره‌گیری جنسی یا سود بردن جنسی از افراد با استفاده از تهیه فیلم و عکس ، زنای با محارم، اجبار به رابطه جنسی در دوران عادت ماهیانه و… را در برمی‌گیرد.
  2. خشونت جنسی گفتاری: استفاده از کلام ، الفاظ رکیک یا الفاظ حاوی معانی جنسی با هدف لذت‌جویی و ارضای غریزه

برخلاف تصور بسیاری از افراد، خشونت جنسی تنها از طرف افراد غریبه رخ می‌دهد اما باید بگوییم خشونت جنسی از طرف خانواده و نزدیکان نیز رخ می‌دهد. خشونت جنسی می‌تواند از طرف محارم مانند پدر ، مادر، خواهر ، برادر یا حتی همسر فرد رخ دهد و حتماً نیازی ندارد مرتکب آن غریبه باشد. موارد زیادی از تعرض به کودکان توسط نزدیکان دیده شده است.

این نوع از خشونت جنسی در مکان مشخصی رخ می‌دهد و در موقعیت‌های خاص رخ می‌دهد.به عنوان مثال خشونت جنسی در خانه، محل کار، مهمانی و مکان‌های عمومی را می‌توان نام برد.

این نوع از آزار جنسی می‌تواند آزار جنسی کلامی باشد یا شامل رفتارهایی باشد که بدون آمیزش جنسی رخ می‌دهد مانند تعرض جنسی در زندان، تجاوز جنسی به افراد در جنگ، تجاوز جنسی در رابطه زناشویی، تجاوز دسته‌جمعی به افراد یا سوء استفاده از کودکان و آزار جنسی آنها را می‌توان نام برد.

قربانی چطور می‌تواند تجاوز جنسی را اثبات کند؟ باید بگوییم اثبات آزار جنسی و تجاوز از راه حقوقی یک مسئله سخت است. مخصوصاً در کشور ایران اثبات این جرم بسیار پردردسر است زیرا در قانون مجازات آزار جنسی یا تجاوز به عنوان جرم جداگانه تعریف نشده است. بلکه در قوانین کیفری ایران مواردی مانند تجاوز به عنف، رابطه نامشروع میان افراد و … را در برمی‌گیرد.

بنابراین قربانی آزار جنسی در ایران باید بتواند ثابت کند که جرم تجاوز به عنف درباره او واقع شده است و قربانی این جرم نیز به این رابطه نامشروع رضایت نداشته باشد. در حقیقت باید بگوییم مشکلات قانونی زیادی وجود دارد که موجب می‌شود قربانیان تجاوز و تعرض علیه متجاوز جنسی اقدام به شکایت نکنند.

مزاحمت جنسی

یکی از مشکلاتی که در زمینه مقابله با تجاوز جنسی وجود دارد شکایت نکردن قربانیان تجاوز در بیشتر مواقع است. در حقیقت این یک مشکل فرهنگی است که در بیشتر مواقع ناشی از تعصبات قومیتی است؛ یعنی قربانی از ترس از دست دادن آبرو یا واکنش خانواده یا از دست دادن فرصت ازدواج در قبال تجاوز سکوت می‌کند و این مسئله موجب می‌شود که چنین مجرمینی این جسارت را به خود بدهند که در آینده به دیگران نیز تعرض کنند. توصیه ما به خانم‌های عزیز این است که در قبال تجاوز جنسی یا آزار جنسی سکوت نکنند و در اولین فرصت پس از وقوع جرم اقدام به شکایت نمایند.

  1.  یکی از مسائل مهم در زمینه شکایت از تجاوز جنسی سرعت در عمل است. در اولین فرصت به پزشکی قانونی مراجعه کنید تا معاینات لازم از شما انجام شود و مواردی مانند تست DNA ، برداشتن DNA متجاوز از بدن قربانی و بررسی و ثبت آثار درگیری و جراحات انجام شود.
  2. درصورتی‌که برای وقوع جرم شاهدی وجود دارد از او درخواست کنید که در دادگاه شهادت خود را ارائه کند.
  3. چنانچه قربانی جرم کودکان باشند نیازی به اثبات جرم آزار جنسی نیست.زیرا معمولاً کودکان توسط متجاوز مورد اغفال قرار می‌گیرند و اصولاً کودکان ضعیف‌تر از افراد هستند و به راحتی قربانی می‌شوند.

متأسفانه در قوانین کیفری ایران موارد قانونی اندکی در زمینه تجاوز و آزار جنسی وجود دارد. ما در اینجا به بعضی موارد اشاره می‌کنیم.

ماده 82 قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند:

چنانچه اجرای تمام یا بخشی از مجازات‌های جایگزین حبس با مانعی مواجه گردد، مجازات مورد حکم یا بخش اجراء نشده آن بعد از رفع مانع اجراء می‌گردد. چنانچه مانع مذکور به واسطه رفتار عمدی محکوم و برای متوقف کردن مجازات ایجاد گردد، مجازات اصلی اجراء می‌شود.

براین اساس حد زنا در موارد زیر اعدام محسوب می‌شود و تفاوتی میان جوان و پیر یا محصن و غیر محصن نخواهد بود؛ مثلاً در زنای با محارم نسبی یا زنا با زن‌پدر فرد زناکار اعدام خواهد شد.

در صورت زنای فرد غیرمسلمان با زن مسلمان نیز ، مرد زناکار اعدام خواهد شد.

ماده 637 قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند:

هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه نمایند به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد فقط اکراه کننده تعزیر می‌شود. براساس این ماده‌قانونی درباره جرم تقبیل و مضاجعه یعنی بوسیدن و گردن به گردن شدن مجازات شلاق معین شده است.

ماده 638 قانون مجازات عمومی بیان می‌کند:

هرکس در اماکن عمومی یا معابر متعرض یا مزاحم اطفال یا زنان بشود یا با الفاظ و حرکات مخالف شئون و حیثیت به آنان توهین نماید، به حبس از دو تا شش ماه و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

البته باید بگویید که استفاده از کلمات رکیک در اینجا نشانه تحقق جرم نیست و اگر مشخص شود که مردی خانمی را به قصد مزاحمت تعقیب کرده است می‌تواند مجازات شود.

 بر این اساس اگر فردی به صورت علنی در معابر عمومی به یک عمل حرام تظاهر کند، علاوه بر اینکه به مجازات حبس محکوم می‌شود امکان مجازات از 10 تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌شود. درصورتی‌که مرتکب جرم کاری را انجام دهد که در قانون مجازاتی برای آن مشخص نشده باشد اما به عفت عمومی آسیب وارد کند، مجازات او از 10 روز تا دوم ماه حبس یا تا 74 ضربه شلاق می‌باشد.

 

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.