سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

مجازات تهدید به اسیدپاشی و اسیدپاشی چیست؟

مجازات تهدید به اسیدپاشی چیست؟جرم اسیدپاشی در قانون باعث قصاص می‌شود. چنانچه فردی دیگری را به اسیدپاشی تهدید کند به دوماه تا دو سال حبس و هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می‌شود.

مجازات تهدید به اسیدپاشی چیست؟ اسیدپاشی به معنای ریختن مایعی آسیب زننده مانند اسید هیدروفلوریک بر چهره یک فرد است. جرم اسیدپاشی یکی از جرائمی است که در چند سال اخیر بسیار مشکل ساز است. برخی از افراد به خود این حق را میدهند که به دیگران آسیب وارد کنند. اسیدپاشی یک جرم بزرگ است که می‌تواند موجب آسیب شدید به پوست صورت، بدن و موی بدن افراد شود. اسید ذرات پوست را در خود حل می‌کند و آسیبهای غیرقابل جبرانی به فرد وارد می‌کند.عملی دردناک و عذابی دائمی که هم موجب از کار افتادن اعضای بدن فرد می‌شود و هم او را از ظاهر می اندازد.

مرتکب چنین جرائمی معمولاً افرادی هستند که یا درگیر تعصبات احمقانه هستند یا قصد انتقام‌جویی و آزار دیگران را دارند؛ مثلاً همین چند سال پیش در شهر اصفهان اسیدپاشی به صورت زنان جوانی که حجاب مورد تائید برخی از افراد را نداشتند انجام شد و چند زن جوان قربانی تعصب و توحش برخی افراد تندرو شدند. در هر حال اسیدپاشی یک جرم خشونت‌بار است که برای هر فردی تجربه‌ای هولناک است.

حال تصور کنید تهدید به اسیدپاشی چقدر می‌تواند ترسناک باشد. 

جرم ترساندن دیگران چیست؟

 در سال 1398 قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن با هدف دفاع از قربانیان اسیدپاشی و برخورد با مجرمین تصویب شد. مجازات این جرم در قانون مجازات اسلامی و قانون جرائم رایانه‌ای مشخص شده است.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

مجازات تهدید به اسیدپاشی و اسیدپاشی چیست؟

متن کامل قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن

ماده۱ـ هرکس عمداً با پاشیدن اسید یا هر نوع ترکیبات شیمیایی دیگر، با هر میزان غلظت موجب جنایت بر نفس، عضو یا منفعت شود در صورت مطالبه از ناحیه مجنیٌ‌علیه یا ولی‌دم حسب مورد با رعایت شرایط مقرر در کتاب قصاص، به قصاص نفس، عضو یا منفعت محکوم می‌شود.

تبصره۱ـ ریختن اسید یا سایر ترکیبات شیمیایی بر روی فرد، فرو بردن اعضای بدن در درون اسید و اعمالی نظیر آن در حکم اسیدپاشی است.

تبصره۲ـ در مواردی که اسیدپاشی مشمول مقررات ماده (۲۸۶) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲ باشد؛ اقدام مرتکب، افساد فی‌الارض محسوب و به مجازات آن محکوم می‌شود.

ماده۲ـ هرگاه شخصی مرتکب جرم موضوع این قانون شود و مجازات آن قصاص نباشد یا به هر علتی مانند مصالحه اولیای دم، قصاص اجراء نشود، مرتکب علاوه بر پرداخت دیه یا ارش یا وجه‌المصالحه حسب مورد مطابق مقررات مربوطه، به ترتیب زیر مجازات می‌شود:

الف ـ در جنایت بر نفس و جنایت منجر به تغییر شکل دائمی صورت بزه دیده به حبس تعزیری درجه یک؛

ب ـ در جنایتی که میزان دیه آن بیش از نصف دیه کامل باشد، به حبس تعزیری درجه‌دو؛

پ ـ در جنایتی که میزان دیه آن از یک‌سوم تا نصف دیه کامل باشد، به حبس تعزیری درجه سه؛

ت ـ در جنایتی که میزان دیه آن تا یک‌سوم دیه کامل باشد، به حبس تعزیری درجه چهار؛

ماده۳ـ در مورد جرائم موضوع این قانون و شروع به آن، مقررات مربوط به آزادی مشروط، تعلیق و تخفیف مجازات قابل‌اعمال نیست مگر آنکه بزه دیده یا اولیای دم نسبت به مجازات تعزیری مرتکب نیز اعلام گذشت کرده با‌شند که در این صورت دادگاه می‌تواند مجازات مرتکب را یک درجه تخفیف دهد.

ماده۴ـ مجازات معاونت در جرائم موضوع این قانون به ترتیب زیر تعیین می‌شود:

الف ـ درصورتی‌که مجازات قانونی مرتکب، سلب حیات باشد، به حبس تعزیری درجه‌دو؛

ب ـ درصورتی‌که مجازات قانونی مرتکب، قصاص عضو باشد، به حبس تعزیری درجه سه؛

پ ـ درصورتی‌که مجازات مرتکب قصاص نباشد یا به هر علتی قصاص نفس یا عضو اجراء نشود، به یک درجه پایین‌تر از مجازات تعزیری مرتکب.

ماده۵ ـ در کلیه موارد مذکور در این قانون، مرتکب علاوه بر جبران خسارت‌های مقرر در ماده (۱۴) قانون آیین دادرسی کیفری مصوب ۴/۱۲/۱۳۹۲، ملزم به پرداخت هزینه‌های درمان بزه دیده می‌باشد. درصورتی‌که مرتکب با تشخیص قاضی رسیدگی‌کننده متمکن از پرداخت هزینه‌های درمان نباشد، هزینه‌های مربوطه از محل صندوق تأمین خسارت‌های بدنی پرداخت می‌شود.

تبصره۱ـ سازمان بهزیستی کشور مکلف است با تشخیص قاضی رسیدگی‌کننده، به بزه دیدهگان موضوع این قانون خدمات روان‌شناختی، مددکاری و توان‌بخشی ارائه کند.

تبصره۲ـ در مواردی که هزینه‌های موضوع این ماده و تبصره (۱)، از صندوق تأمین خسارت‌های بدنی و سازمان بهزیستی پرداخت می‌شود، صندوق یا سازمان بهزیستی می‌توانند برای دریافت هزینه‌های پرداخت‌شده به مرتکب رجوع کنند.

ماده۶ ـ به دعاوی و شکایات مربوط به جرائم این قانون خارج از نوبت رسیدگی می‌شود.

ماده۷ـ از تاریخ لازم‌الاجراءشدن این قانون، لایحه قانونی مربوط به مجازات پاشیدن اسید مصوب ۱۶/۱۲/۱۳۳۷ نسخ می‌شود.

قانون فوق مشتمل بر هفت ماده و چهار تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ بیست و یکم مهرماه یک هزار و سیصد و نود و هشت مجلس شورای اسلامی تصویب شد و در تاریخ ۱/۸/۱۳۹۸ به تائید شورای نگهبان رسید.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

اسیدپاشی

براساس ماده 2 قانون فوق ، مجازات اسیدپاشی براساس میزان آسیب وارده حبس تعزیری است که مقدار آن براساس شدت آسیب تعیین می‌گردد. البته بسیاری از افراد معتقدند حبس تعزیری برای چنین افرادی نمی‌تواند کافی باشد. در حقیقت اگر جرمی‌باشد که مستحق قصاص باشد همین جرم خواهد بود.در هرحال اگر در نتیجه اسیدپاشی فرد آسیب‌دیده از دنیا برود، مجرم به 25 سال حبس تعزیری و حتی بیشتر از آن محکوم می‌شود و درصورتی‌که فرد فوت نشود، مجازات اسیدپاش از این قرار خواهد بود:

چنانچه صورت فرد آسیب‌دیده دچار آسیب شدید شود و به صورت دائمی تغییر کند مجازات مرتکب بیشتر از 25 سال حبس می‌شود.

چنانچه دیه مشخص شده برای آسیب وارده بیشتر از نیمی از دیه یک انسان کامل باشد، مجازات مرتکب 15 تا 25 سال حبس خواهد بود.

چنانچه دیه آسیبی که به فرد وارد شده از یک سوم دیه کامل تا نیمی از دیه کامل باشد، مرتکب بین ده تا 15 سال حبس تعزیری محکوم می‌شوند.

چنانچه دیه آسیب وارد شده به میزان یک سوم دیه کامل باشد، مجرم به حبس تعزیری درجه چهار محکوم می‌شود که برابر با پنج تا ده سال حبس است.

البته در این قانون مشخص نشده که هزینه‌های درمان فرد آسیب‌دیده با چه کسی خواهد بود. براساس ماده 3 این قانون مرتکب این جرم شامل آزادی‌های مشروط، تخفیف مجازات و تعلیق مجازات نمی‌شود. مگر اینکه اولیای دم از او بگذرند. در این حالت مجازات حبس مشخص شده یک درجه تخفیف پیدا می‌کند.

مجرمی که مرتکب جرم اسیدپاشی شده است باید هزینه‌های درمان فرد آسیب‌دیده را پرداخت کند.

ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری بیان می‌دارد:

شاکی می‌تواند جبران تمام ضرر و زیان‌های مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند.
تبصره 1- زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی، خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می‌تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید.
تبصره 2- منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرائم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی‌شود.

 درصورتی‌که دادگاه تشخیص دهد که مرتکب جرم توانایی پرداختن هزینه‌های درمان قربانی را نداشته باشد، براساس ماده 5 قانون تشدید مجازات اسیدپاشی، هزینه‌های درمانی از محل صندوق تأمین خسارت‌های بدنی پرداخت می‌شود.راساس تبصره ماده 5 قانون تشدید مجازات، سازمان بهزیستی وظیفه دارد برای افرادی که قربانی جرم اسیدپاشی شده‌اند مددکاری، خدمات روانشناسی و خدمات توان‌بخشی فراهم کند. البته مشروط بر اینکه قاضی چنین حکمی را صادر کند.

حال بیایید ببینیم مجازات معاونت در جرم اسیدپاشی چیست؟

ماده 4 قانون تشدید مجازات می‌گوید:

ماده۴ـ مجازات معاونت در جرائم موضوع این قانون به ترتیب زیر تعیین می‌شود:

الف ـ درصورتی‌که مجازات قانونی مرتکب، سلب حیات باشد، به حبس تعزیری درجه‌دو؛

ب ـ درصورتی‌که مجازات قانونی مرتکب، قصاص عضو باشد، به حبس تعزیری درجه سه؛

پ ـ درصورتی‌که مجازات مرتکب قصاص نباشد یا به هر علتی قصاص نفس یا عضو اجراء نشود، به یک درجه پایین‌تر از مجازات تعزیری مرتکب.

وکیل پایه یک دادگستری در مشهد - مشاوره حقوقی

 بر این اساس مجازات معاونت و همکاری در اسیدپاشی از این قرار است:

1-    چنانچه اسیدپاش محکوم به مرگ شود، معاون جرم به 15 تا 25 سال حبس محکوم می‌شود.

2-    اگر اسیدپاش به قصاص محکوم شود، مجازات معاون بین ده تا 15 سال حبس خواهد بود.

3-    درصورتی‌که حکم مرگ یا قصاص عضو برای مجرم اجرا نشود، مجازات معاون شامل حبس تعزیری به میزان یک یا دو درجه کمتر از مجازات مجرم اصلی خواهد بود.

مجازات تهدید لفظی چیست؟

باید بدانید مجازات تهدید به اسیدپاشی به صورت مستقیم مشخص نشده و شامل مقررات مرتبط با اکراه و تهدید می‌باشد.

ماده 669 قانون مجازات اسلامی بیان می‌کند:

هرگاه کسی دیگری را به هر نحو تهدید به قتل یا ضررهای نفسی یا شرفی یا مالی و یا به افشاء سری نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از این‌که به این و‌اسطه تقاضای و‌جه یا مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نموده یا ننموده باشد به مجازات شلاق تا (74) ضربه یا زندان از یک ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.چنانچه کسی دیگران را به آسیب جسمی یا قتل یا آسیب به آبرو و حیثیت محکوم کند، فرد به از دو ماه تا دو سال حبس و تا 74 ضربه شلاق محکوم می‌گردد. 

اگر به هر نحو تهدید به اسیدپاشی شدید یا اینکه قربانی اسیدپاشی شدید بلافاصله با یک وکیل تماس بگیرید. باید بدانید اسیدپاشی جرمی سرشار از خشونت است و فردی که مرتکب این جرم شده قابل‌بخشش نیست. حتی تهدید به این جرم نیز می‌تواند موجب آسیب به دیگران شود؛ بنابراین ترس را کنار بگذارید و قاطعانه در برابر چنین تهدیدی بایستید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده هستند تا از شما عزیزان در چنین پرونده‌ای پشتیبانی کنند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.