سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

مجازات جرم قاچاق و حمل مشروبات الکلی

پیش از این گفتیم که قاچاق و حمل مشروبات الکلی در قانون چیست؟ قبل از این درباره مجازات حمل مشروبات الکلی و مجازات نوشیدن یا نگهداری از مشروبات الکلی در قانون صحبت کردیم. حال می‌خواهیم ببینیم اگر فردی جرم قاچاق و حمل مشروبات الکلی را انجام داد، باید چطور مجازات شود.

در دین اسلام خوردن آب جو و شراب یک گناه کبیره محسوب می‌شود و تولید مشروبات الکلی یا واردات غیرقانونی آن نیز مجاز نبوده و حرام می‌باشد. در قانون ایران نیز حمل مشروبات الکلی یک جرم کیفری است و برای آن مجازات تعیین شده است. درصورتی‌که درگیر جرائم مرتبط با مشروبات الکلی شدید با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک ارتباط برقرار کنید. همکاران ما آماده راهنمایی و مشاوره با شما عزیزان هستند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

جرم قاچاق و حمل مشروبات الکلی

در این مقاله قصد داریم در زمینه انواع مشروبات الکلی، حمل‌ونقل و نگهداری آنها، قاچاق مشروبات الکلی و … در قانون بیشتر صحبت کنیم. میوه‌ها و مواد طبیعی در مراحل تخمیر تولید الکل می‌کنند و به همین دلیل موجب مستی می‌شوند که این مستی می‌تواند شدید یا خفیف باشد. به این نوع از نوشیدنی‌ها مُسکِر گفته می‌شود.

 شراب از تخمیر انگور و آبجو از تخمیر جو ایجاد می‌شود. با تخمیر مواد نشاسته‌ای و قند میوه‌ها و غلات مانند سیب، گلابی، انگور، آلبالو، برنج و جو نیز مشروبات الکلی تولید می‌شود. سازنده‌های این مواد با روش‌های مختلف تقطیر یا تخمیر درصد الکل نوشیدنی‌های تولیدشده را بالا می‌برند. معروف‌ترین نوشیدنی‌های الکلی شراب و آبجو هستند. در شرع اسلام این نوع از مشروبات مانند خون و مدفوع نجس محسوب می‌شوند.

هدف از این توضیح این است که بدانیم غیرقانونی بودن تولید و مصرف و حرام بودن مشروبات الکلی در همه این نوشیدنی‌ها یکسان است. تفاوتی نمی‌کند که مقدار آن یک لیتر باشد یا صد لیتر یا چند هزار لیتر

مجازات نگهداری از مشروبات الکلی

ماءالشعیر نوشیدنی‌ای است که از جو تهیه می‌شود اما این نوشیدنی فاقد الکل است بنابراین مست‌کننده نیست یک نوشیدنی الکلی حساب نمی‌شود. براساس فتوای مراجع اگر در مراحل ساخت ماءالشعیر الکل تولید نشود، خوردن این نوشیدنی مشکلی ندارد و حلال است اما اگر بعد از تولید از آن الکل گرفته شود حرام می‌باشد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

نوشیدن شراب

براساس ماده 702 قانون مجازات اسلامی، مجازات تولید، حمل و معامله و نگهداری مشروبات الکلی این‌طور مشخص‌شده است:

هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا حمل یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قرار دهد به شش ماه تا یک سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی (تجاری) کالای یادشده محکوم می‌شود.

براساس این قانون برای حمل و نگهداری مشروبات الکلی سه نوع مجازات تعیین‌شده است، جریمه نقدی، شلاق و حبس

مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی در خودرو

بین مجازات مصرف و حمل و نقل نوشیدنی‌های سکرآور تفاوت‌هایی وجود دارد که در میزان مجازات مرتکب جرم نیز اثرگذار است.

مجازات نوشیدن نوشیدنی الکلی: براساس ماده 264 و 265 قانون مجازات اسلامی، مجازات نوشیدن شراب، حد شرعی است که در بار اول ارتکاب جرم 80 ضربه شلاق است.

حکم انجام حد شرعی در قانون مشخص است. براساس ماده 219 قانون مجازات اسلامی، دادگاه نمی‌تواند در مجازات حد و میزان آن تغییری ایجاد کند یا حد را تغییری بدهد.

 اما مجازات حمل مشروبات الکلی حدی نیست و یک مجازات تعزیری است. میزان این مجازات نیز ثابت نیست و بسته به شرایط توسط قاضی مشخص می‌شود.

 بنابراین مجازات خوردن شراب هیچ تخفیفی برای مجرم ندارد مگر اینکه قبل از اثبات جرم فرد توبه کرده باشد و توبه او توسط قاضی تشخیص داده شده باشد یا اینکه براساس شرایط و طبق قانون خاصی عفو شامل حال او شده باشد.

البته در زمینه بخش تعزیری حمل و نقل مشروبات الکلی، امکان تخفیف جرم وجود دارد و دایره این مجازات گستردگی بیشتری نیز دارد. براساس ماده 37 قانون مجازات اسلامی قاضی اجازه دارد در صورت وجود یک یا چند مورد از جهات تخفیف، مجازات تعزیری مناسب را برای متهم کاهش دهد یا حتی حکم را به حالت تعلیق در آورد. دریافت تخفیف در این نوع از جرائم یک مسئله تخصصی است و لازم است در این زمینه به صورت تلگرامی یا آنلاین با یکی از وکلای سامانه حقوقی عدلاک مشورت کنید و از یک وکیل متخصص راهنمایی بخواهید.

مجازات رانندگی در مستی

همان‌طور که در قانون مواردی برای تخفیف مجازات وجود دارد، برای تشدید مجازات نیز قوانینی وجود دارد. به عنوان مثال کارکنان دولت در صورت مباشرت و مشارکت در جرم قاچاق و حمل مشروبات الکلی با مجازات شدیدتری روبرو خواهند شد. 

تبصره 2 ماده 703 قانون تشدید مجازات در این زمینه بیان می‌دارد:

علاوه بر تحمل مجازات‌های مقرر، به انفصال موقت از یک سال تا پنج سال از خدمات دولتی محکوم خواهند شد.

مشروبات الکلی

بعد از ماده 702 قانون مجازات اسلامی در زمینه تولید ، حمل ، قاچاق و فروش مشروبات داخلی در ماده 703 این‌طور بیان می‌گردد:

 وارد نمودن مشروبات الکلی به کشور قاچاق محسوب می‌گردد و واردکننده صرف‌نظر از میزان آن به شش ماه تا پنج سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان ده برابر ارزش عرفی (تجاری) کالای یادشده محکوم می‌شود.

براساس این قانون مجازات قاچاق و حمل و نقل مشروبات الکلی خارجی و داخلی از نظر حبس و شلاق برابر است اما میزان جریمه نقدی در مشروبات خارجی دو برابر مشروبات داخلی خواهد بود.

 هرگونه کشف مشروبات الکلی توسط مسافرین در فرودگاه حمل و نقل و قاچاق این کالا محسوب می‌شود.

البته از نظر قانون جدید قاچاق کالا و ارز و قانون مجازات اسلامی درباره قاچاق مشروبات خارجی تفاوتی وجود دارد که در این زمینه باید از یک وکیل متخصص کمک بگیرید.

براساس تبصره‌ی یک ماده 703 قانون مجازات اسلامی، درصورتی‌که محموله کشف‌شده داخلی یا خارجی بیشتر از 20 لیتر باشد مرتکب جرم این‌طور مجازات خواهد شد:

 وسایلی که برای حمل آن مورد استفاده قرار می‌گیرد چنانچه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط خواهد شد، در غیر این صورت مرتکب به پرداخت معادل قیمت وسیله نقلیه نیز محکوم خواهد شد.

بنابراین حتی وسیله نقلیه ، موتورسیکلت و اتومبیلی که مشروبات الکلی با آن قاچاق می‌شده است در مجازات تأثیرگذار است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.