درباره جرم نبش قبر چه میدانید؟ در فرهنگ و دین ما مردگان و قبر دارای احترام هستند و تجاوز به قبر مردگان برای خارج کردن جسد، بیاحترامی محسوب میشود.
- در این مقاله میخوانید:
- چرا نبش قبر در اسلام نهی شده است؟
- جرم نبش قبر چه مجازاتی دارد؟
- چه زمانی نبش قبر جرم محسوب نمیشود؟
- چه زمانی نبش قبر واجب است؟
- مراحل قانونی نبش قبر چگونه است؟
- جمع آوری
اگر فردی بدون داشتن مجوزهای قانونی برای نبش قبر اقدام کند مرتکب جرم سنگینی شده است و باید در دادگاه پاسخگوی جرم خود باشد. البته مواردی مانند تعمیر قبر و تغییر سنگ قبر جرم محسوب نمیشود اما چنانچه فردی عمداً مرتکب تعرض به قبر متوفایی شود و قبری را بشکافد، به صورت قانونی تحت پیگیری قرار میگیرد. در این مقاله قصد داریم درباره جرم نبش قبر و مجازات قانونی آن با شما صحبت کنیم.
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای ۰۹۱۵۰۹۹۸۰۰۱ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
چرا نبش قبر در اسلام نهی شده است؟
در ادیان مختلف رسوم متفاوتی برای کفن و دفن مردگان وجود دارد اما در تمام ادیان مقبره مردگان قابل احترام است. در کشور ایران ادیان مختلف زرتشتی، مسیحی، یهودی، مسلمان و … حضور دارند و هرکدام رسوم و قبرستانهای خودشان را دارند؛ اما با توجه به اینکه اکثریت جمعیت کشور ما مسلمان هستند در این بخش دیدگاه اسلام را درباره جرم نبش قبر بیان میکنیم.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

در دین اسلام نیز رسوم خاصی برای شستشو و دفن مرده وجود دارد. شرکت در مراسم تشییع و خاکسپاری در ایران نشانه احترام افراد به فرد فوت شده است؛ بنابراین تجاوز به حریم قبر یک جرم کیفری شدید محسوب میشود و در دین اسلام انجام این کار بدون دلیل موجه یک گناه بزرگ است. مگر اینکه یک مسئله جدی وجود داشته باشد و پای آبرو یا زندگی افراد در میان باشد. در این حالت برای نجات جان دیگران نبش قبر ضروری است؛ اما برای این کار به مجوز قانونی نیاز است.
مجازات جرم نبش قبر چیست؟
چنانچه فردی بدون دریافت مجوز قانونی مرتکب نبش قبر شود مجازات او میتواند از 91 روز تا 360 روز حبس متفاوت باشد. در گذشته مرسوم بود که افراد در کنار مردگان برخی از اشیاء گرانبها را قرار میدادند، در چند سال گذشته وقوع جرم شکافتن قبرها برای دزدیدن کفن مردگان بسیار زیاد بود. این افراد که مرتکب تعرض به مردگان شده و هردوی این مجازاتها را باید متحمل شوند.
چه زمانی نبش قبر جرم محسوب نمیشود؟
در بعضی از موارد قانون نبش قبر را جرم نمیداند. به عنوان مثال زمانی که از فوت متوفی بیشتر از 31 سال گذشته باشد؛ زیرا در طی این سالها جسد از بین رفته و خاک شده است؛ بنابراین چنانچه فردی ندانسته یا دانسته با هدف پیدا کردن گنج این قبرهای قدیمی را بشکافت مرتکب هتک حرمت نشده زیرا جنازهای در قبر وجود ندارد اما باز هم شکافتن قبر با هدف گنج یابی قانونی نیست و توسط قانون مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک، کلیک کنید.

چه زمانی نبش قبر واجب است؟
در چه شرایطی میتوانیم بگوییم نبش قبر جرم نیست؛ مثلاً اگر لباس مرده مال او نباشد و مالک لباس فرد دیگری باشد اما نزدیکان مرده به هر دلیل تصمیم به دفن مرده با همان لباس بگیرند. در این حالت لباس فرد مرده غصبی است و نزدیکان متوفی یا باید پول آن را به مالک لباس بپردازند و رضایت او را جلب کنند یا اینکه لباس را از تن او در بیاورند تا آرامش مرده به هم نریزد؛ اما برای این کار باید از قاضی دادگاه مجوز دریافت کنند.
اما قاضی در هر شرایطی چنین مجوزی صادر نمیکند. در حقیقت باید بتوانید او را قانع کنید. در بعضی مواقع مال غصبی قابل جبران است اما در بعضی مواقع این طور نیست؛ مثلاً اگر مرده را در زمین دیگری دفن کرده باشید و صاحب آن رضایت به این کار نداشته باشد در این حالت با دریافت مجوز از قاضی میتوانید برای نبش قبر اقدام کنید. همچنین به یاد داشته باشید که این اقدام بدون دریافت مجوز قانونی جرم محسوب میشود؛ بنابراین فرد متقاضی باید همراه مدارک به قاضی مراجعه کند.
شرایط دیگر زمانی است که پول، سند یا مال با ارزشی عمداً یا سهواً همراه مرده دفن میشود. در این حالت نیز میتوان از قاضی تقاضای مجوز کرد.

مراحل قانونی نبش قبر چگونه است؟
برای اینکه مجوز نبش قبر را بگیرید باید یک سری مراحل را طی کنید. ابتدا باید یک دادخواست تنظیم شود که در آن علت کندن قبر مشخص شده باشد. این دادخواست توسط دادستان بررسی میشود. پس از اینکه بررسیها انجام شد در صورت تائید دادستان، مجوز کتبی صادر میشود. توجه داشته باشید که اگر کسی بدون اجازه دادستان برای حفر کردن قبر یا منتقل کردن متوفی اقدام کند، مرتکب جرم نبش قبر شده و این جرم به شدت مجازات میشود.
تماس فوری با تیم حقوقی حرفهای در شهر شما
تماس با تلفنهای ۰۹۱۵۰۹۹۸۰۰۱ و ۰۹۳۹۳۱۰۶۰۱۱
جمعبندی
جرم نبش قبر یک جرم حقوقی است که آگاهی از عواقب آن میتواند به افراد کمک کند که از انجام آن خودداری کنید. در بعضی مواقع نبش قبر عملی لازم و ضروری است و در این حالت لازم است یک مجوز قانونی دریافت شود