سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

مهریه در عقد موقت

قانون مدنی در زمینه مهریه در عقد موقت قوانین خاصی دارد. درستی عقد موقت منوط به تعیین مهریه و تعیین مدت می‌باشد. احکام مهریه عقد موقت با عقد دائم یکسان است؛ اما در یک سری از موارد نیز با هم تفاوت دارند. به عنوان مثال چیزی که می‌تواند به عنوان مهریه مشخص شود باید حداقل میزان مهریه مشخص شود، مهریه باید ارزش مالی داشته باشد و طرفین بر سر آن توافق کرده باشند.

مهریه در عقد موقت

عقد موقت یکی از انواع عقد در کشور ما است که برای آن قوانین ویژه‌ای در نظر گرفته شده است. در قانون ایران برای عقد موقت قوانین مختلفی وجود دارد. شرایط درستی عقد موقت بستگی به دو مورد دارد، تعیین مدت مهریه و مهریه شرایط درستی این عقد می‌باشند.

احکام مهریه در عقد موقت شبیه به احکام مهریه در عقد دائم است؛ اما در بعضی موارد تفاوت‌هایی نیز با هم دارند؛ مثلاً درستی عقد موقت بستگی به تعیین مهریه دارد؛ اما در عقد دائم این‌طور است.

در این مقاله در تلاشیم تا قوانین مهریه در عقد موقت را بررسی نماییم و ببینیم که آیا باید مهریه در عقد موقت تعیین گردد؟ چطور می‌توان حداقل میزان مهریه عقد موقت را مشخص کرد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

مهریه در عقد موقت

عقد موقت که به صورت عام به آن صیغه یا ازدواج منقطع نیز گفته می‌شود، در ایران برای بستن قرارداد عقد موقت دو رکن ضروری است. اول تعیین زمان و دوم تعیین مهریه.

علت تأکید قانون برای مشخص کردن مهریه در صیغه چیست؟ زیرا ازدواج موقت در اکثر مواقع ثبت نمی‌شود بنابراین با مشخص کردن مهریه تلاش می‌کنند تا حقوق زن تأمین شود.

براساس ماده 1096 قانون مدنی در صورت مرگ زن، مهریه او همچنان معتبر است حتی درصورتی‌که شوهر با زن نزدیکی نکرده باشد موظف به پرداخت مهریه است.

 تعیین مهریه در عقد موقت لازم و ضروری است؛ اما در عقد دائم این‌طور نیست. در عقد دائم تعیین مهریه ضروری نیست و زن و مرد می‌توانند بعد از عقد هم برای تعیین مهریه توافق کنند. چنانچه مهریه‌ای برای زن تعیین نشود، زن مشمول مهرالمثل و مهرالمتعه می‌گردد. باید بدانید تعیین مهریه و میزان آن

در عقد موقت واجب و ضروری است و در صورت عدم تعیین مهریه، این عقد باطل می‌گردد.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک کلیک کنید.

مهریه در صیغه

با وجود مخالفت‌های برخی از افراد، عقد موقت در نظام حقوقی ایران پذیرفته است؛ اما درستی یا نادرستی این عقد بستگی به یک سری شرایط است. مسائلی مانند تعیین مهریه و تعیین زمان عقد در عقد موقت لازم و ضروری است و عدم رعایت این شرایط موجب باطل شدن عقد می‌شود.

بنابراین می‌توانیم بگوییم مهریه در عقد موقت نقش مهمی در صحت عقد موقت دارد. باید بدانید که در قانون ایران عقد موقت و عقد دائم قوانین متفاوتی دارند و هرکدام احکام شرعی خاص خود را دارند. براساس ماده 1077 قانون مدنی، احکام مهریه در عقد دائم و منقطع، مشابه یکدیگر و در مواردی یکسان است؛ اما مهریه صیغه احکام مخصوص خود را دارد.

در عقد دائم مهرالمتعه و مهرالمثل را داریم. در عقد دائم درصورتی‌که مهریه زن مشخص نشده باشد و مرد بخواهد پیش از ایجاد رابطه همسرش را طلاق دهد، باید به زن مهرالمتعه یا مهرالمثل بپردازد؛ اما در صیغه اصولاً بدون تعیین مهریه عقد باطل است؛ بنابراین این دو مهریه به زن تعلق ندارند.

ماده 1096 قانون مدنی بیان می‌دارد:

در نکاح منقطع موت زن در اثناء مدت، موجب سقوط مهر نمی‌شود و همچنین است اگر شوهر تا آخر مدت با او نزدیکی نکند.

براساس این قانون اگر زن در طول مدت عقد موقت بمیرد یا مرد با او رابطه نداشته باشد، باز هم مهر از بین نمی‌رود. همچنین حتی درصورتی‌که عقد موقت صرفاً شفاهی برقرار شده باشد و زن و مرد شفاهی بر سر مهریه توافق کرده باشند، زن می‌تواند مهریه خود را طلب کند.

مهریه

باید بدانید که مهریه شرایط خاصی دارد و افراد نمی‌توانند هر چیزی را به عنوان مهریه انتخاب کنند و مهریه باید شرایط خاصی داشته باشد.

ماده 1078 قانون مدنی در زمینه ویژگی‌های مهریه بیان می‌کند:

هر چیزی که مالیت داشته و قابل تملک نیز باشد می‌توان، مهر قرار داد.

بنابراین در تعیین حداقل میزان مهریه نیز باید این مسئله مدنظر قرار بگیرد که آن مهریه ارزش مالی داشته باشد و بتوان آن را به تملک در آورد تا عقد درست باشد. همچنین مهریه باید مشروع باشد؛ مثلاً نمی‌توان عملی نامشروع یا کالایی نامشروع را مهریه دانست. فرقی هم نمی‌کند که این عقد دائم باشد یا موقت. ویژگی‌های مهریه برای هر دوی این موارد ثابت است.

در تعیین مهریه برای عقد موقت باید این مسئله در نظر گرفته شود که زوجی که قصد عقد موقت دارند، معمولاً مهریه را ملاک قرار نمی‌دهند اما درستی عقد آنها بستگی به تعیین مهریه دارد. براساس قانون مهریه باید ارزش مالی داشته باشد و بتوان مالک آن را مشخص کرد و به مالکیت در آورد؛ بنابراین حتی اگر زن و مرد بر سر یک کالا مانند یک کتاب توافق کنند عقد صحیح خواهد بود.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.