مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی در خودرو: نوشیدن شراب و هر نوشیدنی مستکننده در دین اسلام حرام است. به همین علت در قانون مجازات ایران نیز خوردن مشروبات الکی جرم انگاری شده است و قانونگذار برای حمل و نگهداری مشروبات الکلی مجازات مشخص کرده است.
علاوه بر اینکه خوردن مشروبات الکلی جرم است، حمل و نگهداری و خرید و فروش آن نیز جرم محسوب میشود و بر اساس قانون برای آن مجازات تعیینشده است. در این مقاله به توضیحاتی در زمینه مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی در خودرو میپردازیم.
دیدگاه اسلام به نوشیدنیهای سکرآور
در اسلام، مصرف مشروبات الکلی ممنوع و حرام است و چنین مصرفی به دلیل تاثیرات شدید آن بر روی عقل و سلامتی و اخلاق افراد، در قرآن و سنت پیامبران ممنوع شده است. انواع مشروبات الکلی که در اسلام ممنوع هستند عبارتند از: شراب، انواع شراب قوی، نوشیدنیهای مختلفی که از تخمیر عنب، جو، سیب و سایر مواد به دست میآیند.
در اسلام، تنها مشروباتی که مجاز است مشروباتی هستند که از موادی بجز الکل تهیه میشوند، مانند نوشابه، آبمیوه و آب طبیعی. بنابراین، به عنوان یک مسلمان، توصیه میشود که از مصرف مشروبات الکلی خودداری کنید و به جای آن از مشروبات غیرالکلی استفاده کنید.
برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری با همکاران ما کلیک کنید.

جرم حمل و نگهداری مشروبات الکلی
بر اساس قانون مجازات اسلامی، حمل و نگهداری مشروبات الکلی در خودرو و خانه و سایر اماکن ممنوع بوده و جرم محسوب میشود.
این قانون اینطور مقرر میدارد:
هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قرار دهد یا حمل یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قرار دهد به موجب این قانون به مجازات حبس، شلاق و جزای نقدی محکوم خواهد شد.
بر اساس قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، حمل و نگهداری مشروبات الکلی قاچاق شده مانند ودکا، ویسکی و کلاً شیشههای نوشیدنی خارجی جرم محسوب میشود.
مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی
بر اساس قانون مجازات اسلامی، مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی برحسب مورد شامل این موارد میباشد:
- شش ماه تا یک سال حبس
- 74 ضربه شلاق
- پرداخت مجازات نقدی به اندازه 5 برابر ارزش عرفی کالای یافته شده.
بر اساس قانون قاچاق کالا و ارز، در صورت دستگیری این افراد علاوه بر ضبط کالای قاچاق شده مجازات نقدی مطابق با شرایط زیر برای مجرم در نظر گرفته میشود:
- درصورتیکه ارزش کالا تا ده میلیون ریال باشد، به جزای نقدی معادل دو تا سه برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
- درصورتیکه ارزش کالا از ده میلیون تا یکصد میلیون ریال باشد به جزای نقدی معادل سه تا پنج برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
- درصورتیکه ارزش کالا از یکصد میلیون تا یک میلیارد ریال باشد به بیش از شش ماه تا دو سال حبس و به جزای نقدی معادل پنج تا هفت برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
- درصورتیکه ارزش کالا بیش از یک میلیارد ریال باشد به دو سال تا پنج سال حبس و به جزای نقدی معادل هفت تا ده برابر ارزش کالای ممنوع قاچاق
تبصره: درصورتیکه ارزش عرفی (تجاری) مشروبات الکلی مشمول بندهای (الف) و (ب) این ماده باشد مرتکب علاوه بر جریمه نقدی مقرر در این ماده به مجازات حبس از شش ماه تا یک سال محکوم میشود.
مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی در خودرو
قانون مجازات اسلامی درباره حمل مشروبات الکلی با خودرو اینطور مشخص کرده است:
هرگاه مشروبات الکلی کشف شده بیشتر از بیست لیتر باشد، وسایلی که برای حمل آن مشروبات استفاده میشود درصورتیکه با اطلاع مالک باشد به نفع دولت ضبط میشود. در غیر این صورت مجرم به پرداخت معادل قیمت وسیله نقلیه محکوم میشود.
در این حالت مجازات حمل و نگهداری مشروبات الکلی در خودرو برای فردی که مالک اتومبیل باشد با زمانی که اتومبیل برای راننده نباشد متفاوت است.
آیا جرم حمل و نگهداری مشروبات الکلی شامل تخفیف مجازات میشود؟
همانطور که گفتیم هر رفتار و عمل مرتبط با مشروبات الکلی از جمله تولید، فروش، قاچاق، مصرف، خرید و فروش، حمل و نگهداری آن در قانون جرم انگاری شده است و بر اساس قانون برای این جرم مجازات مشخصشده است.
باید در نظر بگیرید که جرم خوردن مشروبات الکلی یا شرب خمر یکی از جرائم حدی میباشد؛ یعنی نحوه مجازات جدی و نوع آن در قوانین شرعی مشخصشده است.بنابراین دادگاه نمیتواند نوع مجازات را تغییر دهد یا درباره آن تخفیفی دهد؛ زیرا قوانین بر اساس قانون مشخصشده است.
باید بدانید که جرم نوشیدن مشروبات الکلی یا شرب خمر یکی از جرائم حدی است. ما پیش از این مفصل درباره مجازاتهای حدی در مقالههایی صحبت کردهایم. در جرائم حدی نوع مجازات توسط شرع مشخصشده است و قاضی حق تخفیف یا تغییر در آن را ندارد.
اما باید بدانید حمل و نگهداری مشروبات الکلی یک جرم تعزیری است و نوع و میزان مجازات در جرائم تعزیری توسط قاضی تعیین میشود و میزان آن بسته به نوع جرم میباشد؛ بنابراین نحوه ارتکاب جرم و شرایط قابلتغییر و تخفیف میباشد.
برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین با همکاران ما کلیک کنید.

رانندگی در مستی
در ایران، رانندگی در حالت مستی یا تحت تأثیر مشروبات الکلی ممنوع و غیرقانونی است. برخورد با رانندگانی که در حالت مستی قرار دارند، توسط نیروهای پلیس و گاهی اوقات توسط مأمورین راهنمایی و رانندگی صورت میگیرد. اگر رانندگان در حالت مستی از قانون عبور کنند، ممکن است با مجازاتهایی مانند جریمه، توقیف گواهینامه رانندگی، محرومیت از حق رای و حتی محکومیت به زندان روبرو شوند.
همچنین، در صورتی که رانندگان در حالت مستی سبب حادثه شوند و به جان و مال دیگران خسارت برسانند، ممکن است با مجازات های سنگین تری مواجه شوند. بنابراین، رعایت قانون و خودداری از رانندگی در حالت مستی برای حفاظت از سلامت و امنیت خود و دیگران بسیار مهم است.