سامانه حقوقی عدلاک

بهترین وکلای دادگستری مشهد

051-38676422

مشاوره حقوقی

قوانین پرداخت دیه در تصادفات منجر به فوت

درباره قانون پرداخت دیه در تصادفات منجر به فوت چه میدانید؟ بسیار رخ می‌دهد که وقوع یک حادثه یا تصادف موجب ایجاد خسارت‌های جانی یا بدنی می‌شود. در این حالت مقصر وقوع حادثه باید دیه آسیب‌های وارد شده را پرداخت کند؛ اما پرداخت دیه در تصادفات جرحی چه شرایطی دارد و پرداخت دیه در تصادفات منجر به فوت در چه شرایطی انجام می‌شود؟

ماده 16 قانون اصلاح بیمه اجباری، مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه بیان می‌دارد:

اگر در حوادث رانندگی منجر به صدمات بدنی غیر از فوت، بیمه‌گر وسیله نقلیه مسبب حادثه یا صندوق تأمین خسارت‌های بدنی حسب مورد موظف‌اند پس از دریافت گزارش کارشناس راهنمایی و رانندگی یا پلیس‌راه و در صورت لزوم گزارش سایر مقامات انتظامی و پزشکی قانونی بلافاصله حداقل 50 درصد از دیه تقریبی را به اشخاص ثالث زیان‌دیده پرداخت نمایند و باقی‌مانده آن را پس از معین شدن میزان قطعی دیه بپردازند.

تبصره – در حوادث رانندگی منجر به فوت، شرکت‌های بیمه می‌توانند در صورت توافق با راننده مسبب حادثه و ورثه متوفی، بدون نیاز به رأی مراجع قضایی، دیه و دیگر خسارت‌های بدنی وارده را پرداخت نمایند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلفنی و حضوری کلیک کنید.

 پرداخت دیه در تصادفات منجر به فوت

پرداخت دیه در تصادفات منجر به فوت چه شرایطی دارد؟ اگر تصادفی موجب فوت شود معمولاً این تصادف از دو دیدگاه قانونی بررسی می‌شود، جنبه عمومی آسیب که برای آن مجازات حبس و جریمه نقدی مشخص می‌شود و جنبه خصوصی که مربوط به پرداخت دیه است که در صورت مطالبه اولیای دم، باید پرداخت شود.

ماده 714 قانون مجازات اسلامی در این زمینه می‌گوید:

هرگاه بی‌احتیاطی یا بی‌مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده (اعم از وسائط نقلیه زمینی یا آبی یا هوایی) یا راننده وسیله موتوری منتهی به قتل غیر عمد گردد، مرتکب به شش ماه تا سه سال حبس و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم می‌شود.

 رانندگی در حالت مستی، رانندگی کردن بدون گواهی‌نامه، رانندگی با سرعت غیرمجاز، استفاده از اتومبیل با علم بر اینکه اتومبیل دچار مشکلات فنی است، رعایت نکردن مسائل ایمنی مانند محل عبور ممنوع، خط کشی عابر پیاده و … از عواملی است که منجر به تشدید مجازات می‌شود و میزان مجازات مشخص شده برای این جرم را تا دو سوم حداکثر مجازات مشخص شده در قانون افزایش می‌دهد.

همچنین تصادفات رانندگی منجر به قتل، معمولاً قتل غیر عمد حساب می‌شوند و مرتکب موظف به پرداخت دیه کامل می‌باشد.

دیه تصادف

یکی از موارد پرداخت دیه در تصادفات جرحی زمانی است که فرد مصدوم دچار آسیب‌های بسیاری می‌شود که بعداً در اثر آن آسیب فوت می‌کند. در این حالت براساس بند ب ماده 538 قانون مجازات جدید درصورتی‌که تعدد آسیب‌های مرتبط با تصادف موجب قطع عضو یا آسیب‌های بیشتری شود و سرایت این آسیب‌ها موجب فوت فرد آسیب‌دیده شود، مرتکب تنها به پرداخت دیه نفس یا دیه عضو یا دیه آسیب بزرگتر محکوم می‌شود و چنانچه مرگ یا قطع عضو یا آسیب بزرگتر در اثر سرایت بعضی از آسیب‌ها باشد، دیه آسیب‌های مسری در دیه نفس یا عضو یا آسیب بزرگتر تداخل ایجاد می‌کند و دیه صدمات غیرمسری، جداگانه محاسبه و مورد حکم واقع می‌شود.

 در این شرایط شرکت بیمه براساس توافقات بیمه‌نامه‌ای که با هر فرد دارد، میزان مشخصی از دیه را پرداخت می‌کند؛ اما میزان این خسارت براساس مبلغی است که در حکم دادگاه بیان می‌شود؛ یعنی اگر میزان خسارت در حکم دادگاه مشخص نباشد، شرکت بیمه پرداخت آن را برعهده نمی‌گیرد و این می‌تواند برای هر دو طرف مشکلاتی را ایجاد کند.

در زمینه هزینه‌های دیگر به جز دیه، مانند هزینه‌های بیمارستان یا هزینه‌های درمانی، در دادگاه‌ها تفاوت دیدگاه وجود دارد اما معمولاً خانواده مصدوم می‌توانند هزینه مازاد بر دیه را نیز طلب کنند یعنی با ارائه دادخواست حقوقی توسط وکیل خود، از دادگاه پرداخت هزینه‌های درمانی و بیمارستانی را از سوی مقصر مطالبه نمایند.

دیه صوت و قدرت بیان چطور مشخص میشود؟

براساس قوانین ایران، افراد نمی‌توانند خسارت معنوی مطالبه کنند بنابراین مشکلاتی که در زمینه ناراحتی‌های روحی بعد از حادثه دچار مصدوم یا خانواده او می‌شود ارتباطی با درخواست خسارت ندارند و نمی‌توان برای آنها درخواست خسارت کرد.

دیه تصادفات رانندگی

درصورتی‌که شما تصادفی کردید که منجر به خسارت جانی و فوت یک نفر شد، باید این مراحل را برای دریافت خسارت انجام دهید:

1-    ارتباط با پلیس 110

2-    ارتباط با اورژانس 115 و اعلام حادثه به این دو ارگان

در حوادثی که منجر به خسارت جانی می‌شوند، فرد مقصر حتماً باید با پلیس تماس بگیرد تا پلیس از محل حادثه گزارش ثبت کند و با بررسی مدارک راننده مانند کارت ماشین، گواهینامه و بیمه شخصی ثالث، کروکی تصادف را کشیده و اظهارات طرفین را ثبت کند.

 مأمور نیروی انتظامی یک فرم از اطلاعات دو طرف تصادف تکمیل می‌کند و اتومبیل مقصر را به کلانتری و بعد از آن به پارکینگ ارسال می‌کند. در این زمان اورژانس نیز فرد مصدوم یا فوت شده را به بیمارستان منتقل می‌کند و گزارش‌های خاص خود را ثبت می‌کند.

برای انجام مشاوره حقوقی تلگرامی و آنلاین کلیک کنید.

نکته مهم این است که قبل از انتقال اتومبیل به پارکینگ کلانتری، هر وسیله با ارزشی که داخل اتومبیل دارید بردارید و اگر اتومبیلتان آسیبی دیده است این صدمات را در فرم یادداشت کنید. مواردی مانند عدد کیلومتر شمار و میزان بنزین اتومبیل را نیز ثبت کنید. پس از تحویل خودرو به پارکینگ، برگه سبزی به شما ارائه می‌شود که باید آن را تا زمان تحویل گرفتن خودرو در جای امنی نگهداری کنید.

لازم است با همراه داشتن کپی و اصل مدارک شناسایی خود و اتومبیل به افسرنگهبان کلانتری مراجعه کنید و تشکیل پرونده دهید. همچنین با مراجعه به دفاتر خدمات قضایی، فرم ثنا دریافت کنید. به این ترتیب می‌توانید روند پرونده خود را به صورت آنلاین پیگیری کنید.

 همینطورکه خودروی مقصر به پارکینگ برده می‌شود، طرف مقابل حادثه یعنی شخص آسیب‌دیده یا نزدیکان او نیز باید در کلانتری شکایت خود را مطرح کنند. برای این کار از کمک وکیل خود استفاده کنید با ثبت این شکایت، مقصر تصادف می‌تواند برای استفاده از بیمه شخص ثالث به شرکت بیمه مراجعه کند و تشکیل پرونده دهد. پس از ثبت شکایت و مراجعه به پزشکی قانونی، مدارک کامل می‌شود تا برای تعیین مبلغ دیه به دادگاه ارسال شود.

 دادگاه با بررسی شرایط و مدارک، حکم را صادر می‌کند. درصورتی‌که اعتراضی به حکم صادر شده دارید باید از وکیل خود برای اعتراض کمک بگیرید. در غیر این صورت طرفین تصادف با در دست داشتن رأی قاضی، برای گرفتن دیه به اداره بیمه مراجعه خواهند کرد و کارشناسان بیمه برای بررسی وارد عمل می‌شوند، در صورت تایید، یه اعلام شده به طور کامل از سوی بیمه پرداخت خواهد شد.

منظور از دیه دامیه چیست؟

در تصادفاتی که منجر به فوت می‌شوند، برای دریافت خسارت از بیمه لازم است که حتماً کروکی تصادف را داشته باشید. وجود کروکی یکی از مدارک لازم برای اورژانس و تکمیل پرونده است. تهیه کروکی باید توسط افسر حاضر در صحنه تصادف انجام شود. برای اینکه کروکی را از افسر راهنمایی و رانندگی تحویل بگیرید باید حتماً یک کپی از پرونده و نامه کلانتری را به افسر راهنمایی و رانندگی تحویل دهید.

یکی از مواردی که می‌تواند در زمان حادثه نجات‌بخش شما باشد دریافت اصالت بیمه‌نامه ثالث است. برای انجام این کار پس از گرفتن کروکی از پلیس راهنمایی و رانندگی، باید به کلانتری مراجعه کرده و نامه درخواست اصالت نامه را از کلانتری دریافت کند و این نامه را به شرکت بیمه تحویل دهد.

برای دریافت این مدرک شما باید کپی بیمه شخص ثالث، نامه کلانتری و کپی و اصل کارت ملی را ارائه کنید. پس از دریافت اصالت بیمه ثالث، لازم است آن را به کلانتری ارائه دهید تا با تکمیل پرونده، پرونده را به دادسرا ارجاع دهند. درعین‌حال می‌توانید از سامانه ثنا برای دنبال کردن روند پرونده خود کمک بگیرید.

مبلغ قانونی دیه شکستگی گردن چقدر است؟

برای شکایت کردن از راننده مقصر در تصادفی که موجب خسارت جرحی شده است مسیر متفاوتی را باید طی کنید. در این نوع از تصادفات علاوه بر دیه، مجازات حبس یا جریمه نقدی نیز بر حساب مورد در نظر گرفته می‌شود. اما برای شکایت از راننده مقصر در تصادف باید چه مراحلی را دنبال کنید؟

دیه به کما رفتن افراد چطور تعیین میشود؟

  1. ارائه مدارک لازم مانند بیمه‌نامه و نامه پزشکی قانونی
  2. مقام قضایی اصالت بیمه‌نامه را استعلام می‌کند.
  3. صدور قرار مناسب برای مرتکب جرم
  4. ارجاع پرونده به کارشناس
  5. انجام تحقیقات محلی
  6. اعلام نظر کارشناس پزشکی قانونی
  7. صدور قرار جلب به دادرسی و ارجاع پرونده به دادگاه کیفری درجه دو
  8. صدور رأی

در تصادفات جرحی معمولاً مرتکب جرم به جبران خسارت، پرداخت دیه و مجازات نقدی محکوم می‌شود؛ اما در صورتی که فرد آسیب‌دیده از آسیب وارده فوت کند، پرونده به دادسرا ارجاع داده می‌شود و بعد از آن به دادگاه کیفری شماره 2 فرستاده می‌شود.

در پیگیری مسائل قانونی و حقوقی، حضور یک وکیل کیفری متخصص و حرفه‌ای می‌تواند تا حد زیادی از بار مشکلات کم کند و به شما کمک کند که حقوق قانونی خود را از راه اصولی پیگیری کنید. همکاران ما در سامانه حقوقی عدلاک آماده پشتیبانی از شما عزیزان هستند. فراموش نکنید در روزهای سخت ما در کنار شما هستیم.

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
1 دیدگاه
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

درود عذر میخواهم پدر بنده در یک تصادف منجر به فوت جانشون از دست دادن ک مقصر خانده شده ، آیا در چنین شرایطی امکان شکایت از راننده مقابل وجود دارد ‌؟ چه نتیجه ای در پی خواهد داشت؟
و جهت دریافت بیمه و دیه کلیه مدارک لازم ارائه شده بهمراه انکصار وراثت منتهی بیمه گذار بعد از گذشت ۶ ماه تاره گفته باید نامه انحصار وراثت کامل جهت پرداخت مالیات بهشون بدیم …!
چرا؟ ایا ربطی به بیمه دارد ؟ و ایا مالیات همون مبالغی ک در طول سال از طریق قبوض و مالیات سالانه ملک یا خودرو ازمون میگیرن نیست!؟ یا جدیدا واسه نفس کشیدن هم باید مالیات پرداخت کنیم!؟؟؟

موفقیت آمیز بود!

به زودی همکاران ما طی 72 ساعت آینده با شما تماس خواهند گرفت.